Сега кажете, евтино ли приватизирахме БТК?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сега кажете, евтино ли приватизирахме БТК?

Управляващият директор на Advent Джоана Джеймс радостно се поздравява с министър Николай Василев след подписването на договора за приватизация на БТК през 2002 г.

Сега кажете, евтино ли приватизирахме БТК?

В момента телекомът се продава на по-ниска цена, отколкото бяха офертите през 2002 г.

19293 прочитания

Управляващият директор на Advent Джоана Джеймс радостно се поздравява с министър Николай Василев след подписването на договора за приватизация на БТК през 2002 г.

© Асен Тонев


КТБ и VTB Capital на прага на БТК

След двегодишно умуване през седмицата кредиторите на групата на БТК склониха и подписаха ексклузивно споразумение за продажба на телекома на консорциума от българската Корпоративна търговска банка и руската VTB Capital. Информацията беше потвърдена официално както от страна на продавачите, така и от страна на купувачите. Макар споразумението да включва редица условности, в него са записани основните параметри, според които финансовият дует ще стане мажоритарен собственик на БТК, а кредиторите ще имат миноритарен дял. Според оповестената информация дуетът се очаква да плати 130 млн. евро в брой и да поеме дългове за 588 млн. евро. Така представените параметри по евентуалната сделка повдигнаха въпроса доколко справедлива е оценката за стойността на компанията. В тази връзка своето лично виждане по темата представи Николай Василев, бивш министър на икономиката, на транспорта и на администрацията в последните две правителства.

През последните месеци чрез медиите можем да проследим една сложна сделка с немалка конкуренция – продажбата на 94% от акциите на БТК. Според мен през 2012 г. БТК е купена на по-ниска цена, отколкото при приватизацията през 2002 - 2004 г. Това ми дава възможност да отговоря на всички "експерти" – предимно политици – които 10 години повърхностно коментираха, че БТК е приватизирана без пари.

Фактът, че ще има сделка, е полезен за компанията, тъй като преходният период на очакване на нов собственик ще приключи. Затова и продавачите, и купувачите заслужават да бъдат поздравени. "Експат капитал" – компанията, в която работя – също подаде оферта за покупка на БТК, както медиите отразиха. Повече информация за тази процедура не сме предоставяли поради подписани документи за конфиденциалност. Затова оттук нататък ще продължа коментара само в качеството си на бивш министър, участвал в приватизационната процедура през 2002 - 2004 г., и като използвам публично достъпна информация.

Кога колко струва БТК?

През 2002 - 2004 г. БТК в тогавашното си състояние и без третия GSM лиценз беше продадена на оценка над 430 млн. евро за акциите (другите детайли са описани по-надолу). Отделно бяха поети задължения за около 220 млн. евро. През 2008 г., точно преди кризата, БТК в новото си състояние и с третия мобилен оператор се предполага, че е продадена за над 400 млн. евро за акциите (т.е. горе-долу колкото през 2002 г.) и отделно групата инвеститори остава с дълг над 1 млрд. евро. Тук твърденията, че компанията е препродадена за милиарди, са легенди. Широката публика не прави разлика между стойност на акциите (което е правилният показател, който да бъде сравняван с цената при приватизацията) и т.нар. Enterprise Value (сбор от цената на акциите и всички дългове).

През 2012 г. купувачите придобиват мажоритарен дял за 130 млн. евро и поемат задължения за 588 млн. евро. Точната цена на 100% от акциите е възможно да варира, но по мои изчисления може да се приеме за 178 млн. евро.

Като сравняваме числата, трябва да имаме предвид и стойността на парите във времето. Един лев преди 10 години би се равнявал на 1.5-2 лева днес заради натрупаната инфлация или заради високите лихви по депозитите.

С новата сделка БТК е продадена за около... минус 1 милиард евро

Не съм сигурен дали всички детайли около новата транзакция ще бъдат широко оповестени. В много такива сделки участниците избирателно обявяват част от числата по различни съображения. Например събират цената на акциите и на дълга, за да изглежда общата сума по-голяма. Ясно е обаче следното:

  БТК и всички дружества на досегашните собственици нагоре по веригата дължат на кредиторите почти 1.7 млрд. евро. Досегашните акционери на БТК са дълбоко "под вода" – те загубиха цялата си инвестиция – над 400 млн. евро по непотвърдена информация, а щяха да получат някаква стойност едва ако компанията беше продадена за сума над стойността на дълговете от 1.7 млрд. евро – абсолютно нереалистично. Кредиторите не могат да се надяват да си вземат всички пари обратно. Те ще загубят около милиард и получават или 617 млн. евро сега, или над 700 млн. евро – но предимно като обещания за бъдещи плащания.

Самата AIG оценява БТК различно през годините

Бих припомнил, че най-голямата застрахователна компания в света, американската AIG, подаде оферта през 2002 г., като се класира на последното трето място със 180 млн. евро за 65% от акциите Конкурентните оферти бяха за 200 и 230 млн. евро. Отделно имаше изискване към бъдещия купувач да увеличи капитала с 50 млн. евро. Същата AIG купи акциите на БТК през 2008 г., точно преди кризата, вероятно за над 400 млн. евро – като пое и много дългове. Със сегашната сделка инвеститорите от 2008 г. колективно губят близо един милиард евро. Не мога да приема, че огромна мултинационална компания не е знаела какво прави – просто времената се менят. Периодично цените на суровини, имоти, компании и финансови инструменти се качват или падат рязко. Веднъж печелиш, друг път губиш. Това се нарича пазарна икономика.

Междувременно компанията се е развила

Компанията днес не е същата като през 2002 г. Все едно да сравняваме цените на компютър, произведен преди 10 години и днес. Погледнато отстрани, в БТК има поне няколко добри резултата:

Мрежата се цифровизира, а през 2002 г. бяхме на последно място в Европа. Преди БТК беше само фиксиран оператор, а сега притежава един от големите мобилни оператори. "Виваком" печели пазарен дял. Броят на служителите беше намален драстично – с над 20 хил. души – което е добре за компанията. Фирмата е голям доставчик на високоскоростен интернет, на сателитна телевизия и на други модерни комуникационни услуги.Всичко това едва ли щеше да се случи в държавни ръце.

Въпреки това новата сделка, изглежда, е на по-ниска цена от 2002 - 2004 г.

Не знам кой как ще прочете евангелието, но според мен купувачите сега придобиват БТК с всичките й подобрения на по-ниска цена от стойността на приватизацията преди десетилетие. Няма нищо лошо – браво на инвеститорите.

Да се върнем 10 години назад

Никой не обича да чете стари вестници и да се занимава с отминали теми. За един реформаторски настроен човек обаче ситуацията е разочароваща по три причини.

Вечна загадка ще остане защо дясната опозиция (освен лявата) през 2002 г. толкова яростно и популистки ни пречеше да си свършим работата. Вместо да ни подкрепят да осъществим приватизациите, които те самите не успяха, се опитваха да съборят сделките с жалби до прокуратурата. Много псевдоексперти – най-вече политици – години наред се упражняваха по темата, че БТК е приватизирана "за жълти стотинки". Подобно на футбола, по този въпрос всички се смятаха за компетентни с аргументи като "само жиците в земята струват 200 милиона". Идеята, че БТК е приватизирана неизгодно, стана като аксиома, която няма нужда да се доказва. Моят отговор: ето, сега пък БТК е препродадена на още по-ниска цена. Цената на медта може и да се е покачила, но сделката не е за жици, а за работеща компания със задължения.

В Министерския съвет през 2005 - 2009 г. многократно ние, министрите от НДСВ, се противопоставяхме на коалиционните партньори по различни теми (например за увеличението на заплатите в държавните дружества). Независимо за какво става дума, често "аргументът" срещу мен беше: "Вие какво говорите, щом продадохте БТК без пари." Пак темата се приемаше като аксиома, без да се коментира по същество. 

Компонентите на сделката от 2002 - 2004 г.

Сделката през 2002 - 2004 г. имаше няколко основни компонента: 1.      Купувачът плати за 65% от акциите 280 млн. евро (230 за бюджета и 50 за увеличение на капитала на самата компания). Така оценката за 100% от акциите на БТК надхвърля 430 млн. евро.
2.      Купувачът пое ангажимент да инвестира 400 млн. евро за 5 години. Само до 2008 г. по данни от самата компания инвестициите бяха вече 697 млн. евро. 3.      Поради забавилата се сделка държавата на два пъти изтегли значителен дивидент в своя полза в размер на 117 млн. лева, както и увеличи продажната цена след преговори с 20 млн. евро. 4.      35% от акциите бяха продадени на борсата в началото на 2005 г. срещу компенсаторни инструменти с номинал над 624 млн. лева.
5.      "Златната акция", която остана в ръцете на държавата, вероятно струваше милиони евро. Тя даваше възможност да се контролират инвестиционните и социалните ангажименти на купувача, препродажби и др. 6.      Купувачът плати за третия GSM лиценз 54 млн. лева над споменатите 280 млн. евро. Ако някой смята, че цената е била ниска, ще припомня, че по-късно нямаше кандидати на търга за нов GSM лиценз. 7.      След преговори беше въведена "клоу-бек" клауза в размер на 10% от печалбата при препродажба. Какво се случи с нея е въпрос към следващите управляващи.

С всички тези елементи "общият икономически ефект" от сделката е почти 1.5 милиарда евро.

Всъщност БТК не беше приватизирана на висока цена

Никога не съм твърдял, че цената на приватизационната сделка е висока. Тя обаче е постигната в прозрачна и широко оповестена процедура, в която спечели кандидатът с най-висока оферта. Убеден съм, че през 90-те цената на БТК щеше да е по-висока, но тогава беше проспан подходящитя момент – дори по-скоро подходящото десетилетие. Проспаха го същите хора, които после най-яростно ни критикуваха.

Какво щеше да стане, ако не бяхме приватизирали БТК?

Никой не може да каже със сигурност какво щеше да стане, но ето моите предположения:

Доминираното от социалистите правителство след 2005 г. може би нямаше да продаде БТК до края на мандата си. Аргументите биха били типични за принципните противници на приватизацията: ако времената са добри – защо да продаваме печелившо предприятие; ако времената са лоши – в криза не се продава.

Сегашното правителство не е реализирало много приватизационни сделки. Кой знае дали, на кого и при какви условия щеше да продаде БТК.

Огромна част от политическата и обществената енергия години наред щеше да бъде прахосвана по вечната тема дали да се приватизира БТК. И "Булгартабак" така го дъвкахме 15 години. Най-накрая се намери правителство, което реши да продаде холдинга – независимо дали по перфектен начин или не. По-добре някаква приватизация по-рано (като в Чехия), отколкото никога (като в Гърция).

До ден днешен може би нямаше да имаме трети GSM оператор и щяхме да плащаме по-високи цени за телефонни услуги.Нищо чудно в държавни ръце дружеството да беше тръгнало надолу по спиралата. Някога това се случи с "Кремиковци", "Балканкар" и други, а сега в много дружества в енергетиката и транспорта.

  *Авторът е бивш министър на икономиката, на транспорта и далекосъобщенията и на държавната администрация и административната реформа в предходните две правителства

Николай Василев
Фотограф: Капитал

КТБ и VTB Capital на прага на БТК

След двегодишно умуване през седмицата кредиторите на групата на БТК склониха и подписаха ексклузивно споразумение за продажба на телекома на консорциума от българската Корпоративна търговска банка и руската VTB Capital. Информацията беше потвърдена официално както от страна на продавачите, така и от страна на купувачите. Макар споразумението да включва редица условности, в него са записани основните параметри, според които финансовият дует ще стане мажоритарен собственик на БТК, а кредиторите ще имат миноритарен дял. Според оповестената информация дуетът се очаква да плати 130 млн. евро в брой и да поеме дългове за 588 млн. евро. Така представените параметри по евентуалната сделка повдигнаха въпроса доколко справедлива е оценката за стойността на компанията. В тази връзка своето лично виждане по темата представи Николай Василев, бивш министър на икономиката, на транспорта и на администрацията в последните две правителства.

През последните месеци чрез медиите можем да проследим една сложна сделка с немалка конкуренция – продажбата на 94% от акциите на БТК. Според мен през 2012 г. БТК е купена на по-ниска цена, отколкото при приватизацията през 2002 - 2004 г. Това ми дава възможност да отговоря на всички "експерти" – предимно политици – които 10 години повърхностно коментираха, че БТК е приватизирана без пари.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

75 коментара
 • 1
  vesko_dechev avatar :-?
  Веселин Дечев
  • -13
  • +129

  А БТК досега дали не продаде някакви свои активи?
  И дали тази сегашна оценка отчита това?

 • 3
  bz avatar :-|
  bz

  Капитал сами си плюете по реномето като се мазните на Николай Василев (Малкия Мук) !
  Сигурно не си спомняте собствената си статия от 27.09.2008:
  Rе: Евтино ли продадохме БТК?
  http://www.capital.bg/blogove/arhiv/2008/09/27/556011_re_evtino_li_prodadohme_btk/
  Където подробно се обясняват лъжите на Василев които днес ни пробутвате за истина.
  Например:
  “Златната акция”, която остана в ръцете на държавата, вероятно струва милиони евро. Тя дава възможност да се контролират инвестиционните и социалните ангажименти на купувача, препродажби и др. В момента държавата блокира продажбата на имоти именно благодарение на “златната акция”.
  Би ли посочил къде в Търговския закон се говори за златна акция? Как я оценяваш на милиони евро, въз основа на какъв пазар? Как точно държателят на тази “златна акция” е използвал възможността “да се контролират инвестиционните и социалните ангажименти на купувача, препродажби и др.” Какви са тези “др.’?

 • 4
  zanzibar87 avatar :-|
  zanzibar87

  До коментар [#3] от "bz":

  И какво си мислиш. че ще постигнеш с този "копи-пейст" коментар? Хората такива като теб като им прочетат първото изречение и веднага им става ясно за какво си дошъл в тази статия. Поне не го прави толкова очевидно.

 • 5
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  момчета, кви са тия муковщини?
  Ники Василев да не говори много по тая сделка, защото всички помним на кой продадоха БТК. разбира се помним и за колко пари беше продадена компанията. с милиардните й активи.

  и да не говори глупости в стил Владимир Каролев - доносника...

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Малкият мук плаче за панделата, а той нахалникът прави анализи на чужди сделки....

 • 7
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Ето много факти спестени от Николай Василев.

  Цитирам:" Годината е 2004.

  След половингодишни преговори сегашният собственик на БТК Тор Бьорголфсон (чрез фонда си "Новатор") продаде дела си на американската финансова група AIG, която влиза в сделката чрез дъщерното си дружество AIG Global Investment Group (AIGGIG), обявиха продавач и купувач. Обект на продажбата са 65% от акциите на БТК, но съвсем скоро американският фонд ще придобие още 25% от телекома. При обявената цена за акция от 5.75 евро общата цена за 90% е почти 1.5 млрд. евро.

  Новият собственик ще трябва да отправи търгово предложение към миноритарните акционери. Финалът на сделката е насрочен за след 11 юни, когато изтича забраната по приватизационния договор за препродажба. Това ограничение е причината Тор Бьорголфсон никога формално да не е бил собственик на БТК. По документи все още мажоритарен акционер е "Вива венчърс", а исландецът има опция да купи дела й.

  След като "Вива венчърс" купи от държавата 65% от БТК за 230 млн. евро, тя продаде в края на 2005 г. дела си на Тор Бьорголфсон. По неофициална информация оттогава исландецът е платил 620 млн. евро. Година и половина по-късно той е на път да получи за своята инвестиция 1.08 млрд. евро. Тоест той печели 460 млн. евро. В добавка обственикът на 65% от БТК получи през миналата година и дивидент от около 60 млн. евро, което вдига печалбата му на 520 млн. евро. Според последния отчет на БТК големите миноритарни акционери в телекома са Landsbank Luxembourg (Бьорголфсон има дял в едноименната исландска банка) с 13.38% и Barclays Bank - с 9.26%. Така е вероятно Бьорголфсон да прибере и част от печалбата от продажбата на малките пакети."
  http://forum.all.bg/files/1854120-BTC.txt

 • 8
  frost avatar :-|
  Whiskey&Gunpowder

  Не знам какво толкова не им харесвате на НДСВ. Ако ги сравним с някое нормално правителство, в някоя нормална държава не струват ама ако ги сравним със сегашното в Б-я са направо супер.

 • 9
  yotata avatar :-|
  йотата

  А за колко щяхте да я продадете сега ако:

  1. Икономиката се беше развила нормално (а не по милиционерски/шуробаджанаки), т.е. с нарастване на пазарните дялове на всички оператори (повече бизнес=повече комуникации, не е ли така?)

  И

  2. Паралелно, (като едни изключително кадърни мениджъри) бяхте изместили поне Глобул от второто място по пазарен дял?

  Май по-скоро въпросът е: защо бързате да се отървете на такава неизгодна цена?

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#1:"vesko_dechev"]А БТК досега дали не продаде някакви свои активи? [/quote]Цитирам
  13 август 2010 вестник "Труд"

  Агенцията за приватизация е запорирала над 850 имота на “Виваком” (бившата БТК) в цялата страна. Сред тях е и емблематичната Телефонна палата в центъра на София.

  “В шок сме, от месец и половина издават ипотеки върху наши сгради”, каза пред “Труд” генералният секретар на телекома Михаела Калайджиева вчера. “Разбрахме за случая, след като отидохме да изповядаме сделка за сграда в провинцията”, каза тя. Справката за тежести обаче показала, че върху имота има издадена ипотека в полза на държавата и продажбата се провалила. Още куп имотни сделки на БТК са пропаднали през последния месец заради запор, а от телекома се притесняват, че приватизационната агенция може да издаде възбрани за продажба на още десетки и дори стотици недвижимости.

  Запорът върху частни имоти стана възможен след поправка в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според нея при неизпълнение на приватизационен договор за осигуряването на наказателно вземане (глоби неустойки и др.) вече могат да се използват не само имоти на дружеството купувач, но и на самата компания, която е обект на сделката.

  БТК бе приватизирана в началото на 2004 г. от регистрираното във Виена ООД “Вива венчърс”. Фирмата неправомерно съкрати повече от половината персонал на телекома, за което й бяха начислени глоби от следприватизационния надзор за близо 200 млн. лева. Освен това не спази и условието при бъдеща препродажба на БТК да плати на държавата 78 млн. евро. Затова сега се запорират недвижимостите на компанията. В момента собственик на дружеството е фонд на щатския гигант AIG.
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=576884


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK