Дивидент под забрана

Предприятията на Николай Банев са известни с финансовите си проблеми - от няколко месеца "Елма" - Троян, е в несъстоятелност, каквато кредиторите са поискали и за "Полимери"

Дивидент под забрана

КФН спря планираното от "Полимери" плащане на 10.22 лв. за акция и задължи компанията да публикува нов отчет за 2011 г.

Весела Николаева
9677 прочитания

Предприятията на Николай Банев са известни с финансовите си проблеми - от няколко месеца "Елма" - Троян, е в несъстоятелност, каквато кредиторите са поискали и за "Полимери"

© Надежда Чипева


Надзорът забрани на акционерите да освобождават от отговорност борда на дружеството за дейността му през миналата година

Контролираното от Николай Банев предприятие "Полимери" няма да може да раздаде рекордно високия дивидент, който трябваше да се гласува от общо събрание на акционерите, насрочено за днес, 15 октомври. Това става ясно от решение на Комисията за финансов надзор (КФН), с което се забранява гласуването на няколко точки от дневния ред на събранието. Едната е за разпределянето на 54.4 млн. лв. между акционерите, или по 10.22 лв. на всяка притежавана акция от девненския химически завод.

Предлаганият дивидент е на фона на милиони загуби за последните години, почти спряна дейност, забавени заплати, жалби и дела заради дългове и иск за несъстоятелност, освен това активи на химическия завод се предлагаха на търг от частен съдебен изпълнител.

Вземете си бележка

Ръководещият инвестиционния надзор Николай Попов е задължил публичното дружество да представи до 30 дни нов отчет за дейността си за миналата година, в който да отрази всички забележки на одиторите си. Проверяващите завериха отчета с особено мнение, тъй като видяха много разминавания между числата в него и правилата на счетоводството. С решението си Попов забранява на акционерите да приемат доклада за дейността, отчета, покриването на стари загуби с пари от резервите, както и освобождаването от отговорност на борда на директорите за дейността му през миналата година. Няма да бъде гласувана и програмата за развитие на дружеството през идната година, която също беше в дневния ред.

Общото събрание ще се проведе днес, но на него акционерите ще могат да гласуват само докладите на счетоводителя и директора за връзки с инвеститорите за миналата година и преизбирането на Роза Георгиева като одитор за 2012 г.

Според оспорвания от одиторите и регулатора отчет миналата година "Полимери" има над 10 млн. лв. загуба, с която е бил намален и собственият капитал - в края на миналата година той е 154 млн. лв. След преоценки на активи обаче натрупаната печалба към края на декември е стигнала 10.6 млн. лв., при 32.5 млн. лв. загуба 12 месеца по-рано. В бележките си одиторите и комисията отбелязват, че няма информация за начисления и отписан резерв от преоценки, заради който натрупаната загуба се превръща в печалба.

Според последните публикувани документи в Търговския регистър основни акционери в "Полимери" са "Джурискандо кънсълтънс" с 37% и "АКБ Форес" с 33%, у които щеше да отиде по-голяма част от дивидента, макар да не е ясно откъде компанията има толкова пари при огромните си загуби.

Несъстоятелност в домино редица

Използването на неразпределена печалба за покриване на загуби може да стане само с решение на общото събрание, посочват от КФН. Освен това посочената натрупана печалба е много по-малко от сумата, която се предлага като дивидент.

Като сериозен пропуск от надзора отбелязват и липсата на информация в доклада за обявяване в несъстоятелност на дружеството, поискано от "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Засега няма данни Варненският окръжен съд да е уважил молбата на ЕСО.

Преди месец стана ясно, че друга компания от приватизационните активи на Николай Банев - троянското "Елма", е в несъстоятелност. Процедурата е открита от Ловешкия окръжен съд в края на юли по искане на двама кредитори, като предявените вземания пред синдика са за 11 млн. лв. Повечето са от други дружества, контролирани от Банев. Подобно на "Полимери" и "Елма" не публикува никаква информация за несъстоятелността и проблемите си, макар че като публично дружество е задължено да го прави.

Дългове, дългове и нищо насреща

Миналата година заради дългове активи на "Полимери" бяха обявени на търг от съдебен изпълнител, това обаче стана ясно от регистъра за продажби, а не от съобщение на компанията. В момента в регистъра на съдебните изпълнители няма данни да се продават имоти на химическия завод. Той е задлъжнял към АЕЦ "Козлодуй", а върху имотите му има обезпечение в полза на централата, както и ипотека за "Хипо Алпе-Адрия лизинг", сочеха документите от регистъра за продажби. Активите се продаваха с обща минимална цена 7.3 млн. лв., но не е известно да се е появил купувач.

Справка в Търговския регистър показва, че на 20 септември частният съдебен изпълнител Даниела Янкова е поискала да се впише запор върху притежаваните от публичната компания дялове в "Полимери инвест". Вписването в регистъра обаче е отказано. То е поискано след спечелено от "Екобулпак" дело в Софийския районен съд, с което "Полимери" е осъдено да плати задължение от 11 хил. лв.

На 1 октомври регистърът е отказал вписване на решения на борда на "Полимери", сред които е закриване на производството на основна продукция заради намален обем на работа. На заседанието си от 18 септември бордът е решил да спре основната дейност заради "лоша пазарна конюнктура за произвежданите продукти… и остаряло оборудване, т.е. лоши финансови резултати". Другото решение е избирането на нови представители в борда – Иван Момчилов на "Форес комерс" и Спас Марков на "Форес консулт".

Заради спирането на дейността се налага и съкращаване на работещите там, като в документа няма данни дали и как те ще получат обезщетение. От години "Полимери" забавя плащането на заплати на служителите си и обезщетения на съкратените. Заради това трудовата инспекция постоянно налага санкции, които обаче не водят до реален резултат.

Преди няколко месеца от Регионалната инспекция по труда във Варна съобщиха, че компанията вече им дължи над 200 хил. лв. по актове за нарушения, а информацията от тях вече е предадена и на прокуратурата. Последната информация, която имаха от инспекцията, беше, че заплати се плащат сравнително редовно, но само 60% от цялата им стойност и за месеци назад – парите през август например са били възнаграждения от пролетта.

Потъване не от вчера

Според доклада за дейността през 2011 г. приходите от продукция за цялата година са били 216 хил. лв. при близо 800 хил. лв. за 2010 г. От продажби на услуги дружеството е получило 449 хил. лв., което е 34% спад за година. Цялата продукция е била пласирана на вътрешния пазар. "Полимери" има 8.3 млн. лв. приходи, отделени като "Други". "Полимери" няма публикуван нито един отчет за тази година.

Дружеството често попада в негативните новини около капиталовия пазар – през 2008 г. КФН му забрани увеличение на капитала, тъй като емисионната цена на новите акции беше много ниска спрямо счетоводната. Това щеше да доведе до разводняване на капитала и ощетяване на дребните акционери. След този скандал цената на акциите се срина и така и не се възстанови. Сделки с акции на "Полимери" не е имало от 22 декември миналата година, след като търговията с тях беше спряна заради неплатени такси. Те все още се търгуват на основния пазар на Българската фондова борса, а не на алтернативния, който е за нисколиквидни емиисии. Последната цена на акция от "Полимери" е 0.56 лв.

Радиоактивност зад ключ

Завод "Полимери" има временна забрана да работи с радиоактивни източници, наложена от Агенцията за ядрено регулиране, съобщи ведомството преди близо месец. Причината е кражба на нивомери от производстовото с елемента цезий-137, извършена в началото на септември. Изложени на радиация са били 60 души, но никой от облъчените не е проявил остри синдроми на лъчева болест. Допълнително се изследват и 11 души, които няколко дни са били близо до металните уреди, съобщават медиите във Варна. От АЯР посочват, че всички уреди за технологичен контрол ще бъдат демонтирани и ще се съхраняват в хранилище "Полимери". Разрешението за работа с тях ще бъде върнато, след като се осигури защита на обекта, в който се работи с тях, посочват още от агенцията.
Надзорът забрани на акционерите да освобождават от отговорност борда на дружеството за дейността му през миналата година

Контролираното от Николай Банев предприятие "Полимери" няма да може да раздаде рекордно високия дивидент, който трябваше да се гласува от общо събрание на акционерите, насрочено за днес, 15 октомври. Това става ясно от решение на Комисията за финансов надзор (КФН), с което се забранява гласуването на няколко точки от дневния ред на събранието. Едната е за разпределянето на 54.4 млн. лв. между акционерите, или по 10.22 лв. на всяка притежавана акция от девненския химически завод.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  Червеният олигарх Банев кога най-сетне ще го вкарат в затвора само се чудя.
  Сега ако дойде пак на власт новата тройна коалиция БСП-ДПС-Пръмова ще видим справедливост през крив макарон.

 • 2
  yotata avatar :-|
  йотата

  Ша ги изгоните и тия хубави хора... Абе, а какво стана с Ганчевите, бре?

 • 3
  yotata avatar :-|
  йотата

  А със Захариевите? Сега гледам и в МЕКОМ текат "процеси".
  То икономическата география на страната толкоз бързо почна да се мени, че не може вече да се следи!
  Сигурно се дължи на внезапно зафункциониралата пазарна икономика. Това трябва да е. Да.

 • 4
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  До коментар [#1] от "bz":

  Да не би Цоко и Боко да са осъдили някой червен олигарх,че да гласуваме за тях?

 • 5
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#4:"alegria"]Да не би Цоко и Боко да са осъдили някой червен олигарх,че да гласуваме за тях?
  [/quote]
  Не бе гласувай си за СПИН-озните те със "сигурност" ще осъдят някой от своите !
  Блажени са верующите и тяхно е царството небесно !

 • 6
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  Ледът се пропуква, г-да Съдебни заседатели!

 • 7
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Тези двамата са най-грозната част на прехода. До каквото са се докоснали - съхне.Алчни , безскрупулни парвенюта.Обаче какви бърни има .....

 • 8
  vassilun avatar :-(
  vassilun

  [quote#1:"bz"]Червеният олигарх Банев кога най-сетне ще го вкарат в затвора само се чудя.[/quote]

  Никога! Дайте пример за осъден олигарх!

  [quote#1:"bz"]Сега ако дойде пак на власт новата тройна коалиция БСП-ДПС-Пръмова ще видим справедливост през крив макарон. [/quote]

  Щото до сега, при ББ видяхме много справедливост!

 • 9
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#8:"vassilun"]Щото до сега, при ББ видяхме много справедливост! [/quote]
  15 август 2012 Фирмата на благоевградския бизнесмен Николай Галчев “Галчев инженеринг“ АД е осъдена да изплати 607 107 лв.
  Предприятието „Мини открит въгледобив” на Христо Ковачки беше осъдено да заплати 423 хил. лева на държавата заради неизпълнени ангажименти по договора за концесия.
  Това е втора присъда за енергийния бос. През 2010 Ковачки беше осъден 3 години условно заради укриване на данъци в размер на 16 млн. лева.
  Проблемите за бизнесмена обаче далеч не свършват дотук. През 2011 г. НАП провери над 40 фирми на Ковачки и бяха разкрити нарушения в размер на 100 млн. лева. В момента голяма част от авоарите на олигарха са под запор.

 • 10
  assenovg avatar :-|
  Georgi

  Този маймун отдавна трябваше да е в затвора! Явно обаче с подкупи на правилните хора все успява да се измъкне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход