Виж кой не се продаде

NET 1 избяга от ловното поле на големите телекоми

Всичко, което се продава, бива купено. После - консолидирано, вкарано в отработената матрица и сведено до част от един общ пакет. За да се превърнат големите в гиганти и да предложат на клиента всичко, а малките - да изчезнат. Такъв е пейзажът на пазара на телевизионни и интернет доставки в България от няколко години насам. "Мобилтел", БТК, "Булсатком" (засега без "Глобул") са на лов за квартални кабелни оператори и всичко е въпрос на пари. Не че в това има нещо лошо, още по-малко - нелогично. Но и невинаги обектът на желание задължително бива погълнат. Един от малкото останали сравнително големи градски кабелни оператори - NET 1, реши да не приеме нито една от офертите на гигантите в сектора и явно сам ще се бори за оцеляване и развитие.

Да те искат от три страни

Създадената през 2008 г. NET 1 и досега е еднолична собственост на основателя й Стефан Войнов (дотогава изпълнителен директор на "Глобал нет"). Към момента той е един от стабилните доставчици на интернет и телевизия, като мрежата му е изцяло в София. Със сравнително добри финансови показатели, клиентела от над 40 хил. домакинства и немалко корпоративни абонати, собствена оптична мрежа до сградите (при това изцяло узаконена и прибрана в каналите на БТК) и даже верига от собствени търговски обекти, фирмата изглежда идеалната цел за покупка от някой от крупните оператори. Подобно на купените от "Мобилтел" "Спектър нет" и "Мегалан", той перфектно се вписва в стратегията на големите да придобиват готови мрежи за интернет и телевизия, за да предложат на абонатите си цялостно телеком обслужване и да ги обвържат дългосрочно в борба за надмощие на иначе наситения пазар.

По неофициална информация от пазара оферти за покупка на дружеството са отправяли през годините и "Мобилтел", и "Глобул", и  БТК. "По време на процеса по окрупняване на пазара имахме оферти от всички оператори, които участваха в него, разказва търговският директор на NET 1 Мария Божилова. Нито едно от предложенията обаче не завършва със сделка. Съвсем доскоро като почти сигурен нов собственик на софийската фирма се спрягаше БТК. "Отказахме се от покупката просто защото ставаше въпрос за прекалено много пари", каза източник, близък до телекома (самият той в момента в процес на придобиване от руската VTB и българската Корпоративна търговска банка). Цената, около която са вървели преговорите, макар и да се пази в тайна и от двете страни, според други източници на вестника от бранша е била 25 млн. евро - сума, която обаче не е получила одобрение като инвестиция от управляващите БТК.

"Смятам, че сме финансово стабилни, имаме визия за самостоятелно развитие на пазара и затова нямаме необходимост от сделка на всяка цена", каза собственикът на NET 1 Стефан Войнов.

БТК ще си има нов конкурент

След като няма да влезе в структурата на нито един от оформящите се мултиоператори, за NET 1 остава опцията и той да опита да предложи някакъв вид пакетна услуга. Към интернета и телевизията от есента имаме намерение да пуснем и фиксирана телефонна услуга, каза Мария Божилова.

Макар и да е сравнително малък сегмент от пазара като цяло, в тази ниша делът на бившия монополист БТК все още е над 94% и място за конкуренция има. "NET1 няма амбиции да предложи четворна услуга през собствена мрежа, която включва и мобилен телефон. По наше мнение възможностите за развитие на четвърти GSM оператор са доста ограничени. Но фиксирана телефония ще имаме съвсем скоро", казва търговският директор на компанията.
Услугата естествено няма да е само за София. В столицата операторът ще разчита основно на собствената си оптична мрежа, а за страната - на наети трасета от фирмите, които имат такава инфраструктура. Лицензът за фиксирани телефони е издаден от КРС през пролетта на тази година, номерационен план също е резервиран. По същото време, пак през есента, операторът възнамерява да покрие с кабелната си мрежа и западната част от София, където засега присъствието й е относително слабо. Същевременно ще продължи и отварянето на нови центрове за обслужване на клиентите.

"За нас е важен средният клиент, който иска да получи не само цена, а качество. Не искаме ловци на промоции, които скачат от един оператор на друг, а лоялни клиенти и нямаме намерение да влизаме в сегмента на low-cost услугите, твърди Мария Божилова. Цената на месец за интернет и телевизия при NET 1 е 25-30 лв. (някои от промоционалните оферти на конкуренцията са наполовина на тази тарифа). Към таксите на оператора обаче често влизат допълнителни услуги от порядъка на здравна застраховка, застраховка на дома срещу земетресение, безплатен СОТ, карти за отстъпки от верига бензиностанции и т.н.

Отвъд кабела

Дали и доколко NET 1 ще спечели от фиксирана услуга, която явно ще се цели основно в корпоративния сегмент, ще се разбере в бъдеще. Факт е обаче, че дългосрочно операторът има и друг избор - обща пакетна услуга с някой от големите на пазара, без да се говори за придобиване. Очевидно не е изключена и сделка с финансов инвеститор, който да подпомогне развитието на фирмата в средносрочен план. Продължението на историята обаче при всички случаи ще е интересно - на бойното поле на хищнически настроените мегаструктури в телекомуникациите остават и самостоятелни играчи, чиято съдба ще е показателна.  

Пари, кабели, пари прим

NET 1 има 11.6 млн. лв. приходи за 2011 г. при 7.88 млн. лв. за предходната година. Печалбата на фирмата след данъци е 6.28 млн. лв. - малко над тази за предходната година, показва отчетът й в Търговския регистър. По данни на мениджмънта около 30% от приходите идват от корпоративни клиенти, а над 50% са от пакетни услуги - интернет и телевизионен сигнал. Мрежата на оператора в София е над 1500 километра оптичен кабел, изцяло под земята - в шахти на БТК. По данни от отчета компанията има задължения към банки и търговски заеми в размер на 35.68 млн. лв. Основният кредитор на оператора е Първа инвестиционна банка. Заемът от нея е 30 млн. евро, а залог е предприятието.