Реверанс към покривните фотоволтаици

Регулаторът смекчи рязкото намаляване на изкупните цени за тези проекти

Проектният бум се дължи на поевтиняването на фотоволтаичните модули
Проектният бум се дължи на поевтиняването на фотоволтаичните модули    ©  STAFF
Проектният бум се дължи на поевтиняването на фотоволтаичните модули
Проектният бум се дължи на поевтиняването на фотоволтаичните модули    ©  STAFF

Наред с неприятните изненади в петък, свързани с поскъпването на тока и газа, енергийният регулатор направи и малък реверанс към инвеститорите в енергия от възобновяеми източници (ВЕИ). Собствениците на покриви, които възнамеряват да ги използват за производство на ток от слънчеви панели, могат да се радват, защото изкупните цени няма да спаднат толкова рязко, каквито бяха първоначалните прогнози на енергийния регулатор. Неприятната част - за всички останали видове соларни проекти и за вятърните паркове тарифите не са различават от оповестените по-рано, а те са средно с 50% по-ниски от сегашните.

Една идея по-добре

От 1 юли фотоволтаичните електроцентрали, монтирани по покриви и фасади, продават по нови цени, които са с между 33 и 45% по-ниски от действащите до края на юни. Макар да изглежда твърде рязко понижението щеше да бъде още по-голямо, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се беше спряла на първоначалните си прогнози за спад с между 45 и 51%.

Най-малките проекти (до 30 киловата) ще продават ток на разпределителното дружество за 400.7 лв. на мегаватчас, вместо на прогнозираните по-рано 331.92 лв. За инсталациите до 200 киловата, към които инвеститорският интерес е най-голям, защото са подходящи за покриви на индустриални сгради, преференциалната тарифа спада на 369.08 лв. на мегаватчас при прогнозирани 300.3 лв. Всички покривни централи до 1 мегават ще продават по 316.11 лв. на мегаватчас, като ценовата прогноза на регулатора беше за 284.4 лв.

"Радостно е, че спрямо първите предложения тарифите за покривите се повишават, особено при най-малките проекти", коментира за "Капитал Daily" председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. По думите му обаче цените за другите фотоволтаични мощности са прекалено понижени.

Заради бума и евтините панели

При наземните соларни централи ДКЕВР не е променила намеренията си и цените падат толкова по-рязко, колкото по-голям е проектът. Спадът е средно с около 50%. Една от причините е ускореното пускане на проекти. "При инсталирани над 650 мегавата фотоволтаици - какво очаквате", попита реторично в петък председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от "Фокус".

Проектният бум се дължи на поевтиняването на фотоволтаичните модули. Свалянето на преференциалните тарифи в Европа охлади интереса към изграждане на ВЕИ проекти, което доведе до излишък от слънчеви панели на международния пазар. Цените им продължиха да падат и така редица европейски и американски компания бяха принудени да се борят за оцеляване заради по-евтината азиатска продукция.

При вятърните паркове също има промяна на изкупните цени - с между 20 и 30% надолу. Според представители на бранша вятърните генератори и кулите не попадат в категорията на бързопоевтиняващите компоненти, а напротив - цените им остават относително непроменени.

Още корекции

Вероятно това няма да са последните съкращения в цените на слънчевия ток. Парламентарната икономическа комисия даде право на ДКЕВР да променя преференциалната тарифа при промяна на инвестиционните разходи с повече от 10%, което може да значи и няколко пъти в годината.

От думите на Семерджиев в петък се разбра, че регулаторът само изчаква обнародването на изменененията в закона за енергетиката, с които беше въведено правилото, за да "коригираме тези цени толкова, колкото е необходимо". Въпреки доброто намерение цените да следват истинските разходи по екоцентралите, възниква въпросът дали някоя банка ще отпусне заем за ВЕИ проект преди приходите му да се изяснят, поне приблизително. Повечето предприемачи не са сигурни в положителния отговор.

Цени на ток от фотосоларни централи на покрива (в лв./ мегаватчас)
 2011-2012
 
От 1 юли
 
Спад (%)
До 30 kW
 
605.23400.733.7
От 30 до 200 kW
 
596.5369.08
 
38.1
От 200 до 100 kW
 
583.77
 
316.1145.8