БТК в двоен пакет

Корпоративна банка на Цветан Василев и руската VTB са на път да купят телекома срещу 130 млн. евро и обещания за в бъдеще

С БТК Цветан Василев и руските му партньори придобиват "всичко, което ни свързва": фикси­ран телефон, GSM, интернет и телевизия
С БТК Цветан Василев и руските му партньори придобиват "всичко, което ни свързва": фикси­ран телефон, GSM, интернет и телевизия    ©  Надежда Чипева
С БТК Цветан Василев и руските му партньори придобиват "всичко, което ни свързва": фикси­ран телефон, GSM, интернет и телевизия
С БТК Цветан Василев и руските му партньори придобиват "всичко, което ни свързва": фикси­ран телефон, GSM, интернет и телевизия    ©  Надежда Чипева

Последни дни, последни часове, последни минути... БТК всеки момент ще бъде продадена на тандема между мажоритарния акционер на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и руската "Внешторгбанк" чрез инвестиционното й поделение VTB Capital. Както винаги обаче за тази продажба се говори с доза условност.

"Консорциумът между КТБ и VTB бе избран като предпочитан кандидат за компанията от комитета на основните кредитори. До последно обаче не може да се каже има ли сделка или не, тъй като има много подробности за уточняване", каза за "Капитал" председателят на надзорния съвет и мажоритарен акционер в КТБ Цветан Василев. От БТК съобщиха на фондовата борса, че кредиторите й са се споразумели с компанията майка за предстоящата продажба на дружеството на двама финансови инвеститори. "Компромисната схема" ще бъде стартирана по-късно този месец, а самата сделка се предвижда да приключи през септември. Окончателното гласуване на кредиторите по всички условия на офертата, макар и да се очакваше до 19 юли, ще се състои идната седмица. Прогнозите са, че вотът им ще е положителен, макар че не всички от тях харесват схемата. Затова и не е напълно изключено тя да бъде отхвърлена.

Отсега е ясно, че ако има сделка, както по всичко личи, тя няма да е повод за шампанско за никого освен може би за купувача: ще е максимално сложна, ще включва малко пари на момента, много условности и куп ангажименти в бъдеще време. Тоест кредиторите няма да могат да се похвалят с голям успех, а БТК пак няма да се обозначи на световната карта в сектора като част от групата на голям телеком оператор. За новите купувачи обаче придобивката ще е едновременно крупна, стратегическа и изгодна.

По тарифния план на договора

По ирония на съдбата офертата, предпочетена от кредиторите на телекома, е нещо подобно на любимите на всеки оператор предложения към абонатите му: тройна услуга, която го обвързва с договор. Както самият Василев казва, "предложението е много по-комплексно" от обявените в четвъртък във в. "Труд" 800 млн. евро в брой за кредиторите, които общо имат да си прибират от групата на БТК 1.65 млрд. евро. Според съобщението на БТК инвеститорите ще предоставят на старшите обезпечени кредитори на компанията 130 млн. евро срещу мажоритарен дял от нея. Самите заемодатели ще могат да останат миноритарни акционери. Дългът на групата пък ще бъде намален на 588 млн. евро, т.е. кредиторите ще трябва да отпишат средно 64% от вземанията си. За останалите има опция да продадат експозицията си на инвеститорите при изпълнението на определени условия. "Ако бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще могат да погасят напълно участието си срещу общата сума от 617 млн. евро", пише в съобщението на БТК.

Така според изчисленията на БТК ефективната цена на акция на придобиването ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0.81 лв. и 1.92 лв. на акция. Това е между десет и шест пъти под цената на придобиване на една акция преди пет години, която се равняваше на 11.25 лв. на акция заедно с бъдещ дивидент от 55 ст. За сравнение, българският капиталов пазар в момента е на 60-70% от върховете си през 2007 г.

Реално обаче оценката за стойността на БТК със задълженията й сега е наполовина от тази преди пет години, или до около 800 млн. евро и близо два пъти повече от оценката на компанията, когато държавата продаваше мажоритарния пакет от 65% за 280 млн. евро. Така,  от една страна, цената сега изглежда сравнително ниска на фона на предишните сделки за компанията, но на фона на кризата в Европа и желанието на външните банки да се изтеглят от периферните икономики може да се приема и като адекватна, смятат някои анализатори. От друга стана обаче, липсата на яснота около условията как ще се извършват плащанията по сделката и дали например няма опция за плащане, след като тандемът KTB - VTB излезе от вложението си в компанията, още повече усложнява преценката, доколкото оценката им е справедлива.

Кредиторите сигурно са полудели

"Офертата е пълна с условности. Дори първоначалното кешово плащане, което е скромна сума, също е отложено във времето. Явно те (купувачите - бел. ред.) се надяват да ползват средства на самата БТК", каза представител на един от кредиторите, пожелал името му да не се споменава. "Решението сега е в ръцете на държателите на основния дълг. След толкова дълъг процес на опити за продажба - две години и половина,  вариантът кредиторите сами да преструктурират компанията (както беше решено преди три месеца) вече не е особено привлекателен.

За момента сделката с VTB и КТБ е предпочитана, макар и да предвижда голямо дисконтиране на дълговете, което е лошо за кредиторите, но пък полезно за самата БТК, че в бъдеще ще е натоварена с по-малко дълг. След толкова чакане повечето финансови институции предпочитат да вземат нещо и да излязат от ситуацията, отколкото хем да отпишат част от вземанията си, хем да останат като съсобственици в БТК за неопределено време", каза друг източник от кредиторския синдикат. Някои от тях дори коментират, че вече са уморени от тази инвестиция.

Накратко, явно самите кредитори са наясно, че предложението на българско-руския консорциум е ниско. Защо тогава го приемат? Достоверно обяснение за момента е това, дадено от български източник от финансовите среди: "Техниката на одобрение на офертата им беше да заявят пред всеки кредитор, че останалите вече са приели предложението." Друга версия, която впрочем не изключва първата, е заемодателите на компанията (а и другите кандидат-купувачи) да са получили ясни сигнали на политическо ниво, че консорциумът VTB - КТБ e единственият "правилен", за да може БТК да работи спокойно. Макар и да звучи конспиративно, такава теория има място на пазар като телекомуникационния, където огромен процент от приходите на операторите зависят от наложените им регулации. БТК е в позиция, при която дори и чисто търговските й ходове (тарифи, промоции, такси, отношения с клиенти) се одобряват от държавната Комисия за регулиране на съобщенията. Показателно в това отношение е и друго: макар че държавата изгуби делото в парижкия арбитраж срещу купувачите на БТК за неспазени приватизационни ангажименти за трудова заетост, тя вече два месеца не вдига ипотеките си върху имотите на компанията, наложени като обезпечение по иска.

С една дума, ясно е, че компания от ранга и с позициите на БТК е зависима от държавните регулации. Съмненията, че в случая има и известна доза съобразяване с волята на управляващите, се подхранват и от друго. Отхвърлената оферта на Turkcell за БТК по неофициална информация беше за 640 млн. евро, от които 190 млн. евро трябваше да останат в ескроу сметка до приключване на делата на държавата срещу купувачите на телекома при приватизацията му. Предложението на КТБ и VTB сега е в най-добрия случай за 617 млн. евро, от които само 130 млн. безусловно. Тоест, чисто аритметично погледнато, сегашната оферта едва ли е по-добра, но на някои предложения не може да се откаже. И ако се съди по последната приватизационна и М&A активност в страната, КТБ и VTB са дали заявка за интерес почти навсякъде. А откази почти няма.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 2
  kak_taka avatar :-|
  kak_taka

  Дааа регулации разбира се.
  Затова БТК е интересна на КТБ и VTB.

 • 3
  ncopernicus avatar :-|
  ncopernicus

  След поредната "стратегическа" сделка на човека Мустак, ето и малко аргументи защо тя ще се окаже свръхпечеливша за триото Василев-Катев-Велчев.
  -Катев отдавна познава изоснови БТК още от времето когато беше лявата ръка на исландския бонвиван Т.Б. и това е солиден аргумент, които да мотивира руската всеядна държавна банка да задели ресурс за поредната сделка в нашата васална губерния;
  -С парите от безлихвените държавни депозитив КТБ е лесно да се финансират 60-70 милиона евро, които веднага след това ще се върнат от БТК, през нейните оборотни средства в същата банка, дала пари на някоя офшорка;
  -Възможността да се диктува на регулатора ще постави БТК в по-добро юоложение спрямо другите 2 телекома;
  -Влиянието на Мустака над държавни фирми и самата държавна администрация/министерств, ще му позволи за няколко месеца да изтегли м/у 450-700,000 нови дългосрочни абоната, при това при цени на услугата по-висока от сегашните цени;
  -ако допуснем, че на Цв.Цв. му остава поне още година на сегашното "топло" министерско кресло, то е рационално да очакваме, че тандема Цветан-и-Цветан ще опитат още по безпардонно да завземат контрола над потока на информация и подслушване, което допълнително ще засили мръсната симбиоза м/у привидно частна банка и държава.
  -Катевци и Велчевци ще грабнат поредния сладък посреднически пай, които така добре се научиха да лапат за последните 12 години.

  напред

 • 4
  nochkopenev avatar :-|
  nochkopenev

  Едно много правилно изречение сте написали, Капитал:
  "Така, от една страна, цената сега изглежда сравнително ниска на фона на предишните сделки за компанията, но на фона на кризата в Европа и желанието на външните банки да се изтеглят от периферните икономики може да се приема и като адекватна, смятат някои анализатори."

  Когато компанията тръгне нагоре (а това рано или късно ще стане), полека лека ще доизкупят БТК за сметка на кредиторите. И така тази сума от 130 милиона евро, ще стане доста по-голяма, но това във времето. Имам много приятели, които работят в БТК и не искам да останат без работа. От тази гледна точка се радвам, че ще има продажба, иначе Бог знае какво щеше да се случи с това БТК при тези големи дългове, които има компанията.

  А на господина от коментар номер 3 искам да му кажа, че коментарът му е написал така, все едно, че от името на конкурентен мобилен оператор (например Мтел) го пише. Да, наистина - Мтел имат най-голяма далавера да няма сделка за БТК и БТК да затъва. Аз се надявам това да не се случи и да има все по-голяма конкуренция на предлаганите услуги - това в нормални условия сваля цената.

 • 5
  ispor avatar :-|
  ispor

  Виваком ми бяха толкова удобни!

 • 6
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Абе в тази държава няма ли финансово разузнаване? Тая Корпоративна банка и тоя Цветан Василев от километър се вижда, че перат пари. Не е възможно една толкова малка и никомунеизвестна банка да извади толкова пари, че да закупи цялата монополна индустрия на България.

 • 7
  georgi345 avatar :-|
  georgi345

  Това означава, че и БТК се присъединява към картела на Мтел и Глобул и ще си изравнят цените вероятно.

 • 8
  dorn avatar :-|
  dorn

  До коментар [#7] от "georgi345":

  Това очаквам и аз , двете магарета по рождение си бяха крастави ,сега се заразява и третото , което беше сравнително читаво ,макар и задлъжняло .

 • 9
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  До коментар [#3] от "ncopernicus":

  Абсолютно верни заключения.Само да добавя,че за нов изп. директор се спрягат имената на Катев или Петър Петров(дясна ръка на Милен Вечев) показва достатъчно ясна картина-"новият морал " в лицето на цоко и боко бързат да си осигурят старините.И БТК и Булгартабак са голяма хапка,двете заедно при правилна регулация ще струват няколко милиарда след няколко години.И всичко това купено с пари депозирани от държавни фирми и един мустакат любител на бърбъна за лице на тази тъмна гмеж от корумпирани бивши министри,корумпирани настоящи министри,двама лидери на партии и един премиер.

 • 10
  npaine avatar :-|
  NPaine

  До коментар [#6] от "proizvoditel":

  В България разузнавателните служби от повече от половоин век се държат като икономически субект.

  Сериозно бих се учудил ако целият "бизнес модел" на Василев и КТБ не е организиран от настоящи и бивши офицери от службите.

  Все пак за да е навсякъде, Василев явно има изключително сериозен гръб на който да се опре.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал