С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 23 юли 2012, 16:53, 24742 прочитания

Лавандулата в България – двойни обеми и високи цени

Страната ни вече изпреварва Франция, но основната причина е болест по растенията в доскоро водещия производител

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Дъждовното време през пролетта заплашва качеството на новата реколта
Лавандулата е многогодишен храст с виолетови цветове, който произхожда от хълмистите слънчеви райони на Средиземноморието. От началото на XX век се отглежда в България и постепенно страната ни се превръща в един от най-големите производители на ароматното растение в света наред с Франция. Това е кратка история на лавандулата в български условия. Зад ароматните цветове може да седят и печалби, и огромни загуби, а подобен бизнес зависи изключително много от благосклонността на природата – понякога дори много повече, отколкото масовото земеделие.

Една стъпка преди Франция


Преди дни AFP съобщи, че България вече е изпреварила Франция като най-големия световен производител на лавандула. Причината обаче не е силно нарастване на насажденията у нас, а болест във Франция, която порази голяма част от растенията. Иначе в България секторът наистина се възражда в последните години след трудностите на прехода. Стопани, които получиха земите си, са започнали да отглеждат лавандула, но обикновено става въпрос за по-малки площи. Постепенно естественото развитие и интересът към тази култура доведоха в сектора и по-големи производители. Някои наследяват национализиран преди бизнес ("Еньо Бончев продакшън"), други доразвиват стари традиции ("Интермед-1"), а трети залагат на лавандулата, защото я използват като една от основните суровини на продуктите си ("Лавена", "Алтея").

Основната част от лавандуловото производство на България обаче все още отива за чужбина главно за козметичната и парфюмерийната индустрия на Франция. По данни на AFP между 80 и 90% от лавандуловото масло, добито у нас, заминава за световния лидер в козметичната промишленост. За миналата година Франция е произвела 25-30 тона масло от ароматния храст, а България – 55-60 тона, двойно повече от 2010 г. Дъждовната пролет тази година обаче крие риск за лоша реколта, обясниха собственици на насаждения.

Заплашена реколта



"Заради дъжда е възможно реколтата да бъде с лошо качество и да не се получи масло с добър химичен състав", коментира пред "Капитал Daily" Димитър Стефанов, собственик на "Интермед-1". Компанията има насаждения и от други билки, както и от рози и собствена розоварна. Цялата им продукция отива за чужди пазари и е сертифицирана като органична. Стефанов посочи, че миналата година е имало сериозно поскъпване на лавандуловото масло, което донякъде е било спекулативно според него и цените ще започнат да спадат. Миналата година цената за килограм масло е била около 100 евро, дори и повече. Преди 10 години цената е била 15-30 евро за килограм. Пред AFP Николай Ненков от дестилерията "Гален-Н" казва, че дори имат предложения за изкупуване при 105-110 евро за килограм.

Стефанов отчита като негатив факта, че не се прави голяма разлика между качеството на отделните партиди масло и засега отделните видове не са разделени от различна цена. За да им излиза по-евтино, някои козметични компании разреждат по-скъпото масло с такова с ниско качество – лавандиново, или пък направо със синтетични заместители. Лавандиновото масло също е растителен продукт, но се получава от хибридни растения, даващи високи добиви с по-различен химичен състав, и е известно още като "копелето на лавандуловото семейство".

Масло от висок клас

Филип Лисичаров, съсобственик на "Еньо Бончев продакшън", коментира пред AFP, че обикновеното масло от лавандула не е бутиков продукт, използвано е масово за сапуни, шампоани и цената му би трябвало да е по-поносима, от порядъка на 50-60 евро на килограм.

Изпълнителният директор на "Българска роза" - Карлово, Спас Видев посочи, че от години традиционната българска лавандула постепенно е измествана от сортове, които дават по-високи добиви, но имат по-ниско качество на етеричното масло. По думите му по-старите сортове лавандула, които масово са се отглеждали в България, носят по-малко като количество масло, но пък то е с много високо качество.
Лисичаров смята, че българските производители "трябва да обърнат фокуса си към съхранение на високото качество, което ще е ключово за запазване на пазарите ни в дългосрочен мащаб".

"Еньо Бончев", подобно на "Алтея" и "Интермед", отглежда биологично сертифицирана лавандула, а за интереса към този вид продукция показват и прогнозите на "Лавена агро" - компанията отглежда и конвенционални, и органични насаждения, за последните вече има поръчки от чужди клиенти. Според ръководството там има голям потенциал за развитие, а като цяло очакванията им за продажбите на лавандулово масло през тази година са положителни.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

САЩ може да облекчат временно търговските санкции срещу Huawei 1 САЩ може да облекчат временно търговските санкции срещу Huawei

Китайската компания се опитва да се справи с критичната ситуация

19 май 2019, 856 прочитания

Шуменската "Теси" планира 78 млн. евро приходи за 2019 г. Шуменската "Теси" планира 78 млн. евро приходи за 2019 г.

Компанията представи новия си "умен" бойлер с управление през интернет

19 май 2019, 1279 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
В сектора на възобновяемата енeргия ще има самоубийства

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум пред "Капитал Daily"

Aéroport de Sofia

Френският кандидат Aéroports de Paris Group излетя към победата в концесията на софийското летище с изключително високо ценово и инвестиционно предложение

Екатерина Тупарева: Ръстът на рекламния пазар ще се забави

Изпълнителният директор на Ogilvy Group Bulgaria пред "Капитал"

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Селото се оказа тъкмо в града

Няколко стопанства с доставка, които предлагат чиста, разнообразна и вкусна храна

Работохолици до доказване на противното

Марк Грифитс, професор по поведенческо пристрастяване и директор на звено за изследване на хазарта в Nottingham Trent University