Apple поиска пълна забрана за продуктите на Samsung

Новият иск може да застраши продажбите на новия модел Galaxy S III в САЩ

REUTERS
REUTERS    ©  Tim Wimborne
REUTERS
REUTERS    ©  Tim Wimborne

Apple Inc поиска съдът да забрани за постоянно продажбата на продуктите на Samsung Electronics в САЩ, заради нарушени патенти. Компанията поиска и допълнително 707 млн. долара обезщетение, като допълнение към вече наложената глоба от над милиард долара на нейния азиатски конкурент, предадоха световните агенции.

Samsung отвърна на новината с искане за започване на нов съдебен процес.

Двата най-големи производителя на смартфони в света водят съдебна война в 10 страни по света, на фона на съперничеството им за лидерство на този доходоносен и бързо растящ пазар, коментира Reuters.

Apple извоюва юридическа победа над Samsung в края на август. Съдът в Калифорния реши, че южнокорейската компания трябва да плати 1.05 млрд. долара щети на американската корпорация за нарушаване на интелектуалната й собственост.

Нарушените патенти са общо шест на брой и са свързани с външния дизайн на смартфоните и таблетите на Samsung, както и с някои елементи от интерфейса, използван в устройствата на компанията, базирани на Android.

В нов съдебен иск, заведен късно в петък, Apple е поискала допълнително 707 млн. долара обезщетение за нарушения, които не са били обхванати от присъдата на съда в Сан Хосе.

В допълнение Apple е поискала съдът да забрани разпространението на всякакви продукти със сходни характеристики като тези на вече забранените продукти. Ако съдът уважи иска, това може да попречи на продажбите на новия смартфон на Samsung - Galaxy S III.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще