С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
75 10 авг 2012, 19:10, 18009 прочитания

Сега кажете, евтино ли приватизирахме БТК?

В момента телекомът се продава на по-ниска цена, отколкото бяха офертите през 2002 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
КТБ и VTB Capital на прага на БТК

След двегодишно умуване през седмицата кредиторите на групата на БТК склониха и подписаха ексклузивно споразумение за продажба на телекома на консорциума от българската Корпоративна търговска банка и руската VTB Capital. Информацията беше потвърдена официално както от страна на продавачите, така и от страна на купувачите. Макар споразумението да включва редица условности, в него са записани основните параметри, според които финансовият дует ще стане мажоритарен собственик на БТК, а кредиторите ще имат миноритарен дял. Според оповестената информация дуетът се очаква да плати 130 млн. евро в брой и да поеме дългове за 588 млн. евро. Така представените параметри по евентуалната сделка повдигнаха въпроса доколко справедлива е оценката за стойността на компанията. В тази връзка своето лично виждане по темата представи Николай Василев, бивш министър на икономиката, на транспорта и на администрацията в последните две правителства.

През последните месеци чрез медиите можем да проследим една сложна сделка с немалка конкуренция – продажбата на 94% от акциите на БТК. Според мен през 2012 г. БТК е купена на по-ниска цена, отколкото при приватизацията през 2002 - 2004 г. Това ми дава възможност да отговоря на всички "експерти" – предимно политици – които 10 години повърхностно коментираха, че БТК е приватизирана без пари.
 
Фактът, че ще има сделка, е полезен за компанията, тъй като преходният период на очакване на нов собственик ще приключи. Затова и продавачите, и купувачите заслужават да бъдат поздравени. "Експат капитал" – компанията, в която работя – също подаде оферта за покупка на БТК, както медиите отразиха. Повече информация за тази процедура не сме предоставяли поради подписани документи за конфиденциалност. Затова оттук нататък ще продължа коментара само в качеството си на бивш министър, участвал в приватизационната процедура през 2002 - 2004 г., и като използвам публично достъпна информация.
 
Кога колко струва БТК?
През 2002 - 2004 г. БТК в тогавашното си състояние и без третия GSM лиценз беше продадена на оценка над 430 млн. евро за акциите (другите детайли са описани по-надолу). Отделно бяха поети задължения за около 220 млн. евро.
През 2008 г., точно преди кризата, БТК в новото си състояние и с третия мобилен оператор се предполага, че е продадена за над 400 млн. евро за акциите (т.е. горе-долу колкото през 2002 г.) и отделно групата инвеститори остава с дълг над 1 млрд. евро. Тук твърденията, че компанията е препродадена за милиарди, са легенди. Широката публика не прави разлика между стойност на акциите (което е правилният показател, който да бъде сравняван с цената при приватизацията) и т.нар. Enterprise Value (сбор от цената на акциите и всички дългове).
През 2012 г. купувачите придобиват мажоритарен дял за 130 млн. евро и поемат задължения за 588 млн. евро. Точната цена на 100% от акциите е възможно да варира, но по мои изчисления може да се приеме за 178 млн. евро.
 
Като сравняваме числата, трябва да имаме предвид и стойността на парите във времето. Един лев преди 10 години би се равнявал на 1.5-2 лева днес заради натрупаната инфлация или заради високите лихви по депозитите.
 
С новата сделка БТК е продадена за около... минус 1 милиард евро
Не съм сигурен дали всички детайли около новата транзакция ще бъдат широко оповестени. В много такива сделки участниците избирателно обявяват част от числата по различни съображения. Например събират цената на акциите и на дълга, за да изглежда общата сума по-голяма. Ясно е обаче следното:
  БТК и всички дружества на досегашните собственици нагоре по веригата дължат на кредиторите почти 1.7 млрд. евро. Досегашните акционери на БТК са дълбоко "под вода" – те загубиха цялата си инвестиция – над 400 млн. евро по непотвърдена информация, а щяха да получат някаква стойност едва ако компанията беше продадена за сума над стойността на дълговете от 1.7 млрд. евро – абсолютно нереалистично. Кредиторите не могат да се надяват да си вземат всички пари обратно. Те ще загубят около милиард и получават или 617 млн. евро сега, или над 700 млн. евро – но предимно като обещания за бъдещи плащания.
 
Самата AIG оценява БТК различно през годините
Бих припомнил, че най-голямата застрахователна компания в света, американската AIG, подаде оферта през 2002 г., като се класира на последното трето място със 180 млн. евро за 65% от акциите Конкурентните оферти бяха за 200 и 230 млн. евро. Отделно имаше изискване към бъдещия купувач да увеличи капитала с 50 млн. евро. Същата AIG купи акциите на БТК през 2008 г., точно преди кризата, вероятно за над 400 млн. евро – като пое и много дългове. Със сегашната сделка инвеститорите от 2008 г. колективно губят близо един милиард евро. Не мога да приема, че огромна мултинационална компания не е знаела какво прави – просто времената се менят. Периодично цените на суровини, имоти, компании и финансови инструменти се качват или падат рязко. Веднъж печелиш, друг път губиш. Това се нарича пазарна икономика.
 
Междувременно компанията се е развила
Компанията днес не е същата като през 2002 г. Все едно да сравняваме цените на компютър, произведен преди 10 години и днес. Погледнато отстрани, в БТК има поне няколко добри резултата:

Мрежата се цифровизира, а през 2002 г. бяхме на последно място в Европа. Преди БТК беше само фиксиран оператор, а сега притежава един от големите мобилни оператори. "Виваком" печели пазарен дял. Броят на служителите беше намален драстично – с над 20 хил. души – което е добре за компанията. Фирмата е голям доставчик на високоскоростен интернет, на сателитна телевизия и на други модерни комуникационни услуги.Всичко това едва ли щеше да се случи в държавни ръце.
 
Въпреки това новата сделка, изглежда, е на по-ниска цена от 2002 - 2004 г.
Не знам кой как ще прочете евангелието, но според мен купувачите сега придобиват БТК с всичките й подобрения на по-ниска цена от стойността на приватизацията преди десетилетие. Няма нищо лошо – браво на инвеститорите.
 
Да се върнем 10 години назад
Никой не обича да чете стари вестници и да се занимава с отминали теми. За един реформаторски настроен човек обаче ситуацията е разочароваща по три причини.


Вечна загадка ще остане защо дясната опозиция (освен лявата) през 2002 г. толкова яростно и популистки ни пречеше да си свършим работата. Вместо да ни подкрепят да осъществим приватизациите, които те самите не успяха, се опитваха да съборят сделките с жалби до прокуратурата. Много псевдоексперти – най-вече политици – години наред се упражняваха по темата, че БТК е приватизирана "за жълти стотинки". Подобно на футбола, по този въпрос всички се смятаха за компетентни с аргументи като "само жиците в земята струват 200 милиона". Идеята, че БТК е приватизирана неизгодно, стана като аксиома, която няма нужда да се доказва. Моят отговор: ето, сега пък БТК е препродадена на още по-ниска цена. Цената на медта може и да се е покачила, но сделката не е за жици, а за работеща компания със задължения.

В Министерския съвет през 2005 - 2009 г. многократно ние, министрите от НДСВ, се противопоставяхме на коалиционните партньори по различни теми (например за увеличението на заплатите в държавните дружества). Независимо за какво става дума, често "аргументът" срещу мен беше: "Вие какво говорите, щом продадохте БТК без пари." Пак темата се приемаше като аксиома, без да се коментира по същество. 

Компонентите на сделката от 2002 - 2004 г.
Сделката през 2002 - 2004 г. имаше няколко основни компонента:
1.      Купувачът плати за 65% от акциите 280 млн. евро (230 за бюджета и 50 за увеличение на капитала на самата компания). Така оценката за 100% от акциите на БТК надхвърля 430 млн. евро.
2.      Купувачът пое ангажимент да инвестира 400 млн. евро за 5 години. Само до 2008 г. по данни от самата компания инвестициите бяха вече 697 млн. евро.
3.      Поради забавилата се сделка държавата на два пъти изтегли значителен дивидент в своя полза в размер на 117 млн. лева, както и увеличи продажната цена след преговори с 20 млн. евро.
4.      35% от акциите бяха продадени на борсата в началото на 2005 г. срещу компенсаторни инструменти с номинал над 624 млн. лева.
5.      "Златната акция", която остана в ръцете на държавата, вероятно струваше милиони евро. Тя даваше възможност да се контролират инвестиционните и социалните ангажименти на купувача, препродажби и др.
6.      Купувачът плати за третия GSM лиценз 54 млн. лева над споменатите 280 млн. евро. Ако някой смята, че цената е била ниска, ще припомня, че по-късно нямаше кандидати на търга за нов GSM лиценз.
7.      След преговори беше въведена "клоу-бек" клауза в размер на 10% от печалбата при препродажба. Какво се случи с нея е въпрос към следващите управляващи.
С всички тези елементи "общият икономически ефект" от сделката е почти 1.5 милиарда евро.
 
Всъщност БТК не беше приватизирана на висока цена
Никога не съм твърдял, че цената на приватизационната сделка е висока. Тя обаче е постигната в прозрачна и широко оповестена процедура, в която спечели кандидатът с най-висока оферта. Убеден съм, че през 90-те цената на БТК щеше да е по-висока, но тогава беше проспан подходящитя момент – дори по-скоро подходящото десетилетие. Проспаха го същите хора, които после най-яростно ни критикуваха.
 
Какво щеше да стане, ако не бяхме приватизирали БТК?
Никой не може да каже със сигурност какво щеше да стане, но ето моите предположения:Доминираното от социалистите правителство след 2005 г. може би нямаше да продаде БТК до края на мандата си. Аргументите биха били типични за принципните противници на приватизацията: ако времената са добри – защо да продаваме печелившо предприятие; ако времената са лоши – в криза не се продава.

Сегашното правителство не е реализирало много приватизационни сделки. Кой знае дали, на кого и при какви условия щеше да продаде БТК.

Огромна част от политическата и обществената енергия години наред щеше да бъде прахосвана по вечната тема дали да се приватизира БТК. И "Булгартабак" така го дъвкахме 15 години. Най-накрая се намери правителство, което реши да продаде холдинга – независимо дали по перфектен начин или не. По-добре някаква приватизация по-рано (като в Чехия), отколкото никога (като в Гърция).

До ден днешен може би нямаше да имаме трети GSM оператор и щяхме да плащаме по-високи цени за телефонни услуги.Нищо чудно в държавни ръце дружеството да беше тръгнало надолу по спиралата. Някога това се случи с "Кремиковци", "Балканкар" и други, а сега в много дружества в енергетиката и транспорта.
 
 
  *Авторът е бивш министър на икономиката, на транспорта и далекосъобщенията и на държавната администрация и административната реформа в предходните две правителства
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Софтуерна сделка с българско участие Софтуерна сделка с българско участие

Компаниите Fourth и HotShedules се сливат, а първата има офис в България със 130 души екип

21 ное 2019, 327 прочитания

Уникредит Булбанк продаде портфейл лоши заеми за 50 млн. евро Уникредит Булбанк продаде портфейл лоши заеми за 50 млн. евро

Купувачи са специализираните компании за събиране на вземания APS Holding и Balbec Capital

21 ное 2019, 1019 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
КТБ и VTB взимат 73% от БТК

Детайлите по сделката все още остават неясни

Още от Капитал
Искам ново и по-хубаво жилище

Преориентирането на търсенето към по-качествени имоти в София води до лек ръст в средните цени

Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Раждането на 5G в България

2020-а ще бъде годината на едни от най-големите търгове за честоти досега, даващи началото на изграждането на 5G мрежа

Малките в голямата игра за София

Как ще се управлява столицата при новата конфигурация в общинския съвет и при районните кметове

Приемно село

"Резиденция Баба" изпраща на село млади хора, които в продължение на три седмици опознават местните и техните традиции

Канадска вълна

Писателят Дени Терио за работния си процес и защо Канада е страна на "две самотности"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10