Нова битка срещу цигарен дим
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нова битка срещу цигарен дим

Стопаните, които се занимават с отглеждане на тютюн в ЕС, са около 400 хил., като най-многобройни са в България – 110 хил.

Нова битка срещу цигарен дим

Европейската комисия готви законови промени, които забраняват производството на сортовете тютюн, отглеждани в България

Десислава Николова
13355 прочитания

Стопаните, които се занимават с отглеждане на тютюн в ЕС, са около 400 хил., като най-многобройни са в България – 110 хил.

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Забраната на тютюневия дим и намаляването на пушенето са идея на Световната здравна организация. По въпроса няма единно европейско законодателство с изключение на директивата за тютюна и тютюневите изделия. Като страни - членки на ООН (СЗО), обаче 13 от 27-те страни - членки на ЕС, са въвели пълната забрана за пушене на обществени места и се опитват да ограничат допълнително вредния навик.

Тройна промяна

Инструментът за това е директивата за тютюневите изделия, която отново е в процес на промяна. За разлика от останалите случаи, в които Европейската комисия получава около 200 - 300 писма от засегнати производители, търговци или държави, в случая тя е получила 90 хил. писма. Причината е, че предложенията за промени на дирекция "Здравеопазване" засягат пряко пазара на цигари за над 121 млрд. евро годишно, 1.458 млн. работни места в целия ЕС и приходите на страните членки от акциз и ДДС, които са 98.7 млрд. евро годишно.

Предлаганите новости са в три групи: забрана на производството на повечето тютюни, пълно уеднаквяване на опаковките, вида цигари (само дебели – king size) и начина на изписване на марката (заедно с цветно здравно предупреждение за вредата от цигарите, което да заема поне 75% от площта на кутията) и последното – забрана за излагане на тютюневи изделия в търговски обекти и продажбата им само при поискване от клиента.

Не на ориенталските тютюни

Тютюн се отглежда в 128 страни по света. В ЕС той е засят в 11 страни на площ от 111 хил. хектара и количеството е около 3.5-4% от световната продукция. С това европейските страни се нареждат на 7-о място след производители като Китай, Индия, Индонезия, Малави и САЩ. ЕК прекрати субсидиите за отглеждане на тютюни в границите на общността и така засетите площи намаляха наполовина. В Италия например в момента тютюн се отглежда на 14 хил. хектара и правителството субсидира с национални доплащания производството му. В България са доста повече - около 30 хил. хектара, като държавата продължава с дотациите за сектора - по 70 млн. лв. годишно.

Проблемът в евродирективата е предложението на ЕК за пълна забрана на допълнителните съставки. Това означава забрана на всички съставки, които се влагат в т.нар. American blend – ориенталски тютюни, тютюни "Бърлей", екстракти от естествени масла, например ментол, плодови аромати. Ако текстът бъде приет, единствено цигарите от тютюн "Вирджиния" и едноименния бленд ще могат да бъдат произвеждани. Този тип цигари обаче е предпочитан само в Китай, Канада и Великобритания, докато в останалите страни по света се пушат продукти със смес от няколко вида тютюн.

Удар и в България

Приемането на тази поправка на практика убива производството на тютюн в Европа, тъй като основните сортове, които се отглеждат, са "Бърлей", местни ароматни сортове и ориенталски тютюни, които ще бъдат забранени за влагане в цигарите. Стопаните, които се занимават с отглеждане на тютюн в ЕС, са около 400 хил., като най-многобройни са в България – 110 хил. Причината е, че ориенталските тютюни се нижат и сушат на слънце и изискват най-много ръчен труд.

"Забраната за производство на повечето сортове тютюни, която би могла да влезе в сила от 2014 г., ще има опустошителен ефект за Италия и пряко ще остави без работа поне 200 хил. души в производството и преработката на тютюни. Основният сорт, който се отглежда в Италия, е "Бърлей". ЕС от 10 години се опитва да намери алтернатива за заетите с тютюн, но при тази структура на почвите, земеделието, работната ръка, фабриките и фирмите това е невъзможно", коментира Луиджи Ауриема, управляващ директор на ONT Italia (регионално подразделение на асоциацията на земеделските стопани в Италия - Coldiretti), на пресконференция в Перуджа, организирана от Philip Morris.

"В същото време няма никакви данни, че цигарите, които не съдържат допълнителни съставки, са по-малко вредни или водят до по-слабо пристрастяване от конвенционалните цигари и това е твърдение на Световната здравна организация", допълва Марк Фрич, директор регулаторни отношения ЕС на Philip Morris International.

Еднакви и под щанда

Само една страна в света е приела законодателство, с което въвежда уеднаквени опаковки на цигарите, и това е Австралия. Новият закон ще влезе в сила от 1 декември тази година и срещу него вече има протест от три държави в Световната търговска организация, които намират правата си за нарушени.

Смисълът на еднаквите опаковки е кутиите да изглеждат непривлекателни, а здравните предупреждения да изпъкват повече и така да въздействат на посягащите към кутиите. Предложението на ЕК е всички опаковки да са с еднакъв цвят – бял или неутрален, и от тях да бъдат премахнати всички цветове, търговски марки и графични елементи с изключение на стряскащите фотографии с увредени органи и тежки заболявания, предизвикани от пушенето.

Огледални вреди

"Глобалната цел е да се намалят пушачите и да се предпазят младите да посегнат към цигарите. Според Евробарометър обаче в 75% от случаите младежите започват да пушат, защото това правят родителите или връстниците им. Едва 1% са привлечени от пакета и така ЕК просто ще си вкара автогол, вместо да намери работещи мерки срещу пушенето", коментира Марк Фрич. Според него ефектът от уеднаквените опаковки е, че стойността на запазената марка на производителя вече няма да има значение, което ще доведе до намаляване на цените и оттам до по-голяма достъпност на цигарите. Така, както СЗО стимулира продажбата на генерични лекарства, за да подобри достъпа, по същия начин ще се получи и с цигарени продукти. Те ще могат да се конкурират само на база цена и естествено ще поевтинеят.

"И в момента пазарът на фалшиви цигари или продукти без бандерол в ЕС е около 10 млрд. евро годишно. Ако пакетите са еднакви, това ще доведе до бум на черния пазар, защото тези опаковки ще могат да се фалшифицират още по-лесно. Вместо да се лимитира легалният пазар, европейските страни трябва да постъпят като Германия – тя влага средствата от акцизи в кампании за превенция на пушенето сред младите и има забележителен успех", коментира Фрич.

Другата мярка, която според ЕК трябва да спре пушачите и да им внуши, че всеки вид цигара е еднакво вредна, е уеднаквяването на самите папироси. На практика това ще означава забрана за всички тънки или супертънки цигари или разновидностите от 100 мм. В България най-популярната марка цигари през последните месеци е 100 мм, вероятно заради приемливата й цена. В същото време пазарът на слим цигари е един от най-големите в ЕС – над 33% от пушачите, включително и мъжете, пушат тънки цигари.

Нищо над щанда

Канада, Ирландия и Исландия са държавите, които вече са въвели забрана за излагане на тютюневи изделия в местата за продажба, каквото е последното предложение на ЕК за промяна в директивата за тютюневите изделия. Швеция, Дания и Хърватия пък са отхвърлили този законодателен текст. Основните мотиви против са, че цигарите под щанда нарушават правото на информация и избор на потребителите и намаляват конкуренцията на пазара.

Освен това опитът на Ирландия и Канада сочи, че повече от една трета от продадените цигари след забраната са фалшиви или нелегални.

"Ако забраните в директивата бъдат приети, това ще намали работата на магазините и местата за продажба на цигари допълнително. Едва ли някой би си позволил да държи човек на заплата на празен щанд за продажба, която трае 30 секунди. Според нашите прогнози една трета от табакериите в Италия ще трябва да затворят, което означава близо 19 хил. магазинчета по-малко", коментира Барбара Токсири, директор "Политики и юридически въпроси" на Федерацията на италианските търговци на дребно с тютюневи изделия (FIT - Federazione Italiana tabaccai).

Общо в ЕС по данни на Евростат към края на 2010 г. съществуват близо 956 хил. места за продажба.

В България най-много цигари се продават в магазините за хранителни стоки – 14 209 места, а в хотелите, ресторантите, кафенетата и баровете са обособени 4935 места за продажба. Отделно от това работят 1372 павилиона за цигари и вестници, а тютюневи изделия се продават на 700 бензиностанции и в още 820 магазина за храни. Общо местата за продажба в България надвишават 22 хил.

Най-много места за продажби има в Полша – 140 хил., следвана от Великобритания – 95 700, и Германия – 92 350.

Ако въведе тези поправки в директивата, "Брюксел вреди на работните места и насърчава контрабандата" е слоганът на търговците и производителите на тютюни и той е изписан като здравно предупреждение върху кутия цигари. С него търговците и производителите на тютюни в Италия, Германия, Испания, Гърция, Франция, Австрия и Полша протестираха на 6 септември, като в повечето държави покриваха с бели чаршафи магазинчетата за продажба на цигари.

Българската дилема

Мненията по директивата на официалните институции в България са в двете крайности. В края на 2010 г. Министерството на здравеопазването е подкрепило без каквато и да било забележка мерките. Официална позиция на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма има от същото време - тя е против поправките. Текстът обаче е огласен само в парламента по време на парламентарен контрол и пред финансовото министерство, митниците, земеделското министерство и цигарените компании и все още не е изпратена до ЕК.

Вероятно това ще се случи в началото на 2013 г., когато комисията ще се консултира с Европейския парламент и страните членки. В част от страните вече активно се обявяват против мерките. Първа от тях е най-големият европейски производител на тютюни – Италия.

Забраната на тютюневия дим и намаляването на пушенето са идея на Световната здравна организация. По въпроса няма единно европейско законодателство с изключение на директивата за тютюна и тютюневите изделия. Като страни - членки на ООН (СЗО), обаче 13 от 27-те страни - членки на ЕС, са въвели пълната забрана за пушене на обществени места и се опитват да ограничат допълнително вредния навик.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  Пушач съм и приветсвам гореизброените мерки, дано да станат факт. Даже и нещо повече, бих искал пълна забрана за пушене във всякакви закрити помещения, дори собствените ни домове. Поне аз се опитвам да не пуша в къщата, излизам навънка за да дръпна една.

 • 2
  epoc avatar :-|
  epoc

  До коментар [#1] от "tsyrvulan":

  Ти си някакво невероятно изключение - пред нас има детска площадка, пълна с фасове.....

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Волтер: зависи от индивида. Наркозависимостта по принцип е алергична реакция и на около 12 до 15% от нас е много трудно да се откажат. Зная по собствен опит: спрях да пуша преди 20 години, но още ми се приисква от време на време. Като # 1 не понасям пушека в затворени помещения.
  Въпросът е какво ще правят хората в България които не знаят нищо друго освен отглеждане на тютюн? Работил съм в селата-производители в Пиринския край и просто не виждам как на техните малки нивички по баирите ще могат да отглеждат нещо друго освен тютюн (дано някой не ги научи на отглеждане на други икономически високоефективни култури като тези в Авганистан или Колумбия).

 • 5
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Това вече е краят на тютюна в България.

 • 6
  marin avatar :-|
  Марин

  [quote#4:"daskal1"]високоефекивни култури като тези в Авганистан или Колумбия[/quote]
  Хаха, едно време най-добрият опиум се е отглеждал в Македония. Дори май го пишеше в някоя от книгите на Талев.
  А иначе тютюнът е едногодишно растение, т.е. инвестиция в подготовка и засаждане се прави всяка година. Т.е. ако хората си намерят някакво друго занимание, няма никаква причина да се засажда тютюн.

 • 7
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  Да видим сега какво ще направи ДПС и неговия прословут фонд "тУтУн". Субсидиите трябваше да бъдат прекратени още преди 2 години, но някак си тихомълком продължиха (и в Италия хитреят явно). Жалко за хорицата с този поминък - не съм агроном но по това, което съм чувал няма много алтернативи на тази култура. Предстои им мъчително преориентиране.


  [quote#4:"daskal1"]дано някой не ги научи на отглеждане на други икономически високоефективни култури като тези в Авганистан или Колумбия[/quote] За АФганистан (пише се с Ф) и Колумбия едва ли, но колко му е да пръснат няколко шепи семена от индийски коноп в опустелите си тютюневи ниви. И труда по-малко и печалбата по-голяма.

 • 8
  lol avatar :-|
  lol

  Напушач съм, но ми се струва безумна да съсипвема работата и бизнеса на толкова много хора наведнъж и то в такава криза... такива отрасли да се махат или реформират когато има повече излишен ресурс за плавно преминаване... Сега ще си създадем само безработица и намалено бвп, така или иначе голяма част от тютюна го изнасяме...

 • 9
  chievo avatar :-|
  Chievo

  Да легализираме производството на марихуана. Хората да почнат да я отглеждат вместо тютюн. След което в тези райони да се разреши построяването на кофишопове. Ще се развие "тревен" туризъм, хората ще имат поминък и ще се плащат данъци. Ще станем директен конкурент на Амстердам.

 • 10
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Битка срещу потребителите на тютюн може, щото зад тях стоят обикновено продажни политици и не е трудно да се ограничи /например БГ/. Срещу производителите на цигари и дума не се продумва. 120 млрд. оборот, от който повече акцизи и ддс, никой политик нема да бутне. Само в БГ, ако от утре спре да се пуши, Боко заминава в политическото небитие...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK