Лавандулата в България – двойни обеми и високи цени

Страната ни вече изпреварва Франция, но основната причина е болест по растенията в доскоро водещия производител

Някои производители на козметика влагат етерично масло от лавандула, което е разредено със синтетични продукти или с масло от лавандин - по-евтин и високодобивен хибрид
Някои производители на козметика влагат етерично масло от лавандула, което е разредено със синтетични продукти или с масло от лавандин - по-евтин и високодобивен хибрид
Някои производители на козметика влагат етерично масло от лавандула, което е разредено със синтетични продукти или с масло от лавандин - по-евтин и високодобивен хибрид    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Някои производители на козметика влагат етерично масло от лавандула, което е разредено със синтетични продукти или с масло от лавандин - по-евтин и високодобивен хибрид    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Дъждовното време през пролетта заплашва качеството на новата реколта

Лавандулата е многогодишен храст с виолетови цветове, който произхожда от хълмистите слънчеви райони на Средиземноморието. От началото на XX век се отглежда в България и постепенно страната ни се превръща в един от най-големите производители на ароматното растение в света наред с Франция. Това е кратка история на лавандулата в български условия. Зад ароматните цветове може да седят и печалби, и огромни загуби, а подобен бизнес зависи изключително много от благосклонността на природата – понякога дори много повече, отколкото масовото земеделие.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове