"Мобилтел" се изстрелва в тв орбита

"Мобилтел" се изстрелва в тв орбита

GSM операторът се сдоби с нов бизнес-спътник в лицето на "Сателайт БГ"

Паулина Михайлова, Весислава Антонова
15204 прочитания

© shutterstock


В червената зонаЗа 2011 г., според финансовия отчет на "Сателайт БГ" в Търговския регистър, дружеството има приходи от 2.55 млн. лв. Загубата му е 10.3 млн. лв. при малко над 1 млн. лв. за предходната година. Пак според отчета в Търговския регистър към края на 2011 г. задълженията на фирмата по заеми към Уникредит Булбанк са 40.08 млн. лв., а към физически лица - 2.55 млн. лв. Задълженията към доставчици пък са малко над един млн. лв. За 2011 г. инвестиции на компанията няма.

Ако в "стандартния" бизнес методите да се сдобиеш с нечия позиция на пазара са два: да го купиш или изместиш, в света на технологиите възможностите са ако не неограничени, то доста по-широки. Това, което направиха "Мобилтел" и "Сателайт БГ" през седмицата, не е придобиване, защото GSM операторът не поглъща доставчика на сателитна телевизия. Не е покупка, защото няма цена, която да се плаща за акциите на по-малкото дружество, и няма прехвърляне на собственост. Не е и точно превземане на територия, защото "Мобилтел" не гони "Сателайт БГ" от пазара (а и територията не е кой знае колко голяма). Но сделка има. И тя е достатъчно голяма и важна и за двете страни, и за пазара като цяло.

Сделката-мечта

Това, което обявиха от "Мобилтел" в сряда, на пръв поглед изглежда като едно от множеството съобщения за нови тарифни планове или услуги на оператора: в неговите магазини започват да се предлагат и услугите на доставчика на сателитна телевизия "Сателайт БГ". Първоначално само в 11 града, и то без София. Същността на сделката обаче е доста по-дълбока. Първо -"Мобилтел" съвсем скоро (може би още до края на този месец) ще започне да продава телевизионните пакети в цялата си мрежа в страната. Второ - пак в рамките на съвсем кратко време той ще предложи услугата "сателитна телевизия" от свое име, а не от това на партньора си. И трето - тя ще е в пакет с офертите му за мобилна и фиксирана телефония и доставка на интернет. Така, без да придобива собственост върху "Сателайт БГ", "Мобилтел" ще използва сателитния капацитет на дружеството и платформата му за услуги. С други думи, най-големият телеком в страната се сдобива с ценен спътник, който му дава сериозни възможности да расте на нов пазар, и заедно с това - да запази позиции при основния си бизнес.

За самия GSM оператор това е не просто важно, а задължително. Пейзажът в българските телекомуникации от доста време постепенно се променя така, че големите фирми в сектора се стремят към трансформация в мултидоставчици, предлагащи телефония в двата й варианта, мобилен и фиксиран достъп до мрежата, и телевизия. И колкото повече приходите от традиционния телефон спадат, толкова по-жизненоважна става новата конкуренция между компаниите на пазара: "Мобилтел" купи "Спектър нет" и "Мегалан", БТК взе десетки интернет-мрежи в страната и предложи както сателитна, така и телевизия чрез интернет свързаност IPTV, сателитният оператор "Булсатком" също изкупи много на брой малки интернет доставчици и опитва да навлезе на GSM пазара. Крайната цел при всички е еднаква: да вземат по-голяма част от парите, давани за комуникации, и чрез пакетните си предложения да обвържат възможно най-голяма част от клиентите за по-дълъг срок.

И ако за "Мобилтел" сделката е важна, то за "Сателайт" тя е на живот и смърт: дружеството е задлъжняло, трупа загуби, губи клиенти, няма зад гърба си стратегически инвеститор, а шансовете му за оцеляване без такъв с всеки изминал ден по-критично влизат в червената зона.

Третата страна в сделката също е печеливша: "Уникредит Булбанк" вече има шанс просто да прибере парите, с които финансира "Сателайт БГ", вместо или да ги изгуби или да му търси нов собственик в условията на криза и свирепа конкуренция в специфичен сегмент.

Историята на един неуспех

За самата "Сателайт БГ" сделката е животоспасяваща. Бившата ITV Partners, впоследствие прекръстена на Total TV, а сега "Сателайт БГ", има два кредита за общо 23 млн. евро към Уникредит Булбанк и проблем с обслужването им. Преди две години банката обяви, че предстои продажба на фирмата-длъжник (дружеството е заложено като цяло). Такава продажба обаче така и не бе организирана, а по информация на "Капитал" банката от месеци търси по-елегантна опция да си осигури връщане на вземането. Вариантът с "Мобилтел" се обмисля от началото на лятото, като пак по източници на вестника самата сделка е била договорена на високо ниво в чужбина между представители на Telekom Austria (собственикът на българския мобилен оператор) и Уникредит.Допреди две години основен акционер в "Сателайт БГ" беше фондът за дялово инвестиране Mid Europa. Той влезе в дружеството през 2009 г. през регистрираното в Люксембург Adria Cable (76.3%). Другите акционери бяха сръбската Serbia Broadband с 5.5% и кипърската и Maxstone Services с 18.2%. Амбициите на фонда първоначално бяха големи. Асоциираният директор в Mid Europa Стефан Цветков, който водеше тогава сделката, заяви, че е уверен, че придобиването на ITV Partners осигурява стабилна позиция на българския пазар на платена телевизия. Въпросните пазарни позиции обаче така и не бяха завоювани и в крайна сметка през 2011 г. фондът се изтегли от инвестицията си в България. Твърденията тогава бяха, че след като повече от година е поддържал оператора на "изкуствено дишане", той се изнася от авантюрата на загуба, но с идеята да не трупа повече такава (общата инвестиция на фонда по тогавашна информация беше около 45 млн. евро).

Така от две години за стабилизирането на "Сателайт БГ" се грижи бившият собственик на ТВ7 и бивш председател на надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов. Собственик на 99% от акциите на дружеството и негов управител, по последни данни от Търговския регистър, и към момента е Иван Ханджиев - приближен на Павлов и член на борда на дружеството му "Деница имоти". Отскоро в управата на "Сателайт БГ" влезе Румен Артарски - добре известен в телевизионните среди като бивш изпълнителен директор на ТВ7 в периода, когато тя бе собственост на Любомир Павлов. По това време съпругата на Павлов, журналистката Диляна Грозданова, беше управляващ директор на телевизията.

Всички упражнения върху сателитния оператор обаче към момента се оказват неуспешни. По непотвърдена информация от пазара клиентската му база, която преди години, преди покупката от Mid Europa, е наближавала 50 000 души, сега е свита почти десеторно.

Спасител по сметка

За да привлече "Сателайт БГ" в орбитата си "Мобилтел" дава първоначална сума, която се пази в тайна, и след това ежемесечно ще плаща, от една страна, за капацитета, нает от дружеството на спътника "Астра" (определен брой транспондери, тип линия под наем, но за телевизионен сигнал), а от друга - на самия оператор за това, че ползва платформата му. В замяна мобилният оператор ще може да предложи 50 цифрови канала, 28 с HD качество, плюс близо 200 чуждоезични канала, които се предоставят безплатно от спътника - един от най-разпространените за Европа и почти монополист например в Германия. Ходът би могъл да бъде успешен за "Мобилтел", който, въпреки че предлага цифрова телевизия по кабел в момента, тя далеч не покрива цялата страна, а и броят на клиентите й, макар и да се пази в тайна, не е особено голям. Конкурентът БТК също агресивно навлиза на този пазар, залагайки на сателит и IP свързаност. В първия случай покритието е за цялата страна през Intelsat, като се предлагат 90 канала, от които 10 са HD, а във втория (достъпен не в цялата страна) - 160 канала, от които 25 са с висока резолюция. При "Булсатком", който ползва спътника Hellas, нащата стоят малко по-сложно: поради наближаващия край на живота на сателита българското дружество планира да изстреля свой, за което търси финансиране. Факт е обаче, че що се отнася до съдържание, "Булсатком" напредна доста пред конкурентите си, утвърждавайки се като един от водещите на пазара на телевизионни спортни предавания (той вече притежава правата за испанското първенство, ексклузивитета за България да показва версията на Eurosport 2 с двубои от Бундеслигата и т.н.). Сателитният оператор печели клиенти и със собствения си канал Hobby TV, до който достъп няма никой друг от доставчиците. БТК дори прати жалба в Комисията за защита на конкуренцията, с която настояваше каналът да бъде предложен на всички тв оператори, но регулаторът се произнесе в полза на "Булсатком". "Близу", макар и да не расте с космически темпове, също предлага цифрова телевизия по оптичен кабел.

С една дума конкуренцията в сегмента не е никак за подценяване. И за да успее начинанието на "Мобилтел", със "Сателайт БГ" няма да е достатъчно телевизионната доставка да бъде пакетирана с традиционните услуги на оператора, а цената й (обречените 38 лв.) - намалена. Телевизията явно ще трябва да бъде препозиционирана от премиум сегмента, който явно не й донесе успех. "Мобилтел" пък ще трябва да навлезе по-дълбоко в недотам бистрите води на разпространението и на съдържание. Ръкавицата в това съревнование обаче отдавна е хвърлена и път назад няма.

В червената зонаЗа 2011 г., според финансовия отчет на "Сателайт БГ" в Търговския регистър, дружеството има приходи от 2.55 млн. лв. Загубата му е 10.3 млн. лв. при малко над 1 млн. лв. за предходната година. Пак според отчета в Търговския регистър към края на 2011 г. задълженията на фирмата по заеми към Уникредит Булбанк са 40.08 млн. лв., а към физически лица - 2.55 млн. лв. Задълженията към доставчици пък са малко над един млн. лв. За 2011 г. инвестиции на компанията няма.

Ако в "стандартния" бизнес методите да се сдобиеш с нечия позиция на пазара са два: да го купиш или изместиш, в света на технологиите възможностите са ако не неограничени, то доста по-широки. Това, което направиха "Мобилтел" и "Сателайт БГ" през седмицата, не е придобиване, защото GSM операторът не поглъща доставчика на сателитна телевизия. Не е покупка, защото няма цена, която да се плаща за акциите на по-малкото дружество, и няма прехвърляне на собственост. Не е и точно превземане на територия, защото "Мобилтел" не гони "Сателайт БГ" от пазара (а и територията не е кой знае колко голяма). Но сделка има. И тя е достатъчно голяма и важна и за двете страни, и за пазара като цяло.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  lafcheto avatar :-|
  lafcheto

  Капитал, втори път ви правя забележка за неточности - канала на Булсатком не е Хоби ТВ а ТВ+. Проверявайте фактите преди да публикувате статията.

 • 2
  siegmund_freud avatar :-?
  siegmund_freud

  М тел,ако си мислят,че като си сменят логото и се сдобият с един доставчик на сателитна телевизия и клиентите ще забравят за всичките безобразия които вършеха и продължава да вършат възползвайки се от почти монополното си положение и с радост ще заприпкат при тях за да им станат клиенти,значи продължава да взимат клиентите за големи балъци,още повече след като Булсатком навлиза в тяхната територия и директно им става конкурент.А наистина Сателайт БГ горките все повече западат и е чудо,ако са им останали някакви клиенти,а ITV Partner бяха сериозен играч,но нищо чудно щом са в ръчичките на човек като Любомир Павлов,който е цяло чудо,че е още на свобода и разбира само от това как се източват банки.

 • 3
  gun avatar :-|
  gun

  Всъщност истината е че Сатълайт бг, както и вестниците Труд и 24 часа имат един собственик в сянка и той е с трудно за произнасяне арменско име... Любо Пъпката е само подставено лице на всички тези сделки, направени с голе-е-ми необезпечени кредити. А, забравих - вероятно са обезпечени с няколко къщи на Лазурния бряг - познайте кой е техният истински собственик...

 • 4
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  " Сателайт БГ" към този момент има 2000 плащащи абоната,и тренда е надолу.При задължения към Булбанк 23 млн. евро,и активи няколко автомобила,един евтин парцел в Хладилника и няколко приближени на пъпката мениджъри,някак не виждам смисъл Мтел да плати баснословната сума от 23 млн. евро за остатъците на бившето "ай ти ви партнърс".А и такава оферта имаше преди 2 години от Глобул,но доколкото си спомням беше отхвърлена от хората на пъпката, май поради липса на комисионна за тях.

 • 5
  r54 avatar :-|
  r54

  Преносвачите на данни печелят все по-малко като печалбите се взимат от аналитикс и клауд продукти. Като нямат стратегически предимства да иновират в тази трудна област Мтел ще се приближават към фалит. Клиентите няма да простят да ги правят на глупаци с картел и монопо за 15 години, с 2-ри най-високи цени в Европа спрямо дохидите у нас.

 • 6
  weingro avatar :-|
  Weingro

  До коментар [#1] от "lafcheto":

  Всъщност и двата са на Булсатком.

 • 7
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Когато спя си представям Дебил Тел като дебел чичка, висящ на ръцете си, от ръба на 100-етажна сграда. С последни сили стиска ръба, а аз се усмихвам, размазвам с ботуша си първо кутрето, после безименния....

  Ето това са сънищата на един средно статистически бивш абонат на Дебил Тел. Правете си сметката, как клиентите им ще заприпкат поради факта, че видите ли, продавали и цифрова лалавизия.

 • 8
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  Ако наистина предложат 50 цифрови канала, 28 с HD качество, плюс близо 200 чуждоезични канала в пакет с мобилна връзка и интернет на конкуретна цена бих разгледал офертата им :)

 • 9
  townboy avatar :-(
  townboy

  Като чуя за Мтел и Близу и започва да ми се гади.

 • 10
  2.5 avatar :-P
  2.5

  [quote#3:"gun"]познайте кой е техният истински собственик...[/quote]

  K.Г.?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход