Земеделският министър ще брани производителите на тютюни

България е страната от евросъюза с най-много заети в сектора

България е сред малкото държави в Съюза, в които основната реколта е от ориенталски тютюни, които ЕК иска да забрани<br>
България е сред малкото държави в Съюза, в които основната реколта е от ориенталски тютюни, които ЕК иска да забрани<br>
България е сред малкото държави в Съюза, в които основната реколта е от ориенталски тютюни, които ЕК иска да забрани<br>    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
България е сред малкото държави в Съюза, в които основната реколта е от ориенталски тютюни, които ЕК иска да забрани<br>    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА

Близо две седмици след протестите на европейски тютюнопроизводители и продавачи на цигари, българското земеделско министерство установи, че не се е погрижило за интересите на българските фермери, които отглеждат тютюн и през следващите години част от тях може да останат без препитание. Причината е промяната в директивата за тютюневите изделия, която Европейската комисия подготви. В момента тя е на етап консултации със страните членки и след това ще бъде гласувана от Европейския парламент.

Една от промените в нея гласи, че в цигарите вече не трябва да се влагат никакви други тютюни освен сорта "Вирджиния". В цяла Европа обаче се пуши смес от тютюни, като основните сортове са "Бърлей" и ориенталски тютюни. България е сред няколкото държави, в които основната реколта е от ориенталски тютюни, отглежда се и "Бърлей".  От общо 42 хил. регистрирани тютюнопроизводители, които заедно с техните семейства представляват около 200 хил. заети в сектора, едва 65, предимно едри фермери, произвеждат сорта "Вирджиния". Така, ако забраната влезе в сила, цигарените компании няма да могат да влагат в цигарите си ориенталски тютюни и много стопани ще загубят поминъка си.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cualquera avatar :-|
  cualquera
  • - 1

  Нормално е като става въпрос за толкова противоречива тема да се търси помощ. Много добре се е ориентирал Найденов, защото там, където практически ще се решава изходът, той търси българска подкрепа. Има доста обстоятелства, които да потикнат това да се търсят алтернативни варианти.

  Нередност?
 • 2
  gost22 avatar :-(
  gost22

  Пътя към ада е застлан с добри намерения.
  Тук помощи за тютюнопроизводители, там задължително изкупуване, по-нататък субсидийка... и краен резултат: дългогодишна мизерия. Не им помагате като защитавате тютюна, не го ли разбрахте.

  Нередност?
 • 3
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  Явно поредната партенка на ГЕРБ, за да могат после да се фукат как са "спасили" тютюнопроизводителите. Ама много рано ги разкриха.


  "Няма подготвена директива, която да има отношение към забраната на производство на ориенталски тютюн. Това каза пред Агенция „Фокус” Антония Първанова, депутат в Европейския парламент и заместник-председател на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа. „Бих искала да успокоя всички български граждани, особено тези, които са в районите, най-вече засегнати от спекулациите по отношение на производството на ориенталски тютюн, защото в Европейския парламент нито днес, нито в следващия месец или до края на годината се разглежда и има намерение да се разглежда подобна директива, тъй като няма внесена такава от Европейската комисия”, добави Първанова.
  „Днес разговарях с началника на кабинета на самия комисар Джон Дали, както и с него, и няма подготвена такава директива, която да има отношение към забраната на производство на ориенталски тютюн. Има разговори на политическо ниво между различните подразделения на Европейската комисия за ревизия на директивата за тютюневите изделия, която е на толкова ранен етап на консултации и обсъждания, че дори няма подготвени текстове, които директно да се обсъждат и които евентуално Колежът на комисарите да гласува. Оттук-нататък става въпрос за грешка в комуникацията или неправилна интерпретация. Има известен политически привкус в опита да се настроят негативно и да се уплашат хората, които се занимават с производството на ориенталски тютюн”, посочи Антония Първанова.
  По думите й - още преди две години е било коментирано в парламента дали в тютюневите изделия да бъдат забранени ароматните добавки, които предизвикват пристрастяване, но това няма нищо общо с ориенталските тютюни. „Става въпрос за изкуствени добавки, които подобряват аромата и вкуса на тютюневите изделия и целта им е да предизвикат зависимост. Това е обсъждане на изключително ранен етап между отделните работни групи във всяко едно подразделение на комисията. Ароматните добавки са химически вещества, които нямат нищо общо с тютюнев произход”, каза още Първанова."

  Нередност?
 • 4
  registr_cenzura avatar :-|
  registr_cenzura

  Управниците пак са пушили канабис. ЕС било виновно пък там не знаели нищо. Ае шменти капели ...
  Мизерията култивирана от години обрича на политическа проституция засегнатите слоеве на населението, а Евро и Левовите (де)путати са сводниците живеещи от експлоатацията. Питахте ли ги колко се полага за сводничество? Както се вижда и от другите коментари браним механизъм за заробване на част от населението от политическите МУТРИ, за които тютюнджиите трябва да гласуват.

  Нередност?
Нов коментар