Карлсон, когото изгониха от покрива

Режимът за монтиране на GSM станции в градовете става почти забранителен

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Тринадесет месеца. Средно толкова е времето, необходимо на един мобилен оператор с цялата му немалка юридическа машина, за да въведе законно в експлоатация една своя базова станция в градски условия. "Настаняването" на GSM антените по покривите на сградите не става лесно и сега. След последната редакция на Закона за устройство на територията (ЗУТ) обаче режимът за строителната категория, в която попадат станциите, става сложен до степен невъзможност, заявиха и трите компании от сектора. Опитът им да прокарат през парламента по-облекчен ред за монтиране на съобщителна техника в градовете засега се проваля, като резултатът е още по-голямо затягане на законовия обръч. А без станции по покривите мобилна връзка няма - за разлика от Карлсон GSM клетките, често произведени от сънародниците му от Ericsson, нямат перка, с която да летят.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  Би било добре, ако Капитал проучи и въпроса с рисковете за здравето от тези съоръжения, които са в непосредствена близост до хората, след което и да подготви информативен материал. Предварително благодаря, ако се заемете!

 • 3
  caiko avatar :-|
  Цайко

  Няма да се плашите. Отказваме се от ГСМ-те, изхвърляме базовите станции извън границите на населените места и минаваме на телефони с 2 стотинки. Иначе, не е лоша идеята да се топне човцицата на някои пазар, генериращ 2-3 милиарда лева годишно.

 • 4
  tombata avatar :-|
  Tomislav Jelezarsky

  До коментар [#1] от "gilermos":

  С рисковете за здравето наистина много се спекулира и в двете крайности, а обективно обяснение какви са те просто липсва. Не се чуствам точно като яйце, сварено между два мобилни апарата, но със сигурност се тревожа 3-годишната ми щерка да не се превърне в такова яйце.
  Каквито и облечкения да се приемат за монтирането на антени по покривите на сградите, те непременно трябва да дават предимство на по-"щадящите" технологии.
  Ох, пак се размечтах, все едно нещо разумно може да се случи в държавата на абсурдите.

 • 5
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip

  Всяка Джиесем клетка излъчва насочена свръх високочестотна електромагнитна радиация под формата на електромагнитни вълни които имат екстремно дълбока проникваща способност през бетон метал всякакъв вид стъкло платмаса изобщо витруално всички материали минава .
  Нивата на които излъчва една подобна станция са апокалиптични и носят риск за тумори всички видове рак левкимия и израждане на клетките в кръвта мозъчни тумори и всякакви други видове заболявания вследствие постоянното огромно облъчване на електро магнитна високочестотна радиация .Не се засягат само блоковете в които се монтират но ефектът на вълново разпръскване не ограничава с нищо всички съседни сгради и терени които попадат под постоянно облъчване 24/7 дни
  Представете си за какво безобразие става въпрос когато срещу вас някой лумпен реши и монтира на къщата подобна клетка която е в непосредственна близост и прека видимост отвашата тераса .Просто сигурен рак или заболяване .
  Аналогията е да ви пекат 24 /7 дни седмично в микровълнова фурна с високочестотна радиация (дори на фурнаите има обозначение не сваляй капаците на магнитотронният генератор защото опасна доза елекромагнитно лъчение ще те облъчи)
  В нито един нормална европейска страна няма подобен режим за който всеки решил да закачи станция го прави когато където поиска по блокове и детски градини .
  В цивилозованият свят рисковете са ясни и дори не подлежат на дебат именно за това станциите са по върха на най виоките небостъргачи .
  Съд СЪД и СЪД до дъпка за всеки нкадърник позволил си да ви сложи в непосредственна близост подобно нещо или на блока ви .
  Тези които слагат с ясно съзнание нека прочетат статистиката първо каква каша става от мозъка им и тогава да подпишат договора

 • 6
  daria_vip avatar :-P
 • 7
  jorojoro avatar :-P
  Хейтъромразец

  [quote#5:"Seola"]които имат екстремно дълбока проникваща способност през бетон метал всякакъв вид стъкло платмаса изобщо витруално всички материали минава[/quote]
  Айде посмали малко. Не се очаква всеки да е взел изпит "Разпространение на електромагнитните вълни " ама дет се вика и малко от общата култура зависи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал