Корпоративен сезон: Шарено полугодие

В отчетите на публичните компании липсват обща тенденция и фактори на влияние

С новото забавяне в Европа резултатите на индустриалните компании отново се влошават
С новото забавяне в Европа резултатите на индустриалните компании отново се влошават
С новото забавяне в Европа резултатите на индустриалните компании отново се влошават    ©  Георги Кожухаров
С новото забавяне в Европа резултатите на индустриалните компании отново се влошават    ©  Георги Кожухаров

Шарено. Така може да се определи първото полугодие за бизнеса на българските публични компании, част от които вече публикуваха финансовите си отчети. От тях е трудно да се извади обща тенденция както за тренда, така и за факторите. Има както растящи печалби, така и високи продажби, но и нови загуби. Факт е обаче, че всички компании работят в кризисна среда и всяка търси свой начин да отговори на промените, поне доколкото може.

По-ясно откроено забавяне има при индустриалните компании - те са ударени или заради свиващия се износ, или заради падащото потребление в страната. За много от тях проблем продължават да са скъпите суровини - така дори и да реализират ръст на продажбите, той е по-малък от този при разходите, което води до свиване на маржовете, а в краен случай и по-лошото - загуба. Относително по-стабилно засега се представят производителите на цигари и лекарства.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zanzibar87 avatar :-|
  zanzibar87
  • - 1

  Много скоро печалбите на "Софарма" "Софарма трейдинг" и пр. ще спаднат значително, защото потребителите масово ще се отдръпнат от тези фармацевтични компании. Собственика им Огнян Донев е обвинен в пране на пари и укриване на данъци, което няма как да не повлияе върху пакета акции на компаниите. Ще се наблюдава един срив, което ще е показателно за неговите далавери и измами през годините.

  Фирма "Каолин" има спад още сега и това не е случайно. За непознатите тя е собственост на Иво Прокопиев и неговия брат, чрез която въртят далавери в цената на варорика у нас, и точно от там се покачи цената на тока с цели 13%! Точно заради това един от главните врагове на обществото на България живее в Сингапур, за да не бъде разследван и обвинен от прокурор.

  Нередност?
 • 2
  svoboden_udar avatar :-|
  мрачен интелектуалец

  "Фармацията продължава да е печеливша и в кризата, макар че трудно може да се говори за значителни ръстове в сектора, но все пак те остават стабилни."


  А ако имаше няколко фармацевтични компании, дали Софарма пак щяха да бъдат толкова стабилни и печеливши в кризата? Май ситуацията нямаше да е съвсем същата :)

  Нередност?
 • 3
  alexxandra avatar :-|
  Alexx

  Печалбата на Софарма е нараснала , но това е защото бяха разпределени дивиденти и счетоводителите им отчетоха приходите от тях. Иначе Софарма бяха натрупали финансова загуба от предишните тримесечия, която успяха да покрият и да излязат сравнително на чисто за полугодието. Нямам как обаче да не се забележи разклащане на дейността съдейки по показателите за ликвидност и занижените нива на обезпеченост на паричните средства.

  Нередност?
 • 4
  monika_ avatar :-|
  monика
  • - 1

  "Фармацията продължава да е печеливша и в кризата, макар че трудно може да се говори за значителни ръстове в сектора, но все пак те остават стабилни. "Софарма" е увеличила продажбите си през първото полугодие, но печалбата е останала почти без промяна, показва индивидуалния отчет, в който не са включени резултатите на дъщерните компании в групата. "

  Ха имах си хас фармацията на Донев да не е печеливша дори в условия на криза:) След като продължава да продава лекарствата с тройни надценки на нашия пазар, да печели пари от външните си дружества и да ги препира в чуждестранни офшорки, защото точно за това беше осъден наскоро, няма как компанията му да не не е на печалба. Въпроса е, че покварения кръг на дружеството му продължава да бъде на челни позиции на нашия пазар, задушавайки и смачквайки и най-малкия опит за конкуренция. За мен това е монопол, и то в чист вид.

  Нередност?
 • yavor.noev
  • + 1

  "Цигарите и лекарствата са добре" - не сте ли малко цинични, "Капитал"?? Хората не се добре! - мафиоти си прокарват закон, с който да забранят цигарените гилзи, за да им върви контрабандата; Донев си плаща, за да е необезпокояван толкова години да краде, а сега да е на свобода... А вие какъв само акцент сте извели....

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал