Настъплението на книгите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Настъплението на книгите

Собственикът на Greenwich Book Center Йордан Антов е убеден, че бъдещето на книжарницата е да се превърне в социален и културен център

Настъплението на книгите

Спадът на наемите в центъра на София е една от причините за увеличаващия се брой книжарници

19388 прочитания

Собственикът на Greenwich Book Center Йордан Антов е убеден, че бъдещето на книжарницата е да се превърне в социален и културен център

© Николай Николов


През последните години жителите на столицата свикнаха всеки втори магазин по централните улици да бъде превръщан в банков клон или офис на мобилен оператор. Напоследък обаче стремглаво нараства броят на книжарниците, включително около мястото с най-ожесточена конкуренция - книжния пазар на площад "Славейков".

До самите сергии се появиха книжарници на университетски издателства и нов обект на веригата "Хеликон". Магазин на същата марка замени и Costa Coffee на ул. "Шишман", а в подлеза на Софийския университет влезе издателство "Сиела". В радиус от 10 минути пеша в района вече има над 15 книжарници от различен калибър. Наскоро на ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Солунска" отвори врати и огромният Greenwich Book Center, който заема близо 1000 кв. метра на бившето кино "Млада гвардия".

Подобен културен бум изглежда странен на фона на проточилата се криза и традиционно високите наеми в центъра на София. Съмнително е и че българинът е започнал да чете повече в сравнение с 2009 г., когато международното изследване PISA показа, че у нас един човек си купува 0.56 книги на година при средно 11 за Европа. Какво тогава стои в основата на бързото разрастване на бизнеса с книги?

Запълване на нишата

От бранша са единодушни, че една от основните причини е запълването на нишата, останала след изчезването на бившия най-голям - книжарници "Пингвините". Разпространителската верига, която държеше около 40 книжарници в страната, спря работа с огромни задължения към издателствата. Междувременно конкурентите заеха обектите й. "Най-голямата верига изчезна и това даде възможност на други да я заменят. Същевременно фалитът на търговец с 40 книжарници е показател, че това не е чак толкова процъфтяващ бизнес", коментира Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство "Сиела" и председател на Асоциация "Българска книга".

За настаняването на повече книжарници в центъра на София спомогна и кризата, която доведе до значителен спад на наемите. Данните на агенциите за имоти например показват, че по основните търговски артерии - бул. "Витоша" и "Граф Игнатиев", цените са спаднали с 20-30% за малко повече от година. Така магазин от 100-120 кв.м на бул. "Витоша" вече може да се наеме при средна цена 40 евро/кв.м, докато в силните за пазара на имоти години наемите на подобни обекти надхвърляха 100 евро/кв.м.

По ул. "Граф Игнатиев" числата са още по-скромни - в рамките на 25-30 евро/кв.м, като и там спадът е налице. Изключение прави районът около пл. "Славейков", където наемите на някои обекти се доближават до средните по бул. "Витоша". Брокери на имоти дават пример с магазин от 150 кв.м в района, който наскоро е сменил наемателя си срещу 6500 евро на месец (43 евро/кв.м). В случая не става въпрос за книжарница, но наоколо не липсват и такива. Като например новият обект на издателство "Бард" на един от подстъпите към пл. "Славейков" - близо до кръстовището на ул. "Граф Игнатиев" и "Г. С. Раковски".

Внимателно с оптимизма

Погледнати така, нещата в книжния бизнес изглеждат оптимистични, но всъщност картината е по-различна. Масовата нагласа е, че отварянето на нови обекти е път към оцеляване на бизнеса, защото помага на веригите да запазят продажбите си. В тази ситуация новината за спадащите наеми по централните търговски улици е добра, защото прави помещенията по-достъпни.

"Макар да остават високи за нас, наемите все пак претърпяха корекции и това ни дава възможност да работим и при по-нисък клиентопоток", отбелязва Йордан Антов, управител на издателство "Бард" и един от собствениците на книжарници Greenwich. Според него рисковете с всеки нов обект са налице, но и може да бъдат избегнати при добре направени сметки. "Ако например имаш десет разработени книжарници, те могат да хранят една нова, дори да е на загуба", смята той. Все пак той изчислява, че книжарници от калибъра на Greenwich трябва да са поне на 10 км една от друга, и то в град с поне 3 млн. души население, за да имат достатъчно клиенти.

Веселин Тодоров от "Сиела" обаче определя бизнеса с разпространението на книги по-скоро като лесно предсказуем и сравнително стабилен. "Книжарниците не носят големи рискове и не искат големи инвестиции на фона на един магазин за хранителни стоки или мода например. Освен това има известна предсказуемост - цените на книгите са фиксирани, работи се с търговска отстъпка и сравнително лесно се оценяват оборотите. Това е мотив да се инвестира в нови книжарници", отбелязва той. Според него тези тенденции се забелязват не само в София, но и в по-малките градове.

Според собственика на "Бард" в момента нови книжарници се откриват основно от издателите, докато малко търговци имат достатъчно ресурс за нови обекти. Сред изключенията е веригата книжарници "Хеликон", която миналата година отвори нови обекти в Пловдив и Добрич, а от началото на тази - още два в центъра на София. Финансовият отчет на веригата за миналата година показва, че приходите й са нараснали с 9% до малко под 8.6 млн. лв., а печалбата - около 3 пъти до 222 хил. лв.

Пак в него е посочено, че ръстът на приходите се дължи основно на откритите нови обекти. Собственикът Данчо Панайотов обаче отказа коментар пред "Капитал Daily". Все пак повечето примери в бранша показват, че случаят на "Хеликон" е по-скоро изключение, което потвърждава правилото за намаляващите продажби на книги.

"Ние сме от сравнително новите играчи и досега следвахме тази тенденция на малко неразумно разширяване", признава управителят на "Сиела". Следващата година издателството ще открие още една голяма книжарница в строящия се "Парадайз център" в София, но в бъдеще фирмата планира да заложи на по-консервативно развитие. От своя страна Йордан Антов от "Бард" е убеден в успеха на модела на Greenwich Book Center и планира да открие следващия обект с тази марка в Солун.

Продажби надолу

Никой от книжарите не отрича, че продажбите през последните години продължават да падат. Според изчисленията на гилдията през 2011 г. оборотът на книжния пазар в страната е бил около 65 млн. лв. при 85 млн. лв. през 2008 г. "Тенденцията от последните години се запазва и влошава. При това положение не знаем дали ще можем да продължим да съществуваме като обект", казва Ниса Аббасс, работещ в "Нисим" - една от малкото независими книжарници, останали в центъра на столицата.

По-големите обекти успяват да компенсират спада при книгите с продажба на странични продукти - учебници, канцеларски материали, картички, детски играчки и др. Някои вериги, като "Хеликон", продават дори хималайска сол, стъклени шишета за пречистване на вода и други продукти, свързани с езотериката и здравословния начин на живот.

Заедно с тези странични продажби общият оборот в бранша миналата година достигна 125 млн. лв., изчислява Веселин Тодоров. Според него това е начин една книжарница да запази оборота си и дори да го увеличи, като компенсира спада от 20-25% при продажбите на книги от последните три години.

"Тенденцията да се продават различни стоки в книжарниците не е вредна за книгите независимо от опасенията на някои, че средствата на клиентите се насочват към други продукти. Просто има много стоки, чиито купувачи се припокриват с тези в книжарниците", посочи Веселин Тодоров. Като пример той даде търговията с музикални и филмови носители, в която "Сиела" е най-големият дистрибутор. "Повечето видеотеки и музикални магазини фалираха и сега се оказва, че нашите книжарници стават убежище за хората, които се интересуват от легални и качествени музика и филми", отбеляза Веселин Тодоров.

Големите вериги имат още един коз - те могат да си позволят да взимат книгите от издателствата на консигнация или на отложено плащане, стигащо до 3 месеца. В тези случаи се работи на доверие и колкото по-надежден като платец е търговецът, толкова по-голяма отсрочка може да получи. 

Размерът има значение

Ако книжарниците вече не са просто щандове с книги, логично е и форматът им да е различен. По тази тема обаче от бранша не са на едно мнение. Според изпълнителния директор на "Сиела" Веселин Тодоров оптималният размер за обект без много странични дейности е 200-300 кв. м. "На такава площ могат да се разположат всички книги на българския пазар – около 30-35 000 заглавия", обясни той. Управителят на издателство "Бард" Йордан Антов обаче има друга визия. Книжарницата се превръща в социален център, заявява той, докато пие кафе пред разположената на 940 квадрата Greenwich. "Модерният вид привлича младите – 70% от влизащите са под 30 години. Правят си срещи, а през почивните дни има безплатен куклен театър. Тук може да се намери всичко, свързано с културата – от книги до билети за концерти и театър. Това има по-голям принос за книгите и четенето, отколкото каквото и да било друго", убеден е Антов. "Тази книжарница заслужава да влезе в 100-те национални туристически обекта", изтъква той.

В голямата книжарница обаче липсват книги на някои български издателства. Според хора от бранша причината са неуредени отношения с един от собствениците на "Пингвините" - Златан Златанов, който сега е част от управата на Greenwich.

"Новите книжарници са хубаво нещо и им се радвам. През 90-те години бяхме в другата крайност – книжарниците изчезнаха и ги замениха само сергиите", казва Ниса Аббасс, който е сред първите продавачи на "Славейков". Той обаче е привърженик на малкия формат и твърди, че големите книжарници изглеждат стерилно – много ценни автори липсват, или са избутани на заден план за сметка на ширпотребата.

 

Финансови резултати (в хил. лв.)    
 ПриходиПечалба
 2010201120102011
Сиела Норма*1471214676448
Хеликон7876859171222
Еспо груп (Orange)70097207857514
Издателска къща – Бард23072953340231
КК Труд1224149710234
Летера522533159
Литера-Н (Пловдив)51646055
НБУ Литера350411942
Букшоп (книжарници Лексико)318347-1-17
Буктрейдинг1410511
     
*приходи от продажби; има и софтуер (Норма)    
Източник: Търговски регистър    

Хеликон" откри една от новите си книжарници до сергиите на площад "Славейков". Веригата е съумяла да увеличи почти тройно печалбата си през 2011 г.
Фотограф: Красимир Юскеселиев

През последните години жителите на столицата свикнаха всеки втори магазин по централните улици да бъде превръщан в банков клон или офис на мобилен оператор. Напоследък обаче стремглаво нараства броят на книжарниците, включително около мястото с най-ожесточена конкуренция - книжния пазар на площад "Славейков".

До самите сергии се появиха книжарници на университетски издателства и нов обект на веригата "Хеликон". Магазин на същата марка замени и Costa Coffee на ул. "Шишман", а в подлеза на Софийския университет влезе издателство "Сиела". В радиус от 10 минути пеша в района вече има над 15 книжарници от различен калибър. Наскоро на ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Солунска" отвори врати и огромният Greenwich Book Center, който заема близо 1000 кв. метра на бившето кино "Млада гвардия".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  epoc avatar :-|
  epoc

  Издателствата се фокусираха върху издаването на толкова невероятни боклуци, че е напълно закономерно приходите им да падат. На предпоследния панаир на книгата единственото, което купих бяха няколко детски книжки - нищо от останалото не ми хвана окото - бяха невероятни боклуци. Да не говорим колко издателства за езотерика се навъдиха - човек остава с впечатлението, че в България са останали само откачалки.

 • 2
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Моят наем само расте.Имах глупостта да го вържа с минималната работна заплата.Не предполагах,че Дянков ще се върже на популизма на Младенов да вдига МРЗ без всякакво основание.
  Сега разбрах колко наивен съм бил.За тях двамата това си е чиста далавера,след като социалните и здравни плащания не вървят нагоре,а май в обратна посока.

 • 3
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  До коментар [#1] от "epoc":

  има анТИКВАрни.
  откачалки..но плащат.
  уф.

 • 4
  a_lizzard avatar :-|
  a_lizzard

  От книжарници вече си купувам само български книги, почти всички други си купувам като електронни книги от Амазон и ги чета на таблета; така или иначе почти всичко е превод...

 • 5
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Това е чудесно.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Колкото и книжарници да се пръкнат, циганията на пл. "Славейков" е вечна

 • 7
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  Кризата имала и положителни ефекти.
  "За настаняването на повече книжарници в центъра на София спомогна и кризата, която доведе до значителен спад на наемите."

 • 8
  savov_d.a. avatar :-P
  savov_d.a.

  До коментар [#5] от "Dragoslava":

  ние се радваме за вашето доволство.

 • 9
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  До коментар [#7] от "led_zep.23":

  а фона зад сергиите на славейков е най положителен.

 • 10
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Завръщат се книжарниците, колкото се завръщат летните кина и ръчните часовници — рядко и за кратко.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK