Новият брой: Магистрален грабеж

Злато от отпадък

В резултат на разширението и модернизацията в "Челопеч майнинг" добивът на руда тази година ще нарасне двойно до 1.8 млн. т, а догодина ще достигне 2 млн. т

Злато от отпадък

Нова технология на "Челопеч майнинг" може да увеличи производството на благородния метал с 2400 кг годишно

14812 прочитания

В резултат на разширението и модернизацията в "Челопеч майнинг" добивът на руда тази година ще нарасне двойно до 1.8 млн. т, а догодина ще достигне 2 млн. т

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


40.7

млн. долара е нетната печалба на Dundee Precious Metals за първото полугодие на 2012 г.

Нов проект за оползотворяване на отпадъците от производството на концентрат в "Челопеч майнинг" може да увеличи добива на злато с до 2400 кг (85 хил. тройунции) годишно. Направените тестове и проучвания досега са потвърдили първоначалните очаквания, съобщиха от канадската компания майка Dundee Precious Metals (DPM). "Това е технология, която развиваме в момента и още не е завършена, но може да се каже, че полупромишлените експерименти са успешни на този етап", уточни изпълнителният директор на "Челопеч майнинг" Николай Христов. В случай че изследванията потвърдят ефективността на проекта и той стартира, изпълнението му може да приключи до 2017 г.

Вместо да се изхвърля

В момента в Челопеч се произвежда концентрат със съдържание на злато, мед и сребро от съответно 55, 85 и 42%. Рудата съдържа известно количество пирит, който се отстранява по време на флотацията. С минерала обаче са свързани и благородни метали, които също не се преработват. "На практика заедно с пирита определено количество злато отива в хвостохранилището. Идеята е този метал да се извлича", каза Христов. Проучванията засега показват, че новият проект ще позволи това да стане.

До тази есен компанията трябва да приключи разширението и модернизацията на мината, с което производството на руда ще достигне 2 млн. т годишно. При този капацитет ще се получават между 380 и 420 хил. т пиритен концентрат като отделен продукт в допълнение към медния концентрат, който се прави в момента. Според предварителните тестове в един тон пиритен концентрат ще има 6-7 г злато, 10-15 г сребро и 0.5-0-7% мед. Това означава годишно да се добиват до 90 хил. тройунции злато и 190 хил. тройунции сребро, както и 2-2.7 т мед.

След допълнителна преработка ще се получават между 40 и 80 хил. т доста по-концентриран продукт. В него ще има 30-60 г/т злато и 25-75 г/т сребро, като от двата метала ще може да се извличат съответно 95 и 50%. Намаляването на обема ще позволи концентратът да се транспортира до завода на DPM в Намибия, където и в момента се преработва продукцията на "Челопеч майнинг".

Инвестиции

Според предварителните разчети проектът може да започне догодина и да протече на два етапа. До 2016 г. част от пиритения концентрат ще се продава, а останалият ще се складира. И в момента "Челопеч майнинг" продава пиритен концентрат, произведен в миналото. Вторият етап включва изграждането на инсталация и ще се изпълни в две фази. През първата в завода ще се преработва половината от концентрата (около 200 хил. т), като се използва съществуващото оборудване. До края на 2016 г. ще бъде изградена допълнителна инсталация, така че от 2017 г. да започне преработката и на останалите 200 хил. т концентрат, които ще се получават годишно. По сегашни оценки инвестицията ще бъде малко над 200 млн. долара и ще се изплати за около четири години.

Финансови успехи

Българската компания стои и зад добрите резултати, които DPM отбелязва към края на юни, става ясно от отчета на канадското дружество. За първото шестмесечие на 2012 г. нетната печалба на DPM нараства до 40.7 млн. долара в сравнение с 15.8 млн. долара за същия период на 2011 г. Печалбата за второто тримесечие също се повишава, макар и по-слабо, като достига 9.4 млн. долара (спрямо 6 млн. долара година по-рано). Ръстът се дължи на увеличеното производство, по-силния долар и по-високите цени на златото, посочват от компанията. Тези фактори са компенсирали изцяло отлагането на някои проекти, както и намалената преработка на концентрат в Намибия заради ремонта на завода там. Той беше изтеглен с едно тримесечие напред, за да съвпадне с наложеното от местните власти свиване на производството наполовина до приключване на проекта за улавяне на емисиите. През юли компанията получи разрешение да увеличи производството до 75% от капацитета си.

"Челопеч" продължава да отбелязва стабилни оперативни и финансови резултати и се справя отлично с проекта за разширяване, който се очаква да приключи по план в началото на четвъртото тримесечие", се казва в изявлението на президента и главен изпълнителен директор на DPM Джонатан Гудман. През 2011 г. приходите на "Челопеч майнинг" скочиха с над 65% до 299 млн. лв. Нещо повече, компанията успя да обърне загубата си за предходната година в 158 млн. лв. печалба и да отбележи рекордна в сектора рентабилност от 53%.

40.7

млн. долара е нетната печалба на Dundee Precious Metals за първото полугодие на 2012 г.

Нов проект за оползотворяване на отпадъците от производството на концентрат в "Челопеч майнинг" може да увеличи добива на злато с до 2400 кг (85 хил. тройунции) годишно. Направените тестове и проучвания досега са потвърдили първоначалните очаквания, съобщиха от канадската компания майка Dundee Precious Metals (DPM). "Това е технология, която развиваме в момента и още не е завършена, но може да се каже, че полупромишлените експерименти са успешни на този етап", уточни изпълнителният директор на "Челопеч майнинг" Николай Христов. В случай че изследванията потвърдят ефективността на проекта и той стартира, изпълнението му може да приключи до 2017 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  stoicho2 avatar :-|
  stoicho2

  Какво печели държавата от тези"успехи" на Челопеч. доколкото разбрах на 100кг. добита злато, България получава 0.75 кг. Освен това неконтролируемо се изнасят и редица редкоземни елементи от които страната не получава нищо. Защо не се обяви какъв е договора ни с тази фирма.

 • крум фильовски

  Злато за 1 ТРИЛИОН и 154 МИЛИАРДА $ е изнесено от България,САМО за година,САМО от едно находище!...
  В момента България има злато за 793 млрд. долара!

  "Излизаме от кризата, ако властта анулира колониалните концесии на подземните ни богатства, категоричен е проф. Вълко Гергелчев
  Заприн КАРАМИНОВ
  Златодобивът в български ръце е единственият сигурен начин България да излезе от перманентната икономическа и финансова криза, в която живеем вече две десетилетия. Това съобщи пред „Атака“ световноизвестният геолог проф. Вълко Гергелчев. Припомняме, че единственият политик, който от години призовава за връщане на златодобива в наши ръце, е лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Сега неговата теза намери защитници и сред най-известните имена на българската наука.
  Според професор Гергелчев страната ни разполага със злато за около 793 млрд. долара, или прогнозно около 18 000 тона от скъпия метал при добив от 445 гр/тон! Отделно в недрата има сребро за близо половин милиард долара!
  Именно подземните богатства, с които България разполага в изобилие, са пътят към икономически възход, който така и не се случи през всичките години на прехода, категоричен е експертът. За това обаче е нужно националноотговорно правителство, което да се заеме сериозно с връщане на изключително печелившия бранш в български ръце. Ситуацията в момента обаче не е такава – управляващите от
  ГЕРБ продължават колониалната политика на отдаване на богатствата от земните ни недра на чужденци
  срещу обидно ниски концесионни такси. В момента огромна част от златните мини се експлоатират срещу жълти стотинки от чужди компании – например на канадците от „Дънди прешъс металс“. Които изнасят всяка година злато за милиарди долари зад граница, а на нас оставят пустеещи, отровени земи и няколко милиона „приход“ от концесии. Което от своя страна е, освен национално предателство, и нарушение на европейското законодателство, което не позволява изключителната държавна собственост (според Конституцията на България), каквато са подземните ни богатства, да се отдават на чужди компании.
  Пред „Атака“ проф. Гергелчев бе категоричен: „България е сред най-богатите европейски страни на злато, сребро, термоминерални води, някои неминерални ресурси като перлити и зеолити, а също и редица строителни материали. През страната ни минават 6 златни пояса и 5 златни зони, а също 6 сребърнорудни пояса. Всички те продължават и в съседните ни страни“. По думите на експерта към 2010 г. златните георесурси на България възлизат на над 18 хил. тона при 445 гр/тон на обща стойност около 793 млрд. долара! Сребърните находища, поради липса на данни, са изчислени само за Чипровско-мартиновския сегмент на най-богатия Западно-български сребърно-поликомпонентен руден пояс и възлизат на 10 324 тона при средно съдържание от 172 гр/тон на обща стойност 452,8 млн. долара!
  Според проф. Гергелчев само златодобивът в български ръце ни гарантира стандарт на живот като в Германия.
  Нужно е само правителството да вземе в свои
  ръце сектора, за да извади България от кризата
  А нали това е основната задача на всяко правителство – да осигури възможно най-добрия начин на живот за народа си?“, риторично попита именитият геолог. По думите му българските учени дори са съставили план, по който властта може да се движи, ако иска да възроди златодобива. „Начертали сме всичко – от това какви експертизи са необходими за конкретното находище, до конкретни препоръки за работа за всеки регион“, обясни пред „Атака“ експертът.
  Професорът предостави на „Атака“ своя публикация, в която аргументирано защитава идеята, че именно разработването на златните находища от държавата, а не от чужди фирми, е пътят за справяне с кризата. Един пасаж от текста казва следното: „Всички чужди фирми през ХХ век (германски, белгийски, френски и руски) са проучвали златно- или сребърно-медни и златно- или сребърно-полиметални находища, както и всички наши проучвания и научноизследователски работи. Така университетските преподаватели П. Герганов и Ст. Младенов са отпечатали ръководство за дирене и добиване на злато от разсипни (наносните) находища, в България по области. В Софийска например те са 114, в Пловдивска – 42 находища, в Старозагорска – 29, Врачанска – 23, Плевенска – 13. Общо 221 находища.“
  Оказа се обаче, че според най-новите данни България разполага с цели 827 златодайни района. Таблица за прогнозните площи, съставена от екип, ръководен от проф. Гергелчев, е категорична: на 160 терена, първа категория, е 100% сигурно, че има злато. На 226 места, втора категория, шансът да се извади скъпоценният метал, е между 60-70%. В трета категория, където на 50% е възможен златодобив, попадат 240 терена.
  „Много интересно процедират чужденците. Първото нещо, което правят, когато дойдат в България, е да отидат в БАН и да проучат какво казват българските учени за конкретния регион, в който са се прицелили. Използват нашите научни постижения, за да добиват нашето злато, което после изнасят зад граница“, възмути се Гергелчев.
  Затова той призова
  управляващите най-сетне да помислят за своя народ и дадат старт на държавния златодобив
  „Моля да цитирате великия Васил Левски, който казва: „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“
  Когато се намерят тези достойни хора, тогава България ще тръгне по пътя на благоденствието. ГЕРБ обаче упорито отказват поне да се опитат да бъдат достойно правителство и щедро раздават концесии на чужденци срещу смехотворни концесионни такси.

  Парите за добив са “заровени” в хвоста
  Всички управляващи, ГЕРБ не са изключение, обичат мантрата „пари няма“. Прилагат я за всичко – от здравеопазване и образование до проблемите на БАН и българския бизнес. Затова предварително ще ги контрираме, че ако желаят да възродят държавния златодобив, то пари има. В изобилие при това. Не е нужно да ни лъжат, че само чуждите компании имат средства за изграждане и поддръжка на рудници, и това да е повод златото на България безконтролно да изчезва зад граница, а на нас да ни оставят пусти земи и отровени реки. „Парите за държавния златодобив за заровени в хвостохранилищата. Само в кремиковското има закопани 19 млрд. лева във вид на неизвлечени полезни изкопаеми и метали. Според представители на японска фирма, която се свърза с мен за експертно мнение, при обработката на хвоста в Кремиковци ще се извлече такава печалба, която ще стигне за построяването на ново предприятие и още толкова средства ще останат като печалба“, обясни пред „Атака“ проф. Вълко Гергелчев.
  По думите му това обяснява и силния интерес на чужденци към разработка на хвостохранилищата у нас. „Лично аз отказах да дам карта на българските хвостохранилища, които са няколко десетки, на канадски учен, за да не преминат и те в чужди ръце“, призна професорът.

  Волен Сидеров: "Златодобивът в наши ръце вдига заплатите до 1000 лв.
  Единственият политик, който настоява златодобивът да се върне в държавни ръце, е лидерът на АТАКА Волен Сидеров. В рамките на работата на два парламента вече националистът иска държавата да прекрати порочните концесии на подземните ни богатства и парите от тях да влизат в хазната, а не да потъват зад граница.
  Наскоро Сидеров разкри една от тезите си на управленската програма на АТАКА за следващите избори, според която заплатите в България могат да станат 1000 лева, ако държавата си върне контрола на някои отрасли като златодобива, елекроразпределителните дружества, мобилните телефони, минералните води и всички природни ресурси, които са национално богатство.
  „Страната ни е богата, а не можем да се ползваме от природните дадености. Тези фирми, които се занимава със златните залежи, изпомпват печалбата, защо правителството не спре тази концесия?! Редно е да си върнем добива на благородния метал“, призова водачът на патриотите. Проф. Станислав Станилов от АТАКА пък напомни, че канадската компания „Дънди прешъс металс“, която извлича огромни печалби и ги изнася вън от страната, плаща нищожна концесионна такса. „Нейният концесионен договор представлява престъпление срещу нацията, защото лишава от приходи милиони българи“, категоричен е професор Станилов. И уточни: „На концесия подземните богатства се отдават в онези страни, които нямат финансов, кадрови и технологически ресурс за реализиране на подобни дейности. А това за България съвсем не може да се каже…“
  По този повод видният геолог проф. Гергелчев се присъедини към АТАКА: „Ако си върнем златото, България ще се изравни по условия на живот с Германия. Това не е фантастика, възможна реалност, стига властта да е в правилните ръце“.

 • 3
  alex.p.ivanov avatar :-|
  alex.p.ivanov

  До коментар [#2] от "крум фильовски":

  АЙДЕ БЕ. 1 Трилион и 150 милиарда?! Я излез от филма моля те!!!

 • 4
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  До коментар [#2] от "крум фильовски":

  Престъпление срещу нацията ?

  Канадците притежават знанията и технологията. Канадците са организирали производството, канадците създават работни места за българи, и канадците плащат концесията и данъци в тази държава.

  Ако ги нямаше, нямаше да има мина. Щеше да търсиш друг концесионер. Да ама кой ще ти работи за едното браво ? Няма такива.

  Лесно е да гледаш в паницата на другия, ама ако трябва ти да я напълниш ?

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  В БГ 1 трилион, в Сърбия- 2 трилиона, в Румъния наверно 3 трилиона. Да, има злато навсякъде но коя държава ще се изсели за да си преработи цялата площ? Тоя професор сигурно е от БАН. Как ги нарече Дянков?

 • 6
  sotk avatar :-|
  sotk

  Канадците ни третират като туземци и ни взимат златото срещу дрънкулки. Изглежда от години си плащат на Капитал да ги рекламира и на правителствата да ги закрилят. Технологията за добив на злато не е толкова сложна. Говори се, че в България остават 0,75 процента от добитото злато, не знам как да разбера дали е така. Нямаме достъп до концесионния договор.

 • 7
  fras avatar :-|
  fras

  Значи, от 2-3 разработвани находища канадците са изнесли злато за 1 трилион и 154 млрд. долара.
  Ако си го върнем, според Атака, заплатите стават 1000 лв.
  Общо находищата били 211.
  Ами да вземат горните инфантили да разработят останалите находища - те са 100 пъти повече. Проста интерполация показва следното:
  Значи ще изкарат злато за 111 трилиона долара - за сравнение БВП-то на САЩ е към 11 трилиона.
  Вероятно и заплатите ни могат да увеличат 100 пъти - демек към 100 000 лв. ще станат.
  Хайде да не сме лакоми - към 10 000 да ги направят. Другите трилиони за тях, защото са умни, работливи и предприемчиви. :)
  Идиоти!!!

 • 8
  sinergy avatar :-|
  Sinergy

  До коментар [#6] от "sotk":

  За такива като вас ако някой не е съгласен, значи е купен и му се плаща....

 • 9
  npaine avatar :-P
  NPaine

  До коментар [#2] от "крум фильовски":

  Ей! Ще внимаваш със солите за вана!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

На по-бавно кафе

На по-бавно кафе

Фонд "Традиция"

Фонд "Традиция"