Печалбата на Dell се сви до 732 млн. долара

Компанията очаква по-слаби годишни резултати поради икономическата криза и намаленото търсене на персонални компютри

Компютърният производител Dell отчете спад на печалбата си от 18% през второто тримесечие на тази фискална година, съобщи Wall Street Journal. Тя се понижава от 890 млн. долара на годишна база до 732 млн. Приходите също са надолу до 14.5 млрд. долара спрямо 15.7 млрд. долара през второто тримесечие на 2011 г.

Dell също така очаква тенденцията за свиване на продажбите да продължи и през настоящия период, като спадът ще е между 2 и 5% спрямо предходните три месеца. Печалбата също ще върви надолу, а компанията допълнително ревизира и прогнозата си за цялата година. Според ръководството й печалбата за акция ще бъде 1.70 долара, вместо първоначално очакваната 2.13 долара. В началото на фискалната година Dell обяви, че очаква рекордна годишна печалба. Последните резултати обаче показват, че тази цел трудно ще бъде достигната. Компанията обвинява за това лошото състояние на световната икономика, довело до свито потребление, както и слабото търсене на персонални компютри.

"Опитваме се да бъдем реалисти", така отговори финансовият директор на компанията Брайън Глейдън на въпроса за намалените очаквания за края на фискалната година. И допълни, че по-новите дейности на компанията като продажбата на продукти и предоставянето на консултантски услуги за корпоративни клиенти се представят доста добре.

Покрай новината за слабите резултати, акциите на Dell се понижиха с 4.5% до 11.79 долара за брой.

Част от проблемите, с които се сблъсква компютърният производител, е именно звеното за PC, от което идват половината от приходите. През второто тримесечие компанията е продала с 22% по-малко персонални компютри на годишна база, като постъпленията са намалели с 14 на сто.

Глейдън коментира, че потребителите се ориентират към по-евтините модели през последното тримесечие. Като прогнозира, че очакваният дебют на новата операционна система Windows 8 на Microsoft през октомври също ще повлияе негативно на продажбите през настоящия период.

В резултатите на Dell обаче има и положителни новини. Продажбите на сървъри и мрежови продукти са нараснали с 14% през второто тримесечие спрямо същия период през 2011 г.