Местният добив на горива е нараснал през 2011 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Местният добив на горива е нараснал през 2011 г.

Добивът на въглища в "Мини Марица-изток" се повиши през миналата година заради въвеждането в експлоатация на ТЕЦ "Ей И Ес - Гълъбово" и увеличаването на поръчките

Местният добив на горива е нараснал през 2011 г.

Производството на въглища е скочило с 25%, а българският природен газ вече покрива една пета от потреблението

11328 прочитания

Добивът на въглища в "Мини Марица-изток" се повиши през миналата година заради въвеждането в експлоатация на ТЕЦ "Ей И Ес - Гълъбово" и увеличаването на поръчките


Производството на горива в България е нараснало през миналата година. Най-впечатляващ - с една четвърт, е ръстът при добива на въглища, който се дължи основно на старта на ТЕЦ "Ей И Ес - Гълъбово" и повишеното търсене на продукцията на "Мини Марица-изток". Макар и незначително като дял от общото потребление, местният добив на природен газ също нараства благодарение на разработваните от "Мелроуз рисорсиз" находища в шелфа на Черно море. Това показва годишният бюлетин на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за състоянието и развитието на енергетиката в България през 2011 г.

ТЕЦ ефект

През миналата година са произведени общо 36.9 млн. тона въглища, което е с 25.5% повече, отколкото през 2010 г., показва анализът на МИЕТ, който се базира на данни, предоставени от енергийните предприятия в страната. От разработваните находища в България най-голям дял имат лигнитните въглища. Те формират 93.6% от общото производство. Лидер в тази сфера е държавната "Мини Марица-изток", която произвежда 95.7% от общото количество. През миналата година компанията увеличи добива заради въвеждането в експлоатация на ТЕЦ "Ей И Ес - Гълъбово" и увеличаването на поръчките. Строежът на централата започна още през 2006 г., но приключването му се забави заради проблеми с финансирането. През юни 2011 г. ТЕЦ-ът започна търговска дейност, а в края на годината достигна пълно натоварване на двата си 300-мегаватови блока. Отчетът на компанията собственик "Ей И Ес 3С Марица-изток 1" показва, че за миналата година са похарчени 56.3 млн. лв. за горива.

Тъй като лигнитните въглища са нискокалорични, извозването им на големи разстояния е икономически неизгодно. Затова "Мини Марица-изток" ограничава продажбите си в рамките на региона, където захранва с гориво четири ТЕЦ-а. Възможност за увеличаване на добива предоставя проектът за изграждане на два нови блока в държавния ТЕЦ "Марица-изток 2", който се очаква да започне догодина. Самото строителство обаче ще отнеме 5-6 години.

Лигнитни въглища в страната се добиват също от мините "Бели брег", "Станянци" и "Чукурово", но делът им в общото производство е минимален. В България се произвеждат и малки количества кафяви и черни въглища (виж графиките). Иначе почти всичките добити твърди горива се използват за производство на електро- и топлоенергия (97.7%). Малки количества отиват за производство на брикети, за собствени нужди и за отопление на домакинствата.

Газ и малко нефт

Вносът на природен газ от Русия се е увеличил с 6% през 2011 г. и е достигнал 2.8 млрд. куб.м. В същото време обаче местният добив, макар и малък, е скочил с близо 500%. Двете газодобивни компании в страната - "Мелроуз рисорсиз" и "Проучване и добив на нефт и газ", са произвели общо 443 млн. куб.м. Значителното повишение е резултат от започването на добив в находищата "Калиакра" и "Каварна", за които "Мелроуз рисорсиз" получи 10-годишни концесии в края на 2010 г. По данни на самата компания през миналата година са добивани средно по 1.2 млн. куб.м гориво на ден, което е осигурявало 18% от вътрешното потребление. "Мелроуз" продава синьото гориво основно на "Булгаргаз", по-малки количества се доставят на торовия завод "Агрополихим". Само преди две седмици дъщерното дружество на британската Melrose Resources получи още една, 6-годишна концесия за находището "Каварна-изток".

В същото време до пет години ще стане ясно и какви са залежите на нефт и газ в дълбоко Черно море, след като френският добивен гигант Total в партньорство с австрийската OMV и испанската Repsol спечели конкурса за проучване на блок "Хан Аспарух". Самият договор все още предстои да се подпише. Очакванията обаче са големи, тъй като в непосредствена близост се намира румънското находище "Нептун", където бяха открити 80 млрд. куб.м природен газ, а то е три пъти по-малко по площ от "Хан Аспарух". Евентуални положителни резултати от проучванията значително ще подобрят енергийната независимост от Русия.

Освен местното производство потреблението на природен газ също е нараснало през миналата година, показват още данните на МИЕТ. В страната са използвани 2.994 млрд. куб.м синьо гориво, което е с 12% повече от 2010 г. С изключение на строителството всички други сектори на икономиката са повишили потреблението. Основни консуматори остават енергийните предприятия, следвани от химическата индустрия.

С 14% са нараснали продажбите и на газоразпределителните дружества. Основните играчи в сектора са "Овергаз инк", "Ситигаз България" и "Черноморска технологична компания", които са отчели ръст от съответно 8, 20 и 2%. Повишили са се доставките за промишлените предприятия и бита (съответно 23.4 и 13.3%), докато консумацията в обществено-административните сгради е спаднала с 29%.

Добивът на нефт в България е в незначителни количества и остава почти без промяна през миналата година. Той се осъществява от "Проучване и добив на нефт и газ". Потреблението се покрива от внос, където основен играч е "Лукойл Нефтохим Бургас". През 2011 г. обаче бургаската рафинерия е внесла и преработила с 16% по-малко суровина в сравнение с 2010 г.

Електричество и топлоенергия

Повече от една пета от произведената електроенергия в страната, която се увеличава с 8.6%, е изнесена през миналата година, става ясно от бюлетина. Най-голям производител са топлоелектрическите централи на въглища, следвани от АЕЦ "Козлодуй". Значително се е увеличил делът на енергията от вятърни генератори (22.6%), които са произвели 22.6% от електричеството от възобновяеми източници. Нараства и производството на електрическа и топлинна енергия по комбиниран начин от топлофикациите заради привеждането им в съответствие с европейските изисквания. Като цяло крайното потребление на електроенергия нараства с 4.5% на годишна база до 29.5 тераватчаса.

Спаднало е обаче производството на топлинна енергия главно заради понижението при заводските централи (9.8%). Те обаче са осигурили 47.7% от общото производство, като заемат второ място след самите топлофикации (50.6%). От вложените горива за производство на топлинна енергия най-голям дял имат газообразните (52.9%). На биогоривата пък се дължи 0.4% от общото производство в сравнение с 0.1% през 2010 г.

Производството на горива в България е нараснало през миналата година. Най-впечатляващ - с една четвърт, е ръстът при добива на въглища, който се дължи основно на старта на ТЕЦ "Ей И Ес - Гълъбово" и повишеното търсене на продукцията на "Мини Марица-изток". Макар и незначително като дял от общото потребление, местният добив на природен газ също нараства благодарение на разработваните от "Мелроуз рисорсиз" находища в шелфа на Черно море. Това показва годишният бюлетин на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за състоянието и развитието на енергетиката в България през 2011 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  И къде ще си го врем нов АЕЦ с 1000-2000 MW мощности ?!?
  При положение че сега изнасяме 20% от произведения предимно евтин ток на АЕЦ Козлодуй, а народа плаща скъпите ВЕИ и американските ТЕЦ.
  Ще ни построят 2-ри АЕЦ зорлем за да вземат едни хора едни комисионни и децата на децата ми да им плащат гяволъка.

 • Цецо

  Нещо за концесионните такси няма ли да научим? Що говедата от министерството ни не отворят сайта на иракското?
  Ба си гнусните мошенници ни управляват.

 • 3
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Тези новини звучат оптимистично на фона на останалите за икономиката ни, ама като се сетя, че за цялата тази енергия плащаме от скъпо по-скъпо... хич не ми става добре.
  И както го е казал коментар #1 за чий ни е втора атомна, за да задоволим червения партиен елит ли? Изнасяме евтин ток на поразия, а тук го плащаме на двойни и тройни цени...

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "bz":

  АЕЦ Козлодуй има срок на експлоатация мисля 2017 и още няма разрешение за удължаването на срока. Трябва и да се мисли, че електромобилите до 15-тина години ще изместят ДВГ. Отоплението на ТЕЦ също е съмнителна работа, предвид че термопомпите (консуматор на ток!) вадят коеф. на трансофрмация 1:3 до 1:5, а новите япаонски разработки удрят и 1:7, говоря за възду-въздух. За вода:вода 1:7 отдавна е реалност. Така че ТЕЦ и газ заминават. Ще остане само токът.

 • 5
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#4:"cinik"]АЕЦ Козлодуй има срок на експлоатация мисля 2017 и още няма разрешение за удължаването на срока.[/quote]
  Ако може да се вярва на текущите управляващи - работело се интензивно за удължаване на експлоатациония срок до 2035 - да видим какво ще стане на практика.
  [quote#4:"cinik"]Трябва и да се мисли, че електромобилите до 15-тина години ще изместят ДВГ.[/quote]
  Добре би било ако наистина се случи това което казвате - но аз на този етап съм песимист за електромобилите - заради скъпите им батерии, малкия пробег и липсата на инфраструктура за зареждане за направата на която ще отидат милиарди и десетилетия да се изгради.
  [quote#4:"cinik"]Така че ТЕЦ и газ заминават.[/quote]
  Това твърдение без да съм специалист ми се струва силно преувеличено. Ако газът си заминаваше нямаше да се борят Южен поток и НАБУКО да ги правят като реално по тях газ ще тече след много години.

 • 6
  yotata avatar :-|
  йотата

  И въпреки повишеното родно производство цените на електроенергията растат.
  Сигурно трябва да станат 3 пъти по-скъпи отколкото в САЩ.

 • 7
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Интересно при по висока ефективност на потреблението как ли ще изглежда картинката?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.