Ще се радваме да направим ново придобиване в България

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на VMware, пред "Капитал"

Пат Гелсингър    ©  VMware

Г-н Гелсингър, вие сте изпълнителен директор на VMware от около месец. Какво е да сте начелото на такава бързоразвиваща се ИТ компания? Кои са най-големите предизвикателства пред вас?

- Със сигурност е много вълнуващо. Може да се каже, че е и леко стряскащо и определено много забързано. Защото трябва да се срещнеш със служителите, партньорите и клиентите, да научиш всичко за продуктите, за компанията. По отношение на предизвикателствата определено най-важното е да протече много плавен преход. Защото последното нещо, което бихме искали при тази промяна, когато компанията се движи добре към момента, е да създадем каквито и да било сътресения. Наскоро протече конференцията VMworld, която се прие добре, служителите ни реагират добре, борсовите пазари също са позитивни, така че всички индикатори показват, че за момента се справяме.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.
  • + 11

  VMware..е революция в над ..хардуера.
  днешния разрешен комунизъм.
  ..е, нека се научим от тях и те от нас.
  Добре дошли VMware в България. и..умната.

  Нередност?
 • 2
  jonson avatar :-|
  jonson
  • - 20
  • + 6

  Тия облаци взеха да ми стават пълна мъгла... Това е технология за разпределено съхранение на данни, какви са тия виртуални РС-та, летящи из облаците?
  Виртуалното РС може да работи "вътре" в реално РС, главната особеност е, че всяка програма, пусната ва виртуалното се изпълнява примерно 20 пъти по-бавно, отколкото на реалното. Как така задаваш параметри, каквито искаш? Да не би VmWare да са успели да създадат виртуално РС, което да е по-бързо от реалното, върху което работи? Или пък да са успели да създадат виртуално РС, което да работи върху паралелно работещи реални РСта, така че да е по-бързо от едно реално?

  Нередност?
 • 3
  epoc avatar :-|
  epoc
  • - 1
  • + 11

  До коментар [#2] от "jonson":

  Е, написал си го и не си го разбрал - главната особеност е да разбереш кои сървъри стават за виртуализация и кои не. Всяко обучение за VMware започва с това - кога кма смисъл да се ползва виртуализация и кога не. Но когато имаш 50-100 сървъра, на които се търкаля някакво риложение, което използва около 30-40% от ресурсите на сървъра, то тези сървъри направо си плачат за виртуализиране. Което не значи, че Диабло 3 ще върви ато хората на виртуалната ти машина вкъщи.

  А облак от виртуални PC-та е една изключително прпста идея - замисли се на офис с 400 компютъра, работещи с Word/Excel дали наистина им трябват всичките тези сумарни гигабайти и терабайти и гигахерци RAM, DISK и CPU,които нормално са инсталирани, както и киловатите консумирана електроенергия, вървящи в комплект.

  Нередност?
 • 4
  jonson avatar :-|
  jonson
  • - 7
  • + 3

  Според мен, ако има 50-100 сървъра, на всеки от които се търкаля и също приложение, въпросното приложение трябва да бъде направено така, че да ползва разпределено тези сървъри. Не отричам, че VmWare има приложение, но си остава палиативно решение, workaround, предназначен да компенсира недоброто проектиране на приложенията.

  Нередност?
 • 5
  epoc avatar :-|
  epoc
  • - 1
  • + 5

  До коментар [#4] от "jonson":

  Не говоря за разпределени изчисления, говоря ти за стандартна корпоративна среда - няколко уеб сървъра, няколко домейн контролера, няколко DNS-a и т.н. Имаш например 15 различни системи, всяка с по 3-10 сървъра (стандартна банкова среда). Та това се виртуализира, а не фермите за разпределени изчисления, където всеки възел сумира изчислителната си мощност с останалите (къде линейно къде не толкова).

  Нередност?
 • 6
  pagan avatar :-?
  pagan
  • + 3

  [quote#2:"jonson"]Виртуалното РС може да работи "вътре" в реално РС, главната особеност е, че всяка програма, пусната ва виртуалното се изпълнява примерно 20 пъти по-бавно, отколкото на реалното. [/quote]

  Казаното от вас само донякъде е вярно. Наистина има загуби при всяко визуализиране (поради факта че се правят допълнителни софтуерни изчисления), но забавянето, определено не е в пъти.

  Тук става въпрос за така наречения "trade off"
  "Cloud computing" се налага необратимо, както описва и "epoc" [#3] заради оптимизацията, която би могла да се постигне при обединяване на НЕ-критичните хардуерни ресурси на дадена компания - сървъри, (най-общо казано) и заради гъвкавостта, с която могат да стартират нови виртуални такива.

  Един пример: компания има налични 3 мощни сървъра, но продукта, които иска да развие, според "best practices" се нуждае от 3 степенна архитектура с 12 сървъра (4х3)
  Ако компанията иска, и може да си го позволи, тя може да качи критичните си приложения на самостоятелни сървъри, които да ползват останалите 12 виртуални машини по-ефективно, както и както намерят за добре.
  Така на практика, тази компания, би могла реализира своя проект без да инвестира допълнителни средствата за техника.

  Но според мен, най-силния коз на "Cloud computing" е гъвкавостта - поради възможността да се "наемат" виртуални сървъри (с готови ОС и бази данни и други приложения) на час, когато и когато ти потрябват.
  В този случай "Cloud computing" няма алтернатива.

  На тазгодишното изложение IPExpo, което се проведе преди няколко дни в Лондон, "Cloud computing" бе тема номер едно за всички големи в бранша - GOOGLE, Microsoft, Oracle, IBM, HP, VMware и т.н.

