Great Wall и Chery изтеглят колите си от Австралия заради азбест

Мярката засяга общо 23 хил. превозни средства

Произвежданите и предлаганите от "Литекс Моторс" автомобили Great Wall отговарят на всички изисквания на законодателството на Европейския съюз, съобщиха от компанията.
Произвежданите и предлаганите от "Литекс Моторс" автомобили Great Wall отговарят на всички изисквания на законодателството на Европейския съюз, съобщиха от компанията.    ©  Надежда Чипева
Произвежданите и предлаганите от "Литекс Моторс" автомобили Great Wall отговарят на всички изисквания на законодателството на Европейския съюз, съобщиха от компанията.
Произвежданите и предлаганите от "Литекс Моторс" автомобили Great Wall отговарят на всички изисквания на законодателството на Европейския съюз, съобщиха от компанията.    ©  Надежда Чипева

Great Wall Motor Co. и Chery Automobile Co. – двете най-големи компании износителки на автомобили в Китай, са изтеглили повечето от колите си в Австралия, след като властите откриха азбест в някои от моделите им, съобщи Bloomberg. Мярката засяга общо 23 хил. превозни средства. Азбестът може да доведе до ракови и респираторни заболявания и е забранен в 55 държави по света.

В началото на годината Great Wall откри завод за сглобяване на автомобили и в България, заедно с команията "Литекс моторс". Оттам коментираха, че автомобилите, които произвеждат и продават отговарят на всички изисквания, но въпреки това започват проверка. (виж карето по-долу) 

Реакции

Според говорителя на Great Wall компанията е разбрала за проблема преди около месец, след което е спряла да използва частите, при които е бил открит азбестът. По думите му външните пазари са отчели добри резултати за автомобилния производител през тази година и инцидентът няма да окаже големо влияние върху износа и плановете за разрастване в други държави.

Говорителят на най-големият местен бранд автомобили Chery коментира, че работници по погрешка са използвали части, които не е трябвало да бъдат поставяни на коли, изнасяни за Австралия.  

Акциите на китайските автомобилни производители поевтиняха по време на търговията в Хонконг. Книжата на Great Wall – най-големият производител на спортни автомобили в Китай, спаднаха с 5.1%, което е и най-значителното понижение за последните два месеца, като приключиха търговията на цена от 16.48 хонконгски долара. Акциите на BYD Co., Guangzhou Automobile Group Co. и Dongfeng Motor Group Co. поевтиняха.   

Мащаби

Изтеглянето на автомобилите засяга основна част от превозните средства, които са внесли компаниите. През 2010 и 2011 г. Great Wall са продали общо 15 355 автомобила в Австралия, а Chery – 1822, показват данните на Феделарната камара на автомобилните индустрии.

От страната ще бъдат изтеглени всички автомобили, при които е открит азбест, като за Great Wall става въпрос за моделите SA 220, V240, X240, V200 и X200, а за Chery - J11 и J3.

Разрастване

Китайските производители разширяват дейността си зад граница, за да могат да компенсират забавянето на вътрешните продажби заради отварянето на нови заводи и охлаждането на търсенето. Износът на превозни средства може да се увеличи с около 50% през тази година, с което ще надхвърли и резултатите от 2011 г. по данни на Китайската търговска камара за вноса и електронните продукти.

Great Wall планира да удвои броя на заводите си за асемблиране на части до 24 до 2015 г. и да увеличи общия си производствен капацитет до 500 хил. автомобила годишно, обявиха от компанията през април. Производителят планира да изнесе 100 хил. автомобила през тази година или 18% от всички доставки. Chery цели да увеличи годишния си износ до 1 млн. броя в следващите 7 до 8 години, обявиха от компанията през 2011 г.

"Литекс Моторс": Нашите автомобили са безопасни

През февруари Great Wall откри завод за асемблиране на автомобили и в България, заедно с команията "Литекс моторс". Плановете са до края на първата година в завода край Баховица да бъдат сглобени към 2 хил. автомобила, чийто пазар ще е България, съседните държави (основно Румъния) и Западна Европа (Италия и Испания). Общата инвестиция в проекта, който трябва да бъде приключен до 2017 г., се очаква да възлезе на 150-160 млн. лв.   

Произвежданите и предлаганите от "Литекс Моторс" автомобили Great Wall отговарят на всички изисквания на законодателството на Европейския съюз за реализация на вътрешния пазар и цяла Европа. Това се посочва в прессъобщение на компанията, цитирано от БТА. Българският автомобилен производител започва незабавна кампания по проверка на моделите Great Wall у нас. Компанията има готовност да реагира адекватно при необходимост, се посочва още в съобщението.

Още от Капитал