Shutterstock ще набере 67.5 млн. долара при предстоящото IPO

Имидж банката ще продаде 4.5 млн. свои акции на цена между 13 и 15 долара

Имидж банката Shutterstock обяви, че планира да продаде 4.5 млн. свои акции на цена между 13 и 15 долара при своето първично публично предлагане (IPO), съобщава Reuters. Така максималната сума, която компанията ще набере, е 67.5 млн. долара, което е почти двойно по-малко от 115-те млн. долара, които бяха поставени като цел при регистрацията на IPO-то през май.

Базираната в Ню Йорк Shutterstock притежава богата онлайн библиотека от фотографии и илюстрации, които клиентите й могат да изтеглят и използват срещу абонамент. Сред основните й конкуренти са други онлайн доставчици на изображения като iStockphoto, Fotolia и Dreamstime, както и по-традиционни имидж банки като Getty Images и Corbis Corp.

Shutterstock се стреми да увеличи присъствието си в нарастващия пазар на онлайн изображения, който успя да привлече някои големи инвеститори като Carlyle Group. През август компанията се съгласи да придобие Getty Images за 3.3 млрд. долара.

За миналата година Shutterstock отчита 58 млн. сваляния на изображения от около 550 хил. регистрирани потребители, благодарение на което е реализирала приходи от 120.3 млн. долара. Ако постигне максималните заложени цели при листването си на борсата, компанията ще има пазарна стойност от 493 млн. долара. Shutterstock планира да осъществи първичното си публично предлагане на Нюйоркската стокова борса под символа "SSTK".

Изпълнителният директор и основен собственик на Shutterstock Джонатан Оринджър ще запази дял от 56.6% в компанията след като стане публична. Morgan Stanley, Deutsche Bank Securities и Jefferies са основните инвеститори, заявили намерение да участват в IPO-то.