Samsung ще остане лидер при мобилните телефони

Южнокорейският гигант ще изпревари Nokia за второ тримесечие, смятат експерти

Galaxy SIII на Samsung
Galaxy SIII на Samsung    ©  Lee Jae-Won
Galaxy SIII на Samsung
Galaxy SIII на Samsung    ©  Lee Jae-Won

Samsung продължава да е лидер на пазара за мобилни телефони, като увеличава преднината си пред Nokia и пред Apple при смартфоните, показва анкета на агенция Reuters. През последните няколко тримесечия битката за надмощие при смартфоните се водеше от Samsung и Apple. Те си разменяха първото място, но от това тримесечие, южнокорейският гигант се очаква да увеличи преднината си пред американската компания. Това показват данните на Reuters, събрани от прогнозите на 41 анализатори. Според тях това ще се дължи на новия модел Galaxy SIII на Samsung, който се радва на силно търсене от страна на потребителите.

Пазарни рокади

Азиатският производител се очаква да продаде 50 млн. смартфона през второто тримесечие срещу 30.5 млн. броя iPhone на Apple. Освен лидерството в този сегмент Samsung ще запази преднината си пред Nokia на целия пазар за мобилни телефони. Според прогнозите на специалистите през второто тримесечие европейският гигант ще отчете продажби от около 80 млн. телефона, от които едва 10 млн. ще са "умни", докато южнокорейците ще постигнат 95 млн. продадени устройства. Samsung прекъсна 14-годишната доминация на финландската компания през първото тримесечие на 2012 г., като реализира с 3.4 млн. повече продажби, показват данните на изследователската фирма Gartner. "Samsung ще бъде лидер на смартфон пазара през второто тримесечие", коментира Франциско Джеронимо, анализатор в IDC, цитиран от Reuters. "Тази тенденция ще се запази и през следващите три месеца поради силното търсене на моделите Galaxy SII и SIII."

Samsung също така може да стане производителят с най-много отчетени продажби на умни телефони за едно тримесечие, допълва Джеронимо. В момента компанията печели пазарен дял благодарение на по-широката си гама смартфони спрямо основния си конкурент в сегмента Apple. Продажбите на американския гигант зависят пряко от това кога ще бъде премиерата на следващия модел iPhone. Според различни спекулации в глобалната мрежа това се очаква да стане през септември.

Оптимизъм за Nokia

Очакванията на анализаторите показват и лек оптимизъм относно продажбите на Nokia на умни телефони с операционната система Windows Phone на Microsoft. Финландският производител не е обявил каква е реализацията на пазара на серията смартфони Lumia, които са базирани на тази платформа. Прогнозите са, че компанията е продала около 3.7 млн. устройства с Windows Phone през второто тримесечие и се очаква те да се увеличат на 5 млн. през периода юли - септември. Според допитаните експерти Nokia ще успее да продаде около 19 млн. умни телефона с тази операционна система през цялата 2012 г., а през следващата те ще достигнат 42 млн. броя.