Минорно настроение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Минорно настроение

Минорно настроение

Очакванията на бизнеса се влошават във всички сектори през август. Малцина гледат с надежда към идните месеци

8260 прочитания

3.3

пункта се понижава общият показател за бизнес климата през август спрямо юли.

След няколко месеца на колебливи оценки бизнесът отново е минорен. Това показват данните от анкетата на Националния статистически институт за бизнес климата в страната за август. Нагласите на мениджърите се влошават във всички сектори на икономиката, като общият показател за бизнес климата се понижава с 3.3 пункта. Това е най-големият спад, регистриран от началото на годината. Все пак трябва да се има предвид, че при тези данни има сериозни месечни колебания и освен това се правят на база извадка от мениджъри, които може да не са представителни за своя сектор.

Отчетеният спад сега е в съзвучие с движението на подобните индекси в някои от останалите държави в Европа. Обявеният ден по-рано индекс на бизнес доверието в Германия показа четвърти пореден месец на спад. Страната е най-големият експортен партньор на България и всяка промяна там се отразява и на българските износители тук. Индексът, компилиран от института Ifo на база прогнозите на 7000 мениджъри, показва стабилни нива за текущото представяне на германската икономика (спад от 111.5 на 111.2), но очакванията за бъдещето се свиват чувствително от 95.5 на 94.2 пункта. Това показва, че след стабилните първи две тримесечия вероятно Германия я очаква по слабо трето. През август показателят падна на най-ниското ниво от над две години.

Някои български производители вече заявиха, че отчитат спад на поръчките. "Това са външните влияния. Отделно от това имаме и типично наши проблеми като финансовото състояние на фирмите. Междуфирмената задлъжнялост е висока, държавата и най-вече общините не се разплащат редовно с бизнеса, процедурите по несъстоятелност са бавни и кредиторите не могат да си вземат парите, а банковото кредитиране е много слабо", коментира Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара. Той допълва, че като цяло обстановката и извън, и вътре в страната не предполага възстановяване на средата и не дава основания за оптимизъм.

Без изненада за строителството

Най-драстично са спаднали настроенията в сферата на строителството, където общият показател е с 6.9 пункта по-нисък от предходния месец. Оценките на мениджърите за строителната активност на фирмите и настоящото им състояние са негативни, но основната причина за понижаването на секторния индикатор е увеличеният песимизъм в очакванията за следващите месеци. По тази причина прогнозите за заетите в бранша също се променят в посока надолу.

Като цяло обаче тези резултати не са изненадващи предвид задаващия се край на активния строителен сезон. Според Георги Стоев от Industry Watch липсата на оптимизъм в бранша е логична и се подкрепя и от данните за разрешителните за строеж, които вече са на дъното и подобрение няма. "Живеем във времена на стагниращи инвестиции, а кредитът за подобни начинания е почти замръзнал", коментира той.

Част от веригата

Индикаторът за бизнес климата в промишлеността намалява с 2.8 пункта спрямо юли. Нещо повече - причината за спада е не само по-лошата оценка на мениджърите за настоящото състояние на предприятията, но и негативните им очаквания за следващите месеци, които от своя страна се дължат на намалените поръчки от чужбина. По думите на Георги Стоев българските предприятия от преработващата промишленост са свързани с доставчици на части или компоненти за големи световни производители. Така в момента, в който има свиване на търсенето на дадени потребителски стоки, това се отразява на местните фирми. Голяма част от българските машиностроителни предприятия например работят за автомобилни компании, които произвеждат дълготрайни потребителски стоки. Те са и най-засегнатите в бизнес цикъла при спад на потреблението. "За добро или лошо България е част от тази верига на добавена стойност", посочи Стоев. Той добави, че прогнозите на икономистите са били за ръст на т.нар. конкурентно развиващи се производства, ако не в краткосрочен, поне в средносрочен план. "Очаквахме, като мине рецесията в Европа, те да бъдат новите двигатели на растеж", добави той.

Умерен спад при услугите

Бизнес климатът в сектора на услугите също се влошава през август, като съставният показател спада с 2 пункта в сравнение с предходния месец. Причината е изместването на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от "по-добро" към запазване на "същото", показват данните на НСИ. Малко по-добри са оценките им за настоящото състояние на фирмите. Прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца също са малко по-благоприятни. Въпреки това компаниите не очакват да увеличат персонала си. Според Георги Стоев много е важно към кои услуги е насочена методиката на НСИ. "Бизнес услугите доста се свиха и няма перспективи да се разгърнат. Все пак услугите за крайни потребители по някаква причина растат", каза той.

По-добри очаквания в търговията на дребно

Най-малка е промяната при търговията на дребно, въпреки че и там движението е отново надолу. Показателят за бизнес климата в сектора намалява с 1.7 пункта, което се дължи на по-умерените оценки на мениджърите за настоящото състояние на компаниите. В същото време обаче те имат и по-положителни очаквания за следващите шест месеца. Прогнозите им за поръчките към доставчиците и обема на продажбите през следващите три месеца също са по-благоприятни, въпреки че и в този сектор не се планира наемане на още работници.

Като цяло се наблюдава динамична промяна при бизнес моделите, смята Георги Стоев. Такъв е например случаят в търговията на дребно, където големите играчи изместват по-малките, а магазините се преместват от улицата към интернет. "Това са органични промени, чисто вътрешни за всяка компания, които могат да обяснят оптимизма", смята той.

Най-голям е песимизмът в строителството, където фирмите не очакват лошата ситуация да се промени към добро в следващите месеци
Фотограф: ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
3.3

пункта се понижава общият показател за бизнес климата през август спрямо юли.

След няколко месеца на колебливи оценки бизнесът отново е минорен. Това показват данните от анкетата на Националния статистически институт за бизнес климата в страната за август. Нагласите на мениджърите се влошават във всички сектори на икономиката, като общият показател за бизнес климата се понижава с 3.3 пункта. Това е най-големият спад, регистриран от началото на годината. Все пак трябва да се има предвид, че при тези данни има сериозни месечни колебания и освен това се правят на база извадка от мениджъри, които може да не са представителни за своя сектор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

80 коментара
 • 1
  yotata avatar :-|
  йотата

  Бе на НСИ нали им смениха директора точно за да им компенсира липсата на елементарен акъл у редовите експерти, бе?
  Къде бля г-жа Инджова, че не ограничи анкетата само у браншовете археолози, висши чиновници (без в МВР! и без в НАП!!) и строители на магистрали.
  Минорни ами, кат не мислят кого да питат. Матреял!
  И сега кво - пак ли ше се сменяме?

 • 2
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  Най-голям е песимизмът в строителството, където фирмите не очакват лошата ситуация да се промени към добро в следващите месеци
  ...
  Ами нас ни учеха,че в нормалните страни нормата на печалба е средно 20%, като в търговията на едро е прието за нормално да е 15%, а в търговията на дребно 25%.

  Вие като работите за 200-300-400% печалба как да вървят нещата?!

 • 3
  moriarti avatar :-P
  moriarti

  Август месец! Лято!! Отпуски!!! Работата е почти замряла навсякъде. ??? Каква е целта да се шляпват с огромни цифри и букви подобни драматични констатации? А да знаете през януари месец как ужасонско ще се срине заетостта У летните ни курорти, просто идея си нямате. КАТАСТРОФА!!!

 • 4
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone

  Е, къде ви е стъкмистиката сега, нали икономиката нараствала на тримесечна база!?! Не ставало само с орязване на разходите и икономии значи, трябва и много акъл, за да върви нагоре тая работа.

 • 5
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Правителството на ГЕРБ неотдавна увеличи държавния дълг с нови половин милиард евро и в същото това време налива десетки милиони в проекти, печелени от Главболгарстрой и други приближени до властта компании.
  Строителството на магистрали в момента е икономически необосновано и неефективно, защото натовареността на движението е с тенденция надолу покрай нарастващите цени на горивата; не се събират толтакси, т.е. пряката възвращаемост е нулева; поддръжката на тези пътища не е калкулирана като разход и е оставена отворена за някой следващ.
  Компанията, която стопанисва гръцката магистрала Егнатия, преминаваща през цяла Северна Гърция и свързваща Турция с адриатическото пристанище Игуменица, фалира в началото на годината поради изброените по-горе причини.
  Да се пилеят пари за магистрали в момента е дебелоглавие и незаличени комплекси от соца, когато си нямахме магистрала до морето. Реално бъдещето на транспорта е в модернизирането на ж.п. транспорта, който да товари турските ТИР-ове на границата и да ги вози до Русе, Видин, Калотина.
  Но за това трябва да се учи не в милиционерското училище...

 • 6
  donchoquihote avatar :-|
  StiffUpperLip

  До коментар [#5] от "Г-н D.":

  Глупости.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Спад на поръчките.. малко клиенти. Ами така ще е - когато цените са като през 2008ма година, че и по-високи, а вече сме 2012 и кризата продължава.

  Икономистите са за бой - отричат дефлацията и това е големият проблем. Всъщност какво е БВП - най-общо казано, колко стоки и услуги са произведени за година в дадена държава - не става дума за цени, а за количество стоки и услуги. БВП се смята в пари, но това е за удобство на счетоводителите. Т.е. какво като паднат цените, важното е да се увеличи количеството на произведените стоки и услуги. Само, че някой решил, че по-важна е цената. И хоп - стоим и се гърчим вече четвърта година в кризата.

  Според икономистите е по-добре да направиш 1 метър път за 1 милиард, отколкото 1000 километра за същата сума. Защо питайте тях.

  Вече четвърта година търговците увеличават цените за да компенсират намаляването на оборотите/нищо че обясняват увеличението с цените на нефта и т.н./... резултатът още по-голямо намаляване на оборотите. И вой до небето. Няма пари и заради това няма потребление. В същото време - депозитите растат с големи темпове. Т.е. пари има.

  "Трети път го режа и все късо." Това е ситуацията в момента и се канят да режат четвърти, пети и т.н. път.

 • 8
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  Какво да е настроението? От няколко места споделят, че представители на управляващата групировка предлагат изкупуване на работещи фирми, като в противен случай ще им пратят НАП, ДАНС и Икономическа...

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Всъщност нещата опират до това - търговците/производителит да намалят цените и така да направят по-голям оборот и печалба. Едно е да продадеш един парцал, пардон дреха за 200 лева, друго е да продадеш 10 бройки за 40 лева. Особено когато парцалите са купени по 10 лева парчето. Да речем.

  Само, че тази мисъл е чужда за търговците особено българските. Като маймуната хванала банана в капана. Държи и не се сеща да го пусне и да избяга.

  Щото не че няма търсене - всичко се търси и сега при кризата, просто хората искат по-ниски цени. Спомнете си Техномаркет с 50% намалението - всичко се изкупи за 1-2 дена!

 • 10
  moriarti avatar :-P
  moriarti

  До коментар [#8] от "demonoid":

  Да! Истина е. Оня ден лично Бойко Борисов преби собственика на баничарница "Мазното магаре" в Угърчин и му придоби успешния бизнес. НАП, ДАНС и прочие седяха отстрани и люпеха слънчогледово семе. Драма!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK