Акцизен допинг за "Булгартабак"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Акцизен допинг за "Булгартабак"

Акцизен допинг за "Булгартабак"

Подготвя се промяна в акциза, която ще направи цигарите на местните производители по-продаваеми, а вносните - много скъпи

Паулина Михайлова, Десислава Николова
11661 прочитания

© shutterstock


Адвалорната съставка на акциза върху цигарите да бъде увеличена като процент, а тежестта на специфичната такава в структурата на същия да намалее. Това се очаква да направи парламентът идната или по-следващата седмица без много-много шум. Както каза един депутат, попитан знае ли нещо по въпроса, "изобщо не разбирам за какво ми говорите". Всъщност зад сложната формулировка стои елементарният факт, че скъпите цигари ще станат още много по-скъпи, повечето вносни марки ще увеличат цената си драстично, а българските няма да помръднат. Печеливши ще са "Булгалтабак" и "Кингс табако", а чуждестранните концерни ще бъдат осъдени да продават стоката си по почти двоен ценоразпис спрямо тези от местно производство. С други думи, подготвя се "леко докосване" на една малка струничка в законодателството, която обаче ще означава привилегия за две български компании и опит всички останали участници на пазара да бъдат изтласкани от него.

Знам какво ще направиш тази есен

В момента акцизът върху цигарите се състои от 101 лв. за всеки 1000 къса (броя цигари) независимо колко струват те - т.нар. специфична ставка, плюс 23% от цената им - адвалорна ставка. Тоест облагането е по-скоро върху цигарата като такава и в по-малка степен зависи от това колко е скъпа. Идеята тази логика да се промени вече беше лансирана през юни от независимия депутат и бивш земеделски министър Венцислав Върбанов. Неговото предложение беше специфичният акциз да падне четирикратно до 25 лв. на 1000 къса, а пропорционалният на цената да се вдигне на 56%. Аргументът на Върбанов беше, че така ще се защити родното производство. Самият депутат обаче оттегли предложението си тогава по простата причина, че то почти съвпадна по време със забраната за производство и продажба на цигарени гилзи, която също работи директно в полза на българските фабрики, захранващи пазара със сравнително евтини цигари. Именно за да не прилича цялата акция на масивна кампания за държавна закрила на частните "Булгартабак" и "Кингс табако", а и заради острата и публична реакция на вносителите на цигари, Върбанов в последния момент отложи корекцията, но още тогава обясни, че не се отказва от нея и има намерение пак да я предложи - най-вероятно наесен при ежегодния кръг промени в цялостното данъчно законодателство. Точно това се очаква да се случи съвсем скоро, твърдят източници на "Капитал" от Народното събрание.

Кой е приятелят на "Булгартабак"?

 

Според източник от управляващите поправката "Върбанов" предстои да бъде внесена в последния възможен момент между двете четения в бюджетната парламентарна комисия на Закона за ДДС (като част от преходните и заключителни разпоредби, в които често се изменят други закони). Засега обаче не е ясно кой конкретно народен представител ще бъде неин автор. Допитване на "Капитал" до част от депутатите показа, че за момента те не са информирани за такава корекция. Самият Венцислав Върбанов отрече да има намерение точно сега да повдига пак идеята си. "Не съм решил дали отново да предлагам промяна в акциза, защото, когато го направих, мненията по въпроса бяха много разделени и получих много критики", каза той. Друг независим член на бюджетната комисия, Дарин Матов, също отрече да предлага преструктуриране на ставката. "Иначе бих подкрепил идеята", твърди той. Депутатът от ДПС Камен Костадинов, който заедно с колегата си от ГЕРБ Емил Димитров предложи забраната на цигарените гилзи, също отрече изобщо да е запознат с проекта. Народните представители от ДПС пък отсъстваха през изминалата седмица заради религиозен празник. Тоест "приятелят" на "Булгартабак" и "Кингс табако" все още не е известен, поне публично.

Според източниците на вестника обаче още на 15 октомври на срещата на вносители и производители на цигари с финансовия министър Симеон Дянков и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, на която те отчетоха спад на контрабандата, е обсъждана именно темата за акциза. Тогава представителите на мултинационалните концерни са застъпили тезата, че свиването в незаконния внос е именно заради стабилната акцизна политика и равнопоставеното третиране на различните ценови сегменти. От "Булгартабак холдинг" обаче са застъпили обратната позиция - че структурата на акциза трябва да бъде променена. Пак според източници от държавното управление, макар и на срещата самият Дянков да е уверил компаниите, че увеличение на акциза като цяло няма да има за 2013 г., е много вероятно министерството да подкрепи утежнено облагане на по-скъпите цигари.

Познайте кой мълчи

От "Булгартабак холдинг" (приватизиран от руската VTB Capital, в неофициално партньорство със собствениците на Корпоративна търговска банка, "Винпром Пещера" и Делян Пеевски) не отговориха на въпросите на "Капитал" предлагали ли са промяна в структурата на акциза и с какъв аргумент. От офиса на "Кингс табако", компания също свързана с "Винпром Пещера", също последва мълчание по темата. До редакционното приключване на броя не се получи и официална информация от финансовото ведомство.

Реакцията на вносителите на цигари пък е напълно очаквана - те разчитат евентуалната промяна като опит стоката им буквално да бъде изгонена от пазара, като цените й насилствено бъдат вдигнати. По техни изчисления корекцията в структурата на акциза ще означава марките с цена 4-4.60 лв. (където са основните артикули на "Булгартабак" и "Кингс табако") да не бъдат засегнати изобщо, а тези, които сега се продават на 5 и на 5 лв.??? да поскъпнат поне с 40%. При Victory за 4.60 и Marlboro, Dunhill и Davidoff за близо 8 лв. не е нужно да се гадае дълго какъв ще е ефектът на пазара. Факт е, че след като първоначално наблегнаха на марките от по-ниските ценови сегменти, от доста време вносителите промениха стратегията си и сега развиват предимно високите брандове. От друга страна, възможностите им за реакция при евентуално увеличение на данъчната тежест точно върху тях няма да са много предвид, че те не могат да продават стоката си на цена под сбора от акцизи и данъци. "Пролуки" за заобикаляне на ценовата бариера би могло да се отворят например чрез продажба на лимитирани серии цигари, организацията на която обаче е твърде мащабно упражнение. Тоест сценариите са лесно прогнозируеми: ценова война при евтините цигари и засилена контрабанда при по-скъпите, които автоматично стават атрактивни за незаконен внос.

"Благодарение на непроменената данъчна политика на правителството през последните три години от 2010 г. насам пазарът на цигари в страната се стабилизира, което се усеща едва през последните шест месеца. Всяка промяна в структурата и големината на акциза би допринесла отново за дестабилизиране на този пазар - при различен специфичен и адвалорен компонент може да се наблюдава ценова война и нова вълна на контрабанда и незаконна търговия на цигари", коментира Николай Михайлов, директор "Корпоративни комуникации" на Japan Tobacco International - България.

"При по-висок адвалорен състав на акциза приходите в бюджета на държавата по принцип намаляват, защото всички участници на пазара биват на практика стимулирани да задържат цените по-ниски, за да спестяват данък. Скорошни примери за това са Испания и Гърция, където контрабандата се е увеличила – Гърция отчете от 2-3% миналата до 12-13% нелегален пазар на цигари тази година", коментира представител на чуждестранен концерн. По думите му подобни драстични мерки стимулират ценовите войни и контрабандата, които винаги са за сметка на бюджетните приходи. "От международните компании това предложение се интерпретира като знак за нежелание от страна на държавата да осигури равни условия за всички участници и за поставяне на пречки пред бизнеса на чуждите компании в нашата страна", твърди представител на един от вносителите.

Именно с идеята да се гарантират приходите в бюджета от акцизи върху цигарите повечето държави от евросъюза (18 на брой) през последните две години са коригирали акцизната структура в посока намаляване на адвалорния компонент. 25 от държавите в съюза пък, увеличавайки общия акциз върху цигарите, за да достигнат изискваните от Брюксел нива, са повишили именно специфичната ставка.

Прогноза, която може и да не се сбъдне

Въпреки липсата на каквато и да било официална реакция източник от финансовото министерство все пак призна, че има обсъждане по темата за акциза на цигарите. И прогнозира, че най-вероятно адвалорната ставка ще бъде увеличена "макар и не с толкова, колкото се предлага". При всички положения дебатът по въпроса ще е интересен - как точно представител на държавата би защитил директен протекционизъм за едни компании за сметка на други и с риск за бюджетните приходи. Разбира се, има и възможност идеята за неплосък акциз да бъде отново отложена.

Приключения на югозапад

В два от югозападните градове на България схемата, при която "Булгартабак" опитва да получи петна за павилиони на най-атрактивните за търговия места, блокира. През изминалата седмица Кюстендилският общински съвет отхвърли с минимално мнозинство инвестиционното предложение на холдинга да разположи 22 обекта за продажба на цигари, вестници и захарни изделия в града. Предложението е било общината да отдаде 22 петна едновременно за период от 10 години, като само гаранцията за участие в търга, изисквана от участниците, е била 20 хил. лв., а от спечелилия кандидат се е изисквало да предплати наемите за 10 години. Повечето петна, предложени за отдаване, са до действащи и добре разработени обекти. В докладната за търга никъде не е било записано, че става въпрос за инвестиционно предложение на "Булгартабак", внесъл я лично кметът от свое име. Междувременно обаче собствениците на търговски обекти в града получили информация за предложението на цигарения холдинг и внесли в общинския съвет жалба, в която посочили, че в случая става въпрос за установяване на монопол на една компания за сметка на дребните търговци. "Нито един от нас не може да си позволи да предплати наем за 10 години в кратки срокове. Гаранцията за участие също е висока. Смятаме, че това е подарък за "Булгартабак" и идеята е фирмата да ни измести, като при това общината й дава много по-добри условия като наем, отколкото на останалите", коментираха търговци пред "Капитал". По време на гласуването 17 общински съветници (по информация на вестника - от ГЕРБ и "Коалиция Кюстендил" на кмета) подкрепили предложението, но не им стигнали два гласа на отсъстващи в момента общинари. Съветът е от 37 души. Според действащото законодателство съветниците нямат право през следващите шест месеца да прегласуват точно това предложение. Очаква се обаче "Булгартабак" да промени инвестиционното си намерение и кметът да внесе през следващите седмици ново предложение, в което няколко числа се различават. "Този месец беше планувано да не мине, но после ще го гласуваме пак", коментира общински съветник, който не пожела името му да се споменава.

В Благоевград пък, макар че общинският съвет одобри предложението на кмета Атанас Камбитов "Булгартабак" да получи без търг 28 петна за павилиони на топ места в града, самият Камбитов все още не е подписал договора. Решението на съветниците беше обжалвано от местни търговци пред административния съд в града. Решението на съдийката е производството по делото да бъде прекратено, а жалбата оставена без разглеждане. В мотивите си обаче тя посочва, че за отдаване на такива петна под наем задължително се провежда търг или конкурс. Според източници от Благоевград продължение по темата ще има през декември, когато кметът Камбитов отново ще се допита до съветниците.

Адвалорната съставка на акциза върху цигарите да бъде увеличена като процент, а тежестта на специфичната такава в структурата на същия да намалее. Това се очаква да направи парламентът идната или по-следващата седмица без много-много шум. Както каза един депутат, попитан знае ли нещо по въпроса, "изобщо не разбирам за какво ми говорите". Всъщност зад сложната формулировка стои елементарният факт, че скъпите цигари ще станат още много по-скъпи, повечето вносни марки ще увеличат цената си драстично, а българските няма да помръднат. Печеливши ще са "Булгалтабак" и "Кингс табако", а чуждестранните концерни ще бъдат осъдени да продават стоката си по почти двоен ценоразпис спрямо тези от местно производство. С други думи, подготвя се "леко докосване" на една малка струничка в законодателството, която обаче ще означава привилегия за две български компании и опит всички останали участници на пазара да бъдат изтласкани от него.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  pi314_ avatar :-?
  Боно Нончев

  Защо да е защита на местното производство, като всеки може да внесе по-евтини цигари?

  Иначе наистина е глупаво да се таксуват въобще и като % от цената. Една цигара не става по-вредна като стане по-скъпа, че да се таксува и повече.

  Просто идеята на ГЕРБ е да се съберат още малко кинти, я за милиционерските заплати, я за по някоя и друга пенсийка. И тъй като спонсорите им не дават, решават с хитрост да прецакат само по-скъпите марки...

 • 2
  svoboden_udar avatar :-?
  мрачен интелектуалец

  Ми питайте министерството, Върбанов, какво питате Булгартабак за акциза?! Те ли са го внесли за разглеждане в Народното събрание?

 • 3
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  До коментар [#1] от "pi314_":

  Първо няма нищо лошо да се защитава местното производство,правят го навсякъде в Европа,защото в тази тежка криза всяко работно място е важно,но защо да няма логика да се плаща акциза и върху цената,така по-скъпите цигари ще внасят повече акциз и ако не искат да поскъпнат много ще си намалят печалбата,която е по-голяма от на другите.

 • 4
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  Ако е предложението се приеме, въпросът е защо сега се прави тази промяна, тъй като Булгартабак вече не е държавен. Ако тази промяна беше направена преди приватизацията му, цената, на която държавата щеше да го продаде щеше да е доста по-висока и щяха да участват и други купувачи. Естествено, отговорът на въпроса е ясен.

 • 5
  vox.populi avatar :-|
  FlyingDutch

  Това е висша степен на корупция!

 • 6
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  До коментар [#4] от "haralampi":

  А не е ли въпроса защо чак сега се приватизира Булгартабак,а не преди много години ,когато струваше много повече пари? Не е работа на държавата да се занимава с производството и продажбата на цигари,а по този начин ще се подкрепи родното производство по време на криза.

 • 7
  kihano avatar :-|
  kihano

  Е такова нещо трябваше да се случи и то не само за цигарите, само че защо се случва сега след приватизацията? Ами да ви кажа - щото тия дето дето ги избираме да защитават нашите интереси, всъщност защитават интересите на сравнително едри частници. Именно в това се изразява плутокрацията. Точно за това отдавна съм писал, че с избори или без капиталистическата държава не защитава гражданите си и не работи в тяхна полза а предимно в полза на едрия капитал. И не съм първият който го е писал. Доколкото знам самият Адам Смит го е казал. Така че на 10ти ноември 89та държавата беше отнета от народа и дадена на частниците. Затова махнаха "народна" от името й, ако и "демокрация" да означава "власт на народа". Затова народа мизерства, а те си купуват джипове и си строят магистрали за тях.

 • 8
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  поредният подарък за онова комунистическо зомби - Цецо Мустака...
  закрилата за тоя комунист и наливането на държавни пари в неговите структури е сериозно петно върху имиджа на Бойко.

 • 9
  pipistrella avatar :-?
  pipistrella

  "Подготвя се промяна в акциза, която ще направи цигарите на местните производители по-продаваеми, а вносните - много скъпи" - извинявайте, но не е ли именно защитата на местните производители, това към което се стремим във всеки един сектор, тъй като тя означава работни места, данъци и пр. Плюс това е редно да се говори за подобна промяна, когато тя бъде поне внесена за разглеждане. Поредна статия с изстрели на сляпо, насочени към обичайния "заподозрян".

 • 10
  sneakybastard avatar :-|
  sneakybastard

  Карелия 100 (най-продаваното SKU в България) - цена 4,40 лв
  L&M (марката с най-голям прогрес за последната година) - цена 4,20/4,30 лв
  Viceroy (марката, която преди 5 години разби монопола на Булгартабак) - цена 4,30лв
  Winton - 4,20лв
  Camel - 4,60лв
  Не мисля че бъркам, но тук няма нито една българска марка?

  Иначе е готино да се пишат обективни статии


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.