Bristol-Myers купува Amylin за 5.3 млрд. долара

Това е петата сделка във фармацевтичната индустрия за над 1 млрд. долара, обявена от началото на годината досега

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
31

долара за акция в брой е офертата на Bristol-Myers за Amylin, като тя включва и 10% премия спрямо цената на затваряне в края на борсовата търговия в петък 

Bristol-Myers Squibb Co. купува производителя на лекарства за диабетици Amylin Pharmaceuticals Inc. за 5.3 млрд. долара, съобщи Bloomberg. Благодарение на сделката компанията получава достъп до разрастващ се пазар и то на фона на увеличаващия се глад за нови придобивания.  

Това е втората сделка на Bristol за тази година, като в същото време тя е и най-голямата в сферата на фармацевтичната индустрия за първите шест месеца.

Атрактивен сектор

Bristol обяви още на 29 юни, че е склонна да даде по 31 долара на акция в брой за Amylin – оферта с премия от 10% в сравнение с цената на затваряне на търговията в петък. Освен това базираната в Ню Йорк компания ще плати 3.4 млрд. долара на Astra Zeneca, за да получи помощта й в разработването на лекарствената продуктова линия на Amylin.

С увеличаването на дела на хората с наднормено тегло и застаряването на населението от т.нар. бейби бум, производството на лекарства за диабет стана атрактивна индустрия. Около 346 млн. души в цял свят страдат от диабет, като според Световната здравна организация броят на смъртните случаи може да се удвои през 2030 г. в сравнение с данните от 2005 г.  

Ще има още сделки

Това е петата сделка на стойност от над 1 млрд. долара, която е обявена от началото на 2012 г. досега – 4 вече са сключени, а една все още е на фаза преговори, отбелязва Bloomberg.

През януари Bristol купи Inhibitex за 2.5 млрд. долара, за да получи достъп до производството на лекарства срещу хепатит C. Agilent Technologies Inc. купи датския производител на лекарства за диагностика на ракови заболявания Dako за 2.2 млрд. долара. През април AstraZeneca придоби Ardea Biosciences Inc. за 1.26 млрд. долара, с което добави към портфолиото си експериментални лекарства за подагра и рак. Офертата на GlaxoSmithKline Plc на стойност от 2.6 млрд. долара за Human Genome Sciences Inc.  все още е отворена и изчаква развръзка.

Анализаторите очакват и нови покупко-продажби във фармацевтичния сектор. "Ние сме на гребена на нова вълна на консолидации", отбелязва Сиймъс Фернандез от Leerink Swann&Co. Според него основните играчи ще бъдат Astra Zeneca, Pfizer и Merck.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще