Ще фалират ли ЕРП-тата?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ще фалират ли ЕРП-тата?

Председателят на управителния съвет на "ЕВН България" удари камбаната  за това, че дружеството скоро може да изпадне в несъстоятелност

Ще фалират ли ЕРП-тата?

Как едно регулаторно решение може да доведе цял сектор до хаос

8942 прочитания

Председателят на управителния съвет на "ЕВН България" удари камбаната  за това, че дружеството скоро може да изпадне в несъстоятелност

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Какво би станало, ако трите дружества, снабдяващи с електроенергия крайните потребители в страната, фалират?

Подобна хипотеза доскоро би изглеждала абсурдно, имайки предвид, че това е регулирана дейност с несекващи приходи. В последните седмици обаче подобна възможност започна да придобива все по-реални измерения.

Само за месец юли дружеството "ЕВН България Електроснабдяване" е реализирало загуба от 26.7 млн. лв. при 8.8 млн. лв. печалба за първите шест месеца на годината. При останалите две ЕРП – "ЧЕЗ Електро" и "Е.ОН Снабдяване" (което беше купено от чешката Energo-pro), пък загубата е средно по около 5 млн. лв. за миналия месец. Подобен резултат изглежда стряскащ дори за компании, инвестиращи във високорискови дейности. В случая обаче далеч не става въпрос за рискови операции, а за регулаторни решения, които отново, вместо да балансират пазара, водят до неговата дестабилизация.

От самата ЕВН признаха, че недостигът от необходими парични средства ще продължи да расте, което ще доведе до сериозни проблеми на компанията да изпълнява задълженията си.

Причината за тази ситуация е приетата от ДКЕВР в средата на юли методика за компенсиране на разходите за изкупуване на енергията от възобновяеми източници и високоефективно комбинирано производство. С нея напълно се промени начинът за разплащането на тази енергия, от което обаче потърпевши се оказаха именно крайните снабдители на енергия – ЧЕЗ, ЕВН и  Energo-pro. Идеята за промяна на тази методика дойде заради огромните загуби, които Националната електрическа компания (НЕК) претърпя от закупуването на зелена и високоефективна  енергия в периода юли 2011 - юли 2012 г. Според данни на компанията става въпрос за 150 млн. лв., които компанията е трябвало да отдели от оборотните си средства, тъй като предвидената зелена добавка, която всички потребители плащат, не е генерирала достатъчно суми. Дупката се получава, тъй като към края на юни, когато започва новият ценови период, не може точно да се предвиди какви нови мощностите ще се включат през годината (инсталирането на една фотоволтаична централа отнема между два и четири месеца). В същото време НЕК е задължена да изкупува зелената енергия, въпреки че няма достатъчно постъпления от зелената добавка.

За тази разлика бяха обвинени електороразпределителните предприятия (ЕРП) и НЕК, които не могли да предоставят точна информация на регулатора за бъдещите присъединявания. Затова сега ДКЕВР реши, че НЕК ще изплаща на трите дружества само количествата, които са били прогнозирани към края на юни.

Какво се промени?

По старата методика разходите за закупуването на зелената енергия и комбинираното производство от топлофикациите се заплащаха изцяло от НЕК, която пък ги покриваше от добавката за зелена и високоефективна енергия, която всички потребители плащат. До началото на юли 2012 г. първата беше 3.72 лв., а втората - 2.86 лв. за мегаватчас. Заради големия брой инсталирани мощности обаче от юли тези две добавки бяха значително увеличени съответно до 11.10 лв. и 3.93 лв. за мегаватчас.

Преди промяната на методиката трите ЕРП-та задължително изкупуваха цялата произведена енергията, след което срещу издадените фактури НЕК им възстановяваше направените разходи. Според новите правила обаче НЕК е задължена да компенсира трите дружества само с прогнозните разходи. Разликата между прогнозните и реално фактурираните разходи остава за сметка на електроразпределителните дружества. 

Тези разходи могат евентуално да бъдат възстановени през следващия ценови период, но междувременно те трябва да ги покриват. Това може да става единствено чрез средствата, предвидени за инвестиции, което ще влоши качеството на мрежата (за което пък те могат да бъдат глобени).

Най-потърпевшите

Най-потърпевш от всичко това в крайна сметка се оказа дружеството, на чиято територия има инсталирани най-много зелени мощности. В последните месеци най-ускорено изграждане на такива проекти имаше в Югоизточна България на територията на ЕВН. Оттам коментираха, че само за юли 2012 г. произведената електроенергия от ВЕИ централи, присъединени към електроразпределителната мрежа на територията на Югоизточна България, е 84 103 MWh, на стойност 40.5 млн. лв. В сравнение с предходния месец данните сочат увеличаване на производството с 37%, а на разходите - с 56%. От компанията очакват тенденцията за увеличаване на производството на енергия от ВЕИ да се запази през следващите месеци. По време на едно от обществените обсъждания в ДКЕВР представител на дружеството дори посочи, че в офисите на компанията продължават да идват заявления за присъединяване на новоизградени мощности. Това естествено ще увеличи разходите, които дружеството е задължено да направи за изкупуване на произведената електроенергия от ВЕИ по преференциални цени.

"При така създалата се ситуация "EVN България Електроснабдяване" заплаща на производителите пълната преференциална цена за цялото количество изкупена електрическа енергия, но съгласно новоприетите изменения в методиката дружеството се компенсира само за една малка част от извършения разход", коментираха оттам. Подобен проблем съществува и при останалите две електроснабдителни дружества, но от тях отказаха да коментират конкретни данни. При всички положения обаче техните загуби ще са далеч по-скромни от тези на техните колеги от EVN, тъй като и инсталираните зелени мощности, особено фотоволтаични централи, на тяхната територия са много по-малко. Реално от новата методика най-облагодетелствана ще бъде НЕК, чиито разходи за зелена енергия значително ще намалеят. От компанията обаче коментираха, че все още е рано да се определи какъв ще е ефектът от новите правила.

Не така обаче стоят нещата за разпределителните дружествата. В началото на седмица две от тях – ЕВН и ЧЕЗ, дори заведоха дело срещу приетата методика за преразпределението на разходите от зелена енергия. За ЕВН новите разходи се равняват на почти четвърт от съвкупните му приходи на годишна база. Това буквално означава, че след няколко месеца дружество не би трябвало да има средства да купува електричество и ще трябва да дръпне шалтера на Югоизточна България.

Oт EVN коментираха, че се надяват дружеството да бъде компенсирано за законово наложените му разходи, свързани с изпълнение на задължения към обществото, което според тях е въпрос на регулаторна рамка. Тя обаче трябва да бъде такава, че да не води до ощетяване на едно дружество за сметка на друго, било то и в лошо финансово състояние.

Какво би станало, ако трите дружества, снабдяващи с електроенергия крайните потребители в страната, фалират?

Подобна хипотеза доскоро би изглеждала абсурдно, имайки предвид, че това е регулирана дейност с несекващи приходи. В последните седмици обаче подобна възможност започна да придобива все по-реални измерения.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Ако те наистина са давали грешни данни да си понесат отговорност, а не да плачат. Няма случайни играчи във бизнеса с ВЕИ и вървеше страхотен бизнес с прословутите договори за присъединяване. Който естествено сега всички ще плащаме с години.
  Всички бяха наясно какво ще стане, но всеки играеше за себе си, с леко щраусова походка за идеята или Държавата или хората, което е едно и също ще плащат за "гяволъка". Сега нека и те хапнат дървото за малко и след това да му мислят.

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не се бойте според Закона за енергетиката, даже и ЕвН да изпадне в несъстоятелност, електроснабдяването на крайните потребители няма да пострада, няма и да разберат..... Собственикът, в случая ЕвН, ще отнесе колая....

 • 3
  nogica avatar :-P
  nogica

  когато ядяха кюфтаците мълчаха сега. оххххххх

 • 4
  aircraft_carrier avatar :-|
  aircraft_carrier

  Абе юнаци вие помните ли какви ги говорехте преди време а да припомням ли

 • 5
  vox.populi avatar :-(
  FlyingDutch

  С ТИМ, Пашата, Златев, Цветелина и техния премиер шега не бива. След Г.Ганчев, Донев и Павлов следват ЕРП-тата и Софийска Вода. Добитъкът, наречен електорат, е щастлив. Ще се пъдят чуеждите "изедници". Дано останат до догодина. Тогава напускам България. След това ви пожелавам Пашата и Цветелина да ви събират сметките за вода и ток ;) Тогава ще виете от болка като сърбите с Газпром, ама ще е късно ...
  Апропо, Бойко е купил вестниците на Донев и Павлов - http://ivo.bg/2012/08/16/%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB/

 • 6
  bz avatar :-|
  bz

  Ами ще намалят малко фактурите за аутсорсвани дейности с които си прехвърлят печалбата без данъци и ще си оправят баланса.
  Смешен плач е това !

 • 7
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Oт EVN коментираха, че се надяват дружеството да бъде компенсирано за законово наложените му разходи, свързани с изпълнение на задължения към обществото, което според тях е въпрос на регулаторна рамка."

  ...Ами нас кой да компенсира за скока в цената на тока?!

 • 8
  antisocial avatar :-P
  antisocial

  И каква стана тя, накрая ЕРП-та ще спрат да присъединяват или ще създадат допълнителни пречки с технически и административен характер. Понеже се споменава Е.ОН, аз си мисля че те излязоха сухи от играта, изнасяйки чрез различни схеми няколко стотин милиона евро за 7-те години и накрая показаха среден пръст на Боко Тиквата. След като се отърваха от нашето блато, нещата им тръгнаха, акциите скочиха и реализираха разстеж и печалба.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "2.5":
  Приватизаторите на Лостов и момченцата на Деди казаха че ще те компенсират, ама ако скачаш, трябва да са сигурни че не си червен.....

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  ВЕИ-епидемията се оказа по-страшна от чума. Фалира джоба на потребителя. За черната дупка това не стига - ще се прехвърли на ЕРП-тата, следващото наред е НЕК, може би и накрая държавата...

  ПС. Както има комисия по досиетата, скоро прогнозирам една такава за ВЕИ грабежа. Предвид мащабите на измамата всичко трябва да бъде публикувано - проекти, кой е зад тях, как са му дали разрешително, защо точно на него измежду останалите 100-150 хиляди мераклии, кой депутатин е вкарал проектозакона, кой какво е предложил, или пък нарочно го е играл пас и т.н. Всичко това - сканирано и в интернет. Само така народният гняв ще бъде овладян.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.