Проекти на вятъра
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проекти на вятъра

Двата проекта за вятърни паркове няма как да бъдат реализирани, след като министър Нона Караджова отмени дадената им положителна екооценка от РИОСВ - Варна

Проекти на вятъра

Министерството на околната среда е отменило издадените екоразрешителни на два от парковете край Шабла

8162 прочитания

Двата проекта за вятърни паркове няма как да бъдат реализирани, след като министър Нона Караджова отмени дадената им положителна екооценка от РИОСВ - Варна

© FABRIZIO BENSCH


Два от най-големите вятърни паркове, които трябваше да бъдат изградени край Шабла с китайски инвестиции, няма да бъдат реализирани. Единият от проектите е "Генерал Тошево", който предвиждаше да бъдат изградени 150 ветрогенератора, а вторият е за изграждането на част от ветропарк "Смин", която се състои от 95 вятърни перки. Общата инсталирана мощност на двата парка щеше да достигне почти 500 мегавата, което е половината от мощността на единия работещ блок на АЕЦ "Козлодуй". Това са инвестиции за 700 млн. евро, ако се има предвид, че един мегават вятърна мощност струва 1.4 млн. евро.  

Взети разрешителни

Причината проектите да бъдат прекратени е решение на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. С него се отменя дадената положителна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) от Регионалната инспекция по околна среда и води – Варна, без която парковете няма как да бъдат реализирани, заявиха за "Капитал Daily" от министерството. Отмяната дойде, след като от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и "Зелени Балкани" обжалваха решението на РИСОВ – Варна, за издадения ОВОС. Според организациите двата ветропарка попадат в една от най-интензивните части на миграционния път Via Pontica, както и в опасна близост до защитена зона от Европейската екологична мрежа "Натура 2000". Някои от ветрогенераторите пък са щели да бъдат разположени само на няколко стотин метра от границата на защитена зона "Дуранкулашко езеро", която е природен обект от европейско и световно значение. През зимата там се концентрират десетки хиляди патици и гъски, сред които и световно застрашената червеногуша гъска.

ОВОС въпреки всичко

Според МОСВ решенията, с които регионалната екоинспекция във Варна е одобрила изграждането на ветропарковете, са взети на базата на погрешно представена и интерпретирана информация. Освен това министерството е констатирало, че оценките за съвместимост не отговарят на нормативните изисквания и на изискванията на ЕС. Жители от община Шабла също са организирали подписка срещу изграждането на ветропарка "Смин". Против него се обявиха и експерти от две от най-големите и уважавани в света природозащитни организации – Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) и Световният тръст за водолюбиви птици и влажни зони (WWT). Българска академия на науките (БАН) също е представила негативно становище, според което единият от проектите застрашава популацията на 6 световно застрашени вида птици. Въпреки това и двата проекта получават решение за предварително изпълнение по ОВОС в началото на март 2012 г. Интересно е, че според публикации в пресата още преди издаването на ОВОС двата проекта са имали сключени предварителни договори за присъединяване към мрежата с НЕК. По закон обаче това може да стане едва след като те получат въпросния ОВОС.

Инвеститорите

"Капитал" вече писа, че и двата проекта, които ще бъдат спрени, са на фирма "Уинд енерджи 3000" и консорциум "Уинд енерджи". В тях основен дял има CIB Holding, в чийто съвет на директорите влиза председателят на българско-китайската търговска камара Виктор Азманов. Част от другите собственици са фирми на дъщерите на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров – Любов и Елена Лазарови, които всъщност са в основата на проектите. Основният инвеститор пък е "КСЕМК България груп", финансирана от Китайската банка за развитие. Преди време Виктор Азманов коментира пред "Капитал Daily", че когато двата проекта са били купени от CIB Holding, те са били проверени за достоверността на получените разрешителни и съответните консултанти носят отговорност за тази информация. Разрешенията по ОВОС обаче реално са получени, след като CIB Holding и "КСЕМК България груп" вече участват в проекта.

Решението на Нона Караджова да отмени положителната екооценка на двата ветропарка идва, след като в края на юни ЕК заплаши България с дело за това, че не е провела оценка на възможните въздействия на ветроенергийни и други проекти в защитените зони в района на нос Калиакра. Освен това проект на фирма "Инос 1" и японската "Мицубиши" попада изцяло в обхвата на защитена зона "Натура 2000".

Два от най-големите вятърни паркове, които трябваше да бъдат изградени край Шабла с китайски инвестиции, няма да бъдат реализирани. Единият от проектите е "Генерал Тошево", който предвиждаше да бъдат изградени 150 ветрогенератора, а вторият е за изграждането на част от ветропарк "Смин", която се състои от 95 вятърни перки. Общата инсталирана мощност на двата парка щеше да достигне почти 500 мегавата, което е половината от мощността на единия работещ блок на АЕЦ "Козлодуй". Това са инвестиции за 700 млн. евро, ако се има предвид, че един мегават вятърна мощност струва 1.4 млн. евро.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

35 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Ето ти една добра новина!Браво на всички,които са се трудили да осуетят това начинание.

 • 2
  graf_fonpur4evi4 avatar :-|
  Граф фон Пърчевич

  Крайно време е да има ред!!!

 • 3
  chichka avatar :-|
  chichka

  Да, ама сега уж порязаните инвеститори, ще осъдят държавата за даденото преди това разрешение. Ще калкулират каквито се сетят разходи, евентуални бъдещи печалби, ще приберат стотици милиони обезщетение, сега не някъде напред във времето. Спомнете си казуса с дискотеката пред ректората, след като я затвориха при строежа на метрото.
  Някой да се сеща? Номера е игран десетки пъти.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "chichka":

  В момента нищо не е инвестирано, за да съдят някого. Освен разбира се откупуването на "готов проект", което повтаря схемата с моловете и офис сградите, продавани на ниво рисунка. Нищо, тъкмо в хода на поцеса ще се разбере колко струва входът, да те пуснат да се поклатиш малко потребителя. Както и името на сутеньора на вратата ( за съжаление истинският шеф може да се търси едва по депутатските банки...)

 • 5
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  "...другите собственици са фирми на дъщерите на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров – Любов и Елена Лазарови, които всъщност са в основата на проектите..."
  Ние очаквахме тоя предател да ни защитава от китайските боклуци, а видите ли точно но неговите дъщери им отпуснали огромни заеми от Китай.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#5:"proizvoditel"]Ние очаквахме тоя предател да ни защитава от китайските боклуци, а видите ли точно но неговите дъщери... [/quote]

  Човекът е гледал, гледал всеки ден от какво пищи народът, пък накрая е решил и самият той да мине "на печелившата страна"

 • 7
  131313 avatar :-?
  appen 13

  До коментар [#4] от "cinik":
  +++++++, абсолютно вярно, а също така тука има и груба административно нарушение при процедурата с издаване на разрешение за присъединяване ПРЕДИ да има решение по ОВОС на РИОСВ - Варна, която я прави НЕДЕЙСТВИТЕЛНА . Това си е класически прокурорски случай и варненската прокуратура е длъжна да се самосезира, а не да се прави, че не знае, колко струва издаването на подписано решение за липса на необходимост на ОВОС, мога да я осведомя - 5 бона на МВТ., когато е до 20 МВТ., а когато е повече, 2-3 бона на МВТ., по договаряне, и получаваш след около 30-40 минути документите подписани от директора на РИОСВ-Варна , подпечатани и заведени в регистъра....

 • 8
  vassilun avatar :-(
  vassilun

  Преди седмица си бях в България и със семейството ми ходихме до Каварна. Ужасих се - инсталирани перки навсякъде! Няма лошо - произвежда се ток от нищото, но гледката е ужасна! Не зная кое е по-добре АЕЦ или перки, но моето впечатление е, че е много грозно!

 • 9
  benkovski11 avatar :-?
  Бенк-Бенк

  "Причината проектите да бъдат прекратени е решение на министъра на околната среда и водите Нона Караджова."

  -Вятърът "не търпи" празно пространство.Това решение,да не би да е и конкурентната борба със законни средства?

 • 10
  benkovski11 avatar :-|
  Бенк-Бенк

  [quote#3:"chichka"]Да, ама сега уж порязаните инвеститори, ще осъдят държавата за даденото преди това разрешение.[/quote]

  -А защо МОСВ/държавата/ не определи предварително местата/териториите/,къдет да бъде забранено даването на разрешителни за такива проекти? Сега се получава,че "един път-може,друг път-не може". Трябва да има единна практика,за да не се създават предпоставки за отмяна на вече взети решения/разрешителни/.А ако има нарушения от страна на длъжностни лица и органи,трябва да има и наказателна отговорност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK