Депозитите на домакинствата вече са половината от средствата в банките
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Депозитите на домакинствата вече са половината от средствата в банките

Размерът на жилищните ипотечни кредити остава без промяна през юли, като обемът им е 9.4 млрд. евро

Депозитите на домакинствата вече са половината от средствата в банките

Печалбата на сектора през юли отново се връща към годишен ръст

Валентина Илиева
5439 прочитания

Размерът на жилищните ипотечни кредити остава без промяна през юли, като обемът им е 9.4 млрд. евро

© Мария Съботинова


Депозитите на домакинствата вече са половината от ресурса в банковата система. Печалбата на банките през юли отново се връща към годишен ръст, а разходите за обезценки намаляват.

Кредитирането продължава да маргинализира. Това показват данните за състоянието на банковата система към края на юли 2012 г. От БНБ обобщават, че през юли финансовите показатели на кредитните институции не търпят съществени промени. Динамиката в баланса на системата се определя само от растежа на привлечените средства, посочват още от централната банка.

Защо спестяват толкова

След близо четиригодишен постоянен растеж с двуцифрен годишен темп на прираст, депозитите на домакинствата достигнаха като обем половината от всички привлечени в банковия сектор средства. В края на юли те са 34.219 млрд. лв., като е реализиран най-високият месечен темп на растеж от началото на тази година - с 1.3%, или 439 млн. лв. Годишният им прираст е 14.9%. Основният фактор за активната спестовност в последните няколко години е кризата и свързаното с нея ограничаване на потреблението, отказ от допълнително задлъжняване и повишена склонност към спестяване заради несигурността в доходите и нивото на безработица.

За големите обеми на нарастване при депозитите на физически лица принос има и наблюдаваната от доста време тенденция собственици на компании и предприемачи да влагат свободните ликвидни средства от фирмите си в банка като физическо лице, вместо да инвестират и разширяват дейността си.

Това обяснява и факта, че се наблюдава увеличение при депозитите с големи размери - над 10 000 лв.

Като цяло привлечените средства в банковата система през юли се увеличават нетно с 481 млн. лв. до 68.6 млрд. лв. В различните сегменти динамиката е разнопосочна, както отбелязват от БНБ. Най-голямо месечно нарастване има при ресурса от корпоративния сектор (с 843 млн. лв. до 22.3 млрд. лв.). Средствата от кредитни институции се свиват (със 797 млн. лв. до 9.8 млрд. лв.). Така коефициентът на ликвидните активи на сектора е 25.79%.

Печалба с годишен ръст

Печалбата на банките в края на юли е 393 млн. лв., като отново се връща към растеж на годишна база с 4.5%. В началото на годината системата отчете няколко поредни месеца с двуцифрен ръст, като след това отново се върна към характерната за последните четири години посока на движение на печалбата - годишен спад. Спрямо края на юни финансовият резултат се повишава с 69.5 млн. лв. Основен принос за увеличението има нетният лихвен доход, който отчита 218 млн. лв. месечно нарастване до 1.5 млрд. лв. общо.

На годишна база обаче е налице негативна тенденция - намалява с 9.8 на сто. И нелихвените приходи (от такси и комисионни) на годишна база се свиват (с 1.3%), което е резултат от свития бизнес на кредитните институции като цяло. За месец обаче нетното им нарастване е с 68.1 млн. лв. до 440 млн. лв.

Така чистите приходи, които банките реализират, въпреки по-ниските доходи от основна дейност заради свитото кредитиране и влошеното обслужване на заеми, заедно с разходите за покриване на загуби от просрочия успяват да покрият обезценките. През юли са направени разходи за обезценка за 88 млн. лв. Спрямо година по-рано те намаляват със 110 млн. лв. до 630 млн. лв.

Кредитите - тука има, тука няма

Брутните кредити (без тези за кредитни институции) през юли нарастват с 284 млн. лв., като водещ е приносът на корпоративните кредити. Те се увеличават с 310 млн. лв. до 37.4 млрд. лв. Продължава обаче свиването при заемите за домакинствата, което основно е повлияно от намалението на потребителските кредити (с 35 млн. лв. до 9 млрд. лв.). Размерът на жилищните ипотечни кредити остава без промяна (обемът им е 9.4 млрд. евро).

Данните за кредитния портфейл на системата не са изненада предвид свитата активност на банките и ограниченото търсене на заеми от фирми и домакинства. Още повече че летните месеци не са от най-активните в бизнес сезона. Това ясно се вижда и по маркетинговото поведение на банките - през юли и август появата на нови оферти за жилищни или потребителски кредити е рядкост. Банките само удължават съществуващи промоции, като не променят ценовите параметри.

Основни показатели на банковата система (в млн. лв.)   
    
 VII 2011 г.VII 2012 г.промяна в %
Активи75708.779924.25.6
Собствен капитал10067105604.9
Нетен лихвен доход1699.11532.4-9.8
Разходи за обезценки739.9629.7-14.9
Печалба3763934.5
Депозити на фирми21081.722328.85.9
Депозити на домакинства29793.834219.214.9
Кредити на фирми34919.437442.37.2
Кредити на домакинства*18606.118400.8-1.1
    
*жилищни и потребителски   
    
Източник: БНБ   
    

Депозитите на домакинствата вече са половината от ресурса в банковата система. Печалбата на банките през юли отново се връща към годишен ръст, а разходите за обезценки намаляват.

Кредитирането продължава да маргинализира. Това показват данните за състоянието на банковата система към края на юли 2012 г. От БНБ обобщават, че през юли финансовите показатели на кредитните институции не търпят съществени промени. Динамиката в баланса на системата се определя само от растежа на привлечените средства, посочват още от централната банка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  fanetti_ma avatar :-|
  Dollar Akbar

  Както и очаквах, като извадим от сбора на депозитите на фирмите и домакинствата кредитите на фирмите и домакинствата и се оказва, че остават 705 млн. лева или средно около 100 лв на човек спестявания.

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  До коментар [#1] от "Dollar Akbar": Проблемът е още по голям ако погледнем баланса за фирмите. Там сме още на отрицателна капиталова адекватност.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Тоест банковата система продължава да залага на 6-те платежни нареждания месечно за да си внесеш осигуровките по 6 бюджетни кода и 100-150 лева банкови такси, за да внесеш в задължителната по Търговския закон набирателна сметка учредителен капитал на нова фирма от цели 2 лева. И в двата случая е налице здраво рамо от законодатели и правителство. При еуфорията от намаляването на учредителния капитал от 5000 лв. на 2 лв. невоооолно, съвсем непринудено така, беше пропуснато да се запише, че за такава сума няма нужда от откриване на набирателна сметка. За 6-те платежни месечно за плащане на едни кирливи осигуровки на работник също се намират 100 оправдания, най-редовният е че "зимбабвийският софтуер" няма такава опция и самият Бил Гейтс съобщил, че преработката не е по силите на Майкрософт, ако ще и за 5 милиарда долара.

  При тази лесна плячка е логично, че банките не кредитират. Много по-рентабилно е да влагат пари в политиката, която да "гъзи" данъкоплатеца да прави разни безсмислени преводи. Последният пример е авансовото внасяне на ДОД по изплатени наеми на физически лица. Конкретен пример: нашият блок е дал портиерната под наем за склад срещу 50 лв/мес. Така наемателката внася 4,50 лева месечно в НАП, с платежно на гише на стойност 3,80 лева. И така са стотици хиляди.

 • 4
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  До коментар [#3] от "cinik": Съжалявам за -, но в конкретния случай има разлика между написаното и реалността. Вече са само 4 платежни. Поне тук има дребно подобрение.

  А иначе, да така е. Банките карат на печалба от 'такси', не от кредитиране. Но тук вина има и ниският капацитет на нашите 'банкери'.

 • 5
  innlov avatar :-|
  innlov

  До коментар [#4] от "kardinalat":

  Абсолютно!
  Повечето управители на банки в България са просто жалки.
  Препоръчвам Ви да опитате с немски банки. Ще се изненадате!

 • 6
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#5] от "innlov": Клиенти сме им :-)

 • 7
  o1e avatar :-?
  o1e

  интересно - депозити 56,5 млрд ; кредити 56 млрд,
  собствен капитал 10,5 млрд ; обезценки 11 млрд (смятам го при 20% лоши кредити)

  ама как равни всичко , а! или аз бъркам (не съм икономист все пак)

 • 8
  gnevnik avatar :-|
  Гневник

  Депозитите на домакинствата вече са половината от средствата в банките. Определението за домакинство зависи от конкретните социално-икономически условия, а също така и от страната. Депозитите на тези "домакинства" вече са половината от средствата в банките и са по азбучен ред според фамилните си имена. Ето ги:
  Пламен и Атанас Бобокови
  Васил Божков
  Цветелина Бориславова
  Цветан Василев
  Гриша Ганчев
  Красимир Гергов
  Братя Диневи
  Огнян Донев
  Сашо Дончев
  Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев
  Богомил Манчев
  Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев
  Младен Мутафчийски
  Симеон Пешов
  Петя Славова
  Митко Събев
  Източник: http://forbesbg.blogspot.com/2012/03/forbes.html

 • 9
  gnevnik avatar :-|
  Гневник

  И много други знайни и незнайни от НАП "домакинства", като на Любомир Павлов - пъпката, притежават повече от половината от средствата в банките...

 • 10
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  Навсякъде е така.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.