Дръзко предложение от "Полимери"

Николай Банев и съпругата му Евгения бяха в управлението и надзора на "Полимери" до 2010 г. След това бе извършена смяна във формата на управление на дружеството.

Дръзко предложение от "Полимери"

Затъналата в дългове и загуби химическа компания планира дивидент за 54 млн. лв.

Весела Николаева
8449 прочитания

Николай Банев и съпругата му Евгения бяха в управлението и надзора на "Полимери" до 2010 г. След това бе извършена смяна във формата на управление на дружеството.

© Надежда Чипева


Един от емблематичните представители на тъмната страна на българския капиталов пазар - контролираната от Николай Банев компания  "Полимери", не спира с изненадите. Ръководството на химическата компания предлага на предстоящото общо събрание през октомври да се гласува дивидент от почти 55 млн. лв., или по 10.22 лв. на акция. Това се случва при почти преустановена дейност на дружеството, увеличаващи се загуби, редица жалби и дела срещу нея за дългове и дори иск за несъстоятелност. Негови активи са обявени на търг, а служителите му получават само част от заплатите си с няколко месеца закъснение.

Неизвестен източник

От съобщението до БФБ - София, за предстоящото общо събрание не е ясно за кои години е печалбата, която трябва да се разпределя. Едно е ясно - за миналата година "Полимери" е на загуба от 10 млн. лв. (показа публикувания с четири месеца закъснение отчет), а година по рано е на минус 31 млн. лв. "Капитал" не успя да се свърже с представител на ръководството, както и с Николай Банев до редакционното приключване на броя. Бъдещото състояние на компанията се поставя под въпрос и от одиторите. Те са направили няколко забележки по документа и са заверили с особено мнение. Одиторът Роза Георгиева е посочила, че не е сигурно дали "Полимери" ще може да продължи да работи, след като към края на март срещу дружеството има заведени изпълнителни дела за близо 9.8 млн. лв. По информация от одиторския доклад "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) е поискал обявяването в несъстоятелност на предприятието.

От Регионалната инспекция по труда във Варна обясниха, че компанията вече им дължи доста големи суми по актове за нарушения – вече над 200 хил. лв. Последно от инспекцията са съставили акт заради злополука с работник, тъй като се е оказало, че компанията не е сключила задължителна застраховка. Информацията за нарушенията на "Полимери" е предадена и на прокуратурата. От инспекцията по труда обясниха, че компанията вече плаща сравнително редовно, но само около 60% от брутното възнаграждение на служителите си. Последните преведени пари за август например са били всъщност част от заплатите отпреди няколко месеца.

Още маневри

На общото събрание през октомври акционерите ще гласуват и предложение за разпределяне на сумата от общо 45.5 млн. лв. от "Други резерви" -  43.8 млн. лв. от тях трябва да отидат за покриване на загуби от минали години, а останалите да бъдат внесени във фонд "Резервен". "Полимери" е публично дружество, но сделки с акциите му не е имало от 22 декември миналата година. Борсата спря търговията с тях заради неплатени такси. Последната им цена е 0.56 лв., което означава, че планираният дивидент за една акция е над 18 пъти по-голям от пазарната й оценка. Според последния доклад за дейността основните акционери в девненската компания са Juriskando Consultants с 36.6%, "ФИК АКБ Форес" с 32.86% и "Българска холдингова компания" (БХК) с 11.63%. Останалите акции са собственост на по-дребни физически и юридически лица.

Много дългове, малко приходи

Миналата година заради дългове активи на "Полимери" бяха обявени на търг от съдебен изпълнител. Компанията е задлъжняла към АЕЦ "Козлодуй", а върху имотите й има обезпечение в полза на централата, както и ипотека за "Хипо Алпе-Адрия-лизинг". Активите се продаваха с обща минимална цена 7.3 млн. лв., но купувач така и не се появи. В момента в регистъра на частните съдебни изпълнители има обявени за продажба няколко имота на "Полимери" заради дълговете към атомната централа. Общата им цена е 8.5 млн. лв. Според доклада за дейността през 2011 г. приходите от продукция за цялата година са били 216 хил. лв., при близо 800 хил. лв. за 2010 г. От продажби на услуги дружеството е получило 449 хил. лв., което е 34% спад за година. Цялата продукция е била пласирана на вътрешния пазар. "Полимери" има 8.3 млн. лв. приходи, отделени като "Други".

В миналото компанията е попадала неведнъж в горещите борсови новини. Последният път беше през 2008 г. когато ръководството съобщи, че планира увеличение на капитала при много ниска емисионна цена спрямо счетоводната, което щеше да разводни капитала и да ощети дребните акционери. Реакцията на пазара беше красноречива - срива на пазарната цена на акциите. Впоследствие КФН спря увеличението, но цените така и не се възстановиха, а БХК поиска обезщетение от "Полимери", което съдът отхвърли.

Според доклада за дейността през 2011 г. "Полимери" е произвеждало химически продукти, като приходите от продукция за цялата година са били 216 хил. лв., при близо 800 хил. лв. за 2010 г. От продажби на услуги дружеството е получило 449 хил. лв., което е 34% спад за година. Цялата продукция е била пласирана на вътрешния пазар, като най-голям дял в продажбите е имал натриевият хипохлорид.

Интересно е обаче, че "Полимери" има 8.3 млн. лв. приходи, отделени като "Други". От тях над 3.3 млн. лв. са от ликвидация и разпродажба на дълготрайни материални активи, а 2.8 млн. лв. - от вторични суровини. Така общите приходи на компанията са 8.9 млн. лв., при над 35 млн. лв. оперативни разходи. Спадът на приходите на годишна база е с близо 30%. За заплата на персонала, без тези на ръководството, са похарчени 1.13 млн. лв., с 22% по-малко, отколкото през 2010 г. Отделно компанията е получила 17 млн. лв., вписани като "Други финансови приходи".

Възнагражденията на управляващите обаче са се покачили – от 62 хил. лв., през миналата година те са получили общо 81 хил. лв. В графата на други оперативни разходи има огромна сума от провизии и отписани вземания – почти 20 млн. лв. Одиторите на компанията са направили забележка, че не са получили информация от независим източник за потвърждаване на част от вземанията и задълженията й.

Един от емблематичните представители на тъмната страна на българския капиталов пазар - контролираната от Николай Банев компания  "Полимери", не спира с изненадите. Ръководството на химическата компания предлага на предстоящото общо събрание през октомври да се гласува дивидент от почти 55 млн. лв., или по 10.22 лв. на акция. Това се случва при почти преустановена дейност на дружеството, увеличаващи се загуби, редица жалби и дела срещу нея за дългове и дори иск за несъстоятелност. Негови активи са обявени на търг, а служителите му получават само част от заплатите си с няколко месеца закъснение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  itoskov avatar :-|
  Woland

  И този субект следва закономерната съдба на повечето български "бизнесмени".

 • 2
  stf avatar :-|
  Стефанов

  Това е опит на измекяра Банев да измъкне пари изпод носа на кредиторите на Полимери АД.
  Той е спец по измисляне на конспирации. А ако банките спят и го оставят да си разиграва коня, хак да им е!

 • 3
  kremlin7 avatar :-|
  kremlin7

  Много смотани хора са Банев и жена му.На кви се правят.Винаги изтупани с супер скъпи дрехи,супер скъпи коли.Все едно са някакви топ милиардери от списъка на Форбс.Мизерници.Няма с какво да си платят заплатите на хората,правят мизерни обороти.Дори едни от най богатите хора на планетата,като Карлос Слим или собственика на ИКЕА и много други,не се перчат така като тези.

 • 4
  wds23355772 avatar :-|
  wds23355772

  Това са българските мутри, дето се правят на бизнесмени. В най-добрия случай с хиляди държавни преференции и поръчки успяват да изкарат някаква печалба. Останат ли да се борят сами на пазара умират за месеци. Тоя с жена си (имат отвратителни физиономии и двамата) сега иска да доизточи каквото там е останало от Полимери и да си замине. Затвора е единственото място за такива. Ама затвора в Бирма!

 • 5
  gg.bg avatar :-|
  gg.bg

  Тия от където минат "трева не никне". Жалко, колко добри предприятия в БГ унищожиха!

 • 6
  cneakep avatar :-|
  Спеакер

  Това са едни от най-гнусните хора в цяла България. За съжаление дават тон на повечето по-малки БГ бизнесмени, които искат да са като тях - луксозен и безгрижен живот, пък предприятията им ако може да работят на самотек.

 • 7
  t_ avatar :-|
  t_

  Далаверка...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход