Кълбо от обвинения
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кълбо от обвинения

Shutterstock

Кълбо от обвинения

"Еларг" нарочи ПФБК в пазарна манипулация, след като от посредника се усъмниха в разпродажбата активи на фонда за земя

6763 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


На позаспалия капиталов пазар в България през последните години се случват малко неща, но за съжаление все с горчив привкус. Последното от тях - ръководството на "Еларг фонд за земеделска земя" публично изказа съмнения, че "Първа финансова брокерска къща" е манипулирала търговията с акции на дружеството през борсата. Това становище беше разпространено паралелно с публикуването на протокола от проведеното на 3 септември общо събрание на акционерите на фонда, от което става ясно, че ПФБК иска разваляне на сключени от ръководството предварителни договори за продажба на земи и активи, като се усъмнява в оценките им (виж карето).

Кой в кого се усъмнява

Малко история. Двете компании са сред водещите играчи в секторите си. "Еларг" е един от най-големите фондове за земя, който в момента е в доброволна ликвидация, която продължава дванадесет месеца до март 2013 г. Негов основен собственик е управляващото му дружество "Агроменидж", което през лятото на миналата година придоби 49.5% от "Еларг" в сделка с QVT Fund за 20.1 млн. лв., като реално зад нея застанаха "Индустриален холдинг България" и дружества на "Алианц", които също имат връзка помежду си.

"Агроменидж" се контролира от Веселин Данев и "Еларг уинд" с управител Красен Подгорски, а доскоро там дял имаше и "Индустриален холдинг България", който впоследствие продаде дела си на офшорката "Агроменидж кънсалтинг". "Еларг" притежава над 200 хил. дка, 180 хил. от които ще бъдат купени за 90 млн. лв. от слабо известния търговец на лекарства "Ромфарм компани", а с други ще се обезщетят големи миноритарни акционери.

От предложението за ликвидацията през ноември миналата година досега акциите на дружеството са поскъпнали около 3 пъти. По-сериозното повишение започна през май, когато беше обявена и прогнозна ливкидационна стойност от около 2.40 лв. ПФБК е сред големите и активни инвестиционни посредници, чиито собственици са основните акционери в ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Какви са съмненията 

Според "Еларг" след сигнали от техни малки акционери, че са били търсени от ПФБК, е направена проверка, която е показала, че "на 26 юли ПФБК издава доклад, в който повишава с 59% предвижданията си за прогнозния ликвидационен дял на акциите на фонда за земя до 2.40 лв. Въпреки това инвестиционният посредник оставя препоръката си за ЕЛАРГ непроменена (HOLD - задръж)".

От "Еларг" посочват, че причина за това са съмнения на ПФБК, че ликвидацията ще завърши в срок, като от фонда отричат да е имало такава възможност и че всичко ще приключи до март 2013 г. В края на юли и преди 20 август (акционерите към тази дата имат право да участват в извънредните общи събрания на 3 септември) ПФБК купува над 200 000 акции на "Еларг" за собствена сметка, като увеличава многократно позицията си във фонда, посочват от дружеството за земя и продължават:

"През периода 1 - 20 август ПФБК купува почти 60% от акциите на "Еларг", търгувани на борсата, което води до повишаване на цената им до 2.07 лв., респективно – до забавяне на покупките от ПФБК. Няколко дни преди извънредните общи събрания на 3 септември 2012 г. известна финансова медия моли директора за връзки с инвеститорите (ДВИ) за коментар на разпространяваните слухове, че ликвидацията ще бъде забавена няколко години. ДВИ заявява, че официалната позиция на "Еларг" е непроменена – че всички основни активи следва да бъдат продадени до март 2013 г. и че ако съветът на директорите узнае събития, които биха повлияли на предвиждането ни, естествено ще уведомим инвеститорите."

"Два дни преди извънредните общи събрания на 3 септември 2012 г. в офиса на "Еларг" се получи писмо от ПФБК, в което се заявяват претенции към редица сделки на фонда от 2011 и 2012 г., свързани с ликвидацията. Впоследствие разбрахме, че ПФБК са правили опити (доколкото знаем, засега без успех) да привлекат и други наши инвеститори за съдебно оспорване на редица действия и сделки на фонда, предхождащи участието им като акционери", посочват от "Еларг" и допълват, че на представителите на посредника е била дадена възможност да зададат всичките си въпроси на общото събрание на акционерите. Според ръководството на фонда за земя всичко по-горе дава основателни съмнения, че търговията с акциите на дружеството е обект на опит за пазарна манипулация.

Малко странно, малко деликатно

Казусът е колкото интересен и деликатен, толкова и странен. Първо не всеки ден в България се случва ръководство на компания да се усъмни в инвестиционен посредник, че манипулира цени на акции. Обикновено сигналите и разследванията за манипулация се изпращат до и се правят конфиденциално от регулаторния орган, като основната цел е да не се удря репутацията на замесените и да не се оказва допълнително напрежение върху акциите. За разследванията обикновено се разбира от съобщение на регулатора. Пред "Капитал Daily" от Комисията за финансов надзор заявиха, че при тях не са постъпвали сигнали от "Еларг" и че ще вземат решение какво да правят, когато това се случи официално.

Засега в казуса по-сериозно впечатление прави фактът (поне според изнесените от "Еларг" данни), че инвестиционният посредник е променил прогнозата си за цената на акциите на "Еларг" в посока нагоре, но не и препоръката си за тях. В същото време той е станал основен купувач на свободните акции на фонда за земя, без да обяви публично това. В България няма изискване това да се прави, но етичните норми го налагат, доколкото самата ПФБК теоретично може да се облагодетелства, като действа противоположно на това, което препоръчва на клиентите си и на останалите инвеститори.

Лаконичният коментар от ПФБК беше: "Не искаме да коментираме абсурдни обвинения, ние не сме против ликвидацията, просто сме задали въпроси на общото събрание, които са в интерес на инвеститорите." 

Със сигурност, за да се докаже дали е имало манипулация на акциите, и двете страни ще трябва да отговорят на доста допълнителни въпроси. Подобно разследване, ако изобщо се стигне до него, може да отнеме и повече от година, а и експертизата в тази област в България не е голяма. Законът срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти доста широко и обстойно регулира манипулациите.

От "Еларг" коментират, че са възложили на правния им екип да анализира ситуацията и да препоръча какви действия да се предприемат в защита на акционерите. Фактът, че ръководството на "Еларг" публикува публично съмненията си за манипулация, повдига обаче и един друг въпрос - дали това не е превантивна мярка срещу опит за натиск от страна някои малки акционери или срещу отказ от изпълнение на поети ангажименти към тях.

Недоволство на общото събрание


На проведеното общо събрание в началото на септември пълномощник-акционерът на ПФБК Йордан Петров е предложил да не се гласуват някои от ключовите точки в дневния ред. Една от тях е да не бъде одобрена сделката между "Ромфарм компания" и фонда, както и да се търси по-добра цена за продажба на активите на дружеството. Предложението не е прието. Представено е и писмо, според което оценката на дъщерното дружество "Еларг уинд" не отговаря на действителната стойност на активите му, и се прави искане за нова.


Петров е поискал и миноритарния акционер "Био Фарминг" да не участва в гласуване на точки, засягащи "Агроменидж", тъй като между тях има сключен предварителен договор за продажба на акции. Предложението е отхвърлено. От ПФБК са се обявили и против неустойката, която ще получи "Агроменидж" при ликвидацията, тъй като това е неправомерно облагодетелстване.
 

По темата работи и Весела Николаева

На позаспалия капиталов пазар в България през последните години се случват малко неща, но за съжаление все с горчив привкус. Последното от тях - ръководството на "Еларг фонд за земеделска земя" публично изказа съмнения, че "Първа финансова брокерска къща" е манипулирала търговията с акции на дружеството през борсата. Това становище беше разпространено паралелно с публикуването на протокола от проведеното на 3 септември общо събрание на акционерите на фонда, от което става ясно, че ПФБК иска разваляне на сключени от ръководството предварителни договори за продажба на земи и активи, като се усъмнява в оценките им (виж карето).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  leko_uchuden avatar :-|
  leko_uchuden

  Нямаше да е лошо да се спомене че капитал е свързано лице с конкурент на пфбк , ей така за спорта да се каже. Да се цитират повече имена на акционври по дружествата. Да се разкаже за колко се проддава земята при пазарна цена , да се обясни кой на кого плаща неустойка за какви нарушения и от кого са извършени. Ей така за спорта да се напише а не да се препечатва прес съобщението.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  bogomiln avatar :-?
  bulgar

  До коментар [#1] от "leko_uchuden":
  Тъпо е това заяждане. В случая Капитал не взима страна. А това с конкурент на ПФБК е смешно, при положение, че всички посредници са почти безработни в момента.
  Аз също не мога да коментирам кой крив и кой прав, но ми е много любопитно след такива съмнения и взаимни обвинения, къде е КФН?!
  Най-малкото могат да се самосезират и да попроучат случая.
  Ама едва ли даже са разбрали.
  Те май само вестник "Шок" четат и от такива материали не се интересуват. Да си се разбират страните сами.

 • 3
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  До коментар [#2] от "bogomiln":

  КФН в сегашния си вид са напълно безполезна формация, сложен там от управляващите да замита миризливите им схемички, справка - търговете за земя срещу заменки. Те нито искат, нито имат капацитета да разследват, камо ли да разсъдят кой крив, кой прав.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK