Шарени минимални заплати
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шарени минимални заплати

Министърът на финансите очаква във вторник идеята за диференциране на минималната работна заплата да бъде развита

Шарени минимални заплати

Най-ниският праг за заплащане може да се определя на регионален принцип

8256 прочитания

Министърът на финансите очаква във вторник идеята за диференциране на минималната работна заплата да бъде развита

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Минималната работна заплата през последните няколко години мърда смело нагоре. Сега министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че тя може да бъде различна за различните райони – според безработицата там. Идеята ще се обсъжда на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество през следващата седмица.

Икономисти коментираха, че идеята заплащането да се съобрази с безработицата в различните градове в страната като цяло е добра. Тя обаче няма да е особено ефективна, тъй като минималната заплата реално не е основното препятствие на пазара на труда.

В зародиш

Идеята е разумна и дава възможност за гъвкавост от гледна точка на това каква е икономическата ситуация в отделните райони. Но дали юридически това може да стане е въпрос на тристранния съвет, каза министър Дянков, цитиран от "Фокус". Той обясни, че има доста европейски държави, където такъв вариант се прилага. Част от тях обаче са федерален тип – примерно Германия, Франция също има такава практика, посочи министърът. Дянков допълни, че предложението не е негово или на Министерството на финансите, а е излязло от първоначалните разговори с представители на тристранката.

Идеята обаче все още не е във вид, в който могат да се коментират ефектите от нея. "Може да се направи формула: в районите с по-ниска безработица от средната за страната минималната работна заплата да бъде еди-каква си, а за райони с по-висока безработица - минималната заплата да бъде по-ниска", коментира Дянков в интервю за в. "Стандарт". Не е ясно обаче дали се допуска тя да се увеличи в София, или само да бъде намалена в районите с по-слаб пазар на труда.

Половин решение

Реалното ограничение на пазара на труда са минималните осигурителни прагове. Те са много по-високи от минималната заплата и работодателите в различните браншове осигуряват заетите именно на тях, обясни Георги Ангелов от институт "Отворено общество". "Ако ще се започва такъв дебат, по-добре да е за реални проблеми на пазара на труда", каза още той. Минималната заплата получават няколко хиляди човека и няма смисъл заради тях да се правят тези промени. Ако се намалят минималните осигурителни доходи обаче, това би имало сериозен ефект, добави икономистът.

По-висок праг в сектор туризъм например може да не е проблем на пазара на труда в София и Бургас, но в по-слабо развити региони той е пречка и създава безработица, тъй като повишава разходите за труд на работодателите. В своя доклад от май тази година Европейската комисия също препоръчва "да бъде преразгледана системата за определяне на минималните осигурителни прагове, за да се постигне баланс между необходимостта недекларираният труд да намалее и необходимостта да се гарантира, че наемането на нискоквалифицирани работници не е прекалено скъпо".

По-радикално към въпроса подходиха и от Българската стопанска камара (БСК). "Предлагаме да се вземе по-смело икономическо решение – минимална работна заплата да съществува там, където държавата е работодател", коментираха от камарата. Регионалните различия водят до сериозното преливане на кадри към големите центрове, затова диференцирането на минималната работна заплата е една добра стъпка към предпазване на бизнеса от закриване на работни места. Освен това общините трябва да търсят допълнителни средства, за да запазват работни места, когато минималната заплата се увеличава, добавиха от БСК.

Връзката с безработицата

"Връзка между минималната заплата и безработицата няма", признава и Дянков. Той уточни, че от финансовото министерство са правили изчисления в кои браншове увеличаването на работната заплата може да повлияе негативно на бизнеса и са заключили, че минимална работна заплата от 310 лв. не би трябвало да е проблем за нито един от секторите. Увеличението обаче осветлява истинските доходи. Дянков обясни, че когато е заел поста министър на финансите, също е смятал както и представителите на бизнеса, че увеличаването на минималната работна заплата увеличава безработицата. В България обаче минималното заплащане е много по-ниско спрямо други държави, дори като съотношение от средното, добави той.

Увеличението на минималното заплащане обаче е особено вредно за по-нископлатените и нискоквалифицираните работници, тъй като работодателите винаги започват съкращения оттам, а на пазара на труда кризата въобще не е преминала. Това обясни Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика. "Ако трябва да има минимална работна заплата за една икономика, колкото по-ниска и диференцирана е тя, толкова по-добре", добави тя.

Както може и да се очаква, от синдикатите са твърдо против в някои региони да има по-ниско минимално заплащане. "Държавата трябва да определя минималната ставка, а нищо не пречи по региони на браншово ниво чрез колективни договори да се определят различни величини над нея", казва експертът от КТ "Подкрепа" Николай Николов пред вестник "Сега".

Идеята за различни минимални заплати едва ли ще намери подкрепа, смята пък управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

Плащания, свързани с минималната заплатаАко минималната работна заплата (МРЗ) бъде диференцирана по райони, стои въпросът какво ще се случи с други плащания, които сега са вързани към нея. Пример за това е гаранцията за студентски кредити. Кредитът се изчислява на база на семестриалната издръжка, която е минималната заплата, умножена по броя месеци от семестъра. По подобен начин трябва да се реши как ще бъдат смятани стипендиите за даровити деца, които са половината от МРЗ за 12 месеца. Помощта за майки-студентки, която в момента е в размер на една минимална заплата също е сред плащанията, зависещи от МРЗ.

Минималната работна заплата през последните няколко години мърда смело нагоре. Сега министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че тя може да бъде различна за различните райони – според безработицата там. Идеята ще се обсъжда на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество през следващата седмица.

Икономисти коментираха, че идеята заплащането да се съобрази с безработицата в различните градове в страната като цяло е добра. Тя обаче няма да е особено ефективна, тъй като минималната заплата реално не е основното препятствие на пазара на труда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Не е удачно да се цитира Германия,там минимална работна заплата няма.
  От друга страна защо ми се струва,че нещо така очевидно като това,че увеличаването на МРЗ генерира безработица и сива икономека,се разбира прекрасно от Дянков,но му е необходимо да лавира заради препятствията,които синдикатите,социалният министър и вероятно и самият Борисов,който често се явява арбитър,заемайки грешната страна,му поставят?Понякога сложните маневри в непозната обстановка помагат некомпетентните да загубат посоката и да се оставят да ги водиш.Александър Македонски е постъпвал така.Ако е така и с Дянков,желая му успех!Скоро ще се разбере кой какво е искал и какво е постигнал.

 • 2
  xmm avatar :-|
  xmm

  ....Реалното ограничение на пазара на труда са минималните осигурителни прагове.....
  --------------

  Това е!
  Какво само се подмята МРЗ?

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Много по-уместно е да диференцират Дянков в различни затвори. Една част от него - в софийския, друга част в бобовдолския и т.н. Когато цените на хляба, на тока, на горивата, на мобилните услуги и т.н. се диференцират и на някои места в страната ни станат значително по-малки - тогава управленските некадърници да диференцират и минималната заплата. А най-добре - моментално да се измитат от властта заради фрапантна некадърност.

 • 5
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Впрочем - много ми е интересно, при малка държава като България, където мобилността не е особено сложна, какъв е смисъла почти цялото население да бъде принудено да мигрира към София, Варна и още 2-3 по-големи града, в които "диференцираните" минимални заплати ще са по-високи и ще дават възможност на човек да преживее някак?! Или управляващите са запланували да оскъпят транспорта до толкова, че дори едно отиване до морето да разорява човек?!!!

  Не мога да разбера, защо стадото още не може да се освести и да подгони моментално тия фрапантни невежи от властта?!!!

 • 6
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  Добре е докато "мислят" за МРЗ по региони (макар идеята да е безумно глупава) , да помислят и за данъци по региони .Даже да започнат от данъчните облекчения ако искат да помогнат на бизнеса .

 • 7
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  МРЗ почти няма отношение към сивата безработица. На практика дори и държавата работодател я заобикаля, като назначава на граждански вместо на трудов договор. Подкрепям предложението на БСК - МРЗ да е задължителна там където държавата е работодател

 • 8
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Цитат от статията: "По-радикално към въпроса подходиха и от Българската стопанска камара (БСК). "Предлагаме да се вземе по-смело икономическо решение – минимална работна заплата да съществува там, където държавата е работодател", коментираха от камарата."

  Да направят социалното подпомагане за безработните непрекъснато (не временно, само отбиващо номера, както е сега) и съм съгласен и въобще да няма минимална заплата, подобно на Германия (впрочем - да се види, какви само социални помощи раздава точно Германия, която е без минимална заплата и икономиката ѝ е винаги по-добре от българската).

 • 9
  naputinzetmu avatar :-|
  егер

  До коментар [#3] от "Злодейски":

  Не си прав: ако фирмата има наети 400 човека и 97% от тях са на минимална заплата? При положение, че хората в тази фирма действително получават тази минимална заплата (или малко над нея) се получава, че вдигането на прага с 20 лв. си е съществен разход и може да доведе до съкращения. Тези фирми са именно в слаборазвити райони и са в сферата на шивашкия бранш, сладкарския...

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#3] от "Злодейски":

  Кое е по-добре безработица или ниски заплати? Ако кажете безработица.. значи има от какво да живеете без да работите. И не знаете какво наистина е безработица.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.