Твърде много съвпадения

Твърде много съвпадения

Или кои косвено свързани с "Винпром Пещера" лица печелят търговете за държавни парцели с компенсаторки

Татяна Пунчева-Василева
18644 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Търговете за държавна земеделска земя срещу компенсаторки приключиха и резултатите от половината вече са видими: парцелите не отиват в хиляди ощетени преди време бивши собственици, нито пък при множество инвеститори в компенсационни бонове или земеделски стопани. Напротив, а почти всичката земя е спечелена от седем повтарящи се компании. Косвени връзки показват, че четири от тях са свързани със собствениците на "Винпром Пещера". Точно както посочиха три независими източника на "Капитал" още в средата на август, преди дори да е станало публично ясно, че ще има търгове.

А протоколите от тях вече показват, че от земите са имали интерес определен кръг компании, които най-вероятно са имали информация за готвения търг доста преди обществеността, подготвили са се добре, като са натрупали компенсаторки, и сега обират плодовете на труда си.

Повторението в протоколите

Макар едва половината от протоколите да са налице до редакционното приключване на броя, т.е. в 12 от общо 26 области, от тях се набива на очи фактът, че най-много земи са спечелени от една интригуваща седморка. А още по-точно - една лидерска четворка с неотлъчно подгласяща й тройка от дружества.

Шампионската четворка, т.е. компаниите, които са били класирани от тръжните комисии на първо място, имат корпоративна история. Това са "Агроленд консулт", "Биопродукти България", "Лукс ауто" и "Полет 2000". Преглед на наличните протоколи показва, че тези четири дружества печелят 25 хил. декара в половината ясни търгове. Това на практика е почти всичко. Земеделското министерство предостави за продажба общо 100 хил. дка. Първоначално то предложи 154 хил. дка, но след намеса на природозащитни организации се наложи все пак да извади включените защитени територии, които по закон не могат да се продават, и територии, попадащи в мрежата "Натура".

Според протоколите именно тази печеливша четворка притежава поименни компенсационни бонове (ПКБ) с номинал от над 40 млн. лв., което е повече от половината въобще активно търгувани на Българска фондовата борса, т.е. над 50% от реално наличните. Справка в Централния депозитар показва, че активно търгувани са всъщност бонове с номинал от около 74 млн. лв. при общо издадени 309 милиона. Статистиката за сделките пък показва, че четирите компании няма как да са придобили тези ПКБ по друго време освен преди около година, когато на фондовата борса бяха изтъргувани 30 милиона броя за ден при 30% от номинала, т.е. година преди търговете и доста преди за тях да има публична информация.

Освен общата си любов към ПКБ, печелившата четворка има афинитет и към определена адвокатска кантора, след като един и същ адвокат ги обслужва и четирите. Тази любима за тях кантора е базираната в Пловдив "Базлянков, Станоев и Ташев", а общият адвокат е Екатерина Николова според информация от Търговския регистър. Същата кантора обслужва и "Винпром Пещера", както и редица фирми, свързани със собствениците на алкохолното дружество. 

Допълнително според регистъра "Агроленд консулт", едното от печелившата четворка, е собственост на тази адвокатска кантора, а нейният главен счетоводител се води управляващ на дружеството. До редакционното приключване на броя от кантората не обясниха пред "Капитал" какъв е интересът на "Агроленд" към земеделската земя. Секретарката на кантората твърдеше, че не е възможно "Базлянков, Станоев и Ташев" да е собственик на компанията и адвокатите й не знаят нищо за това дружество. Това обаче звучи невъзможно, защото, първо, според Търговския регистър те са собственици, а не просто представители на "Агроленд" като клиент.

В действителност обаче тази кантора свързва "великолепната четворка". Още по-обединяващ със собствениците на "Винпром Пещера" пък е фактът, че "Агроленд" има и заем от 8 млн. лв. към строителната компания на групата - "Галакси пропърти груп", където акционери индиректно са Антон Щерев и Атанас Петров, сочени за реалните собственици на алкохолната група. Извън това финансиране "Агроленд" няма кой знае какви източници на капитал, който съответно да пренасочва в различни финансови инвестиции като ПКБ или акции в "Благоевград БТ", или акции на "Агро финанси" АДСИЦ, макар участието там да бе преди време. Всъщност самите "Галакси пропърти" имаха немалък дял в "Агро финанс" АДСИЦ преди време, който продадоха на "Бромак" ЕООД, който е един от основните акционери в Корпоративна търговска банка и който е собственост на банкера Цветан Василев.

"Агроленд" е регистрирано на адреса на адвокатската кантора в Пловдив, ул. "Алцеко" 16, ет. 2, където е седалището и на двата основни акционера във "Винпром Пещера" с по 32% от капитала - "Глобъл маркет" и "Сириус инвест", според последните данни от общо събрание на акционерите от края на юли тази година. И те ползват услугите на същата кантора. Адвокат Екатерина Николова дори е в ръководството на "Сириус", а останалите съдружници в кантората представляват офшорните собственици на тези две дружества.

"Глобъл маркет" води и към друг активен играч в търговете - единият от управляващите му, Спас Вълчанов, е собственик на друг от печелившата четворка, "Лукс ауто".

Третото печелившо дружество, "Биопродукти България", пък е еднолична собственост на физическото лице Илиян Ипократов и също е със седалище в Пловдив. То е учредено в края на 2008 г.  и приходите му през последните две години са сравнително скромни, за инвестициите, които прави във финансови активи - както в ПКБ, така и в акции на "Благоевград БТ" и "София БТ" например. През 2011 г. активите му скачат от 1.6 млн. лв. на 12 млн. лв. заради привличането на заемен ресурс. Според информация в интернет дружеството е било инвеститор в изграждането на предприятие за производство на изсушен зърнен остатък в село Катуница край Пловдив, където всъщност "Винпром Пещера" има спиртна фабрика. Документите на фирмата в Търговския регистър са вписвани от споменатата вече Екатерина Николова от адвокатската кантора "Базлянков, Станоев и Ташев".

И четвъртото печелившо дружество, "Полет 2000" от Пловдив, също използва нейните услуги. Неговите приходи също са символични, но има инвестиции във финансови активи за около 12 млн. лв., които е финансирало със заеми. Освен около 10 млн. бона, както показват тръжните протоколи, сред актуалните му вложения са и акции на "Благоевград БТ".

Вторите ще станат първи

Засега това каре от фирми печели около половината от предлаганите земи. Странно обаче, че точно същите парцели са поискали и три съвсем скоро регистрирани дружества със звучни имена. Това са "Нов фермер", "Златно рало" и "Слънчева Добруджа", които са създадени от никому неизвестни физически лица, с които "Капитал" направи неуспешен опит да се свърже.

Именно тази "резервна" тройка е била конкурент на четворката, като почти навсякъде се е класирала на второ място в търга с цени от по 100, 200 и 300 лв. на декар под цената на лидерите. Ако добавим и земите, спечелени от дружествата в тройката, защото все пак и те от време на време са класирани на първо място, следвани от някое дружество в четворката, то общо спечелените от седморката имоти са вече 33 хил. дка. А иначе кандидатите извън седмицата във всяка област се броят на пръсти и желаят малки порции от предлаганото.

Ето и малко детайли за дублирането на желаните терени от четворката и тройката. В област Кърджали например, където са много маломерни имоти, основната битка е била между "Биопродукти България" и "Нов фермер". За повечето имоти първото място е за "Биопродукти", а "Нов фермер" е втори. Само на места в надпреварата между тях се наместват и други лица. В Русе пък състезанието е между "Лукс ауто" и "Слънчева Добруджа", като цената на първото е малко по-висока и съответно то излиза на първо място в класирането. Подгласник на "Биопродукти България" в Стара Загора пък е "Златно рало", като разликата в цената между първия и втория е по около 100 - 200 лв. на декар според имота и землището.

Понякога тройката и четворката си разменят местата, а друг път съревнованието е между дружества от самата четворка, но в общи линии картината е една и съща: първият води с по 100 - 200 до 300 лв. пред втория за почти огледален списък от имоти. В Сливен например "Слънчева Добруджа" е първа, а на второ място е "Агроленд консулт". Изключително любопитен е търгът във Варна например, където абсолютен лидер е "Полет 2000", което успява да вземе почти всички предложени за продажба земи в областта - над 11 хил. дка (виж таблицата). Подгласникът при него е "Биопродукти България".

Липсата на външна конкуренция не е неразбираема - просто никой друг не си е набавил бонове на изгодна цена, и то в големи количества, както са направили "Златно рало", "Нов фермер" и "Слънчева Добружа". Според тръжните протоколи тройката има депозитарни разписки за бонове с номинал около 17 млн. лв. Такъв пакет книжа те са могли да си набавят само след регистрацията им, т.е. след 12 септември нататък (някои от тях са регистрирани на 12 септември 2012 г., а други на 18 септември). А сделки за 18 млн. бона имаше само в един ден след тези дати, като цената на придобиване беше около 67% от номинала.

На въпроса какви са взаимоотношенията на "Винпром Пещера" с посочената седморка от компанията коментираха само следното: "Акционерите във "Винпром Пещера" са публично достъпни в Търговския регистър. Дружеството "Винпром Пещера" не може да говори от тяхно име, да ги представлява, както и да взема отношение по въпроси, които не касаят неговата дейност. Сферата, в която компанията се развива, е производството и продажбата на високо-алкохолни напитки и вина".

Въпреки това, предвид обстоятелствата около състезанието ще е интересно да се проследи дали първите четири няма да отстъпят земите на подгласниците си. Ако това се случи, великолепната седморка ще спести по 100 - 200 - 300 лв. на декар. Ефектите ще са два: първо, земята ще бъде купена на по-ниска цена (защото, ако победителят се откаже, не губи нищо). И второ - новорегистрираните три фирми ще избягат от връзка със собствениците на "Винпром Пещера", нищо че играят огледално на четирите близки с групата дружества и че няма как еднаквите поискани парцели да са съвпадение.

"Омега агро" е кандидаствала за земи в защитени територии

"Омега агро", която се занимава с инвестиции в земеделски земи и е от групата на "Винпром Пещера", е кандидатствала за придобиването на земи в област Пловдив по време на националния търг за продажба на земи срещу компенсационни бонове, става ясно от протокола на местната тръжна комисия. Със своите 89 хил. бона компанията е кандидатствала за 366 дка край Карловското село Розино. Земите обаче попадат в защитена зона за опазване на дивите птици и защитена зона за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна, каквито бяха извадени от търга с решение на земеделския министър на 20 септември 2012 г., т.е. няколко дни преди финала на търговете. Заповедта дойде след апел на природозашитни организации, че в търговете се продават и много земи в защитени територии, които е забранено по закон да се продават. Така от 154 хил. дка, предложени първоначално, министерството извади една трета, т.е. около 50 хил. дка.

Търговете за държавна земеделска земя срещу компенсаторки приключиха и резултатите от половината вече са видими: парцелите не отиват в хиляди ощетени преди време бивши собственици, нито пък при множество инвеститори в компенсационни бонове или земеделски стопани. Напротив, а почти всичката земя е спечелена от седем повтарящи се компании. Косвени връзки показват, че четири от тях са свързани със собствениците на "Винпром Пещера". Точно както посочиха три независими източника на "Капитал" още в средата на август, преди дори да е станало публично ясно, че ще има търгове.

А протоколите от тях вече показват, че от земите са имали интерес определен кръг компании, които най-вероятно са имали информация за готвения търг доста преди обществеността, подготвили са се добре, като са натрупали компенсаторки, и сега обират плодовете на труда си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  kazahstan avatar :-|
  kazahstan

  Поредната скалъпена история от ваша страна,аз не прочетох една пряка връзка или никакво сериозно доказателство,само този бил свързан с онзи,пък на адреса на другия бил и третия,а чрез внука на братовчеда са направили еди какво си,на това ако му казвате сериозно разследване.Вярвам,че някой може да е имал вътрешна информация,че ще има такива търгове и да си е купил евтино ПКБ,но търговете са открити и публични,как може някой да се сигурен,че друг няма да даде по-висока цена и да купи земята,нямате обяснение на това?

 • 2
  scribbler avatar :-|
  Scribbler

  За да играеш с фирма 'биячка' и фирма 'девица' са ти необходими много повече ПКБ-та от много... Ако 2та играча са играли на между 50% и 100% над началната тръжна цена, са ти небходими между 3 и 4 пъти началната тръжна цена в ПКБ-та на национално ниво... А на места се е играло в пъти над началната тръжна!
  Или царя или царицата са били голи поне на 40% от търговете, ама както в приказката всички мълчат и не смеят да го кажат! Другият вариант е министерството да е обявило търг- ' голо парти'!

 • 3
  stoiank avatar :-P
  stoiank

  ..парцелите не отиват в хиляди ощетени преди време бивши собственици, нито пък при множество инвеститори в компенсационни бонове или земеделски стопани...
  Защо ли си мисля, че някой от собствениците в Икономедиа, а и 99% от нашата псевдо "олигархия" направиха парите си от едни други бонове уж за компенсиране на "хиляди ощетени преди време бивши работници".
  Ако имате инфо както казва #2 или го публикувайте или си замълчете.
  Поне накарайте МЗХ да публикува съобщение, фирмите които са играли имали ли са 100% покритие на офертите си с ПКБ. Това поне може да се провери.

 • 4
  scribbler avatar :-|
  Scribbler

  До коментар [#3] от "stoiank":

  Two wrongs don't make a right...

 • 5
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#4] от "Scribbler":
  Не съм убеден, че тази комасация или продажба е неправда. Само в България като пътуваш гледаш земя 3-4 категория пустееща. Отделно Капитал не протестират против самата продажба, а че те не са знаели по-рано - тоест те не атакуват общия принцип, а това че те не са ударили "къоравото". Още повече решението е елементарно и съм го писал много пъти, ако се играе с ПКБ или друг тип неликвидни инструменти, търговете да се обявяват 12 месеца по-рано. Само че никой не иска ред, а със собствената медия атакува конкуренцията, когато не е намазал.
  Лека, че почна второто полувреме.

 • 6
  febra avatar :-|
  febra

  До коментар [#2] от "Scribbler":

  явно не познаваш правилата на търга!
  Аз потвържавам, че навсякъде където съм оферирал някоя от тези фирми ме бие с цени до 5 пъти над минималната.
  И няма да пропусна отново да напомня че за такава злоупотреба с вътрешна информация Найденов ще си лежи в затвора до като порастат отново дърветата в горите на царя за които толкова всеотдайно се бореше преди 3 години.
  Само тази далавера със земите, дори без подаряването на БТК и Булгартабак на буквално 5 човека, само тя надминава всичко което може да се събере за иначе много черния Костов....

 • 7
  dravalanche avatar :-|
  DrAvalanche

  [quote#0:"Статията"]Според протоколите именно тази печеливша четворка притежава поименни компенсационни бонове (ПКБ) с номинал от над 40 млн. лв., което е повече от половината въобще активно търгувани на Българска фондовата борса, т.е. над 50% от реално наличните. Справка в Централния депозитар показва, че активно търгувани са всъщност бонове с номинал от около 74 млн. лв. при общо издадени 309 милиона. Статистиката за сделките пък показва, че четирите компании няма как да са придобили тези ПКБ по друго време освен преди около година, когато на фондовата борса бяха изтъргувани 30 милиона броя за ден при 30% от номинала, т.е. година преди търговете и доста преди за тях да има публична информация.[/quote]
  Това казва всичко. В случая има изтичане на вътрешна информация и облагодетелстване на определени лица. Няма кой да ме убеди, че някой е тръснал милиони за ПКБ без да е имал информация, че скоро с/у тях ще придобие реална собственост.

 • 8
  blackfrogg avatar :-?
  blackfrogg

  "Нов фермер", "Златно рало" и "Слънчева Добруджа" --> мрачно бъдеще...

 • 9
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Затова при такава среда никой нормален инвеститор няма да дойде.

 • 10
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Мутроуправлението създаде мутросреда за бизнеса. Сега като за последно се граби чрез подставени лица.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал