Как зелената енергия влезе във военен закон
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как зелената енергия влезе във военен закон

Как зелената енергия влезе във военен закон

Депутати от ГЕРБ предложиха в закона за износ на оръжие да влязат нови правила за възобновяемата енергия

13452 прочитания

Закон, който урежда износа на оръжие, неочаквано обрасна с текст, който иска да бетонира изземването на огромна част от приходите на централите за възобновяема енергия. Случката е от парламентарната икономическа комисия, а сходството й с милитаристичното определение за диверсия (военна операция, имаща за цел да отвлече силите на противника от мястото на главния удар) е поразително.

Възобновяема атака

Сега конкретно за удара: управляващите прокарват тихомълком законови промени, свързани със сектора на възобновяема енергия чрез поправки, които ще минат като второ четене на Закона за експортния контрол за продукти, свързани с отбраната и на изделия и технологии с двойна употреба. В случая обаче текстовете, засягащи зелената енергия, нямат нищо общо с гласувания закон и целят да дорегламентират въведената такса за достъп за възобновяемата енергия.

"Таксата беше въведена също изненадващо и без дебат от енергийния регулатор в средата на септември и с нея реално се отнема от 2 до 40% от приходите на производителите на зелена енергия. Най-ощетени в случая са вятърните и фотоволтаичните централи, при които таксата представлява 20-40% от техния приход. Мотивът за това бе, че тези производители създават големи разходи за енергийната система и затова трябва да се покрият от самите тях. Самата такса обаче предизвика сериозни съмнения доколко е законово обоснована, а инвеститорите в този сектор заведоха дело срещу нейното въвеждане във Върховния административен съд.

Конкретните оръжия

Една от предлаганите поправки предвижда цените за достъп, включително тези, които плащат производителите на възобновяема енергия, да се определят от комисията до 30 юни всяка година. С редакциите също така се узаконява възможността със събираната такса за достъп да се компенсират разходите на електроразпределителните дружества и НЕК за енергията, която са длъжни да изкупуват по преференциални цени. Така на практика обаче се обезсмисля самата преференциална тарифа, тъй като производителите на зелена енергия ще са длъжни да връщат част от нея чрез цените за достъп. Това поставя под съмнение и изказването на регулатора, че тази такса не отива в ЕРП и НЕК.

Следващата поправка дава срок от 6 месеца от влизането в сила на закона, в който ДКЕВР да определи окончателни цени за достъп. В момента въведените цени са временни, тъй като според самия регулатор не е имало достатъчно информация за тяхното изчисление.

Последната поправка пък дава възможност да се отнема преференциалната тарифа за проекти, за които се докаже, че не са получили законосъобразно всички разрешителни. Те също така ще трябва да върнат вече платените суми на ЕРП или НЕК. Семерджиев аргументира тази поправка с множество сигнали за проекти, особено над 5 мегавата, които не са получили всичките си разрешителни по правилата. По случая вече тече и проверка от страна на разпределителните предприятия, които също били констатирали много нарушения.

Предложенията на депутатите предвиждаха всички тези поправки да влязат в сила със задна дата от 30 юни 2012 г., но работната група беше отхвърлила предложението. Самият Семерджиев пък коментира, че с поправките само се уточняват срокове. След заседанието обаче той не пожела да уточни защо толкова много се бърза с приемането на тези текстове.

Авторът на удара

Самата процедура, с която поправките се внасят в парламента, е изключително спорна. Вносител пък е депутатът от ГЕРБ Лили Боянова и група народни представители пак от управляващата партия. Боянова е член на парламентарната комисия по икономика и енергетика, но никога не е взимала думата при обсъждане на някой от законите, засягащи енергетиката. Към самите текстове обаче вместо мотивирано становище на депутатите защо ги предлагат чрез закон, който няма нищо общо с темата, има мотиви на министъра на енергетиката Делян Добрев и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Заместник-председателят на комисията Деян Червенкондев пък обясни, че това не се прави за първи път и не вижда какъв е проблемът.

Временна отсрочка

До гласуване на поправките вчера обаче така и не се стигна. Причината бе, че част от депутатите не бяха убедени доколко е законосъобразно подобни въпроси да се гласуват като текст от закон, който няма нищо общо. Принципно според правилата на парламента на второ четене могат да се приемат поправки, които са били в обхвата на гласуването на първо четене. Нарушаването на това правило обаче вече стана нещо обичайно за ГЕРБ.

Според част от опозиционните депутати това е недопустима юридическа техника и подигравка с народните представители. В тази връзка имаше предложение въпросните поправки да бъдат вкарани в закона за спорта например. "Това е разрез с всички правила и пак ще допуснем гаф", коментира Стоян Иванов от "Атака". Въпреки множеството аргументи обаче мнозинството гласува, че разглеждането на поправките за зелена енергия като част от закона за експортния закон е допустимо. Те обаче така и не бяха подложени на гласуване, тъй като депутатите, които не бяха съгласни, напуснаха залата и комисията остана без кворум.

Общ фронт

Въпреки това по темата все пак се състоя дебат, тъй като асоциациите във възобновяема енергия, които не бяха поканени на заседанието, все пак успяха да присъстват на него. Те разпространиха сред депутатите писмо от Европейската банка за възстановяване и развитие, в което се изказват притеснения за това, че финансираните от банката проекти няма да могат да изплащат своите заеми заради въведената такса за достъп. Председателят на ветроенергийната асоциация Себасиан Ньотликс пък коментира, че подобни притеснения има и от Китайската банка за развитие, която е инвестирала във възобновяема енергия в България 420 млн. евро, както и от Асоциацията на банките в България, които са вложили в зелена енергия 2 млрд. лв.

Посещение без резултат

Въвеждането на такса за достъп за възобновяема енергия накара вицепрезидента на Европейската банка за възстановяване и развитие Варел Фрийман да посети България, за да разговаря с представители на правителството. Фрийман е на посещение в страната ни от понеделник, но до момента се е срещнал само с представители на фирмите - производители на зелена енергия, съобщиха от партия "Нова алтернатива".

Засега планираната от Фрийман среща с премиера Бойко Борисов не се е случила заради посещението на министър-председателя в Албания. Според източници на "Нова алтернатива" има възможност Фрийман да бъде приет единствено от заместник-министъра с ресор енергетика Евгения Харитонова или от вицепремиера Симеон Дянков. Делегация на ЕБВР беше вече в България на среща с Ангел Семреджиев, за която самият Семерджиев твърди, че е получил разбиране за причините за въвеждането на такса мощност.

Забавени плащания

На срещата на Фрийман с представители на фирмите - производители на зелена енергия, освен въвеждането на таксата, която поставя в риск изплащането на съоръженията и обслужването на кредитите им към ЕБВР, са обсъждани и забавените плащания от страна на НЕК за вече доставена електроенергия.

До началото на лятото фирмите са получавали дължимите пари на две вноски, до пет дни след издаването на фактурата. Към днешна дата повечето от тях все още очакват дължимото за август 2012 г. НЕК мотивирала забавянето на плащанията с отложени постъпления от електроразпределителните дружества.

Закон, който урежда износа на оръжие, неочаквано обрасна с текст, който иска да бетонира изземването на огромна част от приходите на централите за възобновяема енергия. Случката е от парламентарната икономическа комисия, а сходството й с милитаристичното определение за диверсия (военна операция, имаща за цел да отвлече силите на противника от мястото на главния удар) е поразително.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

39 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  Айййййй мъка, МЪКА !
  Искаме си свръх печалбата.
  Как така ще ни лишават от 2-ра яхта и самолет ?
  Те са жизнено необходими за всеки "инвеститор" във фотоволтаици !
  И никакви енергоспестяващи технологии и санирани сгради, че иначе кой ще ни плаща рекета ?

 • 2
  mamarinov avatar :-|
  Marinov Martin

  Няма никакъв спор, че цялата схема с фотоволтаиците беше създадена от бившите управляващи и съвсем логично се възползваха близки до тях фирми с готови проекти. Скрити зад чужди инвестиции, най-често прозират червени и турско-сини кинти.
  Иначе беше много по-логично а и щеше да е полезно за държавата, да подкрепя по-малки проекти. Само като се замисли човек колко блокове има в страната и колко удобно равни са покривите им, няма начин да не се сети, че вместо да се унищожава плодородна земя, най-ефективно би било да се подпомагат от държавата по-малки проекти, които да са по близо до потребителя и с възможно най-малки загуби. А парите от субсидиите да се ползват за поддръжка на етажната собственост, саниране и т.н.
  Но другарите приели закона не са тъпи, че не са се сетили. Просто са прекалено алчни! Ако малко от малко освен личния интерес бяха пуснали трохички и за обикновените хора, като че ли нямаше да ги имат тези ядове в момента.
  А Капитал вече стана досадно да сипе крокодилски сълзи по темата! Авантата е хубаво нещо, но и тя си има мярка.

 • 3
  winterbach avatar :-?
  Петър Иванов

  "Семерджиев аргументира тази поправка с множество сигнали за проекти, особено над 5 мегавата, които не са получили всичките си разрешителни по правилата."


  А как "Белене" строим без ОВОС, другари?

 • 4
  finland avatar :-|
  Finland

  За тях една сълза не мога да пророня.

 • 5
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#1] от "bz":

  Колега мислех, че сте взели мерки за вашето здравословно състояние. Не си губете времето, лекувайте се, въпреки че , се надявам по умни от мене да изобретят начин , чрез който злобата и зависта на хора като вас да се превръща в енергия. Е, тогава вече ще има полза и от вас.

  П.П. Във ваша чест и за да не влошавам доплнително разклатеното ви здраве, заявявам ,че към потърпевш инвеститор във ВЕИ и заклет противник на некадърността във всичките и проявления, а при ГЕРБ тя е пословична и всеобхватна

 • 6
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#2] от "mamarinov":Кинтите на Цветелина Бориславова какъв цвят имат ? Щото тя е царицата на ВЕИ изпълненията. Ако сега тръгнат да товарят ВЕИ централите , значи вече ги е продала на някой.
  Иначе , общото между армията и ВЕИ енергията е , че вятър ги вее и двете.

 • 7
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#3] от "Петър Иванов":На Белене е правен такъв ОВОС ,че ти е бедна фантазията ! Сондажи по гъста мрежа , всички геофизични методи, лабораторни изследвания...

 • 8
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Типично за милиционери, данъка върху лихвите го написали в закона за ддс пък таксата за зелена енергия я написали в закон за военния експорт.

 • 9
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#5:"nuzzo"]заявявам ,че към потърпевш инвеститор във ВЕИ [/quote]
  Съжалявам за Вас но 2-та яхта се отлага за 2016 а за самолета ще трябва да изчакате до 2019.
  Такива са реалностите и колкото и да ревете по форумите това няма как да се промени.

 • 10
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#9] от "bz":

  Колега, бъзикам те , ама ти вярно не си наред. Съжалявам те ...искрено. За такива като теб няма да се намери лекарство.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.