Есенна енергия за борсата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Есенна енергия за борсата

Есенна енергия за борсата

До месец държавата ще продаде миноритарните си дялове от електроразпределителните дружества на Energo pro

Татяна Пунчева-Василева
7162 прочитания

Най-голямото предлагане на фондовата борса за тази година започва до месец: държавата ще продаде дела си в двете дружества, които снабдяват с електричество варненския регион. Същото действие, дори по-голямо, но през ноември, се очаква да се случи с публичното участие в най-големия електроразпределителен бизнес - софийския. Едрите ефекти от сделките ще са два - държавата ще получи солидна сума от порядъка на 150-200 млн. лв., а капиталовият пазар - свеж заряд, който да го оживи.

Стъпки до пазара

В четвъртък дойде ключовото за предлагането решение - Комисията за финансов надзор одобри проспектите за публичното предлагане на вече бившите енергийни дружества на германската E.ON, а сега на чешката Energo pro - "Е.ОН България Продажби" и "Е.ОН България Мрежи".

Така след още няколко административни процедури държавата ще може да предложи за продажба през фондовата борса остатъчния дял от 33% в двете компании, така както продаде дяла си в електроразпределителните дружества на австрийската EVN в края на 2011 г. Тогава основен купувач на акциите бе мажоритарният собственик, общата цена на дела бе около 93 млн. лв. при обявена начална цена от 78 млн. лв. Който обаче сега сваля дружествата от борсата (виж карето).

Публичното предлагане на дружествата на E.ON се забави с няколко месеца, тъй като, докато траеше подготовката по листването, германският мажоритарен собственик продаде българския си бизнес на чешката Energo pro срещу неизвестна сума. Първоначално обявената цена на сделката бе 130 млн. евро, но до финализирането цената е била понижена. Според няколко източника тя е била намалена до 100-105 млн. евро, а според чешкия сайт Motejlek.com платената сума е около 95 млн. евро за 67% от капитала.

Сделката бе одобрена и финализирана през лятото на тази година, а наскоро и имената на дружествата бяха променени и на мястото на думата Е.ОН вече стои Енерго про. Двете компании отговарят за електроразпределението в Североизточна България. Оборотът на "Е.ОН България Продажби" през миналата година е 795 млн. лв., а на "Е.ОН България Мрежи" - 296 млн. лв., като и двете дружества са на печалба.

Какво се предлага

Същинската продажба на акциите на двете дружества се очаква да се случи след около месец. Преди това книжата трябва да се регистрират на Българската фондова борса, а инвеститорите да се запознаят с проспектите на компаниите. Датата на аукциона за продажба ще бъде определена от фондовата борса. Планът е това да се случи до средата на октомври.

Капиталът на "Енерго про Продажби" се равнява на 1.501 млн. лв., разпределен в същият брой акции с номинал 1 лв. За продажба ще се предложат 495 330 книжа. Капиталът на "Енерго про Мрежи" пък се равнява на 1.318 млн. лв., разпределен в същия брой акции и номинал 1 лв. От тях ще се продават 434 940 книжа.

Все още не е ясна цената на двата пакета, но очакванията са минимумът да е в диапазона на 50-60 млн. лв. Средствата от продажбата ще постъпят в Държавната консолидационна компания, а през следващата година оттам в държавния бюджет под формата на дивидент.

Да се готви София

След дружествата на "Енерго про" държавата планира да се раздели и с остатъчните си дялове в енергийните дружества на чешката CEZ, където процедурата също се забави с няколко месеца. Тук все още се чака одобрението на проспекта за публичното им предлагане от Комисията за финансов надзор. То е планирано да се случи в близките седмици, а най-вероятно през ноември ще се случи и борсовото предлагане. Софийското ЕРП е най-голямото. Приходите на "ЧЕЗ Електро България" са 1.24 млрд. лв. за 2011 г., а на "ЧЕЗ Разпределение" - 456 млн. лв. Най-консервативните очаквания на държавата са да получи сума малко над 100 млн. лв. за 33-процентния си дял.

Така след финализирането на трите аукциона, т.е след продажбата и на остатъчните дялове и в трите различни електроразпределителни структури, държавата може да вземе поне около 250-260 млн. лв. Дали дружествата ще останат трайно на борсата е трудно да се познае и зависи най-вече от желанието на мажоритарните собственици. Със сигурност обаче продажбата им ще засили интереса към капиталовия пазар, който заради кризата почти изчезна. А това е добре и заради скорошната приватизация на самата фондова борса, което се очаква в края на тази или началото на следващата година.

Дружествата на EVN слизат от сцената

"ЕВН България Електроснабдяване" вече не е публична компания, съобщиха от дружеството. Емисията му с акции е отписана и те вече не могат да се търгуват свободно на Българската фондова борса. "ЕВН Електроснадбдяване" и "ЕВН Електроразпределение" бяха качени на БФБ в края на миналата година, с което държавата продаде дяловете си от 33% в двете срещу общо 93 млн. лв. Листването им беше надежда за раздвижване на капиталовия пазар. Това обаче така и не се случи, тъй като по-голяма част от книжата бяха купени от мажоритарния собственик - австрийската EVN. Някои станаха притежание и на външни инвеститори, които обаче после ги продадоха. Така на 29 август EVN обяви, че е притежател на 100% от капитала на електроснабдителното дружество, а два дни по-късно - и на всички акции от "ЕВН Електроразпределение". Очаква се и то да бъде отписано скоро от борсата.

В края на миналата година държавата продаде дела си в дружествата на EVN. Тази есен ще излезе и от другите си две участия.
Фотограф: Анелия Николова

Най-голямото предлагане на фондовата борса за тази година започва до месец: държавата ще продаде дела си в двете дружества, които снабдяват с електричество варненския регион. Същото действие, дори по-голямо, но през ноември, се очаква да се случи с публичното участие в най-големия електроразпределителен бизнес - софийския. Едрите ефекти от сделките ще са два - държавата ще получи солидна сума от порядъка на 150-200 млн. лв., а капиталовият пазар - свеж заряд, който да го оживи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До месец ще завърши доограбването на обществената собственост, започнато от тройната коалиция! Поевтиняване на електроенергията и повишаването на качеството на услугите там, обаче няма да има. Обратното! Пропастта, в която летим е дълбока...

 • 3
  aisaider avatar :-?
  aisaider

  … Помислете си какво може да допринесе една Фидосова за енергийната ни диверсифекация!

 • 4
  aisaider avatar :-|
  aisaider

  Японската компания ТОТО направила мотор, който се задвижва с човешки изпражнения. С едно зареждане на тоалетната чиния изминавал 300 км.
  Какво ще кажете, а? Хапнеш тройка с гарнитура, пийнеш две-три бири и само след няколко часа почваш да си връщаш парите с печалба. Всеки гражданин става едно малко ЛУКойл. Някои и голямо, де… Помислете си какво може да допринесе една Фидосова за енергийната ни диверсифекация!

 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Матр'ял има, продължавайте.

 • 6
  hrist0 avatar :-P
  Hristo Hristov

  До коментар [#2] от "Станислав Янков":

  Ти има ли тема, по която да не си компетентен. Прочети малко за какво става на въпрос. По научи и малко за икономическите процеси. Тогава може и да видиш смисъла от това, което се прави :)

 • 7
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Държавата само едно не разбра - как за пореден път бе прекарана от Русия, като чрез тази сделка (Е.ОН - Енерго-Про) пусна най-верните слуги на Газпром на българския енергиен пазар.

 • 8
  aisaider avatar :-|
  aisaider

  [quote#6:"Hristo Hristov"]Прочети малко за какво става на въпрос[/quote]
  то ясно какво става на въпрос ...
  ...Докато народът протестирал против пистите на Цеко Минев, Емо Фаса, депутат от ГЕРБ, разследван за конфликт на интереси в условията на рецидив (който си позволява да бие премиера на карти!) успял да прокара в НС „изключително спорни текстове” – много високи цени за енергията от биомаса, които се индексират по предложение на Земеделието, демек на Миро, 20-годишни преференции, и, за капак, се разрешило вече да се прави ток не само от отпадъчна, но и прясно отрязана дървесина. Което, вика Трайчо, е същата покана за масов интерес, както навремето за фотоволтаиците и вятъра.

  Заседание на МС, 6 април 2011 г..

  Бойко Борисов: „Искам анализ… на енергийния баланс на държавата – колко становища са подписани за зелена енергия, вятър, слънце, биомаса. Ако няма биомаса, защо няма биомаса? Защото, колко е цената на биомасата, Найденов?

  Найденов: Цената на биомасата в момента със Закона за ВЕИ, който е на второ четене в комисията в НС, се възлага на експерти от Изпълнителната агенция по горите да определят. Тоест, още няма процедура. Затова, когато разглеждахме на МС законопроекта внесох становище, с което поисках ние да можем да дадем сигурност при инвестициите при биомасата. Защото и днес има инвеститори за 100 млн.евро…”

  И се даде сигурност…

  Не е нужно да сме врачка, за да разгадаем интимните намерения на кабинета по отношение на енергията от биомаса. Не ли?

 • 9
  aisaider avatar :-?
  aisaider

  [quote#6:"Hristo Hristov"]Ти има ли тема, по която да не си компетентен. Прочети малко за какво става на въпрос. По научи и малко за икономическите процеси. Тогава може и да видиш смисъла от това, което се прави :) [/quote]
  Заседание на МС, 6 април 2011 г..

  Бойко Борисов: „Искам анализ… на енергийния баланс на държавата – колко становища са подписани за зелена енергия, вятър, слънце, биомаса. Ако няма биомаса, защо няма биомаса? Защото, колко е цената на биомасата, Найденов?

  Найденов: Цената на биомасата в момента със Закона за ВЕИ, който е на второ четене в комисията в НС, се възлага на експерти от Изпълнителната агенция по горите да определят. Тоест, още няма процедура. Затова, когато разглеждахме на МС законопроекта внесох становище, с което поисках ние да можем да дадем сигурност при инвестициите при биомасата. Защото и днес има инвеститори за 100 млн.евро…”

  И се даде сигурност…

 • 10
  kihano avatar :-|
  kihano

  Всяка приватизация е престъпление! Енергийния сектор трябва да се одържавява, а не да се приватизира. Очаквайте повишени цени на тока!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK