Ефектите от съдебната победа на Apple над Samsung

Най-важните въпроси след решението на съда в Сан Хосе, които засягат не само корейската компания, но и смартфон индустрията

Apple пусна във вторник списък с осем продукта на Samsung, които настоява да бъдат изтеглени от пазара в САЩ. Сред тях са предишните модели смартфони Galaxy – S 4G и Showcase, S2 (четири модела), Prevail, както и Droid Charge.
Apple пусна във вторник списък с осем продукта на Samsung, които настоява да бъдат изтеглени от пазара в САЩ. Сред тях са предишните модели смартфони Galaxy – S 4G и Showcase, S2 (четири модела), Prevail, както и Droid Charge.    ©  PAWEL KOPCZYNSKI
Apple пусна във вторник списък с осем продукта на Samsung, които настоява да бъдат изтеглени от пазара в САЩ. Сред тях са предишните модели смартфони Galaxy – S 4G и Showcase, S2 (четири модела), Prevail, както и Droid Charge.
Apple пусна във вторник списък с осем продукта на Samsung, които настоява да бъдат изтеглени от пазара в САЩ. Сред тях са предишните модели смартфони Galaxy – S 4G и Showcase, S2 (четири модела), Prevail, както и Droid Charge.    ©  PAWEL KOPCZYNSKI

Продължаващата вече няколко години патентна война между производителите на смартфони Apple и Samsung прибави в края на миналата седмица нов щрих с голяма победа, която компанията от Купертино постигна в Калифорния. Съдът в Сан Хосе реши, че южнокорейската компания трябва да плати 1.05 млрд. долара щети на американската корпорация за нарушаване на интелектуалната й собственост.

Патентите са общо шест на брой и са свързани с външния дизайн на смартфоните и таблетите на Samsung, както и с някои елементи от интерфейса, използван в устройствата на компанията, базирани на Android. Самото дело обаче ще има голям отзвук върху пазара на смартфони, особено в САЩ, а решението на деветимата съдебни заседатели поставя много въпросителни.

Окончателна ли е присъдата и какви са шансовете за развой в полза на Samsung?

Южнокорейската компания може да обжалва и вече обяви, че ще предприеме такова действие. Делото ще бъде разгледано от съдия, а не от съдебни заседатели и е насрочено за 20 септември. В повечето случаи в американската правна система той потвърждава присъдата и дори увеличава сумата на обезщетението, което Samsung трябва да плати на Apple. Горната граница е 2.5 млрд. долара, колкото е поискала компанията от Купертино в първоначалния си иск. Дори и да се потвърди решението на съда, все пак има шансове да бъде намалена стойността на щетите, които азиатската компания дължи на американската. Има съмнения обаче, че съдебните заседатели може да са допуснали грешки и от това да се възползва защитата на Samsung.

"Искахме да сме сигурни, че ще изпратим послание към индустрията, а не само да ударим леко през ръцете. Желанието ни беше да дадем достатъчно болезнено наказание, но без то да бъде прекалено голямо и неразумно", заявява Велвин Хоган, председателят на заседателите, цитиран от Reuters.

Изказването на Хоган обаче противоречи на идеята на процеса и инструкциите за работа, които са получили заседателите. Samsung трябва да плати щети и пропуснати ползи на Apple, а не да получи глоба или наказание. Макар и да не е силен аргумент, той може да бъде използван от адвокатите на южнокорейците. Има и други пропуски в крайното решение на заседателите. Например те смятат, че няма нарушаване на патенти, свързани с дизайна на таблетите на двете компании, но въпреки това са записали, че Samsung трябва да изплати 200 хил. долара заради устройствата Galaxy Tab 10.1.

Ще има ли забрана за продажбите на смартфони на корейската компания в САЩ?

Решението на съда за момента е само за изплащането на щети. Но поради обжалването му от страна на Samsung то ще бъде разглеждано на следваща инстанция, когато думата ще има съдия. Тогава може да бъде наложена и забрана за продажбата на продукти, които нарушават интелектуалните права на Apple. От своя страна американската компания пусна във вторник списък с осем продукта на Samsung, които настоява да бъдат изтеглени от пазара в САЩ. Сред тях са предишните модели смартфони Galaxy – S 4G и Showcase, S2 (четири модела), Prevail, както и Droid Charge. В делото съдебните заседатели обявиха 28 продукта, които според тях нарушават патентите на Apple, но повечето от тях вече не се предлагат в Щатите. Изслушванията на следваща инстанция започват на 20 септември.

Ако се наложи подобна забрана, как тя ще засегне Samsung?

Освен имиджово, корейската компания ще трябва да инвестира време и пари, за да преработи забранените продукти, така че те да не нарушават съответните патенти. Samsung вече има негативен опит, след като беше наложена забрана за продажбата на таблетите Galaxy Tab 10.1 в Австралия и Германия, отново заради съдебен спор с Apple. Азиатският технологичен гигант трябваше да промени дизайна им, за да получи разрешението да ги продава на тези пазари. Всичко това е свързано с време и пари. Всяко забавяне в един бързоразвиващ се технологично пазар може да се окаже фатално, особено като се добави и силната конкуренция.

Ще заведе ли Apple подобно дело срещу Google заради Android?

Веднага след като беше оповестен резултатът от делото, започнаха спекулациите дали Apple ще се фокусира директно върху Google и тяхната мобилна платформа Android. Ябълковата компания се впусна в международна патентна война през 2010 г., с което се стреми да ограничи ръста на Android, която е най-разпространената операционна система за мобилни устройства в света. Директна атака срещу операционната система на Google е малко вероятна, защото интернет гигантът не получава никакви преки приходи от платформата. По този начин е много трудно да се убедят съдебните заседатели, че се нанасят някакви щети или пропуснати ползи на Apple заради нарушаване на патенти.

Вероятно компанията от Купертино ще продължи с делата си срещу производителите на умни устройства, които разчитат на Android. Същевременно успехите им в съдебната зала карат Google да променя някои неща в софтуера на платформата си, за да не изпадат технологичните компании в ситуацията на Samsung. Подобна беше ситуацията, след като Apple осъди Motorola заради софтуерната функция Slide-to-unlock. В последващите версии на Android начинът за отключване на мобилното устройство беше променен именно заради това дело.

Ще повлияе ли съдебната победа на доставките на компоненти от Samsung за Apple?

Samsung и Apple не са само основни конкуренти на пазара за умни устройства. Корейската компания е основен доставчик на ключови компоненти за iPhone и iPad. Тя е единствен производител на чиповете A5 и лидер при доставките на оперативна памет за мобилни джаджи в световен план. Ден и половина след решението на съда в Сан Хосе беше проведена извънредна среща между зам.-председателя на борда на директорите на Samsung Чой Ги Сун и директора на мобилния бизнес Дж. К. Шин. На нея не присъства изпълнителният директор Куон О Хюн, който също така отговаря за бизнеса с компоненти.

По този начин Samsung показва, че делото няма да повлияе на отношенията доставчик - клиент между двете компании. Apple е най-големият клиент за компонентите на корейската компания, като през изминалата година двете дружества подписаха договор за доставката на части за iPhone и iPad на стойност 7.8 млрд. долара. Това е голям бизнес с добри норми на печалба. Samsung очаква през следващата година той да донесе 13 млрд. долара приходи и 2.2 млрд. долара оперативна печалба.

Кой друг може да спечели освен Apple от развоя по патентното дело?

Това са трите фирми, които предлагат сравнително различен като визия продукт – Microsoft, Nokia и Research in Motion (RIM). Първите две заради съвмесната им работа по популяризирането на Windows Phone, която е доста различна като концепция спрямо iOS и Android. Много специалисти я слагат като алтернатива на дуопола на пазара за смартфони, който формираха през последните години Apple и Google. Всеки удар по двата основни конкурента може да бъде използван от Nokia и Microsoft за увеличаване на пазарния им дял. При RIM ползата е много хипотетична, тя се базира на същия принцип като при Windows Phone, но с разликата, че канадците в момента не правят нищо по пускането на новата си операционна система, която се забавя с повече от година и нещо.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


71 коментара
 • 1
  marin avatar :-|
  Марин
  • -20
  • +102

  Епъл се опитва да патентова квадрата, кръга и действията с пръсти. В такъв иновативен бизнес като компютърните устройства и смартфоните, това е абсолютно ретроградно. По-съзидателно е да се насочат към нови идеи и функции в софуера и по-този начин да изпреварят конкуренцията.

  Аз си купих телефон Самсунг, не защото прилича или е подобен на Айфон, а защото е по-здрав, по-лек, по-голям и по-добър.

 • 2
  mefistofel4o avatar :-|
  Belial

  До коментар [#1] от "Марин":
  [quote#1:"Марин"]Аз си купих телефон Самсунг, не защото прилича или е подобен на Айфон, а защото е по-здрав, по-лек, по-голям и по-добър.[/quote]
  Забравил си да споменеш още два епитета: по-красив и по-стилен (макар че Ейпъл ги съдят точно за тия две качества :-).
  [quote#1:"Марин"]По-съзидаелно е да се насочат към нови идеи и функции в софуера и по-този начин да изпреварят конкуренцията.
  [/quote]
  Той Оня Великият, който отговаряше за тия неща за огромно съжеление навярно вече е в рая.Сегашният му наследник спечелил "само" 380 мил.$ заплата за миналата год. (и то на гърба на предшественика си) и сигуно си мисли, че така ще е и до края и на неговият живот :-).Още няколко години ще вегетират от милиярдите които успеят да докопат от конкурентите си , но и това кранче ще пресъхне ( м-ду другото, те полувината от тия милиярди ще им ги вземат адвокатите) :-) ...Само след 10 годинки вижам добавка към текста на погребалната плоча на Стийв Джобс: "Тук почива Ст.Дж. ......... за огромно съжеление съвсем скоро след неговата кончина трагично загина и фирмата на която той беше основател" :-)

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Да не стане като с холандските луковици - тъкмо правят най-големият бум - продават няколко за милиони и на другия ден - балонът спихва.

 • 4
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Милостиви са се оказали все пак съдебните заседатели - искът на Епъл е за $2,5 милиарда!
  Съдебна брадва ги чака Самсунг . И азиатците най-сетне трябва да разберат , че краденето е доста нездравословно и води до РЕАЛНИ загуби.

 • 5
  ariman_info avatar :-P
  Ariman

  До коментар [#1] от "Марин":

  Е аз пък си купих таблет на Епъл, по-добър е, по-интуитивен и по-лесен за употреба, батерията държи повече и е по-стилен, Самсунгчето си го подарих, толкова по темата от мен.

 • 6
  marin avatar :-|
  Марин

  [quote#5:"Ariman"]аз пък си купих таблет на Епъл[/quote]
  Освен изсмуканите от пръстите съдебни битки с конкуренцията, Епъл ме дразнят със следните неща по ред на дразненето (не претендирам за изчерпателност):
  1. Всичко минава през iTunes. Няма възможност да си включиш устройството като обикновен USB drive. Всичко трябва да се "синхронизира" през iTunes.
  2. Накрайниците за слушалки и за зареждане не са стандартни. Явно Епъл не ги хващат никакви европейски регулации за типизиране на телефонните интерфейси.
  3. Нямат възможност за допълнителна памет. Някой ще каже, че има достатъчно, но мисълта ми е друга. Понякога паметта се прецаква, когато е вътрешна (несменяема) това значи край на устройството. Ако е външна, не е проблем, евтини са.
  4. Не е същински недостатък, но е дразнеща ме подробност. Повечето хора, които не разбират от компютри и телефони по незнайни причини си взимат Епъл устройство. Аз претендирам, че разбирам и това ме поставя в друга не-Епъл група.
  5. Това не е недостатък на Епъл, а е предимство на Андроид устройствата, но е важно, затова го казвам. Андроид се поддържа от Гугъл и това прави разликата.

  За финал - Всеки влак си има пътници. Ползвай си таблета със здраве и удоволствие, безаварийно и дълго!

 • 7
  fred avatar :-|
  Fred

  Apрle са гадни и затова никога няма да си взема нещо тяхно.

 • 8
  bartoli avatar :-P
  Karla BAN Hanneman XIII

  До коментар [#7] от "Fred":

  И аз.

 • 9
  observer avatar :-|
  Observer

  Не мога да го разбера това лаене срещу Apple, и от аргументите на лаещите лъха силно на Андрешковщина. Явно успеха и бладонествието на едни (постигнати със зверски усилия и труд) дразни доста неинициативните, некомпетентните и най-вече мързеливите.
  Всеки е свободен да купи това което пожелае. Едни произвеждат по-популярни, други по- малко популярни продукти. Ама как кой и защо се решава от купувачите, а не от разни киселяци цитиращи мегахерци гигабайти и тн данни. Apple са пример в не едно отношение и най-хитро е да се поучяим от тях, а дали ползваме техни продукти няма значение

 • 10
  mefistofel4o avatar :-|
  Belial

  Абе, както 95% от американчетата и япончетата сега вече не знаят че JVC (Джапан Виктор Корполейшън) преди 50-60 год. си беше AVC (Америкън Виктор Корпорейшън) , сащото важи и за National Panasonic от който премахнаха всякъкви американски обозначения, след като ги купиха японците (и сега цял свят си го знае само като Panasonic)...а има и цял куп други такива примери - след време (50-60 г.), пак 95-96% няма да знаят че Ейпъл е била американса фирма.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал