Пореден залез

Троянският завод за електромотори "Елма" е в процедура по несъстоятелност, Николай Банев му е основен кредитор

След няколко години агония един от най-старите заводи за електромотори в България - контролираната от Николай Банев "Елма" - Троян, е в несъстоятелност. Ловешкият окръжен съд е открил процедурата в края на юли по искане на двама кредитори, а за дата на неплатежоспособност е определил 1 януари 2009 г. Предявените вземания пред синдика са за около 11 млн. лв., като голямата част са от дружества на самия Банев. Това става ясно от данните за компанията в Търговския регистър, въпреки че тя като публично дружество би следвало надлежно много преди това да е оповестила пред инвеститорите си и пред Комисията за финансов надзор какво се случва с нея.

Текущата ситуация

От документите от съда, публикувани в Търговския регистър, обаче става явно, че неплатежоспособността и откритото производство по несъстоятелност е по молба на два кредитора на публичната компания - "Елком" ООД, Милано, Италия, и общинското дружество от Троян "В и К Стенето", за отдавна просрочени и неизплатени дори след съдебно решение вземания за общо около 100 хил. лв. Малко сред решението на ловешкия съд е проведено и първото събрание на кредиторите, а назначеният синдик е направил списък на вземанията на кредиторите на "Елма".

Оттам става ясно, че двата кредитора са сред най-малките проблеми на "Елма". Освен тях вземания имат държавата в лицето на Националната агенция за приходите (1.6 млн. лв.) и около 400 служители на компанията (550 хил. лв.). Но най-големите кредитори на компанията са все дружества, свързани с Николай Банев, който придоби "Елма" по време на масовата приватизация чрез фонда си "АКБ-Форес социален" . Най-големите заеми са към управляваното от Банев "Партнърс актив", както и към самия Банев като физическо лице. Първото е предявило вземания от около 7.7 млн. лв., а вземането на Банев е за 141 хил. лв. Съпругата му Евгения Банева също е предявила вземания за 69 хил. лв.

"Аз бях обещал нещо. През годините като основен кредитор на предприятието реших и аз да си събера вземанията", каза Банев. "Ние се присъединихме към кредиторите, които искат несъстоятелност, и сега нашите вземания са около 80% от масата на несъстоятелността", допълни той. "В момента с "Елма" нямам никакви други взаимоотношения освен като кредитор на дружеството. Когато бяхме в ръководството и като акционери, правихме единственото възможно - да кредитираме дружеството. Но тъй като не срещнахме разбиране, а персоналът е неквалифициран ... нямаме никакво намерение повече да сме социална структура. Така че "АКБ Форес социален" остана в миналото", обобщи Банев.

По думите му в момента работещото предприятие е "Елматех", а не "Елма", като свързаността между двете се изчерпва с наема на помещения от "Елма". На въпроса смята ли да предложи оздравителна програма за компанията той отговори: "Нямам никакво намерение да предлагам оздравителни мероприятия." Според него "Елма" е предприятие, проектирано за съвършено друга икономика - плановата.

Началото на залеза

Публичното наличната информация за "Елма" показва, че началото на залеза за компанията започва с началото на кризата. Още в края на 2008 г. и началото на 2009 г. стана ясно, че компанията почти не работи, като от кметството на Троян коментираха, че се очаква близо 400-те работници на предприятието да бъдат освободени. През пролетта на тази година БТА пък съобщи, че работници от завода готвят гражданско неподчинение заради неизплатени заплати от 2008 г. Според информацията на агенцията от името на инициативен комитет от бивши работници, представляван от Георги Гачевски, е била изпратена протестна нота до министър-председателя Бойко Борисов, социалния министър Тотю Младенов, министъра на икономиката Делян Добрев и главния прокурор Борис Велчев.  В нея е било посочено, че още от 2002 г. заплатите на служителите са били системно забавяни или изплащани частично, а от 2008 г. изплащането им е спряло изцяло. Някои от служителите са спечелили вече и съдебните си искове да им бъдат изплатени възнагражденията.

Друг сигнал за влошаването на състоянието на компанията беше излизането на Банев и приближените му лица от ръководството й през лятото на 2009 г. Според данните от последния публикуван на фондовата борса финансов отчет към 31 декември 2011 г., основните акционери на компанията са  регистрираното в Панама "Хънтли оувърсийз трейдинг корпорейшън" с около 25% от капитала,  "АКБ  - Актив" с малко под 20% и "Бимас 1954" с 6.7%. В добрите си години след приватизацията компанията е имала годишен оборот от около 20 млн. лв., докато сега той е сведен до 1 млн. лв. и загуба 384 хил. лв.

Междувременно през 2010 г. собствениците на "Елма" преговаряха с "Кауфланд" върху имота на завода да изникне нов хипермаркет на германската верига. Те обаче се провалиха. "Не успяхме да постигнем съгласие. Няма да има сделки със земята на "Елма", коментира тогава Евгения Банева пред вестник "Дневник".

Верижно потъване

Освен "Елма" към дъното е потеглило и друго предприятие от групата на Банев - химическият завод край Девня "Полимери". Активите на предприятието още от миналата година се продават от частни съдебни изпълнители, а вече има подаден и иск за обявяване в несъстоятелност. Според одитора на "Полимери" Роза Георгиева не е сигурно дали компанията ще може да продължи да работи, след като към края на март срещу дружеството има заведени изпълнителни дела за близо 9.8 млн. лв. По информация от одиторския доклад към финансовия отчет за 2011 г. "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) е поискал обявяването в несъстоятелност на предприятието. До момента в Търговския регистър не е вписвано съдебно решение по посочения иск.