Добивната индустрия расте и през 2011 г.

Стойността на произведената продукция се е увеличила с 21% до 2.8 млрд. лв., което е близо 4% от БВП

С над една пета се е увеличил добивът на въглища в България през миналата година, главно заради повишеното производство в "Мини Марица-изток"
С над една пета се е увеличил добивът на въглища в България през миналата година, главно заради повишеното производство в "Мини Марица-изток"
С над една пета се е увеличил добивът на въглища в България през миналата година, главно заради повишеното производство в "Мини Марица-изток"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
С над една пета се е увеличил добивът на въглища в България през миналата година, главно заради повишеното производство в "Мини Марица-изток"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
59 857

лв. е средната производителност на един зает в добивната индустрия за 2011 г., което е 2.5 пъти над средното за индустрията.

Добивната индустрия в България е продължила да расте и през 2011 г., въпреки че не е успяла да достигне предкризисните си нива. Добивът на полезни изкопаеми е достигнал 91.95 млн. тона, което е с 13% повече, отколкото през 2010 г., но все още е под рекордните 102.56 млн. тона за 2008 г. Стойността на произведената продукция пък се е увеличила с 21% до 2.8 млрд. лв., което е близо 4% от брутния вътрешен продукт и за което принос имат всички подотрасли - въглища, метални руди и т.н. Това показват данните на Българската-минно геоложка камара (БМГК), които бяха представени за Деня на миньора на 18 август.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivaylo.simeonov2 avatar :-|
  Ивайло Симеонов
  • - 3
  • + 4

  Време за реклама на спонсорите.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 2
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan
  • + 3

  Според публикуваните наскоро данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма фирмите са произвели общо 443 куб. м природен газ и 22 хил. т нефт.

  Капитал, какви са тия 443 куб. м природен газ? Явно има грешка, моля който е отговорен да я поправи.

  Нередност?
 • 3
  martina avatar :-|
  Марта
  • + 5

  Правителствен бюлетин от 10 юни 1999 година /брой 303
  ------------------------------------------------------------------------------------
  Изменение в приватизационния договор за продажба на 75% от капитала на "Асарел-Медет" ЕАД – Панагюрище, одобри правителството на заседанието си днес, 10 юни 1999 година.

  Според програмата за приватизация за тази година дружеството е в списъка от предприятия, за продажбата на които се изисква одобрение на Министерския съвет. Приватизационният договор за 75 % от капитала на “Асарел-Медет”ЕАД бе одобрен от правителството с решение №48 от 5 февруари 1999 година.
  Цената за 75% от капитала на "Асарел-Медет"ЕАД е 1 430 000 щатски долара, при цена на една акция - 0.474 щ. д. Начин на плащане:
  - 30 % от цената се заплаща в брой;
  - 70 % от цената - с разрешените от законодателството платежни средства.

  Сроковете за плащане на цената са:
  - 300 000 щ. д в брой в деня на подписване на договора;
  - 129 000 щ. д. в брой в 14 дневен срок от деня на подписване на договора;
  - 1 001 000 щ. д в срок до 30 дни от деня на подписване на договора, платима чрез компесаторни записи или държавни дългосрочни облигации, емитирани по вътрешния и/или външния дълг на Република България"
  Асарел-Медет"ЕАД, гр. Панагюрище е един от най-големите минно-обогатителни комбинати в България с предмет на дейност добив и обогатяване на медни и медно-пиритни руди и биохимично извличане на мед. Основният продукт, произвеждан в "Асарел-Медет"ЕАД е медния флотационен и медния циментационен концентрат. В "Асарел-Медет"ЕАД се произвежда 45% от медния концентрат в България. 90% от продукцията на дружеството се продава на металургичния комбинат за цветни метали МДК в Пирдоп, а 10% от продукцията се продава на международния пазар.
  В изпълнение на Решение№545 от 12.10.1998г. на Министерски съвет, "Асарел-Медет"ЕАД сключи договор за концесия за подземни природни богатства чрез добив от находище "Асарел".

  Ето за каква смешна сума е продадено едно от най-печелившите предприятия в България от правителството на Иван Костов.

  509 800 000 лева приходи отчитат в Асарел Медет само за 2010г.
  За сравнение през 1999 година цената на медта по световните борси е приблизително 1700 $ за тон а в днешно време цената наближава 8000$.
  Днес собствениците на Асарел Медет са не само неприлично богати но
  и имат удоволствието да плащат смешен плосък данък от 10% върху огромните си приходи и предполагам нищожни такси за концесия върху природните богатства на България.

  Нередност?
 • 4
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo
  • + 2

  До коментар [#3] от "Марта":

  Много малко хора четат и още по-малко проверяват данни - затова сме на тоя хал, да не говорим, че от икономика нищо не разбираме. Точно от това са се възползвали винаги управляващите и ни правят на маймуни като ни обясняват колко важна е приватизацията на предприятия за икономиката на България... пардон, за определените за целта хора...

  Казвам това, защото и аз не съм на ясно кой какво и за колко е купил - само четем, псуваме и после друг ни бил виновен... А виновните за разграбването на тези печеливши предприятия трябваше отдавна да са по затворите или в гробищата!

  Нередност?
 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 1

  До коментар [#3] от "Марта":
  Е така става, когато някой скача без да мисли.... а сега завиждай на собствениците....... и не се дърви на Лостов той сега е в Америка, все едно няма да ти обърне внимание.....

  Нередност?
 • 6
  martina avatar :-|
  Марта
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#5] от "boby1945",
  Много семпло боби1945, колкото и дебела банкова сметка да притежавате новобогаташката арогантност на написаното по-горе до мен звучи доста жалко. Не завиждам на крадци, подлеци , бездушни и празноглавци , парвенюта и комплексари.
  Това което е сторил Костов е ясно ,по-страшно е,че паразитите ,които ограбиха България не притежават елементарни човешките качества като благородство и състрадание.
  На Иван Костов новобогаташката олигархия от бивши ченгета и партийни секретари трябва да издигнете паметник и всеки ден да носите цветя и да му се покланяте ниско за благоденствието , което осигури на вас и поколенията ви.
  Изпитвам дълбоко съжаление към бедните , болните, пенсионерите, безработните ,на които откраднахте настоящето и бъдещето.
  Каквото и да напишете срещу мен не е от значение. Отдавна не чете коментарите ви , много са злобно.
  С неуважение М.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал