Максималният осигурителен доход вероятно ще порасне
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Максималният осигурителен доход вероятно ще порасне

По-добре да запазим работни места в тази ситуация, отколкото да направим беля, обясни социалният министър Тотю Младенов мотивите си да не вдига административно минималните осигурителни прагове

Максималният осигурителен доход вероятно ще порасне

Социалният министър съобщи, че всички пенсии ще се увеличат с поне 7.6% през 2013 г.

Калина Чернева, Екатерина Попова
8954 прочитания

По-добре да запазим работни места в тази ситуация, отколкото да направим беля, обясни социалният министър Тотю Младенов мотивите си да не вдига административно минималните осигурителни прагове

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Социалният министър Тотю Младенов потвърди, че догодина всички пенсии ще се вдигнат с еднакъв процент. По неговите думи увеличението ще бъде поне 7.6%. Кодексът за социалното осигуряване обаче не позволява това да се случи, без да нарасне и максималният осигурителен доход. Той в момента е 2000 лв. Максималната пенсия пък е 35 на сто от него – 700 лв. Това означава, че при сегашните условия, за да се увеличи тя със 7.6%, таванът на осигурителния доход трябва да стане поне 2152 лв.

Гледните точки

Темата за по-висок максимален осигурителен доход се обсъжда всяка година заедно със закона за бюджета за следващата година. Засега обаче тя не е разисквана на правителствено ниво, а и не е ясно какъв ще е ефектът от такова увеличение върху бюджета. Самият министър Младенов не е напълно убеден дали решението за увеличение на максималния доход е правилно. "Това е въпрос на дебати на експертно ниво. Колегите в осигурителния институт работят, във финансите. Ще видим какви са ползите от това нещо и ще го дебатираме", каза още той.

Това решение е вероятно да не бъде от голяма полза за планираното увеличение на пенсиите. Според управляващите за ръста са необходими около 700 млн. лв. Те няма как да дойдат от вдигането на максималния доход, защото по данни от Националния осигурителен институт (НОИ) в момента само около 100 хил. души се осигуряват на максимума.

Ръстът на максималния праг не е добра идея и според Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ). По неговите думи подобно увеличение е "опит да се подкрепи отново осигурителната система, тъй като малко хора работят; да се прехвърли по-голяма тежест върху тези, които на светло взимат повече от 2000 лв. Това не се прави за тяхно добро, т.е., за да бъдат по-осигурени, а се прави, за да има системата в момента повече приходи." Според него част от негативните ефекти могат да бъдат някои от осигуряващите се на максималния праг да се скрият, а останалите в светлата зона ще имат по-високи разходи. И то не само за пенсионни осигуровки, а и за майчинство, здравни, болнични и други.

Всъщност възможно решение е да се отвърже максималната пенсия от максималния осигурителен доход. Това може да стане, като бъде променена нормативната уредба за най-големите възможни пенсии. Друг вариант е да бъде повишен техният дял от максималния осигурителен праг. "Тази връзка може да бъде променена или премахната – това не е аргумент за вдигане на максималните осигурителни доходи. Най-доброто решение е да няма никакви тавани – пенсията да зависи от това какво си внасял през целия си живот, пенсията да е на база реално внесени осигуровки", коментира Петър Ганев от ИПИ.

Нужна е финансова дисциплина

Впрочем никой – дори управляващите, не разчита на по-висок максимален осигурителен доход, за да бъдат повишени приходите във фондовете на НОИ. Значително по-сигурен източник на повече пари е повишаването на събираемостта на вноските.

По думите на социалния министър благодарение на направените през последните три години реформи в пенсионната система НОИ преизпълнява заложените приходи. "По-добрата дисциплина в Националния осигурителен институт ни дава възможност да увеличим и пенсиите догодина", каза той пред "Нова телевизия". С това най-вероятно министърът има предвид, че през първите 6 месеца на годината в НОИ са постъпили 5% повече приходи от осигуровки, отколкото през същия период на 2011 г. Предварителният отчет на НОИ обаче показва 24 млн. неизпълнение спрямо плана за първото полугодие на тази година. Не може да се очаква кой знае каква подкрепа и чрез намаляване на разходите – за първите шест месеца на 2012 г. те са едва около един процентен пункт по-малко от планираните.

Без административно увеличение на минималните прагове

По всяка вероятност тази година за първи път няма да има административно увеличение на минималните осигурителни прагове, за които не е постигнато споразумение между работодатели и синдикати. Социалният министър обясни това с препоръка на Европейската комисия и с липсата на гаранция, че по-високите осигурителни доходи няма да влошат пазара на труда. "По-добре да запазим работни места в тази ситуация, отколкото да направим беля", добави той.

Социалният министър Тотю Младенов потвърди, че догодина всички пенсии ще се вдигнат с еднакъв процент. По неговите думи увеличението ще бъде поне 7.6%. Кодексът за социалното осигуряване обаче не позволява това да се случи, без да нарасне и максималният осигурителен доход. Той в момента е 2000 лв. Максималната пенсия пък е 35 на сто от него – 700 лв. Това означава, че при сегашните условия, за да се увеличи тя със 7.6%, таванът на осигурителния доход трябва да стане поне 2152 лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Информацията в карето ме уби. Чак немога да повярвам. Слава Богу, че сме в ЕС и има ЕК и Брюксел.

 • 2
  ludiakolio avatar :-|
  ludiakolio

  Има ли растеж изобщо?

 • 3
  nervousshark avatar :-|
  Нервната акула

  Какво се случи с обещанието на управляващите, че държавните служители и други по специални закони ще си плащат сами осигуровките? http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/12/04/1218542_durjavnite_slujiteli_shte_plashtat_osigurovkite_si/

  Този факт, плюс липсата на събираемост абсолютно обезсмисля вдигането на максималния осигурителен праг. Ясно е, че целтта е пълнене на дупки, и то спешно, но едва ли си дават сметка какъв ще е негативния ефект върху икономиката и заетостта.

 • 4
  v_iliev avatar :-|
  V.Iliev

  Синдикалното мислене на Тотю Младенов вреди на пенсионната система. С известни уговорки, стимул за внасяне на осигурвки е пенсията да зависи само от реално внесени осигуровки.

 • 5
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  Единственият ефект от това ще е засилването на сивата икономика!

 • 6
  stoicho2 avatar :-|
  stoicho2

  Преди дни писах на Министерството на труда, че отпускането на пенсиите е крайно несправедливо. Докато новоотпусканите пенсии се увеличават с ежемесечното повишаване на средномесечния осигурителен доход за страната, пенсиите отпускани до 2009 г. остават непроменени. Така че хора с еднакви лични данни но пенсионирали се в различно време получават драстична разлика в пенсиите, което е недопустимо от каквато и да е гледна точка. Моята пенсия вече се отличава с повече от 83 лв. от пенсията на човек с моите данни-личен коефициент и осигурителен стаж на пенсионирал се днес. В коя страна по света съществува такава справедливост. Естествено отговор не получих от Министерството и този гаден и противен министър, който има 4 (години) трудов стаж като специалист по това което е учил (ВиК)

 • 7
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  До коментар [#3] от "Нервната акула":

  Не очаквах, че и ти ще подкрепяш тази безумна глупост...
  Много по-удачното решение е да се разреши на работодателите от небюджетният сектор, ако желаят, да поемат за своя сметка осигуровките на работника, без да ги наказват - поне да са равнопоставени с държавата.
  Иначе сега, ако работодателят плати за своя сметка осигуровките на работника официално, държавата го наказва с допълнители осигуровки върху платените осигуровки (социални разходи), а те влизат направо в бюджета на НОИ и на частните фондове, но вече без да се отразяват в ничия партида - направо си е подарък.

  Просто не мога да разбера, какво е това желание винаги да се "навреди" на другите, вместо да се поиска да се направи като тяхното хубаво. Каква е тази работа да се приказва "Ама на онея хрантутници не им удържат от фишчето, пък мен ме режат - искам и тях да ги клъцнат", вместо "Защо чорбаджията ми реже от заплатата? Я да плаща!" ;-)

 • 8
  dorn avatar :-|
  dorn

  "Максималният осигурителен доход вероятно ще порасне"
  а приходите със сигурност ще намалеят.
  Синдикалното чучело пак почна да мъти водата ,та любимите му милиционери да си запазят привилегиите !

 • 9
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Какво да расте. Тотю да вземе да се хване в ръце, и направо да го премахне този максимален осигурителен доход. Откъде накъде този който изкарва 5000 евро месечно, ще ми плаща толкова осигуровки, колкото плаща оня, дето изкарва 1000 евро.
  Я без таван осигуровките, както и без таван пенсията след 30 - 40 години.

 • 10
  mak avatar :-|
  mak

  Хаиде да решат въпроса с тези които не се осигуряват и тогава да говорят за вдигане нивото на осигуряване. За три години не направиха нищо и тези.Така оставаме без пенсии и без медицинско обслужване.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK