Годината на преструктуриранията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Годината на преструктуриранията

Годината на преструктуриранията

Има активност в сделките по сливания и придобивания през 2012 г., но ключовият двигател е преформатирането на дълг

Татяна Пунчева-Василева
7670 прочитания

© Shutterstock


Декември наближава, а това усилва желанието много от започнатите през годината сделки да приключат. Натискът за случване обаче надали ще промени коренно облика на пазара на сливания и придобивания през 2012 г. - той е жив, но не и бумтящ.

Влез в кръга

Купувачи, кредити, цена, due diligence, оценка, поемане на задължения, преговори, сделка. Ако тези думи привличат вниманието ви, ще ги чуете многократно, придружени от конкретни примери и тенденции, на седмата годишна конференция на тема сливания, придобивания и дялово инвестиране. Там ще срещне компании от финансовия сектор, консултанти, инвестиционни фондове, предприемачи и инвеститори, които обменят идеи и полезна информация. Събитието ще се проведе във вторник, 30 октомври, в хотел "Шератон", а организатор е "Капитал".

Ясна е и мегасделката на годината - почти приключи дългогодишната сага по преструктуриранията на задълженията на групата на БТК. Сключеното споразумение между кредиторите й с новите партньори в лицето на Корпоративна търговска банка (КТБ) и VTB Capital очерта следния имидж на пазара на сливания и придобивания през годината - повече преструктуриране на дълг и по-малко свежи придобивания с цел синергия, растеж и нови хоризонти.

Какво се случи дотук

Преглед на обявените сделки за деветмесечието показва, че броят им е по-скромен от 2011 г.  - около 40. Същото се отнася и за размера, но тук зависи дали под внимание взимаме и поетите от новите инвеститори задължения или не. Като цяло обемът е рамките на очакваното - около 700 млн. евро, без да включваме обаче поетия дълг например при БТК (задълженията падат от 1.7 млрд. евро на около 588 млн. евро). Сделката предвижда част от кредиторите да станат акционери, като придобият контрол над останалите 20% от капитала. Транзакцията вече получи одобрението на миноритарните акционери в компанията и европейската антимонополна комисия, така че скоро ще бъде финализирана.

Предоговарянето на задълженията на групата продължи повече от две години и е емблематично за дългия процес на дългово преструктуриране в икономиката въобще, за който говорят анализатори. Още в средата на 2012 г. експертите на CMS Cameron McKenna коментираха, че очакват през тази година много от сделките ще бъдат движени от нова вълна на дългово преструктуриране, тъй като под една или друга форма първата вълна от периода 2008-2009 г. вече е към края си и банките ще трябва отново да преценят какво да правят с вземанията си от бизнеса.

Други показателни за тенденцията сделки са например придобиването на цинковото производство на ОЦК - Кърджали, което беше продадено на публичен търг, организиран от съдия-изпълнител, и на "ГОРУБСО - Мадан". И хотелът "Тамплиер" в Банско, който беше в активите на фалиралата "Алма тур".

Всъщност тези сделки са показателни и за продължаващия тренд повечето сделки през годината да са водени от местни и регионални инвеститори, коментираха от правната организация Schoenherr. Според кантората в България 2012 г. е белязана и от по-малък брой излизания от стратегически чужди инвеститори.

Такива все пак направиха компании като германската E.ON в сделката за електроразпределителните си дружества, както и американският инвестиционен фонд Gramercy в сделката за "Приста ойл груп". На тяхно място се появиха интересни нови инвеститори, като например купувачът на бизнеса на E.ON - чешката Energo-pro, добави към портфейла си и няколко ВЕЦ-а, контролирани от Гриша Ганчев.

"Изминаващата година се характеризира с продължаващото негативно влияние на икономическата и финансова криза в България и Европа като цяло. Този фактор потиска апетита на инвеститорите за сделки, особено в по-рискови региони като Източна Европа. В резултат на българския пазар преобладават сделки предимно между местни играчи, като навлизането на чуждестранни компании е по-скоро изключение (например сделките на "Приста ойл груп", М&БМ)," посочи Росен Иванов, управляващ съдружник в Entrea Capital.

Според Ивайло Господинов, управляващ партньор в Raiffeisen Investment, за България годината все пак е доста динамична. "Струва ми се, че инвеститорският интерес се увеличава не само поради относително стабилните макроикономически показатели, но преди всичко поради разместване на играчите по различните сегменти на индустрията", посочи Господинов. Според него се очертават доста възможности там, където определени инвеститори поради различни фактори се оттеглят от пазара и на тяхно място се намират нови заинтересовани инвеститори. "В момента текат много процеси и до края на годината ще станем свидетели на още сделки", посочи още Господинов.

Предпочитаните сектори

Като се изключат сделките заради дълг, останалите сливания и придобивания показаха сериозен инвеститорски афинитет към сектори като енергетиката, хранително-вкусовия и комуникациите.

"Струва ми се, че за поредна година много голям интерес имаше към енергетиката. LukErg (дружество на "Лукойл", купило вятърни паркове - бел. авт.) и EnergoPro са много добър пример за добре подготвени и изпълнени сделки. Друга интересна сделка беше придобиването на миноритарен пакет от Австрийските пощи в капитала на "М&БМ Експрес", посочи още Господинов.

В областта на енергетиката сред най-големите сделки тази година освен сделката на "Лукойл" бе и продажбата на 60 MW соларен парк край Първомай, придобит от консорциум от дялови инвеститори. Китайската XEMC Bulgaria Group пък купи голям вятърен парк.

Придобиванията в хранително-вкусовия сектор бяха белязани от придобиването на великотърновския завод за бисквити "Престиж 96" от консорциум между американската CVC International и гръцката NBGI Private Equity. Българският холдинг "Фикосота синтез" пък изкупи дела на останалите акционери в "Итал фууд индъстри" и така стана едноличен собственик на компанията за сладки и солени изделия.

Какво се очаква

Като цяло обаче експертите в бранша посочват, че инвеститорите остават предпазливи, трудно дават премии над оценката си за съответния бизнес и съответно продължават да преговарят дълго. По тази причина те не очакват 2013 г. да е много по-различна от 2012 г. В "тръбата" с бъдещи сделки обаче според тях има интересни транзакции в телеком и медия индустрията. "В минната индустрия са изпълнява голяма сделка, която ще стане ясна през 2013 г., очаквам и сделка в търговията на метали, която най-вероятно ще бъде приключена в началото на 2013 г.", посочи Господинов.

"Не очакваме засилване на интерес от чуждестранни инвеститори и повечето сделки ще продължават да бъдат между местни играчи. Същевременно очакваме да излязат на пазара повече български компании с мултинационални собственици, които оптимизират своите глобални дейности и се настройват в среда на дългосрочно потиснато търсене", посочи от своя страна Иванов.

Представители на други адвокатски кантори също очакват приключване на няколко по-големи сделки, като в една от тях купувач е частна китайска компания, в друга - чужд фонд, който ще подпомага растежа на дружество от хранителния сектор.

През 2013 г. може би ще се финализират започнатите приватизации на "БДЖ - Товарни превози" и Българската фондова борса с Централния депозитар.

Декември наближава, а това усилва желанието много от започнатите през годината сделки да приключат. Натискът за случване обаче надали ще промени коренно облика на пазара на сливания и придобивания през 2012 г. - той е жив, но не и бумтящ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  brizeidas48 avatar :-|
  Nataliya

  По мои наблюдения сделката за БТК е добра и ощетени няма, а дори обратното. Дългът на компанията ще бъде преструктуриран и няма да се нарушат интересите на кредиторите. В същото време се отварят положителни перспективи за по-нататъшно развитие на БТК. А и щом от ЕС са дали одобрение на сделката, няма място за съмнения.

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Принципът ми изглежда да е 1 напред, 2 назад.

 • 3
  tutti_frutti avatar :-|
  tutti_frutti

  До коментар [#1] от "Gabriel":

  От изброените предприятия сякаш пускането в продажба на нито едно не е минало без сътресения и множество скандали. Като се тръгне от ОЦК – Кърджали и се стигне до прословутата БТК, която кой ли не щеше да я купува! Много спекулации имаше около родния телеком, породени преди всичко от амбициите на няколко различни лобита, стремящи се към този доходен бизнес. С европейска благословия вече имаме купувач, който няма друг избор освен да заздрави затъналото предприятие и ако го вдигне на крака би могъл да го препродаде доста изгодно.

 • 4
  savasamuilov avatar :-|
  savasamuilov

  Капитал, какво стана сега - вие една година я плюете тази сделка. Ето сега неподкупният висш орган на Европейския съюз - Европейската комисия е одобрила сделката на продажбата на телекома БТК. И след като толкова време я плюхте тази сделка - не е ли време да излезе един от вашите собственици - господин Иво Прокопиев и да се извини пред читателите на Икономедия и цяла България, защото на практика сега излиза, че вие във Вашите анализи сте подходили много субективно, изказвайки се за тази сделка. Сега, на вашето мнение ли да вярваме, като българска медия или на това, което казва Европейската комисия? Аз за себе си знам отговора, но след толкова негативизъм по тази сделка, която изляхте, мисля, че е редно да получим извинение.

 • 5
  meri_chleri avatar :-|
  meri_chleri

  В крайна сметка какво стана - ЕК даде благословията си за тази сделка, зад която тук някои сезираха всевъзможни конспирации и се опитваха да настроят обществото срещу нея. Защо ли?! Ами много е просто, тъй като с пълна сила ще лъснат далаверите и мощното източване на капитали от БТК, които я доведоха до този крах - от милиони печалба до крупни загуби. А от къде започна всичко - от привазитизирането на телекома, чийто консултант бе вездесъщият властелин на каолина Иво Прокопиев.

 • 6
  yanko.velev avatar :-|
  yanko.velev

  Интересно е, че именно "Капитал" са определили сделката с БТК като "мегасделка" - изданието, което заедно със своите платени коментатори се опитваха да внушат какво ли не. Сега остава да очакваме по-добро развитие за телекома (аз лично не съм им фен и не го ползвам, но се надявам да стане конкурентен на останалите! А интересна е и сделката с ВЕЦ-овете на Гр. Ганчев - чудя се дали чехите няма да искат да разширяват дейността, а според мен аман вече от ВЕЦ-ове!

 • 7
  brizeidas48 avatar :-|
  Nataliya

  До коментар от "Нефертити":

  Стига с този негативизъм. Така никога няма да стигнем далеч. Тази сделка отдавна трябваше да бъде финализирана. Фактът, че и от ЕС са дали одобрение , говори много положително,. БТК има нужда да бъде контролиранм от бизнесмен с опит и развит инвестиционен нюх.

 • 8
  mima2 avatar :-|
  Горгона Медуза

  До коментар [#6] от "yanko.velev":

  Няма как по друг начин да се определи сделката на БТК, без значение кое издание я коментира. Наистина е мегасделка.

 • 9
  svoboden_udar avatar :-|
  мрачен интелектуалец

  Сделката за БТК си е рискова както и да го погледне човек, нищо че не е придобиване, а само преструктуриране. Наистина повечето банки се пазят от такива придобивания, защото ситуацията е много деликатна и риска за КТБ също не е никак малък, предвид че телекома не е в цветущо състояние. Все пак амбицията на банката е да вдигне компанията и след време да се продаде на стратегически инвеститор, което само времето ще покаже дали е добра идея. Никой няма полза от това БТК да се затрие!

 • 10
  ivan.angelov22 avatar :-|
  Ламинат Латексов

  Когато инвеститор купува компания пред фалит и с множество дългове и е готов да я стабилизира и инвестира пари, за да я направи по-добре, то той трябва да получи уважение. Аз не видях по-добра оферта да има за покупка на БТК, така че съм готов да подкрепя решението на европейската комисия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.