Нещо като малка Индия на Балканите

Навлизането на канадската Telus International в българската CallPoint затвърждава перспективите пред аутсорсинг индустрията в страната и обещава работни места

Джефри Пюрит (вляво) с новите си европейски партньори Филип Угринов (в средата) и Ксавие Марсенак
Джефри Пюрит (вляво) с новите си европейски партньори Филип Угринов (в средата) и Ксавие Марсенак    ©  Цветелина Белутова
Джефри Пюрит (вляво) с новите си европейски партньори Филип Угринов (в средата) и Ксавие Марсенак
Джефри Пюрит (вляво) с новите си европейски партньори Филип Угринов (в средата) и Ксавие Марсенак    ©  Цветелина Белутова

Индия е царството на аутсорсинг услугите. Този бизнес нарасна до мегаиндустрия за 69 млрд. долара, превърна бедни градове като Ченай и Хайдарабад в икономически центрове и подпомогна за покачването на възнагражденията в страната. Но всеки бум си има и край. Според консултантската компания Everest Group през 2011 г. компании в Латинска Америка и Източна Европа са отворили 54 нови аутсорсинг центрове в сравнение с 49 в Индия. Една от тези държави е и България, която продължава да привлича компании от сектора. И макар това да не е точно заветната мечта за Швейцария на Балканите, вариантът страната да вземе своя пай от аутсорсинг бизнеса, който създава много и обикновено по-добре платени от средното работни места, никак не е лоша.

Добре дошли

Най-новата сделка е навлизането на един от големите играчи в сектора - канадската Telus International (TI). Групата с над 13 500 служители стана партньор на създадената в България CallPoint New Europe, която за няколко години създаде над 1000 работни места в страната ни и Румъния. Финансови подробности около сделката не бяха обявени, но стана ясно, че TI става акционер в CallPoint. Канадската компания придобива миноритарния дял от 37.5% на Европейската банка за възстановяване и развитие, която през миналата година инвестира 3 млн. евро в CallPoint. Не стана ясно дали Telus не е купила и дялове от други акционери в компанията.

"Очакваме да увеличим тройно бизнеса и служителите на CallPoint през следващите години", заяви в София президентът на Telus International Джефри Пюрит. Той уточни, че един от най-големите плюсове на CallPoint е, че контактните й центрове работят на 28 езика, което ще помогне на Telus да привлече повече клиенти. От своя страна CallPoint ще се възползва от глобалния опит на канадците и ще разшири присъствието си на европейския пазар.  

"Сделката е страхотна история - компания, която се е родила в България и от нищото е създала 1000 работни места, успява да привлече стратегически партньор като Telus International", заяви и министърът на икономиката Делян Добрев. Според него аутсорсинг индустрията е сред най-перспективните сектори за развитие през следващите години заедно с производството на автомобилни компоненти. Добрев смята, че проектът за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите също ще стимулира повече чужди компании като Telus. Като една от най-привлекателните за тях мерки министърът посочи предвиденото частично възстановяване за определен период на направените от инвеститора задължителни осигурителни плащания за наети служители.  

Без изненада

Навлизането на Telus International в региона не е изненада. Компанията отдавна търси начини да разшири присъствието си в Европа, като голямата неизвестна беше само коя страна ще предпочете. При привличането на подобни големи инвеститори България често отпада на финалната права, тъй като други страни от региона (особено тези извън Европейския съюз) често предлагат "подсладители" - различни допълнителни стимули или данъчни облекчения. Според Пюрит след извършен задълбочен анализ на региона се е стигнало до решение да се инвестира в Източна Европа, а оттам и до България и Румъния. Компанията му е имала контакти с над 50 фирми в двете страни, като накрая е отсяла пет кандидата, за да стигне до сделка с CallPoint (виж интервюто).

Самата Telus International започва аутсорсинг бизнес като подкрепа за своята компания майка Telus, която е вторият най-голям телеком в Канада с годишни приходи от над 8.3 млрд. евро. Впоследствие групата започва да работи и с външни клиенти. В момента основните индустрии, които покрива, са телекомуникации, ритейл и финансови услуги. Изглежда, че при сделката си в България компанията ще използва опита си от навлизането на други пазари като Латинска Америка и Филипините. Там Telus също утроява приходите и служителите си през първите години след навлизането си.           

Пюрит заяви, че засега CallPoint New Europe няма да променя името си. Според него създаденото през 2004 г. дружество е добре позната марка в аутсорсинг индустрията. Компанията е основана от Ксавие Марсенак и Филип Угринов, които преди това са работили в PricewaterhouseCoopers. Двамата досега бяха изпълнителни директори и съсобственици на фирмата. Акционер в CallPoint e и Global Finance Growth Fund, който инвестира 1 млн. евро през 2008 г. От създаването й CallPoint работи с над 50 компании, сред които Vodafone, Tele2, Europcar, Renault Nissan, UniCredit, Societe Generale и др. В момента компанията има четири кол-центъра в София, Пловдив, Букурещ и Крайова. В тях  работят 700 души в България и 300 в Румъния. Приходите на компанията достигнаха 9 млн. евро през 2011 г. Плюс за Telus са и индустриите, в които CallPoint работи, като туризъм, онлайн търговия и др. Според Ксавие Марсенак служителите на CallPoint в България тепърва ще имат възможност да работят в други компании на Telus International.  

Безоблачно бъдеще

В момента по различни проучвания в аутсорсинг индустрията в България работят около 14 000 души в сравнение с около 20 000 в Румъния. Най-големият работодател в сектора е Hewlett-Packard със своя HP Global Delivery Center, който има над 5000 служители. Повечето специализирани издания сочат страната ни като една от перспективните локации в Европа за развитие на този бизнес. В последното издание на престижното проучване Global Services Location Index на A.T. Kearney страната ни заема 17-то място като пред нея от Източна Европа са единствено трите балтийски държави. А натрупването на по-голяма критична маса центрове прави България още по-видима на пазара на аутсорсинг услуги и може да привлече още доставчици.

И докато страната ни се възползва от благоприятната си позиция в сектора, не бива да забравяме, че сравнителното предимство на по-ниските доходи неизменно ще се стопява. Сбъдването на надеждите, че България няма да е вечно в новините като "най-бедната членка на Европейския съюз", няма да е добра новина за сектора. На хоризонта винаги дебне някоя по-евтина дестинация.   

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  basilicum avatar :-|
  basilicum

  що малка индия на балканите, направо си е такава в европа

 • 2
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Добро решение за намаляване на безработицата, но както си го казват в статията- такова което би повлияло в краткосрочен аспект.

  Може би ако се пробва диференцирано минимално заплащане в различни райони на страната бихме могли да ги задържим тези компании и за по-дълго време.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Според АПИС служителите на НР са няма и 4000. 5-те хиляди е клише - един излъгал, другите преписали. Но лошото е нещо друго: "Добрев смята, че проектът за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите също ще стимулира повече чужди компании като Telus. Като една от най-привлекателните за тях мерки министърът посочи предвиденото частично възстановяване за определен период на направените от инвеститора задължителни осигурителни плащания за наети служители. "

  >>> Значи компанията отдавна си е тук, а той ще я стимулира, като кара останалия бизнес да и поеме осигуровките. Същият скандал ще стане, както със щедрите тарифи за ВЕИ. Сега поне 10 световни концерна обикалят посолства, фондации и ангенции да плашат, че няма да стъпят у нас, докато държавата не им върне тарифите от 2011 г.

 • 4
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Нещо хубаво да се случи...

 • 5
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  Чудих се за какво става дума = аутсорсинг (от английското outsourcing, което е съкращение от Outside Resource Using), е концепция за взимане на вътрешни функции на дадена компания и предоставянето им за изпълнение от външна компания. Организацията, към която се изнася дейността се нарича дестинация на производствения износ (outsource destination) :-) Ишлеме един вид! Добрееееее! По-добре от нищо и безработица. Дори малка Индия на балканите е по-добре от България без промишленост. Вече и на това се радваме!

 • 6
  bbs avatar :-|
  Lord

  До коментар [#3] от "cinik":

  Не е съвсем така: законът за инвестициите се отнася само до нови проекти, така че няма как да предяви някой иск за възстановяване на разходи от 2011. Освен това той насърчава точно определени сфери, най-общо казано производството и няколко сектора при високотехнологичните услуги, както и аутсорсинга. Това са точно секторите, в които е необходимо да се създават работни места у нас, защото нашата икономика в момента прекалено много е ориентирана към търговия, дистрибуция и много малко създава експортно-ориентирани продукти и услуги. Така че, ако връщането на осигуровките е нещото, което ще докара този тип фирми у нас, аз не виждам нищо лошо.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#6] от "Lord":

  Тези фирми за аутсорсинг са си отдавна у нас и то надпропорционално застъпени в стопанството (виж данните в статията: 14 000 работни места на 7,3 млн население спрямо 20 0000 в Румъния на 20 млн. население). Никой няма да претендира за стари разходи, но ще почне всяко следващо разширение на персонала да го представя като "нов проект" и да си иска парите от държавата. Държавата съответно ще я закъса, точно както с ВЕИ-проектите. Още повече че ще се надигне недоволство, когато "новите", облагодетелствани от държавното подаяние. вземат да крадат от персонала на старите. Така ще се стигне до днешната ситуация със слънчевите паркове, където Самсунг, АЕС, Шарп и още 20-тина китайски конгломерата обикалят като цветарки вече 3-ти месец, по 10 часа на ден, да се оплакват по посолства, комисии, търговски камари, смесени парламентарни комисии, ЕС, Хага и т.н. как са ги извозили в България с подкастрените цени или де факто отказа за включване. И 30 милиона сега да налеете в реклама, няма да компенсирате тази беля. А следващата простотия от този тип - с осигуровките - вече се задава на хоризонта. По-следващата ще са ПЧП-тата (скрит държавен дълг).

 • 8
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  До коментар [#6] от "Lord":

  За този тип инвестиции по-силна мотивация от наличието на квалификацирани кадри едва ли съществува. Примерно в Сомалия, ако ще и заплатите да поеме държавата, инвеститори във високи технологии няма да дойдат. За сметка на това продължават да инвестират в щатите, въпреки че там заплатите в сектора са най-виските в света и никой не им връща осигуровките. Всяко данъчно облекчение е препоставка за злоупотреба, особено в България. Вместо това, намалете данъците на всички с по малко и си гледайте образование и правосъдие, другото само ще си дойде.

 • 9
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Имам опит в сферата и трябва да се спомене, че тези фирми не предоставят светло бъдеще на слижителите си. Започва се с добра заплата, може и да расте, но знанията, които се придобиват са малко. Израстването е само в самата аутсорсинг компания, клиента не се интересува от хората. В тези компании работят хора с висше образование и по два езика, а на запад това се прави от най-ниско квалифицираните служители. Може да се види и научи нещо в някои от фирмите, но винаги с мисълта за махане. Както с евро парите, комфорт сега, а после какво?

 • 10
  jdj avatar :-|
  jdj

  Хубава новина, ама защо трябва да надуваме цифрите в нея? Звучи като балоните за НР, когато нямаха 1000 човека, но навсякъде тръбяха за 3000 :))) И още нещо, като прочета фрази от типа: Приходите на компанията достигнаха 9 млрд. евро през 2011 г. спирам да чета по-нататък :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход