По-малко приходи, повече печалби
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

По-малко приходи, повече печалби

По-малко приходи, повече печалби

Събраните премии в застраховането продължават да се понижават

Ивана Петрова, Весела Николаева
4794 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


24.56

млн. лв. са спечелили дружествата по общо застраховане от основната си дейност.

Въпреки свиването на премиите печалбите в застраховането се увеличават. Причината - компаниите от сектора залагат на по-добра инвестиционна политика и свиване на разходи. Данните на Комисията за финансов надзор към юни показват, че целият пазар се свива с 2.5%.

По-малко катастрофи

Според Николай Логофетов, генерален директор на "Граве България Животозастраховане", повишените печалби при спадащи премии се дължат на по-разумна инвестиционна политика и по-малка щетимост. По думите му растящите печалби на свиващ се пазар е трудно да се нарекат тенденция. "По-скоро, тъй като повечето компании са с чуждо участие, то от тях се очаква положителен финансов резултат. Ако първите години са инвестирали в офиси и развитие на структурите за продажби, сега насочват към печалбата от дейността. Никой акционер няма да търпи дълго дъщерните му компании да са на загуба, особено в период на криза". В общото застраховане, където са масовите имуществени и автомобилни полици, ръстът на печалбата само от основна дейност е с цели 87% до близо 25 млн. лв. В животозастраховането увеличението й е с 33% до над 8 млн. лв.

Слабо, но нагоре

Минимален ръст с 0.6% отбелязват събраните пари по полици "Живот", но сумата им от 126.6 млн. лв. не е достатъчна, за да компенсира цялостното свиване на пазара, което е с 2.5%. На този фон обаче и резервите за предстоящи плащания на компаниите са се увеличили. Заделянето на достатъчно резерви в продължение на по-дълго време може да е фактор за увеличение на печалбите. Николай Логофетов посочи, че най-печелившите и масови полици в сектора са тези, които имат здравен елемент. Той допълни, че хората инвестират в класическите полици "Живот" или тези, които дават по-висока гарантирана доходност. "Ръстът може да се дължи на идването на нови компании на пазара, а и банковото застраховане излезе от рецесията в последните години и започна да набира скорост", обясни той.

Защита на имоти

Интересно е, че само за месец делът на автомобилните полици е намалял, докато този на имуществените се е увеличил. В края на юни 70.4% от събраните премии в общото застраховане са били от "Автокаско" и "Гражданска отговорност" при близо 73% през май. Делът на имуществените застраховки е нараснал за това време от 17% до 18.3%. Очаква се в следващите месеци застрахователните компании да съберат още премии за имуществени полици и съответно да увеличат резервите си за плащания по тях. Причината е, че правителството вече одобри проект за промяна на Закона за държавната собственост, според който имотите, които са публична държавна собственост, трябва да имат застраховки срещу природни бедствия и земетресение. Подобен законопроект мина преди около две седмици, задължавайки общинските имоти също да имат полици. Според Логофетов е възможно пазарът да усети известен ръст след въвеждането на задължителните полици. Той свързва ситуацията с животозастраховането, когато е имало задължителни застраховки за рискови фирми. Опасението му обаче е, че пазарът ще се разпредели между няколко компании, и очаква концентрация на тези полици.

И здравното осигуряване печели

Дружествата по доброволното здравно осигуряване също отчитат печалба от основната си дейност. За полугодието имат технически резултат от 810 хил. лв. при 99 хил. лв. година по-рано (виж графиката). Брутният премиен приход за полугодието се повишава със 7.3 на сто до 26.4 млн.лв. С малко спада броят на здравноосигурените лица по сключени договори към края на юни тази година и достига 199 908 при 201 087 в края на юни 2011 г.

Застрахователите инвестират в нискорискови инструменти

Общата стойност на активите в застрахователния сектор продължава да се увеличава и към края на юни 2012 г. достига 4.92 млрд. лв. Това показват данните на БНБ за активите на застрахователните, презастрахователните и здравноосигурителните дружества към края на второто тримесечие. В сравнение с края на март 2012 г. е отчетено повишаване с 0.3%, а ръстът на годишна база е с 4.4%.

Традиционно основната част от тях (75.0%) остава съсредоточена в компаниите, работещи в сектора на общото застраховане. Близо половината (47.2%) от управляваните от застрахователите средства са инвестирани в ДЦК и корпоративни облигации за сметка на вложенията в депозити и в акции. Тенденцията към увеличаване на дела на този тип по-нискорискови инструменти в портфейлите на компаниите от сектора се оформи през последните няколко тримесечия в резултат на продължаващата несигурност на международните пазари.

През последното тримесечие обаче статистиката показва известно раздвижване в обратна посока. За периода април - юни средствата, инвестирани в ДЦК и корпоративни облигации, отчитат свиване с 0.2% спрямо края на март до 2.3 млрд. лв. На годишна база обаче обемът им продължава да се увеличава с 28%. Същевременно при средствата, държани под формата на депозит, за последните три месеца се наблюдава ръст със 7.6% до 956.9 млн. лв. Така делът им достига 19.5% от активите в сектора. В сравнение с юни 2011 г. обаче обемът им се е свил с 14.1%.

Двуцифрен е и спадът в обема на активите на застрахователите, инвестирани в акции – за последната година свиването е с 22.9%, като само в сравнение с първото тримесечие е отчетено понижение с 8.2% до 392.2 млн. лв.

Въпреки продължаващите дългови проблеми в еврозоната през второто тримесечие на 2012 г. статистиката отчита свиване на активите, деноминирани в левове – с 3.1% до 2.35 млрд. лв. Средствата в евро пък се увеличават с 4.1% до 976.4 млн. лв.

По темата работи и Мария Иванова

Автор: Капитал Daily
Преглед на оригинала
Автор: Капитал Daily
Преглед на оригинала
24.56

млн. лв. са спечелили дружествата по общо застраховане от основната си дейност.

Въпреки свиването на премиите печалбите в застраховането се увеличават. Причината - компаниите от сектора залагат на по-добра инвестиционна политика и свиване на разходи. Данните на Комисията за финансов надзор към юни показват, че целият пазар се свива с 2.5%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK