Кирил Темелков: Няма да се занимаваме с газоразпределение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кирил Темелков: Няма да се занимаваме с газоразпределение

Кирил Темелков: Няма да се занимаваме с газоразпределение

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" пред Капитал Daily

9708 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Надяваме се интерконекторът с Румъния да бъде готов още през март. 
С развитието на междусистемната свързаност интересът към хранилището в Чирен ще нарасне значително.

"Капитал Daily" разговаря с изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков за плановете на компанията за модернизация на системата и бъдещите възможности и новости при преноса на природен газ

Какви са плановете ви за модернизация на преносната система, тъй като значителна част от средствата за инвестиции – около 250 млн. евро, са предвидени именно за тази дейност?

- Това са основно инвестиции в компресорните мощности по транзитната система и ремонтиране на отделни участъци от газопроводите. Това е един непрекъснат процес, който се изпълнява. Компресорните станции имат оборудване с ограничен жизнен цикъл, което, когато се изразходи, трябва да бъде подменено. Не трябва да забравяме, че българската газопреносна система е с доста дълга експлоатация.

Какво ще обхване разширението на съществуващата инфраструктура?

- Разширението ще бъде чрез нови отклонения, които да достигнат до нови потребители и територии. Въпросът е, че това са територии, които заради своята отдалеченост не са били интересни за лицензиране от страна на газоразпределителните дружества, тъй като изискват повече ресурси за изграждане на газопреносна система там. Новите отклонения ще дадат възможност за развитието на индустрията именно в такива региони. Тогава инвестицията, която ние правим, ще се споделя от всички ползватели на мрежата. Ние не определяме цена за съответния регион - тя се включва в общия микс и по този начин с минимална корекция можем да постигнем много добър резултат. Освен това ние сме оценили, че тези региони имат необходимост от допълнителни енергийни ресурси като природен газ. Това може да накара инвеститорите да се заинтересуват от тях.

Имали ли сте такива запитвания?

- Да, имали сме както от съществуващи производства и от такива, които възнамеряват да инвестират. Доколкото си спомням, в Силистра имаше интерес към изграждането на енергийна мощност и инвеститорът имаше интерес в региона да бъде изградена газопреносна система. За Козлодуй газопроводът се инвестира от Международен фонд "Козлодуй" и с него трябва да се осигури допълнителен енергоизточник за атомната централа. В същото време обаче ще можем да захраним и самия регион. В Банско например газът се кара с камиони, което обаче не е трайно решение. Общо регионите, в които смятаме да изградим нова инфраструктура, са пет: Свищов, Козлодуй, Пирдоп, Панагюрище и Банско.

Има ли идея чрез тези разширения да достигнете и до битовите потребители, т.е. "Булгартрансгаз" би ли се занимавала и с газоразпределение?

- Засега в нашата бизнес стратегия не се предвижда по никакъв начин да се занимаваме с газоразпределение. "Булгартрансгаз" има много интензивна програма в следващите 5-10 години, която изисква концентрация и добра организация. Развиването на газоразпределителни мрежи би ни разсеяло от основната идея. Ние искаме да бъдем двигателят на газопотреблението в България, да стимулираме и да подкрепяме този процес, като създаваме условия за инвестиции в газоразпределителния сектор, които да бъдат реализирани от частния сектор.

Кога ще бъде избран изпълнител за модернизацията на компресорните станции?

- В момента тече такава процедура. Имахме обжалване на предварителния подбор, за което обаче получихме положително становище от Комисията за защита на конкуренцията в наша полза. Допуснатите до окончателния етап кандидати в момента подготвят своите оферти, които очакваме да получим в началото на следващия месец. Очакванията са до края на годината да имаме сключени договори и модернизацията да започне.

Какви други поръчки за модернизация се очаква да обявите?

- За модернизация на автоматичните системи за управление на компресорните станции във Вълчи дол и Полски Сеновец. Тези станции са изключително важни за осигуряване на количествата газ, особено през зимния период. Може би до месец-два ще обявим този търг и в рамките на следващата година ефективно да се работи по него.

Разкажете за новия начин на плащане на транзитните такси.

- Европейските изисквания към модела на тарифиране при преноса е да се калкулира такса за вход и изход, а не да бъде обвързан с разстоянията, през които минава природният газ. Този модел е много по-удобен за крайните потребители и не променя ценовото равнище на преноса. Разликата е единствено в начина, по-който се таксува. Този модел обаче не е основание за промяна на цената. До намаляване на цената води оптималното ползване на системата. Ако успеем да уплътним максимално системата, това би дало възможност за намаляване на цената. Интерконекторите създават тази предпоставка. Нашата система е предвидена за пренос на 8 млрд. куб.м. Поради възрастта на газопроводите максималния капацитет не може да бъде постигнат, но със сигурност той е по-голям, отколкото е потреблението в момента в страната - около 3 млрд. куб.м годишно. Ползването на интерконекторите може да позволи прехвърлянето на различни количества и така разходите за системата се разпределят между повече ползватели, което ще доведе до намаляване на цената.

Към момента има ли интерес за съхранение на газ от частни компании в хранилището в Чирен?

- Нямаме допълнителни заявки за съхранение освен тази, която бяхме получили от "Булгаргаз". Ние отдаваме това на предстоящото предоговаряне на условията на доставка на газ и пазарът очаква да види какво ще се случи с цената на природния газ. Очакванията на всички нас са тези цени да намалеят. Ако това се случи, нагнетяването на газ сега ще се окаже по-скъпо, отколкото в началото на следващата година. Ние сме оптимисти, че с развитието на междусистемната свързаност интересът към Чирен ще нарасне значително. Именно за това сме предвидили разширението на хранилището.

Можете ли да разкриете повече около интереса на Украйна да получава природен газ от България?

- Интересът на Украйна не е насочен само към България. Страната заяви ясно, че проява интерес към възможностите за риверсивна доставка на природен газ за пазарите, за които тя извършва доставки чрез своите газопроводи. България обаче не е атрактивната част за тези доставки в момента. За Украйна атрактивната част е Германия, защото това е един много силно развит пазар. Там условията и цената са много по-атрактивни, отколкото в пазари, на които конкуренцията не е толкова развита. Имаме индикации, че България представлява интерес за Украйна в средносрочен план, когато ще постигнем конкурентно ниво на пазарите - когато бъдат изградени газопроводите "Набуко" и "Южен поток" и същевременно бъде развита и междусистемната свързаност в региона.

Какви са изискванията за сигурност на запасите от газ, които страната ни трябва да покрие?

- От една страна, разширението на хранилището ще спомогне за това, а от друга, интерконекторните връзки. При нас проблемът със запасите не стои на дневен ред, защото ние винаги имаме повече, отколкото са необходими за едномесечно потребление, каквото е европейското изискване. Това изискване е изпълнено и в момента, въпреки че в Чирен има по-малко газ, отколкото миналата година. Там обаче сега има нагнетени 380 млн. куб. метра, което е приблизително колкото са потребностите през зимата. Въпросът е по отношение на капацитета, тъй като стандартът за сигурност на доставките е формиран според възможностите за осигуряване на доставките в деня с най-голямо потребление за последите 10 години – за нашата система е 16.8 млн. куб. метра на ден. Така че за неговото постигане ще са необходими както хранилището в Чирен, така и местният добив и интерконекторните връзки. Този стандарт ще бъде напълно покрит през 2014 г.

Надяваме се интерконекторът с Румъния да бъде готов още през март. 
С развитието на междусистемната свързаност интересът към хранилището в Чирен ще нарасне значително.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  "Доколкото си спомням, в Силистра имаше интерес към изграждането на енергийна мощност и инвеститорът имаше интерес в региона да бъде изградена газопреносна система."-а инвеститорът дали още си спомня?И дали още има интерес?

 • 2
  g0nzi avatar :-|
  Моди трий нищо да не остане!

  До коментар [#1] от "vjacho":

  Тя държавта докато се накани.... и инвеститора се оказал вече в Румъния.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK