Още ток към борсата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Още ток към борсата

Заради ценовата политика на ДКЕВР двете дружества са подобрили резултатите си и очакват тази година да бъде още по-печеливша за тях

Още ток към борсата

Двете дружества на "Енерго-про" са подали заявления за качване на фондовия пазар

Весела Николаева
3557 прочитания

Заради ценовата политика на ДКЕВР двете дружества са подобрили резултатите си и очакват тази година да бъде още по-печеливша за тях

© Капитал


Акциите на дружествата на "Енерго-про" (бишва "ЕОН България") скоро ще започнат да се търгуват свободно на Българската фондова борса (БФБ), а аукционът за тях се очаква да бъде отворен до няколко дни. Двете варненски дружества - "Енерго-про продажби" и "Енерго-про мрежи", доставящи ток на Източна България, са подали заявления за допускане до търговия на акциите им, но все още точна дата за това не е определена. Емисиите обаче са регистрирани на борсата, стана ясно от нейно съобщение.

Приходни сметки

Държавата смята да продаде дяловете си от по 33% в двете дружества на аукцион, като цената ще бъде определена от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Прогнозите са Държавната консолидационна компания (ДКК) да получи около 150 - 200 млн. лв. от сделките при начална цена около 50-60 млн. лв. ДКК притежава дяловете от капитала и тъй като участието на държавата е през нея, а не пряко, приходите от приватизацията няма да влязат в Сребърния фонд за гарантиране на пенсионната система. След продажбата на акциите двете дружества трябва да станат публични и продадените книжа да се търгуват свободно на борсата. Няма обаче гаранция, че "Енерго-про" няма да повтори случая с "ЕВН България" - в края на миналата година двете електроразпределителни дружества, обслужващи по-голяма част от Южна България, бяха качени на БФБ по същия план. Държавата продаде дяловете си от по 33% в тях, за което получи общо 93 млн. лв. По-голяма част от акциите обаче бяха изкупени още на аукциона от австрийската EVN, която по-късно увеличи дяловете си до 100% и отписа компаниите. Очаква се до края на тази година държавата да продаде и дяловете си в двете електроразпределителни компании на ЧЕЗ, които обслужват Западна България.

Публична свобода за търговия

Продажбата на държавните дялове на "Енерго-про мрежи" и "Енерго-про продажби" трябва да стане до средата на октомври, след което ще бъде ясно дали чешката Energo-pro смята да остави българските си поделения публични. Сделката за мажоритарните пакети в тях, сключена преди няколко месеца, забави излизането им на борсата. Германската компания E.On. продаде българските си дружества, като точната цена и досега не е ясна – според неофициални коментари тя е около 100 млн. евро за 67% от капитала.

Двете нови компании, които предстои да бъдат качени на БФБ, имат акции с номинал 1 лв. Емисията на "Енерго-про продажби" е от 1.5 млн. книжа, а на "Енерго-про мрежи" е 1.3 млн. лв. Посредник по първоначалното им предлагане е Първа ФБК, а проспектите им бяха одобрени от Комисията за финансов надзор на 13 септември. В документите се уточнява, че предлаганите акции няма да дават право на дивидент за миналата година.

Със съдействието на регулатора

В проспектите се посочва, че "Енерго-про мрежи" има 8.8 млн. лв. печалба за миналата година при 183 хил. лв. загуба за 2010 г. Миналогодишният резултат обаче е много по-слаб, отколкото е бил през 2009 г., когато компанията е отчела близо 23 млн. лв. печалба. Продажбите за 2011 г. са 289 млн. лв. - с почти 30% ръст на годишна база. Спрямо 2009 г. увеличението е със 17%. Според доклада основната причина за ръста на продажбите е "по-благоприятното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране относно цените за пренос и достъп до електроразпределителната мрежа", които влязоха в сила от 1 юли. Тогава токът за бита поскъпна с 13%, като от ДКЕВР обясниха, че причината е големият брой възобновяеми енергийни източници, които се присъединяват към мрежата.

В бележките към проспекта от ръководството на "Енерго-про мрежи" посочват, че финансовите перспективи за тази година са по-добри, отколкото за миналата заради повишените цени за пренос – с 11.6% за средно и със 7.2% за ниско напрежение, дори и да се вземе предвид намалението от 3.1% на цената за достъп до електроразпределителната мрежа. Очакванията им са за ръст от 2.5% на количеството пренесена енергия. С подобен оптимизъм са и прогнозите за "Енерго-про продажби" - причината е повишената средна продажна цена на енергията с 4.9% от 1 юли, докато тази за покупка се е увеличила с 2.5%. Според проспекта "Енерго-про продажби" има 792 млн. лв. продажби за миналата година с 8% ръст спрямо 2010 г. и с малко над 10% в сравнение с 2009 г. Печалбата на дружеството за миналата година е 12.2 млн. лв. при 204 хил. лв. загуба за предходната.

Новите емисии

"Енерго-про мрежи"

- 1501 хил. лв. емисия в акции с номинал 1 лв. - Борсов код – 4ES

- 495 330 предлагани акции

"Енерго-про продажби"

- 1318 хил. лв. емисия в акции с номинал 1 лв. - Борсов код – 2EG

- 434 940 предлагани акции

Трима нови

Още няколко нови емисии ще се търгуват от вторник, 25 септември, на Българската фондова борса – това са акции на най-новата публична компания "Фючърс кепитъл", облигации на "ВЕИ проджект" - Цапарево, и "Гипс" - Кошава, е решил бордът на директорите на пазарния оператор. Общо 420 500 акции на "Фючърс кепитъл" ще излязат с цена на въвеждане 1 лв. Дружеството не е набирало капитал с първично публично предлагане, а борсовият му код е 5FC. Облигациите на "ВЕИ проджект" са за 1 млн. евро при номинал 50 000 евро. За 5 млн. евро е емисията на "Гипс" при 1000 евро номинал на една облигация.

Акциите на дружествата на "Енерго-про" (бишва "ЕОН България") скоро ще започнат да се търгуват свободно на Българската фондова борса (БФБ), а аукционът за тях се очаква да бъде отворен до няколко дни. Двете варненски дружества - "Енерго-про продажби" и "Енерго-про мрежи", доставящи ток на Източна България, са подали заявления за допускане до търговия на акциите им, но все още точна дата за това не е определена. Емисиите обаче са регистрирани на борсата, стана ясно от нейно съобщение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.