Ръждясалата империя на Валентин Захариев

От години "Интер пайп" не работи

Ръждясалата империя на Валентин Захариев

Бившият собственик на ОЦК и "ГОРУБСО - Мадан" губи и завода за тръби "Интер пайп"

17812 прочитания

От години "Интер пайп" не работи

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Три изгубени предприятия, при това големи. Това е описанието на 2013 г. на бизнеса на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев. След като през пролетта добивната му компания за оловно-цинкови руди "ГОРУБСО - Мадан" беше продадена под натиска на правителството заради неиздължени заплати, а наскоро за ОЦК - Кърджали, беше поискана несъстоятелност от кредитори на дружеството, сега и заводът му за тръби "Интер пайп" край София влезе в процедура по фалит. През месеци кредитори продават и активи за милиони от кърджалийското и софийското предприятие. И докато за "ГОРУБСО - Мадан" Захариев все пак получи няколко милиона, от тези два завода всичко е в ръцете на кредиторите - банки и държава.

Фалит и разпродажби

С решение от 1 октомври Софийският градски съд обяви дружеството "Интер пайп" за неплатежоспособно и откри производство по несъстоятелност. Назначен е временен синдик, а общото събрание на кредиторите е насрочено за 6 ноември. И макар че решението подлежи на обжалване, бъдещето на неработещия завод изглежда предрешено - разпродажба.

А тя плавно тече. Сега недвижимите имоти на предприятието са обявени за продан от частен съдебен изпълнител за внушителната сума от 51.45 млн. лв. Движимото имущество пък, което е заложено в полза на Първа инвестиционна банка, частично смени собственика си, а остатъкът в момента се продава.

Производството по несъстоятелност на "Интер пайп" е образувано по искане на един от малките кредитори на предприятието - "Кремиковци-автостранспорт", което е 100% собственост на "Кремиковци" (също в несъстоятелност). Дружеството има да получава общо 36 900 лв. за осигуряването на транспорт на работниците за периода август - октомври 2006 г. Крайният срок, даден на длъжника за доброволно разплащане, е бил 28 юли 2011 г., но сумата не е била преведена. Именно тази дата е определена от съда като начало на несъстоятелността.

В позната тръба на дългове и загуби

От извършения финансово-счетоводен анализ на "Интер пайп" се вижда, че финансовите затруднения на компанията "имат траен и необратим характер", пише в съдебното решение. Като показател за установяване на неплатежоспособност е използван коефициентът на обща ликвидност, който показва съотношението на краткотрайните активи към краткосрочните задължения и за норматив се приема стойност единица. В случая на "Интер пайп" показателят е доста по-нисък - едва 0.1861, което означава, че компанията не може да поеме плащанията си. Като се добави и натрупаната загуба в размер на 22.7 млн. лв. за периода 2008-2010 г., съдът решава, че "длъжникът не разполага с имущество, достатъчно за покриване на задълженията му, без опасност за интересите на кредиторите".

Всъщност експертизата е показала, че "Интер пайп" има доста неизпълнени задължения и към други свои кредитори, въпреки че, както и при другите фирми на Захариев, задълженията към предприятия от групата съставляват основната част от пасивите, но има и за данъци, към работници и т.н.

От отчетите за 2008-2010 г. се вижда, че приходите от оперативна дейност не покриват разходите за оперативна дейност, а за 2010 г. е отчетена загуба от 4.1 млн. лв. Това всъщност няма как да се види от Търговския регистър, където въпреки законовите изисквания последният публикуван отчет е от 2008 г. По данни на "Капитал Daily" приходите на дружеството са намалели от 38.4 млн. лв. през 2008 г. до 5.1 млн. лв. за 2011 г., а персоналът се е свил десет пъти до 23 души към края на миналата година. Дори и тази бройка обаче изглежда учудващо голяма, тъй като според запознати заводът не работи най-малко от две години.

Активните кредитори

Последните месеци са активни и за другите кредитори на Захариев, които търсят бърз начин за събиране на вземанията си. Процедурата за публична продан на имотите за 51 млн. лв., която беше публикувана по-рано тази седмица и е с начална дата 19 октомври, е образувана по искане на Столична община. Това каза частният съдебен изпълнител Георги Дичев, който отговаря за продажбата. Той отказа да уточни за какъв дълг става дума, но каза, че "сумата е голяма".

Исканата цена за обявените недвижими имоти обаче изглежда шокиращо висока. Това коментира източник, запознат с наличните активи. Дичев също призна, че цената го е учудила, но тя е била определена от вещо лице и се дължи на това, че сградите на площадката са много хубави и ремонтирани. Началната цена за продажбата освен това е с 25% по-ниска от самата оценка.

Разпродажбата на движимото имущество пък е в ръцете на Първа инвестиционна банка (ПИБ), тъй като "Интер пайп" го е използвало като залог за кредит на "Интертръст холдинг" (също на Валентин Захариев) в размер на 7.31 млн. евро. Тъй като дружеството е спряло да обслужва заема си, още през април финансовата институция пристъпи към изпълнение на залога. Според източник на "Капитал Daily" оборудването най-вероятно вече е продадено на компания, по-всяка вероятност близка до ПИБ.

Засега всички тези процедури вървят успоредно, но се скоро продажбите могат да минат изцяло към синдика, за да не се наруши масата на несъстоятелността. "При обявяване на едно дружество в несъстоятелност всички граждански и изпълнителни дела се спират", уточни адвокатът на "Кремиковци-автотранспорт" Александър Малкочев. Той каза още, че дружеството е оспорило съдебното решение в частта за датата на неплатежоспособност. "Поискали сме за начална дата да бъде обявена 31 декември 2008 г., защото от доказателствата по делото стана ясно, че още тогава дружеството е било неплатежоспособно и е имало задължения - данъчни, осигурителни, към работниците и т.н.", добави той. Засега не се знае дали решението е било обжалвано и от "Интер пайп". Крайният срок за това изтече вчера (17 октомври).

Загубената тройка

Каквито и съдебни процедури да последват обаче, едно е ясно - краят на империята на Захариев наближава. От началото на годината на вече бившия металургичен собственик му се наложи да се раздели с няколко свои предприятия. Първото от тях - "ГОРУБСО - Мадан", беше безспорният му любимец и единственото печелившо дружество в групата. Заради нежеланието на Захариев обаче да плаща на работниците и кредиторите си той на практика беше принуден от правителството да продаде компанията, която премина в ръцете на "Върба - Батанци" - смесено предприятие между "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов и "КЦМ 2000".

Приблизително по същото време стана ясно, че Захариев не може да се справи и с ОЦК, където производството спря още в края на 2011 г., а работниците излязоха на протест за неиздължени заплати. В Кърджали обаче правителството не успя в посредничеството си при намирането на купувач, тъй като заводът изисква огромни инвестиции, за да заработи. Единствената сравнително привлекателна част от него - цинковото производство, смени собствеността си през частен съдебен изпълнител и от около месец се контролира от свързаната с ПИБ "Хармони 21". Междувременно двама от доставчиците на завода поискаха той да бъде обявен в несъстоятелност, но съдът още не се е произнесъл.

Трудно е да се каже какви са причините за неуспеха на Захариев. Синдикатите винаги са твърдели, че схемата му на работа с няколко свързани предприятия цели източване на дружествата. Според хора от обкръжението му проблемът е в неконтролираното му желание да инвестира в нови начинания, без да преценява силите си. Със сигурност стои и въпросът доколко добри са мениджърските му умения. За разлика от миналото, когато препродаде задлъжнялото "Кремиковци" и с парите купи нови фабрики, сега възкръсването на империята му или създаването на нова изглеждат невероятни най-малкото заради липсата на финансов ресурс.

Три изгубени предприятия, при това големи. Това е описанието на 2013 г. на бизнеса на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев. След като през пролетта добивната му компания за оловно-цинкови руди "ГОРУБСО - Мадан" беше продадена под натиска на правителството заради неиздължени заплати, а наскоро за ОЦК - Кърджали, беше поискана несъстоятелност от кредитори на дружеството, сега и заводът му за тръби "Интер пайп" край София влезе в процедура по фалит. През месеци кредитори продават и активи за милиони от кърджалийското и софийското предприятие. И докато за "ГОРУБСО - Мадан" Захариев все пак получи няколко милиона, от тези два завода всичко е в ръцете на кредиторите - банки и държава.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


37 коментара
 • 1
  syrditko avatar :-|
  BGman1

  А, бе губи...той каквото можа открадна....губел...

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  Този син олигарх също като червените такива ако не краде ежедневно от държавата нищо работещо не може да сътвори.
  Грабеж на народни пари само това могат те и като им спрат кранчето и си фалират източените предприятия като докато ги фалират пак изнудват държавата със социалните проблеми на работниците.

 • 3
  the_core avatar :-P
  The Core

  И после - защо на борсата в София нямало сделки...
  Ами като гледам капиталистите - и шикалка не заслужават!

 • 4
  zhurumen avatar :-|
  Румен Иванов

  В.З. се оказа страшен "мениджър" :)

 • 5
  paxah avatar :-P
  paxah

  "...сградите на площадката са много хубави и ремонтирани."
  Звучи като описание на брокер - стажант.

 • 6
  gligi avatar :-|
  gligi

  в статията за северозападналия край как беше: "Баце, кражбата си е 100% печалба!"... е

 • 7
  gligi avatar :-|
  gligi

  ... е, може би не винаги!

 • 8
  tsyrvulan avatar :-P
  tsyrvulan

  Още един "набеден" бизнесмен поема по безславния но закономерен път на забвението. Ама така е нормално, не може хора посочени от разни политически лидери да управляват и притежават крупни промишлени предприятия. Това трябва да се заслужи самостоятелно използвайки своите лични качества.

 • 9
  2.5 avatar :-P
  2.5

  " Според хора от обкръжението му проблемът е в неконтролираното му желание да инвестира в нови начинания, без да преценява силите си."
  ------------------------------------
  Може би пък внезапно "предприемаческият нюх" да го е напуснал?!
  Щастливата звезда?!
  Картата в ръкава?!

  ...проблем, общ за повечето тарикати.

  :-)

 • 10
  yotata avatar :-|
  йотата

  Абе, а как се нарича когато самата държава пере пари?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал