Лавандулата в България – двойни обеми и високи цени
Страната ни вече изпреварва Франция, но основната причина е болест по растенията в доскоро водещия производител


Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Дъждовното време през пролетта заплашва качеството на новата реколта
Лавандулата е многогодишен храст с виолетови цветове, който произхожда от хълмистите слънчеви райони на Средиземноморието. От началото на XX век се отглежда в България и постепенно страната ни се превръща в един от най-големите производители на ароматното растение в света наред с Франция. Това е кратка история на лавандулата в български условия. Зад ароматните цветове може да седят и печалби, и огромни загуби, а подобен бизнес зависи изключително много от благосклонността на природата – понякога дори много повече, отколкото масовото земеделие.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
1 коментар
Чудно. Надявам се лошото време да не се отрази на реколтата, а също така и фирмите-производители, които и продават на дребно, да са повече. В аптеките в момента има няколко марки, продаващи между всички етерични масла и лавандула, и прави впечатление, че най-евтините производители нарочно не се поръчват, а има такива внос от франция на идиотски цени.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.