  Поздарви.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%B2_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%BA


  Нередност?
 • 7
  pagan avatar :-|
  pagan

  малки корекции

  Казаното от вас, само донякъде е вярно.
  Наистина има загуби при всяка "виртуализация" (поради факта че се правят допълнителни софтуерни изчисления), но забавянето, определено не е в пъти.
  ...
  Ако компанията иска, и може да си го позволи, тя може да качи критичните си приложения на самостоятелни сървъри, които да ползват останалите 12 виртуални машини по-ефективно, както намерят за добре.
  ...

  Но според мен, най-силния коз на "Cloud computing" е гъвкавостта - поради възможността да се "наемат" виртуални сървъри (с готови ОС и бази данни и други приложения) на час, ден, седмица, месец или когато, каквото и както ти потрябва.

  Нередност?
 • 8
  jonson avatar :-|
  jonson
  • - 5
  • + 1

  [quote#6:"pagan"]Наистина има загуби при всяко визуализиране (поради факта че се правят допълнителни софтуерни изчисления), но забавянето, определено не е в пъти. [/quote]
  Това е лесно да се провери. Инсталираш VmWare, дефинираш компютър и инсталираш на него Windows. Инсталираш на него който искаш тестов софтуер (Sandra, SuperPi) и пробваш. После инсталираш същия софтуер на хост машината и пак пробваш. После дефинираш още един компютър под VmWare и пускаш тестовете паралелно на двата виртуални. Какво ще се получи?
  Има логика, ако вземеш някаква голяма машина, примерно IBM и на нея при колосалната й мощ си връткаш колкото ди душа иска емулации на мощни РС-та. Но да вкараш виртуално РС в реално такова и да го ползваш за всекидневни задачи ми се струва пълна идиотщина. Ами вкарайте в самото виртуално РС един VmWare и ще получите виртуалност от втори род. Това пък колко е гъвкаво, бедна ви е фантазията.

  Нередност?
 • 9
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  не бива да се подценява ролята на VMware в обучението.
  повечето суровини са главите ни.

  скоростта на обмен на данни между майката и доведени деца се увеличава.
  какво по добро от гола VM ОС Зареждаща се твърдо в ОП и виртуална джобна ОС по избор. по лика и прилика. на общ хардуер.

  някога ползвах интернет в бизнес център. с ограничен избор на достъп, софтуер и забрана за инсталация.. налагаше се да си правя бут диск, да си нося презаписваем..че да мога да чета на домашен със скъп интернет и парещ телефон от блуту и модем. .на зареждане.

  да не забравяме че много разработки се плащат от обикновени потребители ползващи крайни продукти като филми, игри..
  това имах предвид в коментар 1 с ..днешния разрешен комунизъм.

  тъ,..пак..успех..не само да учите а и да творите .
  .....................................
  заслужават внимание и фирми и разработки позволяващи ползване на ресурсите на един компютър от повече независими потребители с монитор и клавиатура..
  въпреки че донякъде е антипод на виртуалните системи мисля че ще се развиват догонвайки се с развитието на безжичните мрежи.
  днес в един дом всеки има право на негов си компютър. както и всяко кафе.... а се знае че един скъп е по евтин от 4 евтини или скъпи особено ако не се ползват едновременно.

  Нередност?
 • 10
  epoc avatar :-|
  epoc
  • + 2

  [quote#8:"jonson"]Това е лесно да се провери. Инсталираш VmWare, дефинираш компютър и инсталираш на него Windows. Инсталираш на него който искаш тестов софтуер (Sandra, SuperPi) и пробваш. После инсталираш същия софтуер на хост машината и пак пробваш. После дефинираш още един компютър под VmWare и пускаш тестовете паралелно на двата виртуални. Какво ще се получи? [/quote]

  Мисля че ти обясних, кога се ползва виртуализация. Това, което си направил е една от най-големите глупости - естествено, че виртуализираното PC е по-бавно от реалното. Сега си задай въпроса - ти 24 часа ли ползваш компютъра си за работа? 24х7 бичиш сметки със 100% натоварване на процесора? Ако продължаваш да не ме разбираш, един DNS сървър има обикновено между 10-20% натоварване в една корпоративна мрежа. Пикът е всеки ден сутринта в 9:00, когато потребителите си пускат компютрите. От друга страна софтуера за зплати се ползва сериозно веднъж месечно - в края на месеца, но през останалото време натоварването на сървъра е под 5%. Тези сървъри спокойно можеш да ги виртуализираш. От друга страна ако билинг системата ти е на клъстер от 4 сървъра и те са натоварени на 60-70% това не се виртуализира - нещата ще станат още по-бавни.

  Ако продължаваш да не ме разбираш, прочети отново 3. Това, че на теб виртуализацията не ти върши работа не значи, че не върши на никого. Аз имам около 10 виртуални машини на PC-то ми с различни операционни системи, защото ми се налага да си правя доста тестове и симулации на бета версии на сложни информационни системи. На мен виртуализацията ми върши работа, на мои клиенти - също. Важното е да знаеш какво става за виртуализация и какво не. И повтарям - най-голямата тъпотия е да пускаш Сандрата на виртуалната си машина. Пробвай да я пуснеш на сървър с 20 процесора и 1 TB RAM и ще разбереш какво седи отдолу като система за виртуализация. Или си купи това за вкъщи (жокер - може да си инсталираш истински ESXi а не VMware Workstation на него):

  http://www.ebay.co.uk/itm/DELL-PRECISION-T5400-TOWER-WORKSTATION-2-x-QUAD-CORE-5410-2-33GHz-8GB-2-x-500GB-/130774411223?pt=Desktop_PCs&hash=item1e72c327d7

  Само си инсталирай 32 GB RAM, че с тези 8 си е за никъде.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал