Гръм в подземното царство

БТК гони от каналите си всички кабелни оператори без разрешения за строеж

Мрачни води, лодкар с непрогледен взор, пещери и бездънни езера - от Омир и Вергилий насам стотици поети описват подземното царство по различни начини. Общото е, че за да се настани там човешката душа, трябва да плати. А боговете, заклели се по заповед на Зевс над водите на Стикс и нарушили клетвата си, били осъдени на едногодишно мълчание. В подземното царство на българските телекомуникации - каналите на БТК, редът в общи линии е същият: плащаш, за да влезеш, а нарушителите биват изгонени и в мрежата им настъпва мълчание. Дали защото входовете към селенията са много, или лодкарят не беше особено строг, но досега наказанията за провинените не бяха масови. Още с коронясването на новия властелин обаче в подземното царство на БТК се чу гръм: всички, които са там без позволение, ще бъдат изгонени. С нарочно писмо до всички кабелни оператори, чиито жици са в шахтите му, телекомът им поставя срок от 14 дни да предоставят строителните разрешителни, които имат за инфраструктурата си. Кабелите без строителни книжа след 15 дни ще бъдат отстранени. По неофициална информация на "Капитал" с напълно изрядна документация по тази линия разполагат само самата БТК, притежаваните от "Мобилтел" "Спектър нет" и "Мегалан", и софийската Net 1. Тоест най-вероятно изхвърлени ще са голяма част от мрежите на "Булсатком", "Близу" и всички знайни и незнайни малки оператори. Засега - в София. И - да, има опасност клиентите на техния интернет и телевизия да останат без сигнал.

Да ви няма

По закон всички телекомуникационни оператори трябваше да вкарат кабелите си в шахтите на БТК още от началото на 2007 г. Процесът оттогава насам полека се случва, макар и съпроводен с непрекъснати спорове между телекома и интернет и тв доставчиците за цени и условия, арбитрирани с променлив успех от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Позициите на двете страни са непроменени. БТК твърди, че каналите и шахтите й (които безспорно са нейна собственост) й струват скъпо за поддръжка и който ги ползва, трябва да плаща. Кабелните оператори се оплакват, че тарифите са високи, а монополистът не ги допуска чрез необосновани откази, забавени решения и административни врътки. Ако изключим обаче спорадичните акции на държавния строителен контрол да изрязва незаконните кабели по дървета и фасади, ситуацията беше сравнително кротка.

Този път е различно. "Предвид ограничения ресурс за предоставяне на услугата "канална мрежа" на територията на град София и с оглед установянане на изпълнението на задълженията ви по общите условия за ползването на подземната канална мрежа на БТК, с настоящото отправяме искане за предоставяне на пълен комплект копия от разрешенията за строеж, както и съответните документи за въвеждане в експлоатация на кабелните строежи, разположени от оператора в каналната мрежа на БТК", писа телекомът на всички останали оператори в четвъртък. По-нататък се уточнява, че ако в 14-дневен срок книжата ги няма, кабелите ще бъдат извадени след още 15 дни. Което означава, че неизрядните оператори или пак ще трябва да окачат жиците си по стълбовете и покривите (което всъщност е абсолютно незаконно и ДНСК би следвало да ги отстрани) или просто да спрат работа.

Де факто и де юре

Де юре, за да положат кабелите си в каналите на БТК, техните собственици (доставчиците на интернет и телевизия независимо по каква технология) трябва, от една страна, да имат договор с телекома и да му плащат на метър всеки месец (по последната тарифа около 0.06 лв.), а от друга - да си вземат разрешение за строеж от общинската администрация и по-точно - от главните архитекти на съответната община. Таксата за втория тип документ е около 0.10 лв. на метър кабел.

Де факто повечето оператори, по последни данни на КРС близо 700 в цялата държава, нямат въпросните строителни книжа или ако ги имат, то е само за част от мрежата им. И това е факт, който се знае в сектора не от вчера. Къде заради сложните и дълги административни процедури, равносилни на вадене на документи за строеж на сграда, къде по финансови причини (умножете по 0.10 лв. кабелна мрежа от няколкостотин километра, което не е голяма дължина за София), но изцяло изрядни в това отношение са само три-четири фирми.

Закон и ред

Позицията на БТК в случая е очакваната и напълно логична. "Действията на компанията са в съответствие с всички законови и регулаторни изисквания. Трябва да се има предвид, че капацитетът на каналната мрежа не е безкраен. И за да осигурим равнопоставеност на всички оператори, които трябва да използват каналите ни, се налага да вземем мерки това да става при спазване на съответното законодателство", казаха от телекома. С други думи, не може мястото в шахтите да се заема от фирми с незаконни мрежи, докато няма място за редовните. И не може едни кабеларки да плащат, а други - не. Затова телекомът се опитва най-сетне да установи ред в ползването на собствения й имот.

Изгонени от подземията

Ако изключим фирмите на "Мобилтел" и NET 1, за които ултиматумът на БТК не е проблем, реакцията на останалите оператори с малки вариации гласи, че БТК злоупотребява с монополното си положение при каналната инфраструктура. "Като цяло имаме документи за мрежата си, но има някои участъци, за които те още не са набавени", призна един от съсобствениците на "Булсатком" Тинко Тотев. "Писмо от този порядък няма как да не ни притесни, защото то е опит за самоуправство на БТК с имот, който де факто й беше подарен от държавата. Многократно сме сезирали КРС за това, че телекомът прави всичко възможно да ни откажат достъп до шахтите си с различни аргументи: липсващ капацитет, наличен такъв, който обаче им трябва за собственото им бъдещо развитие и т.н. Реакцията на регулатора обаче не е достатъчно адекватна и при вземането на решенията си той не отчита конкурентното предимство, дадено на историческия оператор. Сега това е пореден опит на БТК да саботира конкуренцията", смятат от "Булсатком". В "Близу" до приключването на броя не бяха получили писмо от БТК. "Не вярвам, че ние ще бъдем сред адресатите. Имаме договор с БТК за цялата си мрежа", каза техническият директор на "Близу" Васил Щонов. По информация на "Капитал" обаче заедно с "Булсатком" и "Близу" ще са сред фирмите с липсващи или ненапълно комплектовани разрешителни, които ще имат проблем.

"БТК иска документите в много кратък срок и затруднява дейността на операторите. Това дори може да доведе до спиране на услугата към клиентите им. В София телекомът няма алтернатива на каналната си инфраструктура. Всички фирми имат строителни разрешителни, но не и за цялата си мрежа", каза Димитър Хинков, управител на Powernet и член на Сдружението за електронни комуникации. "В момента анализираме нормативната база. Факт е, че има такова условие, но пък БТК през последните 7-8 години никога не е изисквала тази документация. Някои оператори са подавали документи за разрешителни, но не и за всички трасета. За БТК това никога не е имало значение", коментира Страхил Иванов, изпълнителен директор на Speedy net и председател на Сдружението на независимите интернет доставчици.

От КРС заявиха, че БТК не може да се позовава на общите условия за достъп до шахтите, защото от 12 юни вместо тях е в сила одобрено от комисията типово предложение на телекома към конкурентите му. Ще направим проверка и ако БТК е нарушила съответните разпоредби, тя ще бъде наказана, е становището на регулатора.

Кабелен фолклор и конкуренция

Факт е, че БТК от години периодично прочиства каналите си от жици, поставени там, без да се плаща нищо. За да пестят разходи, някои от операторите прибягват до всякакви алтернативни решения, като това да окичиш собствените си кабели с обозначение, че са на друг, изряден, оператор. Според източници от кухнята на бранша, редовна е и практиката да се поставят на по-дълги интервали по кабелите необходимите електрически "шкафове", захранването по жиците да не е стандартните 60 волта, а дори до 220 - напрежение, което би докарало странна "усмивка" за техниците при наводнен канал.

Но също така е безспорно и друго. На първо място - активността на БТК в случая, макар и да е юридически изрядна, означава една частна компания да следи за спазването на изискванията на държавен орган: строителен контрол и общинска администрация. И второ, според запознати дори и самата БТК доскоро не е имала пълна строителна документация за всичките си обекти.

По-ясна обаче изглежда картината, погледната в малко по-широк план и наложена на две други обстоятелства. От една страна, основен ударен от акцията ще е "Булсатком" - фирмата, която, случайно или не, опитва да изгради четвърти мобилен оператор и съответно да застраши позицията на сегашните. И от друга, БТК има нов собственик, макар и ненапълно влязъл във владенията си: руската VTB Capital заедно с притежаваната от Цветан Василев Корпоративна търговска банка (КТБ). За момента е доста рано да се каже, че позициите на БТК се втвърдяват заради влизането на нови акционери. Но дали все пак Хадес не става по-строг, когато е по-близък със Зевс?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


109 коментара
 • 1
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Много странна ситуация.

  От една страна и до момента БТК не са се интересували дали "другите" имат изрядни строителни книжа. Явно до момента БТК са се интересували единствено "другите" да си плащат на БТК за ползването на каналната им мрежа. Според мен е много вероятно и това поведение на БТК да е било в нарушение на закона. Защото до сега не са искали разрешения за строеж и за ползване при положение, че получават плащания.

  От друга страна защо БТК ще изземва функциите на държавните органи. Що за самоуправство е това? И до къде сме я докарали, че частниците да почват да прибягват до самоуправство, щото държавните органи не си вършат работата.

  Според мен е дошло времето да се разреши всеки над 15 г. да има право на огнестрелно оръжие и да решава проблемите си с него. Явно сме в положението на дивия запад, само дето там поне всеки е имал право да има оръжие. А днес у нас това право имат само престъпниците. То затова и няма оправия. Малко се отплеснах, ще ме извините.

  А пък таз глупост да искаш разрешение за строеж за да си прокараш кабел в същаествуваща канална мрежа е вече върха на сладоледа. И само да попитам, има ли вече в кададтралната карта нанесени каналните мрежи? И какво пречи в съшия кадастър да се отбелязват и чии кабели законно пребививат в нея?

 • 2
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip

  Обяснете ще сокъпи ли интернета това или ...

 • 3
  xymax avatar :-|
  xymax

  Е ся ше разберете що е то монопол. КРСта, ДНСК-та всичко ще започне да спазва законите. Все пак не кой да е купи БТК! Трябва да цоцат. Може и цените на интернет услугите да скочат поради тази причина.

 • 4
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  Викате следенето дали законите се спазват е задължение единствено на държавата, а? И после се чудите защо в БГ е такава анархия? Забавно :)

 • 5
  daks avatar :-|
  ДАКС

  До коментар [#4] от "|":

  Не викама, ами казваме, че ако има проблем с бумащината, нека БТК сигнализира на ДНСК и последните да си свършат работата.

  И се чудиме, защо досега БТК си цоцаха таскичките без да сторят нищо по въпроса с незирядната документация.

  Отделно от всичко останало, искаш ли утре да дойда и да ти спра тока, щото не си си платил такса смет, да речем. Ама ей така, сам с клещите.
  Или за да сме по-близо до тематиката - да взема да ти демонтирам външното тяло на кломатика, щото нямаш разрешение за строеж за него. (мога и на бас да се хвана). А може и да дойда да ти демнтирам остъклението на тераската. И всичко това в името на реда и законността.

 • 6
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  До коментар [#5] от "ДАКС":

  Ако външното тяло на климатика ми е в твоя собственост, демонтирай го. Между другото, външното тяло на климатика ми е съвсем легално. Живея в правова държава и тези неща се следят.

  Та, избягвай да се Фърляш да се хващаш на бас за произволни неща.

 • 7
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  Цветан Василевчетата яко цъкат минуси, чакам всеки момент и да пропеят :)

 • 8
  bz avatar :-|
  bz

  "На първо място - активността на БТК в случая, макар и да е юридически изрядна, означава една частна компания да следи за спазването на изискванията на държавен орган: строителен контрол и общинска администрация. "
  Ехооооо Капитал да сте чували за неприкосновеност на собствеността ?
  Шахтите са собственост на БТК и просто се грижат за своето.
  Ако аз дойда и прекарам кабели през редакцията на Капитал защото така съм си решил и не смятам за редно да Ви питам и плащам наем за което, дали пак ще пишете статии че съм в правото си ?

 • 9
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Мда, в Русе РДНСК заедно с баджо от БТК тръгнаха като на сватба да режат висящи кабели. Баджото от БТК сочи с ръка нагоре, надолу, вляво и дясно, а циганите режат. Двете каки от РДНСК си водят журналисти за показното рязане.
  До момента, когато от интернет-доставчика скочиха, че режат не висящите, а кабелите по фасадите, собственост на клиента, и то означените. И каките разбраха, че изобщо не са наясно за какво става На Вапрос и побягнаха, а журналистите налапаха сеира като топъл хляб. А човека от БТК с точните инструкции се покри в тълпата.
  Значи БТК вече не държавна, защо тогава уйдисват на частна компания?
  И в развитите страни кабелите им висят от стълб на стълб, но никой не е скокнал за това. Ние обаче трябва с държавни Органи /боже, колко много еротика има в държавата!/ да опазваме частни интереси, и да вкарваме противоречащи си закони и наредби. И гледаме все повече и повече правила, изисквания, норматив и глоби, глоби, глоби.
  Добре дошли в страната на глобите, които рядко работят като мярка, но ни ги набиват отвсякъде, че ще ги имаааааа!

 • 10
  casablanca avatar :-|
  КДС

  [quote#1:"ДАКС"]Според мен е дошло времето да се разреши всеки над 15 г. да има право на огнестрелно оръжие и да решава проблемите си с него.[/quote]
  Е, не, не си прав! Границата от 15 години е много ниска, поне 18 требват...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България