БТК каза "Да" на КТБ и VTB
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БТК каза "Да" на КТБ и VTB

Новите собственици на БТК - КТБ и VTB, ще бъдат представени чрез четири дружества, които предстои да бъдат учредени в Холандия и България

БТК каза "Да" на КТБ и VTB

Дълговете на телекома олекнаха от 1.7 млрд. евро на 588 млн. евро

10736 прочитания

Новите собственици на БТК - КТБ и VTB, ще бъдат представени чрез четири дружества, които предстои да бъдат учредени в Холандия и България

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Скоро банката на Цветан Василев и руската VTB ще слязат като собственици в телекома

Акционерите на Българската телекомуникационна компания одобриха преструктурирането на задълженията на групата, което на практика дава зелена светлина на промяната в собствеността върху дружеството. Това стана на провелото се в понеделник извънредно общо събрание на компанията.

На него решаващ глас имаше миноритарният акционер в лицето на институционалния инвеститор Artio International Equity Fund. Той със своите 11.625 млн. акции (малко над 4% от капитала) можеше да блокира преструктурирането, ако не беше гласувал "за" изменението на договора за кредитните линии на групата. На събранието бяха представени 98% от капитала на БТК, включително чрез мажоритарния акционер в лицето на групата на "НЕФ телеком България", която притежава 93.99%. Тя обаче нямаше право да гласува предложеното изменение на договора за кредитни линии, тъй като е пряко заинтересувано лице от сделката. Така решаващ глас имаха останалите акционери и в случая единственият по-голям инвеститор Artio International Equity Fund. Държавата чрез своята привилегирована акция се въздържа от подкрепата на преструктурирането.

Измененото споразумение

Одобреното предложение предвижда задълженията на цялата група да се изменят така, че в нея да влязат новите акционери. Това са Корпоративна търговска банка (КТБ) и VTB Capital които през лятото успяха да убедят кредиторите на БТК и собствениците й, че те са най-подходящите партньори за преструктурирането на дълга на групата. От 2010 г. насам тя не изпълняваше някои от основните финансови изисквания по кредитното си споразумение, поради което кредиторите търсиха вариант на преструктуриране. Първоначално искаха да продадат изцяло компанията, след това - самите кредитори да станат нейни собственици, като обърнат вземанията си в капитал, но финално решиха да приемат офертата на КТБ - VTB и заедно с тях да преструктурират задълженията.

Сега измененият договор предвижда кредитите на групата на БТК да бъдат намалени от 1.7 мрлд. евро на 588 млн. евро, като всички задължения бъдат консолидирани в една кредитна линия в размер 478.4 млн. евро с първоначално предплащане между 16 млн. и 38 млн. евро, револвираща кредитна линия от 20 млн. евро и лихва по главниците от Euribor плюс не повече от 5.5% надбавка на година. Сумата от 478 млн. евро ще бъде в баланса на самата БТК, докато останалият 110 млн. евро дълг ще бъде на ниво собственици на компанията.  Обезпеченията остават същите, а падежът на кредита ще бъде удължен до пет години от влизането в сила на новия договор.

Новите собственици на БТК - КТБ и VTB, ще бъдат представени чрез четири дружества, които предстои да бъдат учредени в Холандия и България. Както точно ще изглежда новата структура на собствеността на БТК след новото споразумение засега не е ясно. До момента БТК бе директно собственост на българското дружество "НЕФ телеком България", а след него в Холандия имаше регистрирани още три компании.

Според предварително обявената информация по сделката КТБ и VTB получават контрол над 73% от преструктурираната група срещу 130 млн. евро, които трябва да осигурят по-рано. Останалите 20% остават за кредиторите на групата, които ще преобразуват част от вземанията си в акции, друга част трябва да им бъде погасена, друга заменена в капитал, а трета отписана.

Най-подходящият вариант

На общото събрание в понеделник в доклада към дневния ред на събранието ръководството на БТК поясни, че условията на предложеното преструктуриране са резултат от продължителни и задълбочени преговори между холдинговата компания майка, заемодателите и всички заинтересувани страни, включително потенциални купувачи на телекома, избрани чрез конкурс тази пролет. "Предложеното преструктуриране предвижда капиталови инвестиции от КТБ и VTB в новоучредени дружества, които да бъдат използвани за частично погасяване на дълга на групата в замяна на придобиването от КТБ и VTB на мажоритарен дял от капитала на тези новоучредени дружества.

Останалите миноритарни дялове ще се държат от част от съществуващите кредитори на БТК и НЕФ групата. Структурата от новоучредени дружества ще придобие всички акции от капитала на БТК, които понастоящем са притежавани от НЕФ групата [бел. ред. - дружества, собственик на БТК в момента]", поясняват още от ръководството на телекома. В заключение те посочват: "Въз основа на факта, че повече от 80% от заемодателите на дружеството са подкрепили предложеното преструктуриране на дълга, членовете на управителния съвет считат, че това преструктуриране е в най-добрия интерес на БТК и е единствената възможност за преструктуриране на дълга, която може да бъде реализирана при дадените обстоятелства с подкрепата на нужното мнозинство от заемодатели."

Ако всички нужни одобрения бъдат получени, се очаква сделката да бъде финализирана до края на тази година. След това трябва да бъде направено и задължително търгово предложение за изкупуването на останалите акции на БТК, притежавани от съществуващите миноритарни акционери, където най-голям такъв е Artio International Equity Fund. Artio не прие последното търгово предложение от есента на 2007 г. при предишната препродажба на БТК. Тогава то бе на цена от 11.30 лв. за акция.

*Авторът притежава една акция от капитала на БТК и присъства на общото събрание от 8 октомври 2012 г.

Скоро банката на Цветан Василев и руската VTB ще слязат като собственици в телекома

Акционерите на Българската телекомуникационна компания одобриха преструктурирането на задълженията на групата, което на практика дава зелена светлина на промяната в собствеността върху дружеството. Това стана на провелото се в понеделник извънредно общо събрание на компанията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • clutch

  Ей сега ще пада яко подслушване на бизнесабонати!
  Корпоративна+руснаци= тотален промишлен шпионаж над основните секторни играчи и кражба на данни и бизнес информация от сглупилите да им се доверят!
  Някои хора знаят за какво иде реч, останалите:тепърва ще научат.
  По неприятния начин.

 • 2
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  ..."Скоро банката на Цветан Василев и руската VTB ще слязат като собственици в телекома..."

  Обективно погледнато това изречение е повече от пристрастно. Вниманието - и при това с твърде негативен анонс - е насочено към Корпоративна търговска банка. В същото време равнопоставените в сделката никому неизвестни собственици на ВТБ (която абревиатура не означава Внешторгбанк!), са подминати без внимание.
  Кои са те, г-жо Пунчева-Василева?

 • 3
  benevolent978 avatar :-|
  benevolent978

  VTB заедно с Телеком Австрия се популяризират в обществото с един футболен клуб и вероятно ще бъдат тандем не само на терена, а и в бизнеса където вече има картел на Мтел и Глобул с еднакви цени. Проблемът е само че Виваком има големи дългове и ако не се споразумеят за достатъчно голям дял от монополните печалби, е по-добре да продължат да увеличават пазарния си дял. Клиентите няма да останат при тях ако извнят цените с останалите, а и ще се появят нови играчи като Булсат надяваме се.

 • 4
  normandy avatar :-|
  takeshi303

  До коментар [#1] от "clutch":


  [quote#1:"clutch"]тотален промишлен шпионаж над основните секторни играчи и кражба на данни и бизнес информация от сглупилите да им се доверят[/quote]

  Много филми гледаш. Това да не ти е САЩ, тук просто никой няма някакво ноу хау, че някой да го дебне да му го открадне, а всички сме брачеди или баджанаци и си знаем и кътните зъби.

 • 5
  nochkopenev avatar :-|
  nochkopenev

  Тази продажда на БТК за мен е единственото спасение за дълбоко задлъжнялата телекомоникационна компания. На практика ако тя бъде продадена и започне нейното вадене от финансовата дупка, в която се намира в момента, това ще означава, че има някакъв шанс евентуален картел между Мтел и Глобул да бъде ударен и истинската конкуренция в брашна да бъде факт, защото ще се съгласите, че в момента борбата между телекомите най-малкото е неравностойна. Имам много приятели, които работят в БТК, та знам от тях с тия дългове, които компанията има в момента, колко е трудно човек да се отпусне и да работи спокойно. Ако продаждата не се осъществи - това може да означава още по-голямо затъване на БТК.

 • 6
  yori756 avatar :-|
  16bit

  Значи вече всичко е решено официално. Честито! Надявам се Виваком да си подобрят услугите сега и да ги актуализират, спрямо търсенето на пазара, защото доста са изостанали в някои отношения. Даже да вкарат и нови, по-добри оферти, за да си спечелят повече клиенти и да задържат старите.

 • 7
  monika_ avatar :-|
  monика

  "Сега измененият договор предвижда кредитите на групата на БТК да бъдат намалени от 1.7 мрлд. евро на 588 млн. евро, като всички задължения бъдат консолидирани в една кредитна линия в размер 478.4 млн. евро с първоначално предплащане между 16 млн. и 38 млн. евро, револвираща кредитна линия от 20 млн. евро и лихва по главниците от Euribor плюс не повече от 5.5% надбавка на година."

  Много добре. БТК беше затънало до гуша в дългове, общо взето, ако не се беше случило нещо подобно, едва ли щеше да оцелее в тази жестока мобилна конкуренция. Това е намаляване на кредитите му с повече от 60% все пак - какво повече могат да искат от мобилния оператор? Ако новите инвеститори съумеят да управляват БТК както трябва, според мен скоро ще бъде дори лидер на пазара - а и трябва, че с тия "безкрайни" стратегии на някой оператори вече ни дойде в повечко....

 • 8
  iliope4enia avatar :-|
  iliope4enia

  Дълговете на телекома олекнаха от 1.7 млрд. евро на 588 млн. евро - мисля, че това е най-важното.

 • 9
  svoboden_udar avatar :-|
  мрачен интелектуалец

  До коментар [#1] от "clutch":

  И един мармот завива шоколада в станиол, нали? Я ми кажи как си го представяш този шпионаж при толкова ограничен пазар? Колкото до статията, много ясно е написано, че кредиторите и собствениците са имали няколко варианта за избор и са избрали този. Дали е правилен, времето ще покаже.

 • 10
  yana.lilova avatar :-|
  Яна

  Нищо не разбирам от икономика и преструктуриране на дълг, но знам, че за момента, според мен, "Виваком" е най-слабият оператор. Надявам се новите собственици да сменят мениджърите и политиката и да имаме конкурентен оператор.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.