Кандидати в запас
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кандидати в запас

Държавата докара последния си оръжеен завод до ръба на фалита. Сега въпросът е дали ще го продаде честно, или ще промени условията, за да класира приближена фирма.

Кандидати в запас

От четиримата заинтересувани от покупката на ВМЗ - Сопот, само един има законов шанс за успех

Десислава Николова
8193 прочитания

Държавата докара последния си оръжеен завод до ръба на фалита. Сега въпросът е дали ще го продаде честно, или ще промени условията, за да класира приближена фирма.

© АСЕН ТОНЕВ


Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) - Сопот, са ярък пример за това какво се случва в една фирма, управлявана от държавата - дългове от около 150 млн. лв., неплатени заплати, стачки, намаляващи поръчки. Оръжейният завод остана единствената непродадена производствена фирма от сектора след приватизационната вълна преди десетина години. Опити за отваряне на процедура по продажбата им имаше при повечето правителства.

Сега, след като състоянието на дружеството е на ръба на фалита, държавата показва желание и воля то да стане частно. Въпросът е дали Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще спази написаната от самата нея процедура за продажбата на ВМЗ, или ще се опита да лансира досегашния фаворит на управляващите – русенската "Дунарит", която не отговаря на условията за участие. Тя и още три фирми –"Сейдж консултантс", "Емко" и руска фирма, представлявана от адвокат Тихомир Трендафилов, закупиха документи за участие в конкурса за ВМЗ. Според условията на конкурсната документация обаче само изглежда, че само "Емко" и руската фирма отговарят на критериите. Друг е въпросът дали при останалите не е просто проява на любопитство и колко реално планират да наддават. 

Един изряден и един нарушител

Ситото идва от условието в документите на АПСК в частта, в която е забранено в конкурса да участват консорциуми от оръжейни производители. Стратегията не забранява това и интересното е дали процедурата ще получи неочакван обрат (като промяна на ограничителното условие) и в полза на кой кандидат.

Първото броене приключва в петък вечер (след редакционното завършване на броя). Дотогава фирмите, които планират да подават оферти, трябва да внесат документи за проверка в ДАНС. Трите местни компании ще трябва да получат потвърждение на допуска си за боравене с класифицирана информация. Представителят на руската компания заяви, че се отказват от конкурса. От агенцията обявиха, че до петък и трите български компании са внесли документи - "Емко", "Дунарит" и "Сейдж консултантс".

Процедурата по преиздаването на допуските може да отнеме до 90 дни, но вероятно ще е много по-кратка. Едва след това АП ще получи документи, с които кандидатите доказват, че отговарят на условията от стратегията. А само отсетите (ако въобще има смисъл да се говори в множествено число) ще имат право да подадат оферти. Интригата е как агенцията ще прочете документите на "Дунарит" и "Сейдж", които нямат нужния оборот.

От Русия - без любов

Слуховете кой би могъл да бъде чуждестранният кандидат-купувач обикалят сектора от самото начало на процедурата и се засилиха още повече, след като агенцията за приватизация удължи с две седмици срока за кандидатстване, за да изчака документите на чужди потенциални инвеститори.

Първоначално хора от бранша твърдяха, че става въпрос за руски оръжейни компании. Впоследствие - че в страна - член на НАТО, няма да бъде допуснат руски кандидат. Появиха се публикации и за интерес на израелски фирми. Експертите обаче коментираха, че нито руски, нито еврейски компании сериозно се интересуват от задлъжнелия завод.

Единственият чуждестранен кандидат е от Русия, уточни адвокат Тихомир Трендафилов. Той допълни, че клиентът му е от бранша и отговаря на критериите за оборот.

"Подготвихме всички документи за ДАНС, но решихме да не участваме. Считаме, че в това състояние предприятието не е интересно за придобиване. На един по-късен етап, в зависимост дали го купи някой,

може да проявим отново интерес", коментира Трендафилов в петък.

Родна артилерия

Българският производител "Емко" с обороти от 163.2 млн. лв. през последните три години изглежда единственият местен стратегически инвеститор, който отговаря на условията и би могъл да бъде новият купувач на ВМЗ. Компанията е създадена през 1992 г. и е специализирана в производството на широка гама боеприпаси, основно артилерийски и взриватели, и има международен сертификат за търговия с оръжие. За фирмата към края на 2011 г. работят 562 души. Производството е основно в Трябва, а малка част - в Монтана. Според експертите в бранша именно тази компания е най-близка в производствен смисъл до ВМЗ и ако спечели, ще постигне много добра синергия в управлението на компаниите.

Емилиян Гебрев е 100% собственик на компанията. Кариерата му е започнала в държавния търговец на оръжие "Кинтекс", която напуска в първите години на прехода. Той не коментира участието си в конкурса и своите планове.

Високата бариера

Според стратегията в конкурса могат да участват само стратегически инвеститори, които имат 120 млн. лв. оборот за предишните три години. При гласуването на документа в парламента през миналата година в сектора се коментираше усилено, а на народни представители беше ясно, че условията са пригодени за един определен купувач. Това е русенският оръжеен завод "Дунарит". Той се свързва с Цветан Василев, който е и почетен председател на Българското сдружение на отбранителната индустрия, което обединява оръжейните заводи, като един от членовете на борда на "Дунарит" - Никола Киров, е в ръководството и на финансовата къща "Фина-С", собственост на Цветан Василев. Мажоритарен собственик на русенската фирма е "Кемира", което, както и "Фина-С", и други фирми на Василев, е регистрирано на един адрес в "Красно село" в клон на КТБ.

Тогава приходите на предприятието за предишните три години (до 2010 г. включително) бяха 123 млн. лв. Миналата година обаче не беше особено добра за българския оръжеен бизнес като цяло и в момента сборът е 105 млн. лв. и под посочената в стратегията сума. В началото на процедурата от "Дунарит" съобщиха, че засега ВМЗ ги интересуват само като партньор.

"Купили сме документи само да ги разучим, ще направим оценка дали да продължим нататък, ще преценим и имаме време да вземем решение", коментира сега Кръстю Кръстев, изпълнителен директор на "Дунарит". Той допълни, че компанията засега няма намерение да участва в консорциум в конкурса за ВМЗ.

Изненаващо в противаречие на казаното в четвъртък, в петък русенският завод все пак е предприел стъпка, с която показва желание за участие.

От втория кандидат, чиито приходи не достигат летвата, единият от най-големите оръжейни търговци – "Сейдж консултантс", не коментираха как ще се включат в следващите етапи на процедурата.

Според отчетите на компанията в Търговския регистър тя има общи приходи от дейността за 2009 и 2010 г. от около 28 млн. лв. "Сейдж консултантс" не са точно стратегически производител и има огромен шанс тя да бъде отстранена от АПСК още на първия етап, освен ако не участва в консорциум, който обаче е забранен.

Печели или губи?

Информацията за приходите и поръчките на ВМЗ е секретна. Източници, близки до предприятието, обаче твърдят, че оборотът му трайно намалява: от над 80 млн. лв. през 2010 г. до 73 млн. лв. през 2011 г.  Първото тримесечие на 2012 също не е било силно (под 15 млн. лв.), а през януари и февруари почти не се е работило.

Дълговете също са колосални - почти 150 млн. лв. благодарение на натрупани загуби през годините от 160 млн. лв. (за всяка от последните пет години негативният резултат е от порядъка на 10-15 млн. лв.). От тях около 50 млн. лева са публични или към работници, които бъдещият купувач ще трябва да плати веднага. През юли се появи малък светъл лъч - изпълнителният директор на ВМЗ Иван Стоенчев съобщи, че фирмата е избрана да изпълнява два големи договора на НАТО, но не уточни стойността на контрактите. Освен това компанията е изпълнител и на част от продукцията по договора за износ на оръжие за Алжир, сключен от "Кинтекс", който е на стойност 36 млн. долара.

Така дружеството изглежда подсигурено с договори за тази и следващата година, но му липсва кеш и може да бъде притиснато от кредиторите си. Друг плюс е, че след взривовете в складовете за утилизация на боеприпаси сопотските заводи могат да печелят и като отдават складове под наем. Производствената площадка на ВМЗ е с обща площ 5.6 хил. декара, а фирмата има площадки и в няколко села в района. Има и остарели мощности за рязане за скрап. Според изчисленията на консултантите само продаването на складовете със специално предназначение може да донесе приходи от около 15 млн. лв. Поръчките на завода според данните, с които "Капитал" разполага, са за над 70 млн. лв. годишно и при подходящо управление и пренастройка на производството новият собственик би могъл сравнително бързо да изплати инвестицията.

Ако агенцията за приватизация следва буквално конкурсната си документация, би трябвало да очаква оферти от максимум една компания – "Емко". Засега участието на българския производител изглежда почти сигурно. Ако обаче процедурата зацикли или направо спре, това означава, че се търси вратичка, през която да се допусне и "Дунарит", най-вероятно през отваряне на вратата за консорциуми, което ще е погазване на правилата на конкурса. Във всеки случай последният завод е по-добре да бъде приватизиран, но при честна и прозрачна процедура.

Какво следва в конкурса

Кандидатите трябва да представят документи, че имат право да работят с класифицирана информация. Срокът за внасянето на документи за получаване на допуск за работа с класифицирана информация е 31 август. Размерът на предлаганата покупна цена има 60% тежест в критериите за оценка на офертите, инвестициите – 30%, а запазването на числеността на персонала – 10%. Срокът за подаване на обвързващи оферти е 27 декември, а депозитът за участие в конкурса е 3 млн. евро.

Процедурата би трябвало да отнеме общо 165 дни, т.е. около половин година. Договорът с бъдещия купувач трябва да бъде одобрен не само от надзорния съвет на АПСК, но и от правителството.

Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) - Сопот, са ярък пример за това какво се случва в една фирма, управлявана от държавата - дългове от около 150 млн. лв., неплатени заплати, стачки, намаляващи поръчки. Оръжейният завод остана единствената непродадена производствена фирма от сектора след приватизационната вълна преди десетина години. Опити за отваряне на процедура по продажбата им имаше при повечето правителства.

Сега, след като състоянието на дружеството е на ръба на фалита, държавата показва желание и воля то да стане частно. Въпросът е дали Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще спази написаната от самата нея процедура за продажбата на ВМЗ, или ще се опита да лансира досегашния фаворит на управляващите – русенската "Дунарит", която не отговаря на условията за участие. Тя и още три фирми –"Сейдж консултантс", "Емко" и руска фирма, представлявана от адвокат Тихомир Трендафилов, закупиха документи за участие в конкурса за ВМЗ. Според условията на конкурсната документация обаче само изглежда, че само "Емко" и руската фирма отговарят на критериите. Друг е въпросът дали при останалите не е просто проява на любопитство и колко реално планират да наддават. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  И - пак старата песен! Трябва да се продава, ама не продаваме достатъчно евтино, за да дойдат "добрите инвеститори"! Докога ще се превърта една и съща крадлива лента, наречена "приватизация" (всъщност - откровено крадене на умишлено зле-стопанисвана държавна собственост)?! Няма ли търпението на мнозинството най-накрая да се изчерпи относно тези непрекъснати кражби и разсипия?!

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Коя е следващата лимонка след ВМЗ, задлъжняла до гуша и губеща клиенти от година на година?

  Според мен това е Софийски градски транспорт. 100 млн. приходи от карти и билети, 330 млн. годишни разходи. 230 мнл. субсидии пряко и косвено. Данните са от вчерашната пресконференция на Л. Христов зам. кмет по транспорта на София.

  Но сега пък друг ще каже, че това е Топлофикация София. Нищо, че държавата и изкупува тока на цена, какват вече не се плаща и за ВЕИ (въображаеми енергийни източници) от които си изпатихме здраво...

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. За какво му е на който и да било предприемач с подобно производство да купува фабрика със 150 млн. лв дългове (от които 50 млн. с падеж веднага както се казва в статията), при положение че може да отвори едно хале на съседния парцел и само срещу обещанието, че ще плаща същите заплати, но не с 2 или 5 месеца закъснение, всичките работници ще се преместят при него?

 • 4
  alexxandra avatar :-|
  Alexx

  Аз мислех че вече са го продали това ВМЗ, защото не може да покрие дълговете и е изправено пред фалит. Не знам каква полза може да има покупката му, но като се замисля един стратегически инвеститор добре знае как извлича полза дори и от губещи търговски структури Колкото до връзката на русенският оръжеен завод "Дунарит" с Цветан Василев, няма никакви факти които да я доказват че съществува. През 2005 г "Дунарит" беше купен от фирма "Дивал 59", която е собственост на Емил Галов.

 • 5
  pipistrella avatar :-|
  pipistrella

  Този завод дори не произвежда оръжия по натовски стандарт и е поредният воденичен камък на врата на държавицата ни. Колкото по-бързо се продаде, толкова по-добре. Естествено, обичайният заподозрян от медията за покупката е Цветан Василев, който бе сочен и за бъдещ собствени на "Самуил - Костенец", но не би.

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Май има кандидати ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.