Зелени притеснения и предупреждения

Заради последните регулаторни промени асоциации във ВЕИ сектора видяха заплаха и за банките

Най-засегнати от новата такса ще бъдат фотоволтаичните паркове, въведени в експлоатация в първата половина на 2012 г.
Най-засегнати от новата такса ще бъдат фотоволтаичните паркове, въведени в експлоатация в първата половина на 2012 г.    ©  Цветелина Белутова
Най-засегнати от новата такса ще бъдат фотоволтаичните паркове, въведени в експлоатация в първата половина на 2012 г.
Най-засегнати от новата такса ще бъдат фотоволтаичните паркове, въведени в експлоатация в първата половина на 2012 г.    ©  Цветелина Белутова

Последните регулаторни промени, които удрят още дейността на централите за ток от възобновяеми източници, може да повлияят и на стабилността на банковата система в България. Причината - много проекти са заплашени от фалит, а голяма част от тях  са финансирани с банкови заеми. За това предупредиха от браншовите асоциации в сектора на зелената енергия и заплашиха да атакуват решението пред всички възможни инстанции. През миналата седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране реши да се въведе цена за достъп, която трябва да се плаща за всеки произведен мегаватчас зелена енергия. По този начин производителите на възобновяема енергия ще трябва да плащат между 1 и 40% от прихода си на трите електроразпределителни дружества и Електроенергийния системен оператор. Според изчисления става въпрос за 220 млн. лв. годишно.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  Още 3-4 статии да напишете днес с 90% еднакво съдържание положението няма да се промени.
  Дори и цифрите Ви не съвпадат:
  "Над 2 млрд. лева са средствата, предоставени само от местните банки за изграждане на ВЕИ обекти."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/2012/09/19/1909355_falitite_v_zeleniia_sektor_shte_udariat_i_po_bankite/
  "Според представители на браншовите организации става въпрос за активи от над 2 млрд. евро, като над 500 млн. лв. от тях са финансирани от български банки."
  Та последно 500 или 2000 милиона са дали Българските банки ?!?

 • 2
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Накрая и от Брюксел да не започнат със шамарите, че от техните боли...

 • 3
  ivanski12 avatar :-?
  Ivanski

  Никой не казва обаче, è цените на панелите паднах преди нова година с 35-40 %, което веднага понижи цената на изграждане.И ножицата на печалбата изведнъж се отвори много, точно за тези централи които се присъединиха след 01.03.

 • 4
  marteniza_de avatar :-|
  marteniza_de

  как никoй да не го "казва", като това бяха и аргументите на регулатора за промяна на закона на април 2012, както и намалянето с общо 60% на тарифите в рамките на 45 дни юни-юли 2012.

  въпросът е един - спазени ли са законите на РБ?

  не е нужно да се пишат статии по тази тема от тук на сетне, както виждаме и правителството вече 3ти ден мълчи; къде е министър Добрев, да застане до неговия подчинен пред входа на комисията и да каже - "решението е законно"?!

  явно съдилищата в и извън България са тези, които ще сложат юзди на няколко самозабравили се, ако не на на бъдещия министър пр. ще му е трудно да защити нови поскъпвания на тока - но този път заради плащания по загубени дела.

 • 5
  ivanski12 avatar :-|
  Ivanski

  До коментар [#4] от "marteniza_de":

  Регулатора, се опита да изравни, нормата на печалба на всички, които направиха централи 01.07.2011. Уви направи го доста нескопосано. Тази такса е временна, това е "вратичката". Селд един месец ще я изравнят , както стана в Чехия и готово. Факт, е чè тези които направиха централите след април, ще спечелят доста повече, и затова регулатора, сложи на тях цената за достъп по висока, за да има някакъв баланс. Друг в въпроса, че всеки що годе кадърен адвокат ще спечели делото на по-висока инстанция. Приказките за фалит на ЕРП-та може би са верни но само за ЕВН, на другите просто ще им се намали печалбата. Но ЕВН с тези над 260 МВ вързани на СН и НН, им идват май тежко, щото те "за зелена енергия" ще приберат за една година към 110 мил лв, но ще трябва да платят май 350 мил. и ще са на не-малка загуба.

 • 6
  marteniza_de avatar :-|
  marteniza_de

  До коментар [#5] от "Ivanski":

  ЕВН имаха 50 М BGN по сметките към средата на тази година (публична информация от БФБ); ЕВН имаха свободата да дадат прогнози към ДКЕВР към средата на тази година за новия ценови период - те го направиха; ЕВН четат законите и са наясно с 1/12 която НЕК им плаща за енергията от ВЕИ; в периода 2013-2014 ще си изравнят прогнозите, а и 2015 ще си стиснат с НЕК и правителството ръцете, прерязвайки лентичката на 400MW хидро централа!

  незаконно е регулатора на закрито да "даде" отсрочка на ЕВН - монополист за 35 години в регион юг/югоизток и 100% еднолична-частна компания към 31.08.2012 (публична информация от БФБ, собственост на компания майка от правова държава в Европейската Общност.

  та тук се връщаме на въпроса - спазени ли са законите в решението от 14.09.2012!

 • 7
  ivanski12 avatar :-|
  Ivanski

  До коментар [#6] от "marteniza_de":

  Това че са имали 50 м БГ по сметките, нищо не означава - не са плащали една седмица и са се събрали сигурно има и толкова задължения( в Баланса на ЕВН разпределение са 129 Мил лв:) )

  Но и ЕВН не могат да знаят колко ще присъединят. Знаят колко становища са издали, но дали ще ги има построени - не могат да гадаят. Би трябвало да са били песимисти и да са сложили в сметките чè ще ги има всички(поне аз така бих направил). Догодина няма да има присъединяване на по големи от 30 кв и си прав ще се изравнят горе долу и тогава ще имат идея горе-долу каква им е ситуацията.
  "Горна Арда ще се строи поне 4 години. Още предпроектните не са приключили. Познавайки австрийците, ще си направят нови проучвания, и т.н. най -рано 2017 година.

  Дали са законни - да законно е да има такава такса.Има го във закона - дали начина на вземането на решението е редовен - незнам. Късно е и не ми се чете.

  П.П. не защитавам ЕРП-та или ДКЕВР, самия аз съм потърпевш от това решение - но в крайна сметка тази зелена енергия се плаща от потребителите, не от държавата. И това трябва да го запомним всички.

 • 8
  vesperado avatar :-|
  vesperado

  До коментар [#6] от "marteniza_de":

  "ЕВН имаха свободата да дадат прогнози към ДКЕВР към средата на тази година за новия ценови период - те го направиха; ЕВН четат законите и са наясно с 1/12 която НЕК им плаща за енергията от ВЕИ"

  Прогнозите се дават в началото на годината, а методиката за компенсиране на разходите (основната промяна бе за плащането на до 1/12 от годишната прогноза) бе променена на 16.07.2012 - много след като се дадоха тези прогнози и дори след ценовото решение на регулатора. ЕВН не са екстрасенси, за да знаят кой закон, наредба или методика ще реши регулатора да промени.

  А това последно решение на регулатора от миналата седмица ще постигне само едно - ще бъде поредния сигнал за инвеститорите, че местната бизнес среда е непредсказуема и България не е място за инвестиции

 • 9
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  До коментар [#8] от "vesperado":


  [quote#8:"vesperado"]че местната бизнес среда е непредсказуема и България не е място за инвестиции [/quote]
  Не се изхвърляй неподготвен, НЯМА МЯСТО ЗА СПЕКУЛАЦИИ, за това наистина няма място в българската енергетика....

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "Трезвен":

  Засега КРИЗАТА шамари Брюксел, та едва ли ще им остане време...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход