Слаба интрига в надпреварата за изграждането на е-идентификатор

До дни ще станат ясни победителите по отделните позиции в поръчката, която е на обща стойност от около 10 млн. лв.

Капитал    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Ценовите оферти на 14-те компании, които кандидатстваха за проект, свързан с изграждането и подобряването на електронните услуги на държавната администрация, бяха отворени вчера. Общата стойност на обществената поръчка на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) е около 10 млн. лв., като тя е разделена на осем части и се финансира по оперативна програма "Административен капацитет". Тя не е директно свързана с изграждането на е-правителството, но се включват елементи, които ще улеснят гражданите, фирмите и администрациите при предоставянето на различни услуги през интернет. Основната цел е да се изгради т.нар. електронна идентичност. Тя включва използването на уникални данни, чрез които лицето, било то физическо или юридическо, да бъде лесно разпознавано от институциите. Идеята е така да се спестят време, пари и нерви при подаването и обработването на различни документи.

Поръчката е разделена на осем части, като очакванията на министерството са те да бъдат завършени най-късно до 20 февруари 2013 г. Всички предложения за изпълнение на поръчката са под прогнозните стойности на министерството. Основна тежест има техническата оценка, която съставлява 70%, а след това е цената с 30%. До края на седмицата ще бъдат обявени победителите в отделните части, съобщи зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. На базата на предложените цени и техническите оценки обаче може да се каже приблизително кой е вероятният победител в отделните части.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.
  • - 2
  • + 8

  Абе всички знаят, че пазарът е разпределен - и като комисионни и като несвършена работа. Всички знаят, че след година две ще има нов конкурс, където пак ще бъдат раздавани пари за същата несвършена работа .. Така е от 10-12 години с това електронно правителство.

  Ако искаха да се свърши работа - нещата щаха да са направени за 20% от исканите суми още преди 10 години..

  Нередност?
Нов коментар