Сбогом на оръжията

Въпреки големите задължения на ВМЗ се очертава обилна конкуренция за приватизацията на последния държавен гигант в бранша

Ако влезете на интернет страницата на Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ), ще видите перфектен образец на уебдизайна от края на миналия век. И вероятно сайтът е от най-съвременните неща в държавната оръжейна фабрика, макар там да можете да научите на какви изяви участва  дружеството и как "благодарение на интелектуалния потенциал на научно-техническите кадри и на високата квалификация на изпълнителския персонал на фирмата през годините бяха усвоени редица специални и граждански изделия".

През годините на прехода сопотският производител на ракети, снаряди и ръчни гранати беше грозното патенце на българската оръжейна индустрия. Докато другите соцзаводи къде успешно, къде не дотам бяха приватизирани, година след година работниците във ВМЗ не получаваха заплати и държавата ги спасяваше. Но не продаваше завода и не инвестираше в него. Така дружеството остана последната държавна брънка от някогашния военнопромишлен комплекс наред с търговеца "Кинтекс".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се