Изненада - нова такса

Търговският регистър сюрпризира десетки хиляди фирми с ненужно изискване, което струва пари и време

И най-добрият пример за улеснение на бизнеса явно лесно може да бъде зацапан. Преходът от мудния съд към електронния Търговски регистър се случи трудно, но вече пет години фирмите му се радват. Вярно, че проблеми е имало - с опашки, сървъри и т.н., но спънките са били все от техническо естество. Сега една мъничка промяна в стила на работа на служителите на регистъра е на път да загуби стотици часове и милиони левове на десетки хиляди фирми. И то без да има никаква нужда от "нововъведението".

Съвсем изненадващо от няколко седмици служителите на Агенцията по вписванията са започнали да изискват дружествата с чуждестранни собственици да представят облепени със скъпи таксови марки преведени документи от фирмите майки. Най-проблемно е, че ведомството въобще не е уведомило клиентите за смяната на практиката си. Новото изискване всъщност отдавна стои като творческа опция в законодателството. Единственият му смисъл е да удостовери, че използваната от компанията преводаческата агенция фигурира в списъците на Министерството на външните работи. Така, вместо двете ведомства да си разменят данни служебно, изведнъж се тръгва по бюрократичния път всички фирми с чуждо участие да извършват ненужни движения и разходи за едни таксови марки.

Нова таксичка

Представител на адвокатска кантора с десетки чужди клиенти разказва, че пет години е правил вписвания без марки и без проблеми. Преди седмици обаче такъв възниква - получава първи отказ от агенцията с мотив липса на въпросния "щемпел". Няколко разговора с колеги адвокати показват, че новото "изискване" е усетено от всички.

Всъщност най-видим става проблемът около годишните финансови отчети. Те се подават в средата на годината (когато таксовите марки съвсем не са били търсени от служителите по вписванията). По традиция обаче внесените стотици хиляди документи се обработват с месеци, ако не и година. Сега идва и абсурдът - нищо че отчетите са внесени преди практиката с щемпелите, агенцията вижда препятствие пред вписването на документа. Така дружествата трябва да извървят целия път по взимане на актуално състояние на чуждия търговец и облепването му с марки. Или да обжалват. Все времеемки и ненужни движения.

В зоната за бюрокрацията

Сблъсъкът на позиции между фирмите и институцията е задочен. От едно от първите заведени дела по казуса става ясно, че Агенцията по вписванията изтъква, че преводът на удостоверението за регистрация на чуждия собственик на капитала няма заверка от Министерството на външните работи. Аргументът на дружеството пък е, че досега подобна заверка не е била изисквана, а и не е нужна, защото фирмата работи с агенции, които така или иначе имат договори с външно министерство за извършване на официални преводи.

Попитани през седмицата, от Агенцията по вписванията заявиха, че преводите трябва да преминават задължително през сектор "Заверки и легализации" в МВнР. Документът трябва да е придружен със залепени държавни таксови марки, чрез които се заплаща "услугата". А в зависимост от времето на изпълнение тя бива експресна, бърза и обикновена - съответно 30, 22.50 и 15 лв. Тоест изискването хем забавя, хем носи нови разходи за фирмите. Друга тема е, че услугата по проверка дали едно име фигурира в списък на преводачески агенции няма как да струва 30 лв., а уж по закон таксата трябва просто да покрива административния разход.

"Няма как да знаем без щемпел от Министерство на външните работи дали тази преводаческа агенция е активна в съответния ден", заяви изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Юлиян Митев.

Сякаш в потвърждение на това министерството заяви, че списъкът с преводачески агенции, които имат договор с ведомството, е динамичен и се променя постоянно. Като малко успокоение от Външно заявиха, че проверката и продажбата на марка не отнема много време и разполагат с нужния ресурс в случай на допълнително натоварване заради повечето документи за легализация. А "новият" прилив, както вече споменахме, ще е от порядъка на десетки хиляди документи годишно, ако Агенцията по вписванията не преосмисли изискването си.

Обяснението за динамичния списък обаче издиша. Много по-лесно е сайтът на министерството да бъде обновяван постоянно, а ако трябва, и един служител на министерство да отделя по няколко минутки да изпраща актуалния списък с преводачески агенции. В замяна се подхожда по начин, който ангажира десетки хора от фирмите да се редят на опашки, и още неизвестен брой чиновници, които да лепят марки. А и време на служителите на Търговския регистър, които да обработват по няколко пъти едни и същи документи заради липсата на въпросните щемпели.

Оправданието на агенцията

От Агенцията по вписванията заявиха, че изискването не е ново. Те се позовават на отдавна съществуващи текстове от Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, който обаче просто казва, че външно министерство контролира преводите и агенциите. Няма нито дума за таксови марки. Адвокати коментираха, че Агенцията по вписванията е проявила творчество при четено на регулацията. Представители на фирми с чуждестранно участие заявиха, че в законодателството никъде не се упоменава поставянето на щемпел, а изискването е сключилите съответни договори с външно министерство да извършват преводите на "специални бланки или официално оформени фирмени знаци".

Следвайки логиката си, че няма нищо ново, от агенцията допълват, че за това не се е налага и информационна кампания. Нищо че пет години не са имали такова изискване и практиката се налага в момента. Компаниите може да бъдат уведомени поне през сайта на Агенцията по вписванията, че вече са нужни щемпели. 

Изпълнителният директор на агенцията Юлиян Митев все пак признава с половин уста, че нещо наскоро се е променило. Той намекна, че затягането на правилата може би е било наложено заради външни фактори. "Имаше два-три случая, в които наши служители даваха обяснения в съответните органи", призна Митев, без да дава повече подробности. "След тези случаи длъжностните лица в агенцията явно са решили документите да имат щемпел от външно министерство. Не мога да им забраня, при условие че такива са изискванията", заяви Митев.  

Малко математика

Новата таксичка всъщност ще донесе милиони приходи на бюджета. От финансовото министерство обясниха, че не знаят за подобна мярка и че не е заложено някакво особено повишение на приходите от държавни таксови марки. Въпреки че не са въведени по фискални причини, приходите от щемпелите отиват точно в бюджета. И ако Агенцията по вписвания не отмени изискването, то тепърва ще започне да носи солидни приходи.  

Точният паричен ефект от марката може да се изчисли трудно. В България са регистрирани малко под половин милион фирми (без едноличните търговци). Няма данни колко точно са дружествата с чуждестранно участие. От Агенция по вписванията обявиха, че системата им не може да извърши подобна проверка заради различните видове фирми, холдингови структури и офшорни компании. "Опитаха се колегите и излязоха данни, които надали са верни", заяви Митев. НСИ също не разполага с подобна статистика.

Но дори и консервативно да приемем, че 10% от дружествата са с чужд собственик (макар изчисления на консултантски компании да показват 20%), и те трябва два пъти годишно да закупят марки, т.е. да направят разход от около 50 лв., то при всяко положение говорим за нова тежест за бизнеса от около 5 млн. лв. Това без да калкулираме загубеното време около облепянето с марки.  

Мисъл за промяна

Дотук стана ясно, че тихомълком въведеното изискване спокойно може да не съществува, а проверката да се прави между самите ведомства. Малка надежда за промяна вдъхва Юлиян Митев. Той заяви пред "Капитал", че вече се водят разговори с външно министерство. В момента тази информация така или иначе е общодостъпна на официалната интернет страница на МВнР, макар списъкът с фирмите да е от 11.09.2012 г. В него има 1211 агенции. Нищо не пречи да се актуализира често, а агенциите да носят отговорност, ако превеждат документи, без да са в списъка на външно министерство.

И така новата бюрокрация, въведена без разгласяване, може лесно да бъде премахната. Без дори хиляди фирми да са разбрали за предстоящото неудобство. Така действието ще е в унисон с декларираната, но рядко случващата се заявка за намаляване на административната тежест върху бизнеса.

Още един проблем за фирмите

Покрай бавната обработка на фирмените отчети и новото изискване за марки излезе наяве и още една слаба зона на регистъра. Това са дадените кратки срокове за отстраняване на наредености при подадени документи. От началото на годината служителите дават указания, с които да се намалят случаите на отказани вписвания. Компаниите имат три дни да отстранят грешката или непълнотата, но срокът не тече от момента на издаване на указанието, а от подаване на документите. Тоест длъжностното лице може да се произнесе и на втория ден, което означава, че фирмите ще имат един ден за отстраняване на грешките си. Ако не - трябва да подадат наново документи, което пък означава и да платят наново съответната такса.

От Агенцията по вписванията заявиха, че в подготвения от Министерството на правосъдието законопроект е било предвидено сроковете да текат от издаване на указанието, но по неизвестни причини актът е бил гласуван в парламента в сегашния си вид в началото на 2012 г.

Другото несъвършенство е, че срокът е кратък и дружествата не се уведомяват за указанието. При класическите вписвания драмата е малка, защото се обработват бързо и е лесно да се следи сайтът на регистъра. Но при финансовите отчети например, които се обработват месеци наред, изненадата е пълна и срокът изтича, без някой да е предполагал за указанието. А толкова лесно може Агенцията по вписванията да праща имейл или sms, че има указание.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


46 коментара
 • 1
  fact avatar :-|
  Qassem Suleimani

  Журналистът, който е написал статията хал хабер си няма за какво пише! Статията е "манджа с грозде", от която неопитният човек разбира само, че се искат едни марки, пък се проверяват едни преводачески фирми - пълно безумие!!!
  А нещата са много прости! Всеки документ идващ от чужбина подлежи на превод и легализация, за да бъде валиден в България. Съответно за легализацията се плаща с марки, но не в АВ, а в КО на МВнР. Всичко това се извършва от агенциите за преводи. Същата е и практиката в чужбина. По този начин се избягват фалшификации на документи и най-важното се доказва, кой е упълномощен да взема решения в чуждата фирма, докога са му валидни правомощията, кой има право да го представлява в България и други съвсем нормални неща за бизнеса. Ако трябва да изяснявам всички несяноти в статията и объркването на автора, ще се наложи да напиша нова статия.

 • 2
  mto avatar :-|
  mto

  "Друга тема е, че услугата по проверка дали едно име фигурира в списък на преводачески агенции няма как да струва 30 лв."

  А, бе... То и за публикуването на годишен отчет не виждам кое му струва 50 лв, но да не изглежда, че се заяждаме!

 • 3
  fact avatar :-|
  Qassem Suleimani

  До коментар [#2] от "mto":

  Точно това изречение направо ме изуми - таксата няма нищо общо с проверката дали дадена преводаческа агенция има актуален договор с КО на МВнР!!! Има си онлайн списък, който обаче не се обновява достатъчно често. Тия от АВ няма да им падне ръката да потормозят КО по телефона, като всеки ден ги питат за някоя агенция, че дано в КО се намери някой да им поддържа сайта адекватен.

 • 4
  fact avatar :-|
  Qassem Suleimani

  А иначе за таксите - какво струва наистина 50 лв, при условия, че съм си платила за електорнен подпис, подала съм ГФО в статистиката и АВ спокойно могат да си го дръпнат оттам в лектронен вариант, дане им се задръстват сървъерите със сканирани документи! Ама не! Трябва да се вземат едни 25 лв за дублиране на информация!

 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Най-вероятно става въпрос за полагане на апостил от седалището на принципала и за превод и легализация тук в България, но статията така е написана, че не става много ясно ....

 • 6
  eskimos avatar :-|
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X

  [quote#2:"mto"]А, бе... То и за публикуването на годишен отчет не виждам кое му струва 50 лв, но да не изглежда, че се заяждаме! [/quote]

  Тук в Германия същата услуга, което е задължение по закон, ми струва 50 евро! Първата глоба е 2500 евро, а втората е 5000.

 • 7
  mto avatar :-?
  mto

  До коментар [#6] от "Курт Деликуртев":

  Може и така да е... А колко е минималната работна заплата в Германия - 310 евро ли е? На такси го докарваме, а на качество на живот? Искам да кажа, че държавните структури изсмукват по един или друг начин относително много повече пари от бизнеса и гражданите, отколкото в Германия.

 • 8
  tanya. avatar :-|
  tanya.

  Доста невярна статия, най-вероятно поръчкова.

 • 9
  fact avatar :-|
  Qassem Suleimani

  Тъй като виждам, че има много малко реакции от форумците, чувствам се длъжна да напиша, че тази статия е просто един ПАСКВИЛ,

 • 10
  fact avatar :-|
  Qassem Suleimani

  Тъй като виждам, че има много малко реакции от форумците, чувствам се длъжна да напиша, че тази статия е просто един ПАСКВИЛ,


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход